גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק אגוד על המדף: דיסקונט או מזרחי טפחות יבלעו אותו?

בנק אגוד עומד למכירה, בשל שליטתו של שלמה אליהו במגדל, והרוכשים היחידים שנראים כרגע בשטח הם הבנקים הבינוניים ■ על הסוכריות והמכשולים בדרך לעסקה

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר
בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

אין זה סוד שבנק אגוד , הבנק החמישי בגודלו בישראל, נמצא על המדף זה זמן רב.

הטריגר המרכזי לכך הוא שאחד מבעלי השליטה בבנק, שלמה אליהו, צריך זה 4 שנים למכור את החזקותיו, וזאת מכיוון שהוא מחזיק גם בשליטה בחברת הביטוח מגדל (לפי החוק לא ניתן להחזיק בד בבד בשליטה בבנק ובחברת ביטוח). מניותיו של אליהו נמצאות כיום אצל נאמן, ומי שמופקד על הליך המכירה הוא פרופ' אמיר ברנע. בנוסף, גם שאר בעלי השליטה בבנק אגוד - משפחת לנדאו, מנור ויעל אלמוג - היו שמחים למכור את החזקותיהם בבנק המניב תשואה חד-ספרתית נמוכה על ההון, בוודאי בהשוואה לבנקים הגדולים.

אלא שמגעים שכאלה לא ממש התרוממו, בעיקר לאור העובדה שבעלי השליטה דורשים מחיר גבוה המוערך במכפיל 1 על הון הבנק, כלומר שווי של קרוב ל-2.5 מיליארד שקל. עם זאת, עתה נראה כי נושא המכירה רלוונטי מתמיד. הסיבה לכך היא שלאחרונה העניק בנק ישראל ארכה אחרונה לאליהו למכור את ההחזקות - שנה אחת.

אחריה, המניות יתחילו להימכר בבורסה במחיר רצפה (הבנק נסחר כיום במכפיל הון של 0.42 בלבד). נוסף על כך, אליהו החל גם במגעים עם הבנקים לפריסת חובותיו האישיים המוערכים ב-1.4 מיליארד שקל. מכירת מניותיו במגדל, השוות כיום 242 מיליון שקל, יכולה להוות מקור החזר חשוב לחלק מהחוב.

לא מעט גופים פיננסיים נמצאים כיום על המדף, ואין כמעט קופצים על המציאה. גם בנק אגוד אינו אטרקטיבי במיוחד; הבנק סובל מחיסרון לקוטן - נתח השוק שלו כ-3%, רווחיות נמוכה, ויחס יעילות חלש, המושפע מכך שהבנק כבול להסכמי השכר הנוקשים של בנק לאומי. הבנק אמנם הודיע אתמול (ד') על תוכנית פרישה מוקדמת של 120 עובדים, אך לא זה אמור להוביל לשינוי מהותי במאזן הבנק.

אלא שלמרות הכל, במקרה של בנק אגוד, יש דווקא שני רוכשים פוטנציאליים, שסיכוי גבוה שבסופו של דבר אחד מהם ירכוש את הבנק: מזרחי טפחות  ובנק דיסקונט . בעבר ניסו בעלי השליטה באגוד לעניין את שני הבנקים ברכישתו, אבל המגעים לא הבשילו לאור המחיר הגבוה שנדרש. ככל הידוע, גם כעת אין מגעים, ואולם לאור הדד-ליין של אליהו למכירת המניות, בהחלט ייתכן שבזמן הקרוב ייפתחו שיחות שכאלה.

מה הם המכשולים בדרך לעסקה שכזו, מדוע היא כדאית דווקא בעבור שני הבנקים הללו, ומה יקרה אם תרחיש שכזה יתממש:

1. הסינרגיה: לאור הביצועים הפושרים של בנק אגוד, החזקתו כבנק עצמאי אינה משתלמת, ותהווה משקולת לבנק הרוכש - תוריד לו את התשואה על ההון, תפגע ביחס היעילות וגם ביכולת לחלק דיבידנד. לכן, אם מזרחי טפחות או דיסקונט ירכשו את אגוד, סביר שהם יבצעו מהלך למיזוגו לתוך הבנק, בדומה למהלך שמזרחי עשה כשרכש את טפחות ומיזג אותו לתוכו. מהלך שכזה יהיה חד וכואב - הוא יכלול מיזוג של המטה לתוך הבנק, אולי גם סגירה של חלק מהסניפים.

המשמעות היא קיצוץ משמעותי במצבת כוח האדם, שסביר שילווה בסכסוך עבודה, וגם יביא לתשלום חד-פעמי גבוה בגין הוצאות הפרישה המוקדמת. ואולם בסיומו, ואם תהליך המיזוג ייעשה בהצלחה (דבר שהוא כלל לא טריוויאלי), יוכל הבנק הרוכש לחסוך חלק ניכר מההוצאות של אגוד, ומנגד לקבל תיק אשראי של 24 מיליארד שקל ומאגר לקוחות לא מבוטל. חיסכון נוסף בהוצאות יהיה בתחום המחשוב - כיום אגוד משלם לבנק לאומי עשרות מיליוני שקלים בשנה בעבור תשתיות המחשוב. בנק שירכוש את אגוד, יוכל לספק את השירות הרלוונטי במקום לאומי - אם כי תהליך הסבת מערכות המחשוב לאלו של הבנק הרוכש, עלול לעלות בתחילה סכום לא מבוטל.

בשורה התחתונה: קיים פוטנציאל משמעותי לסינרגיה עם הבנק הרוכש, אבל מדובר בתהליך כואב ומורכב, שידרוש תשומות ניהוליות לא מבוטלות.

2. רכישת מניות הציבור: כדי להוציא לפועל מהלך של סינרגיה וקליטת נכסי בנק אגוד, לא יוכל הבנק הרוכש להסתפק ברכישת מניות בעלי השליטה, ויצטרך לרכוש גם את החזקות הציבור, העומדות על 25.2%. מניות אלה נסחרות בשווי של 256 מיליון שקל, בהתאם למכפיל ההון הנמוך של הבנק העומד על 0.42.

אולם ברור שמרגע שהמגעים יתחילו להבשיל לעסקה, סביר שהמניה תתחיל לזנק, המוסדיים יבינו שהבנק הרוכש חייב גם את מניותיהם לצורך מהלכי ההתייעלות - ויעלו בהתאם את המחיר. על כן, מבחינת הבנק הרוכש קיים סימן שאלה לא מבוטל בהיקף השקעתו הסופית באגוד.

בשורה התחתונה: ההשקעה אינה מסתכמת רק ברכישת מניות השליטה, אלא גם בהליך הצעת רכש למניות הציבור, כשקשה לדעת מראש עד לאיזה מחיר היא תאמיר.

3. רווח חשבונאי: סוכרייה חשובה לבנק שירכוש את אגוד היא רווח חשבונאי שאמור ללוות את העסקה. לפי כללי החשבונאות, כאשר בנק רוכש נכס בפחות מההון שלו (ורק לתרחיש שכזה יסכימו כנראה שני הבנקים), הוא יכול להכיר בהפרש כמוניטין שלילי. עם זאת, הכרה ברווח שכזה אינה טריוויאלית, ותלויה באישור של בנק ישראל, שעשוי לדרוש לפרוס רווח שכזה או לבצע הערכת שווי לבנק, לפני שיקבע את גובה הרווח החשבונאי. כמו כן, אם הבנק הרוכש לא יכול להכיר בפער בין המחיר ששילם להון העצמי, גם לא כהון עצמי אצלו, אז נוצרת לו בעיה - הוא קולט בנק עם נכסי סיכון בהיקף מסוים, אך יכול להכיר רק בחלק מההון העצמי. התוצאה של המשוואה הזו שהלימות ההון של הבנק תרד.

בשורה התחתונה: צפוי רווח חשבונאי ברכישת הבנק מתחת להונו העצמי, אך היקפו ופריסתו תלויים בעיקר באישור בנק ישראל.

4. אישור הרגולטורים: כמובן שכל עסקה כפופה לאישור רגולטורי, אבל הפעם תהליך האישור עשוי להיות רגיש למדי. בתקופה שבה שר האוצר משה כחלון והכנסת חרטו על דגלם להגביר את התחרות ולהגדיל את מספר השחקנים, עסקה שכזו עשויה דווקא להוציא החוצה שחקן קטן מהשוק. מנגד, היא גם אמורה לחזק את כוחם של השחקנים הבינוניים בשוק, ולהגדיל את כוחם אל מול שני הבנקים הגדולים.

באופן עקרוני, המפקחת על הבנקים ד"ר חדוה בר, עשויה לראות בחיוב עסקה שכזו. במסמך שהוציא בנק ישראל בחודשים האחרונים בסוגיית הכנסת שחקנים חדשים לתחום הבנקאות, הוא כתב במפורש כי יראה בחיוב סיטואציות שבהן בנקים בינוניים יתמזגו עם שחקנים קטנים יותר. בר מבינה שהסיכוי שיקום שחקן חדש וגדול בישראל בתחום הבנקאות הוא קלוש, ולכן לטעמה הדרך הנכונה יותר לשפר את התחרות היא לחזק את הבנקים הבינוניים אל מול הגדולים. מנגד, שר האוצר והכנסת נמצאים בגישה של הגדלת מספר השחקנים.

עסקה שכזו, שתקטין את מספר השחקנים, עלולה שלא להתקבל בעין יפה ובלחצים שלא לאשרה. לאור מערכת היחסים השברירית בין האוצר לבנק ישראל, הבנויה על פשרות-על-גבי-פשרות במחלוקות הרבות בין הצדדים, היא גם עלולה להשפיע בסופו של דבר על האישור של בנק ישראל. ועוד לא אמרנו כלום על רשות ההגבלים העסקיים, שתצטרך גם היא לאשר עסקה שכזו, וגם אישור שכזה אינו טריוויאלי.

בשורה התחתונה: רשמית, מי שאמורים לאשר את העסקה הם בנק ישראל ורשות ההגבלים, ואולם באווירה הציבורית הנוכחית - גם לעמדתם של כחלון והכנסת תהיה השפעה על ההחלטה.

בעלי המניות בבנק אגוד

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?