גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשנה למנכ"ל הבורסה גל לנדאו-יערי פורשת

הכאוס בבורסה בת"א שובר שיאים: בזמן שהיו"ר נויבך מחפש מנכ"ל חדש, המנכ"לית הזמנית פורשת על רקע היחסים העכורים ביניהם

גל לנדאו יערי / צילום: יריב דגן
גל לנדאו יערי / צילום: יריב דגן

הכאוס בניהול הבורסה בת"א שובר שיאים. רק לפני כשלושה שבועות פרסמה הבורסה כי החלה לחפש מנכ"ל חדש במקום יוסי ביינארט, שהודיע על פרישתו מהתפקיד בשל מחלה קשה. דירקטוריון הבורסה, בראשות היו"ר אמנון נויבך, הקים ועדת איתור לבחירת מנכ"ל חדש. אך היום התברר כי התוצאה המיידית של המהלך היא עזיבתה של המנכ"לית הזמנית, גל לנדאו-יערי. לנדאו-יערי שימשה כמשנה למנכ"ל ומנהלת התפעול (COO) של הבורסה, והחליפה את ביינארט מאז פרש לחופשת מחלה בסוף חודש יוני השנה.

ככל הידוע לנדאו-יערי פורשת על רקע יחסים עכורים עם היו"ר נויבך, שלא סמך עליה ולא ראה בה כמי שתוכל להוביל את הבורסה. לדברי גורם מעורה בנושא נויבך אף מידר אותה ממהלכים מרכזיים.

הבורסה הודיעה כי "ממלאת מקום מנכ"ל הבורסה לני"ע, גל לנדאו-יערי הודיעה הבוקר ליו"ר אמנון נויבך על רצונה לסיים את תפקידה. לנדאו-יערי סיכמה עם נויבך כי תמשיך לכהן בתפקידה עד סוף השנה הנוכחית". בהקשר זה נציין כי מדוחות הבורסה עולה כי "הסכמי העסקה אישיים של קבוצת עובדים בכירים מזכים אותם בנסיבות מסוימות של הפסקת עבודה, לפני תום תקופת הסכם ההעסקה, למענק בסכום השווה לשלושה חודשי שכר".

עזיבתה של לנדאו-יערי, כמו גם של מנהלים נוספים בעת האחרונה, היא עוד נדבך בתקופה הקשה שחווה הבורסה בת"א. הבורסה סובלת בשנים האחרונות מ"התייבשות" - ירידה במחזורי המסחר, היעדר הנפקות הון של חברות חדשות ומחיקה מהמסחר של חברות ותיקות, בדרך כלל בשל הרגולציה הגוברת. בד בבד, חלה הרעה משמעותית בתוצאותיה העסקיות של הבורסה, הצפויה לסיים את שנת 2016 עם הפסד בסכום של 9.75 מיליון שקל. זאת לעומת יעד תקציבי לרווח של כ-6.5 מיליון שקל, פער של כ-16.3 מיליון שקל בין התכנון לבין הביצוע בפועל. הפער נובע בין היתר כתוצאה מאי-עמידה ביעד ההכנסות, בעיקר בשל המשך קיטון מחזורי המסחר במניות והמירים, במק"מ ובנגזרים.

לצד הקשיים של לנדאו-יערי למול היו"ר נויבך, היא חוותה קשיים רבים גם מול עובדי הבורסה, שראו בה כתובת למאבקם על תנאי העסקתם בארגון. בין היתר הודלפה הקלטה מפגישה שקיימה עם העובדים, ובה היא נשמעה תוקפת את הרפורמות שהוביל שר האוצר משה כחלון במערכת הבנקאות. כמובן שיו"ר הבורסה נויבך תלוי בגיבוי מהשר על מנת לקדם את התוכניות של הבורסה. לנדאו-יערי אמרה אז כי "השר, מהרגע שנכנס ועד הרגע שהוא יסיים, לא עשה ולא יעשה שום דבר, הוא לא ייגע בבנקים", והוסיפה שהוא לא יכול להוביל את שינוי מבנה הבעלות בבורסה.

מטעם הבורסה נמסר בזמנו כי הדלפת פרטים מתוך עדכון שניתן לנציגי העובדים בבורסה היתה "שיאו של קמפיין הכפשות אישי וחסר תקדים המתנהל מזה זמן רב נגד מנהלת בכירה בבורסה האחראית על ניהול המו"מ עם העובדים".

שלוש שנים, קידום ועזיבה

לנדאו-יערי מונתה כמנהלת בפועל מתחת למנכ"ל ביינארט, שלו היא הודתה היום "על האמון והגיבוי המלא". ביינארט פרש מתפקידו בבורסה לאחר שורת עימותים חריפים בינו לבין היו"ר נויבך, שהפך ליותר ויותר דומיננטי בבורסה. ביינארט, איש מסחר שמבין את השוק, העדיף למנות מתחתיו-לצדו מנהל שישמש כמנכ"ל בפועל של הבורסה לענייני פנים יומיומיים. הוא בחר לתפקיד זה את לנדאו-יערי.

