גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הצרכן שבא לחנות חשמל דורש את המחיר שראה באינטרנט"

שנה וחצי אחרי ההכרזה על היציאה מתחום מוצרי החשמל הביתיים - משה ממרוד, מנכ"ל ובעל השליטה בתדיראן, מאבחן כי "יש בישראל חנויות חשמל שמשקפות מעל 20 מיליון תושבים"

משה ממרוד / צילום: איל יצהר
משה ממרוד / צילום: איל יצהר

"שוק החשמל רווי במותגים ובשנים האחרונות פועל בחוסר היגיון. חברה בינלאומית אמרה לי: 'יש לכם בישראל חנויות חשמל שמשקפות מעל 20 מיליון תושבים'. זה ממחיש מה קורה כאן. יש הרבה חנויות, הרבה יבואנים, ויש עודף של עודף" - כך אומר משה ממרוד, מנכ"ל ובעל השליטה בחברת תדיראן.

לדבריו, "מצד שני, האינטרנט הפך להיות לוי יצחק. לכל צרכן יש היום מחיר באינטרנט. הוא בא לחנות, וזה המחיר שהוא דורש. המחיר לא מהווה אפילו רווח גולמי של 3%. יש כאן חולי ובעיה, ואני מוטרד ממה שקורה כאן. אלה חלק מהסיבות שבגללן הבנתי שאני צריך לצאת מהשוק הרווי הזה".

יותר משנה וחצי אחרי שחברת תדיראן שבשליטתו הכריזה על החלטתה לצאת מתחום שיווק מוצרי החשמל הביתיים הגדולים (מוצרים לבנים), מתברר כי החברה טרם השלימה הליך זה. למרות ההצהרה ולמרות הדיווח לבורסה על הפסקת הפעילות, תדיראן ממשיכה לשווק מקררים, מכונות כביסה, מקפיאים ותנורים למטבח של אמקור וקריסטל שבבעלותה, מותגים שהיא לא הצליחה למכור עד כה.

לדברי ממרוד, עיקר השינוי מאחוריו. "היה לי מפעל מקררים, מפעל ציפויים, 12 חנויות, מלאי מטורף, 100 עובדים ומותגים כמו AEG, אמנה, דה דיטריך, בלומברג, קיצ'נאייד. מפעל הציפויים נסגר, מפעל המקררים נסגר, 12 החנויות נסגרו, ונשארו 3-4 עובדים. המסה הגדולה של העובדים פוטרה ב-2015. 95% מהפעילות הופסקה והסתיימה. נשאר לי עוד קצת להשלים את המהלך, ואז נברך את ברכת הגומל.

"זה היה המהלך האסטרטגי הכי קשה, הכי גדול והכי מורכב שהיה לי בחיים. היה מאוד קשה, אבל עשיתי את זה מאוד מכובד. מה שנשאר לי זה קריסטל ואמקור. אלה מותגים שבבעלותי. עד שלא אממש בצורה אופטימלית את המותגים האלה, אני לא אמכור אותם ובינתיים אטפח אותם". 

"אנחנו רצים כמו חמורים"

תדיראן החזיקה בעבר בזיכיון לשיווק והפצה של שורה ארוכה של מותגי חשמל מובילים לצד מותגי הבית של החברה. ואולם, למרות אחזקותיה, תדיראן סבלה לאורך השנים מנחיתות מול חברות אחרות, מכיוון שלא הייתה לה רשת קמעונאית משמעותית. בניסיון להתגבר על החולשה, פתחה החברה רשת חנויות שהגיעה בשיאה ל-12 סניפים. במקביל היא המשיכה לשווק מוצרי חשמל לרשתות חנויות החשמל הפרטיות.

ואולם, הפעילות הישירה לא הניבה פירות. לפי דוחות החברה, בשנים 2012-2015 רשמה החברה הפסד תפעולי מצטבר של 17.5 מיליון שקל מהפעלת החנויות באופן ישיר. מחזור מכירות החנויות, שהגיע בשיאו ל-62 מיליון שקל, הלך והידרדר.

גם פעילות שיווק מוצרים החשמל לקמעונאים אחרים עברה בשנת 2013 להפסד של 8 מיליון שקל, וזה הלך והעמיק. בשנת 2014 הסתכם ההפסד התפעולי במגזר זה ב-22 מיליון שקל.

- הפעילות שלכם בתחום הייתה הפסדית.

"כן, הפסדנו. זה לא רק ענף החשמל, כל הקמעונאות בארץ היום בבעיה. ב-2014 אספתי את כל המנהלים שלי ואמרתי להם: 'נושא הפגישה הוא חישוב מסלול מחדש'. אנחנו רצים כמו חמורים. לפעמים אתה אומר 'אני אפסיד קצת, אבל יש קצה של אור לראות התרוממות'. אבל כאן ראיתי שלהפך, נהיה יותר כהה. ותאמיני לי שלבוא ולומר 'אני עוצר' - אני הרי מגיל 10 מתקן מכונות כביסה - זה קשה. להגיד לאדם שעובד איתך 35 שנה 'אני לא ממשיך יותר' - זה מוות. ההחלטה מאוד קשה, והיישום עוד יותר. אבל העולם השתנה".

- יש עתיד לקמעונאות החשמל?

"בכמות מסוימת יש עתיד, אבל כרגע יש יותר מדי. לכל מוצר שצורכים יש עתיד, אבל כשמתחיל להיות הרבה מעבר לממוצע, יש בעיה. היום יש הרבה יותר ממה שצורכים. אני רואה את התהליך הזה היום בכל הקמעונאות. את המחירים, את כמות החנויות, את ההוצאות, את הסכומים שמשלמים דמי שכירות, עובדים.

"העולם השתנה, והראש השתנה. פעם היו קונים מכונת כביסה ב-4,000 שקל, הכי טובה, שיהיה לי לכל החיים. היום לא רוצים לכל החיים ומשלמים 1,200 שקל. אין כבר מחירים של 4,000-5,000 שקל. כבר לא רושמים את מכונת הכביסה בתעודת הזהות. כשאמא שלי קנתה מכונת כביסה, זה היה אירוע". 

- אתה לא אופטימי?

"אני חושב שהענף הזה יציל את עצמו לבד. בסוף הוא יתאזן. החלשים וחברות שאין להם דברים מיוחדים יתמזגו או ייסגרו, והחזקים עם הפיתוחים והטכנולוגיות יעשו דברים. אבל זה תהליך אנלוגי ולא דיגיטלי, ובינתיים, לדאבוני - ואני מתפלל שלא - יקרה לכמה אנשים דבר לא טוב מבחינה כלכלית". 

לפי שעה הצליחה תדיראן לממש את הזכויות שלה על שיווק המותג בלומברג, שנמכר לראלקו תמורת 23 מיליון שקל. עסקה אחרת שעליה חתמה, למכירת הזכויות על המותג AEG לברימאג, נכשלה משלא קיבלה את אישור החברה העולמית לעסקה. האחרונה העניקה את הזיכיון לחברת מיני ליין, ותדיראן הגישה נגדם תביעה על סך של 20 מיליון שקל שעדיין מתבררת. "הם רוצים פשרה, ואני לא רוצה", מתייחס ממרוד לעניין.

במקביל סגרה החברה את הפעילות במותגים אחרים. "יש מותגים שלא יכולתי לקבל עליהם כלום כמו דה דיטריך וקיצ'נאייד - אז מימשתי את המלאים וסגרתי", אומר ממרוד. 

- יש לך סיכוי למכור את אמקור וקריסטל, שהם מותגי ואליו פור מאני לכל דבר?

"זה יהיה המהלך הכי יפה שהיה אי-פעם. אלה מותגים עם עוצמה מטורפת".

- אם היה קונה, היית כבר מוכר, לא?

"היו לי 20 קונים, אבל אף אחד לא רוצה לשלם את מה שאני דורש. אני רוצה מינימום 100 מיליון שקל, ויש לי זמן. אין לזה מספיק מכירות, כי אנחנו בונים את הליין המיוחד שישקף את היכולות שלהם. כדי להביא מותגים לרמת המודעות של אמקור וקריסטל צריך להשקיע מאות מיליונים".

ואולם לצד חוסר ההצלחה בתחום זה, בענף המרכזי של החברה, מיזוג-האוויר, היא עושה חיל. אשתקד הסתכמו הכנסותיה בענף זה ב-700 מיליון שקל, שהניבו רווח תפעולי של 76.4 מיליון שקל (10.9% מהמכירות). תדיראן גם ממשיכה להפעיל את מפעל המזגנים שלה בעפולה, שבו היא מעסיקה כ-100 עובדים באופן ישיר.

תדיראן הולדינגס

שווי שוק: 808 מיליון שקל

בעל שליטה: משה ממרוד (74%)

מכירות: 393.4 מיליון שקל

רווח גולמי: 99.3 מיליון שקל (25.2% מהמכירות)

רווח תפעולי: 47.3 מיליון שקל (12% מהמכירות)

רווח נקי: 32.7 מיליון שקל

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; איליי לילי מזנקת ב-7%, טסלה יורדת ב-3%

דאו ג'ונס יורד ב-0.6% ● פיפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את התחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה יורדת ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון תפרסם את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו