גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגדל: "המשק הישראלי לא מספיק בשביל הכסף הגדול שלנו"

מנהל ההשקעות של מגדל בפורום שווי הוגן על הבורסה: "מבחינתנו היציאה לחו"ל היא הכרח" ■ יו"ר רשות ני"ע: "הרבה מדינות בעולם היו רוצות שוק אג"ח כמו שלנו, במובן הזה שיש בו נזילות"

שמואל האוזר ואסף שהם / צילומים: איל יצהר
שמואל האוזר ואסף שהם / צילומים: איל יצהר

הבורסה בת"א רחוקה מלממש את הפוטנציאל שלה, והבעיה העיקרית היא אי-הוודאות הרגולטורית, שמרחיקה יזמים מלהיסחר בה - כך אמר לפני ימים אחדים פרופ' שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע, שהשתתף במפגש בעניין עתיד הבורסה בת"א. המפגש התקיים ב"פורום שווי הוגן" הפועל במסגרת התוכנית בחשבונאות של בית ספר אריסון למנהל עסקים במרכז הבינתחומי הרצליה, תוך דיון תחת הכותרת "בין שאלת השוק היעיל לשאלת השוק הפעיל".

בעוד רשות ני"ע ולשכת שר האוצר מקדמים בכנסת את שינוי החקיקה שיאפשר לשנות את מבנה הבעלות של הבורסה, והפיכתה לחברה "רגילה" למטרות רווח, אומר האוזר כי "לעיתים קרובות מערבבים בין מה שקורה במסחר בבורסה לבין מה שקורה בעולם גיוסי ההון, העולם תאגידי, הרגולציה וכדומה... אין פתרון קסם", אמר והוסיף: "שלא יהיה שום צל של ספק - המאבק היומיומי שיש לבורסה בת"א, הוא מאבק יומיומי שיש לכל בורסה בעולם. יש הרבה יותר אלטרנטיבות לגיוס הון והבורסה שלנו, כמו כל בורסה אחרת בעולם, צריכה להיאבק על מקומה".

לדבריו, "יש להפריד בין מיתוס למציאות", ולפיכך: "נכון להגיד שהיקפי המסחר מאכזבים ולא מספקים. אני חושב שנכון במיוחד לומר שהפוטנציאל של הבורסה רחוק ממימוש. מספרית דרך אגב, המספרים היום יותר טובים מלפני ארבע שנים, כשנפחי המסחר גדלו בכ-30%, אבל זה רחוק ממיצוי הפוטנציאל של המסחר בבורסה".

דרוש: שת"פ בקיצור הדוחות

האוזר התייחס גם להאשמות בדבר עודף רגולציה, כגורם מרכזי לבעיה בה נמצאת הבורסה: "הבעיה היותר גדולה מעודף רגולציה היא אי-הוודאות הרגולטורית. אם היינו באים ואומרים עכשיו 'חמש שנים לא נעשה כלום. אין יותר רגולציה ומעכשיו רק מפחיתים', אני משוכנע שאותו יזם שחושב היום אולי לא לגייס הון בבורסה, יגיד לעצמו 'או.קיי, אז אני לפחות יודע באיזה עולם אני נמצא'. הבעיה הכי גדולה שלו, היא שהוא לא יודע מה יקרה מחר, מה יגידו בממשלה, בכנסת, ברשות ני"ע ורגולטורים אחרים".

האוזר ציין בנוסף כי "אני שותף לדעה שצריך לקצר את הדוחות", ו"אני מעודד כל חברה שרוצה לקצר את הדוחות, אבל קיצור הדוחות הכספיים לא יכול להיות רק באחריות הרשות ולא יכול להיות גם רק באחריות רואי החשבון. צריך להיות סוג של שיתוף-פעולה. זה לא ילך אחרת. השיתוף-פעולה הזה, צריך להבין, הוא לא כל כך פשוט".

עוד אמר האוזר כי "צריך לעשות הרבה יותר כדי לעורר את שוק המניות", אך ש"הרבה מדינות בעולם היו רוצות שוק אג"ח כמו שלנו, במובן הזה שיש בו נזילות".

לנדאו-יערי מחכה להעזת המוסדיים

גל לנדאו-יערי, ממלאת-מקום מנכ"ל הבורסה, עד שהמנכ"ל המיועד איתי בן זאב ייכנס לתפקידו, אמרה בדיון כי "הירידה המתמדת של מדינת ישראל במדד Doing Business בעשר השנים האחרונות, ממחישה יותר מכל את בעיית חוסר הוודאות הרגולטורית והשלכותיה על הרצון לעשות עסקים בישראל".

לנדאו-יערי המשיכה להתייחס לבעיות הסחירות בבורסה, בדגש על שוק האקוויטי, ואמרה כי "אני לא חושבת שהבעיות הן רק בצד של נכסי הבסיס של החברות, אלא שיש גם בעיות בצד של הביקוש. אנחנו עושים הרבה כדי לשפר את התמחור שמציעה הבורסה בת"א, אבל משהו מאכזב אותי בצד הביקוש".