בכך השלימה לנדאו-יערי קידום מהיר בבורסה. היא מונתה לתפקידה כמשנה למנכ"ל ומנהלת התפעול (COO) של הבורסה (המנכ"לית לענייני פנים יומיומיים) בנובמבר 2015. קודם לכן, מיולי 2014 ועד המינוי כמשנה למנכ"ל, היא כיהנה כחברת הנהלה ומנהלת הסיכונים הראשית של הבורסה. היא הצטרפה לסגל הבורסה בשנת 2013 ובמשך כשנה כיהנה כמנהלת היחידה לניהול סיכונים של הבורסה. קודם לכן היא שימשה בתפקידים ניהוליים בבנק הבינלאומי, ולפני כן עבדה ככלכלנית במערך ההערכה המוסדית של הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל.

קידומה המהיר של לנדאו-יערי היה לצנינים בעיני חלק מעמיתיה להנהלת הבורסה. בינואר השנה פרשה סמנכ"לית משאבי אנוש הוותיקה בטינה אלקלעי, שעזבה בעיצומו של העימות המתמשך והחריף בין הנהלת הבורסה לעובדיה. כשברקע הסכם השכר החדש ואופן חלוקת מניות הבורסה אם וכאשר היא תהפוך לחברה למטרות רווח. בבורסה שידרו אז כי מדובר בעזיבה ברוח טובה. ואולם, ככל הידוע אלקלעי לא קיבלה את השינוי בפועל באופן התנהלות הבורסה, עם מינויה של לנדאו-יערי למשנה למנכ"ל הבורסה ול-COO, ובפועל למנהלת הפעילות של הבורסה, כך שמנהלים רבים הפכו לכפופים אליה.

סדרת התפטרויות של בכירים

לפרישת אלקלעי קדמה סדרת ההתפטרויות של בכירים בארגון. כך, לאחרונה טענו העובדים במכתב חריף ששלחו ליו"ר ההסתדרות כנגד היו"ר נויבך, כי: "ב-2013, נוהל קמפיין תקשורתי של יו"ר הרשות לני"ע ודירקטוריון הבורסה כנגד מנכ"לית הבורסה ויו"ר הבורסה דאז, אסתר לבנון וסם ברונפלד. בסופו של אותו קמפיין תקשורתי, הודחו השניים, ובמקומם הגיעו, במהלך שנת 2014, אמנון נויבך (יו"ר) ויוסי ביינארט (מנכ"ל).

"תוך פחות משלוש שנים הודחה כמעט כל ההנהלה הישנה של הבורסה: סם ברונפלד - יו"ר; אסתר לבנון - מנכ"ל; יוסי טרייסטר - סמנכ"ל כספים; יוני שמש - סמנכ"ל מחשב; חגית נאמן - סמנכ"ל משפטית; יוסי לוי - סמנכ"ל חברים ופיקוח; אורלי גרינפילד - סמנכ"ל מסלקות; אלדד הרשטיג - סמנכ"ל מחשב; בטינה אלקלעי - סמנכ"ל משאבי אנוש".

בין לבין היו פורשים נוספים, בהם הדוברת הקודמת של הארגון, עידית יערון. מאז שהעובדים שלחו את המכתב להסתדרות הייתה לפני כשבועיים פרישה נוספת של בכיר בארגון: רונן הורוביץ, מנהל מחלקת טכנולוגיות מידע ותפעול הודיע על פרישתו וזאת חודשים אחדים בלבד אחרי שהצטרף להנהלת הבורסה כסמנכ"ל בכיר.

בכל אופן, העובדים ציינו אז במכתבם כי "במקום ההנהלה הישנה, הובאו מנהלים חדשים, סמנכ"לים בתפקידים חדשים, שלא היו קיימים קודם (שיווק, אסטרטגיה, משנה למנכ"ל), וכיום מונה הנהלת הבורסה 13 אנשים בתפקידי יו"ר, מנכ"ל וסמנכ"לים - יותר מנהלים בבורסה מאשר קיימים בבנקים. בבורסה לני"ע יש חבר הנהלה אחד על כל 17 עובדים".

נזכיר כי לאחרונה נערכה פגישה בין יו"ר הבורסה לבין נציגי העובדים ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. בפגישה הציג נויבך נתונים המצביעים על מצבה הקשה של הבורסה, ועל הצורך, לתפיסתו, של העובדים ליישר קו עם המציאות ולהסכים לשינוי בתנאים להם הם זוכים. 

בין השנים 2000 ל-2015 עלתה עלות השכר החודשי של עובדי הבורסה מכ-17 אלף שקל לכ-45 אלף שקל - שיעור גידול שנתי יוצא דופן של כ-6.7%. מצבת עובדי הבורסה, שנמנים על העובדים המתוגמלים ביותר במשק, עמדה אשתקד על 240 איש (כולל מנהלים). סך הוצאות השכר של הבורסה הסתכמו ב-2015 בכ-145 מיליון שקל (8% יותר מב-2014). מדובר בעלות עובד ממוצעת, כולל מנהלי הבורסה, של כ-50.4 אלף שקל לחודש.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

המכירות של אפל צנחו בשיעור היסטורי, אז למה המשקיעים מרוצים

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות