גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא סיני ראשון מגיע לדאבוס - אבל בז לכל ערכי הגלובליזציה

שי ג'ינפינג הוא לאומן בעל קו נצי, אבל יציג את עצמו כמגן הגלובליזציה למען האינטרסים של מדינתו

נשיא סין פוגש את נשיאת שווייץ אתמול בציריך /  צילום: רויטרס
נשיא סין פוגש את נשיאת שווייץ אתמול בציריך / צילום: רויטרס

הופעת נשיא סין בין האליטות של העולם בדאבוס השנה נראית הולמת בצורה מוזרה, בהתחשב בספיקות ביחס לפרויקט הגלובליזציה של האליטה הזו בעקבות הצבעת הברקזיט ובחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב.

שי ג'ינפינג יהיה בכל זאת חריג בנוף האנושי הקוסמופוליטי שמתקבץ בתחילת כל שנה בעיירת הסקי השווייצית. מדען המדינה סמיואל הנטינגטון מאוניברסיטת הרווארד משתמש במונח היבש "אנשי דאבוס" כדי להגדיר את הזן הזה - שחש יותר בנוח בחברת זרים שדומים לו מאשר בחברת בני עמו, ורגיש יותר לגורל האנושות מאשר לגורל קהילות מקומיות בארצו.

הנשיא הסיני הראשון שמגיע לדאבוס הוא ההיפך הגמור מאנשי ההר המושלג: הוא לאומן בעל קו נצי.

סין היא אולי המוטבת הגדולה ביותר מהשינוי הדרמטי בחלוקת ההון העולמי, והמעבר שלו מהמדינות המתעשות העשירות לכלכלות המתעוררות - תהליך שחילץ מאות מיליוני סינים מעוני - אך עמדת הממשל הסיני לגלובליזציה היא דו-ערכית מאוד.

שי צפוי בכל מקרה להציג את עצמו בפורום הכלכלי העולמי כמגן הגדול ביותר על הגלובליזציה. השאלה היא, מפני מה? האירוניה בהופעתו הצפויה של שי היא שהוא שותף לספקנות של ציבור הבוחרים המערבי, שמשליך מעליו את כל הערכים המקודשים של הגלובליזציה, תרבותיים וכלכליים.

שי מתעב במיוחד את האליטות המטיפות ואת הערכים הליברליים שלהן, כלומר את אותם "זרים שבעים שאין להם מה לעשות מלבד להפנות אצבע מאשימה נגדנו", כפי שהוא ניסח זאת בהופעה במקסיקו לפני מינויו לנשיא, לפי שדר דיפלומטי שפורסם על ידי וויקיליקס. "קודם כול, סין לא מייצאת מהפכה. שנית, היא לא מייצאת עוני ורעב. שלישית, היא לא גורמת לכם בעיות", אמר שי למארחיו בארוחת צהריים.

ההיגיון הזה הוא הסיבה לכך שאנליסטים סינים שעמדותיהם משקפות את הקו הרשמי של בייג'ין נוטים להיות אופטימיים להפתיע לגבי נשיאות דונלד טראמפ בארה"ב. הם רואים בו נשמה תאומה.

תמיכת טראמפ בטייוואן לאחרונה מפחידה אותם, כמובן, כמו גם איומיו לפתוח מלחמת סחר. אבל הם נשארים אופטימיים בזהירות שקבלן הבנייה מניו יורק ישלוט כאיש עסקים מעשי, כזה שמבין כמוהם את הסכנות לאחדות הלאומית של מצעד הגלובליזציה בהובלת האליטות, שמשאיר מאחור חלקים רחבים מהציבור.

את הגלובליזציה צריך להמציא מחדש, הכריז שי בפסגה האסיאנית-פציפית בשנה שעברה, כדי להפוך אותה ל"עמידה, כוללנית ובת קיימא יותר, כדי שאנשים יקבלו את חלקם בפירותיה, וייווכחו שיש להם חלק בה".

מבחינה אישית, האישיות המדודה של שי שונה מהותית מהמוחצנות של טראמפ, אך הסיסמאות דומות מאוד. שניהם מעמידים במקום הראשון את המדינה. "להחזיר את אמריקה לגדולתה" מזכיר את החזון הגדול של שי, "החלום הסיני".

כל זה מוביל כמה משקיפים בולטים בבייג'ין להסיק שטראמפ יזלזל בגלובליזציה בהובלה אמריקאית שממלאת את סין פחד - אג'נדה תוקפנית שעודדה את המהפכות ואת חילופי המשטרים במזרח התיכון ובמדינות ברית המועצות לשעבר.

שי רוצה לקחת את הגלובליזציה לכיוון אחר לחלוטין. הוא חש לא בנוח עם החזון הכלכלי של עולם ללא גבולות, למרות העובדה שסין בנתה חלק גדול מהשגשוג המודרני שלה על בסיס רשתות ייצור חוצות-גבולות ועידוד השקעות זרות. כעת, הפתיחות הזו אינה מתיישבת עם הקפיטליזם הממלכתי הסיני. שי מעודד חברות ממשלתיות, ודוחק חברות רב-לאומיות ממגזר הטק.