בהקשר לזה היא סימנה את המוסדיים כיעד לשיפור - אם ישנו את אופי ההשקעות שלהם - והוסיפה כי "אני חושבת שזה מצוין שהמשקיעים המוסדיים מפזרים השקעותיהם ויוצאים לחו"ל, אני מנהלת סיכונים אחרי הכל, אבל הייתי רוצה לראות בצד של הכסף המוסדי יותר נכונות להעז ולתרום להתפתחות השוק בת"א, יותר נכונות לבוא ולהסתכל על חברות טכנולוגיה וביומד שייתכן שקשה לתת להן הערכות שווי, ויותר נכונות לבחון חברות תעשיותיות קטנות".

לנדאו-יערי התייחסה בעקיפין גם לפנייה שיצאה לאחר מכן מהבורסה בדבר הצורך להפחית את המיסוי של רווחי הון כדי לעורר את המסחר, ואמרה בדיון כי "המס הוא תמיד הפתרון המהיר שיכול לתת זריקת מרץ ולסייע לנו להתניע מחדש את הבורסה, תוך שהיא הוסיפה ש"עדיין, המס לא יפתור את הבעיה המבנית בשוק, כי מגיעות רק חברות קטנות שהצד של הביקוש מתקשה להתמודד איתו".

אסף שהם, מנהל ההשקעות הראשי של קבוצת מגדל, האיר את הסוגיה מהזווית של המוסדיים הגדולים, שמנהלים מאות מיליארדי שקלים בכספי ציבור, ואמר כי "מבחינתנו, היציאה לחו"ל היא הכרח. זאת, גם בגלל הסיטואציה ששיעור החיסכון הארוך טווח בארץ הוא מאוד גבוה, שהאוכלוסייה צומחת, שישנה עליה בתוחלת החיים, וכשגם תנאי המאקרו כלכליים שאנחנו מכירים תומכים בכך", ואז הדגיש: "המשק הישראלי לא מספיק בשביל הכסף הגדול שיש לנו, אבל מעבר לזה אני חושב שגם חשוב שאנחנו נפזר את הסיכונים שלנו".

ביחס לממשק של המוסדיים הגדולים למול הבורסה, אמר שהם כי "יש להפריד בין שוק האג"ח לבין שוק המניות. שוק האג"ח, בטח הממשלתי אבל גם הקונצרני, מספק את צרכי ההשקעה שלנו וזה חלק משמעותי מהתיקים ומהווה שיעור אלוקציה שהוא נכון; לעומת זאת, בשוק המניות באמת יש בעיה ויש חוסר ביכולת שלנו להקצות אלוקציה לשם".

עוד אמר מנהל ההשקעות הראשי של מגדל כי "כל הזמן צריך להגיב וללמוד מהנעשה בעולם, אחרת אנחנו באמת נישאר מאחור. יש לנו פרקטיקה עולמית להישען עליה, לראות שזה עובד יותר טוב". למשל, "חיסלנו במובן מסוים את חברות ההחזקה - זה היה כר נרחב לפעילות של אקוויטי. לא בטוח שזה היה מקום נכון לאקוויטי להיות בו".

מוסדי אחר שדיבר בדיון הוא דני ירדני, סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם, שאמר כי "הבעיה העיקרית, שמתייחסת לעשר השנים האחרונות, קרתה בעקבות שלושה מסלולים מקבילים: הרגולציה - לא רק על החברות אלא גם עלינו המוסדיים; היציאה לחו"ל, שזה בלתי נמנע; והפער בין ההיצע לביקוש - כשהיקף הנכסים בחיסכון ארוך הטווח עלה דרמטית. ואין מה לעשות, כשאתה בא לקנות איזשהו נייר, זה לא מעניין לקנות 10 מיליון שקל, אם אתה צריך לעשות את אותה אופרציה כמו על השקעה של 200 מיליון שקל".

ירדני הוסיף ואמר גם הוא ש"אין לי פתרונות קסם", והוסיף ש"רעיונות כמו לקחת חברות טכנולוגיה ולגדל אותן כמו איזושהי חממה - זה לא מעניין ולא רלוונטי, כי זה לא שעכשיו אנחנו נלך ונשקיע בחברה ששווה 50 מיליון שקל".

בדיון השתתפו גם שלומי שוב, שאמר כי "כשאנחנו מסתכלים ברמה העולמית, אנו רואים ששוקי ההון בעולם הופכים להיות גלובליים ובגלובליזציה הזו לא בטוח שאנחנו בליגה הראשונה, ויכול להיות שאנחנו צריכים להכיר בזה"; ופרופ' אמיר ברנע, שאמר כי "האתגר של שוק הון לדעתי, פרט לעידוד IPO ונזילות, הוא להוות עוגן לשווי ולדעתי הוא נכשל באתגר הזה, ולא רק בחברות דלות סחירות".

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"