רב-תרבותיות? סין של שי מדגישה ללא בושה זהות שמבוססת על גזע - שהטיבטים, האויגורים המוסלמים ויתר המיעוטים בסין רואים כשוביניזם של בני האן, שהם הרוב במדינה.

מעל הכול, שי מתעקש על ריבונות מוחלטת של המדינה. ממשלתו תוקפת "כוחות עוינים" מערביים שמתכננים כביכול להפיל את המערכת הסוציאליסטית. סין היא האלופה העולמית ב"ריבונות אינטרנט", כלומר בסגירת גבולות דיגיטליים ושליטה על מידע חתרני לכאורה.

שי אינו מעוניין, כמובן, לבטל את כל פרויקט הגלובליזציה. יותר מתמיד, סין זקוקה ליצוא חזק ולהשקעות כאשר הכלכלה מאיטה וההון בורח מהמדינה. בדאבוס הוא ישווק את יוזמת "חגורה אחת, כביש אחד" שלו - יוזמה לתשתית סחר כולל נמלים, קווי רכבות ורשתות תקשורת לאורך נתיבי הסחר ביבשה ובים בין אסיה לאירופה דרך מרכז אסיה, המזרח התיכון ואפריקה.

אבל גם היוזמה הגלובלית הזו באה בתנאי חשוב אחד: המטרה אינה לבטל את הגבולות הלאומיים, כמו שהיא למשוך מדינות אל מרחב ההשפעה הגיאופוליטי הסיני, ולפתוח שווקים חדשים לעודפים התעשייתיים שלה.

בהשקפת העולם של שי, סין היא המרכז. באוזני קהל שומעיו, "אנשי דאבוס", הוא יישמע כמו דבר והיפוכו: הוא יציג את עצמו כמושיע הגלובליזציה, בעודו רוקד על קברה.

עוד כתבות

טדי וארדי, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: אינסייט פרטנרס

המשקיע שמאחורי האקזיט הענק חושף את נוסחת ההצלחה, ויש לו גם אזהרה לתעשיית הסייבר

טדי וארדי מאינסייט מתייחס לאקזיט הענק של ארמיס הישראלית ומספר על הפוטנציאל שזיהה בחברה ● בראיון לגלובס הוא מנתח את מלכודת הסייבר המקומי, ומזהיר: הפער בין סטארט־אפ לחברה גלובלית עובר דרך הדמיון והיכולת לבנות הנהלה בארה"ב

רועי דגני, מייסד אירודרום והמנכ''ל לשעבר / צילום: איל יצהר

בגלל מכרז של משרד הביטחון: רשות ני"ע פשטה על משרדי אירודרום

לפי הדיווח לבורסה, חוקרי רשות ניירות ערך ערכו חיפוש במשרדי אירודרום וחקרו בעלי תפקידים נוכחיים ולשעבר בקשר לחשדות לביצוע עבירות הקשורות לאי-דיווח בזמן על הפסד במכרז של משרד הביטחון ● לאחר הדיווח, מניית החברה ירדה בכ-4%

מזג אויר חורפי ברד ירושלים / צילום: איל יצהר

האם השיא של השפעת כבר מאחורינו, ולמה כדאי להתחסן?

משרד הבריאות מרחיב היערכות ורוכש מאות אלפי חיסונים על רקע גל שפעת שהגיע מוקדם מהרגיל ● באיזה זן אנחנו חולים השנה, האם החיסונים פחות יעילים, ומה עם הקורונה? ● גלובס עושה סדר

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

המומחה שטוען: "בלי הניסיון של ישראל - ארה"ב תהיה פחות בטוחה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

חיפושים אחר גופות חטופים בעזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

בכיר חמאס: "אם יימצא מידע ודאי ומאומת, לא נהסס לפעול ולהשיב את גופת החלל החטוף רן גויאלי"

מנהיג דאעש בדמשק נעצר ע"י כוחות הביטחון של סוריה ● כוחות הביטחון פעלו הלילה לאכיפה חוזרת כנגד מבנים לא חוקיים ישראלים ● המשפחות המתנגדות לוועדת החקירה הפוליטית צפויות למקד את הלחץ בח"כים החרדים ● אלי פלדשטיין התייחס בראיון לעימות עם יונתן אוריך בחקירה וטען: "יש ללשכה חומרים על גלנט" ● עדכונים שוטפים

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר ב-3.18 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר שלושה רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה 8 שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

קמפיין פייבר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות - והזוכה האמיתית: הבינה המלאכותית

בין הזוכים הגדולים בתחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות, שהתקיימה היום, נמנים פרסומת ה-AI של פייבר, סרטון הפסולת של עיריית תל אביב וקמפיין "אחת מתשע" בהשראת אמריקן איגל וסידני סוויני ● ומי עוד בזוכים?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הביקוש קפא, המחירים ירדו: ענף הנדל"ן מסכם שנה מאתגרת, ומה צפוי ב־2026?

שנת 2025 הייתה מטלטלת במיוחד עבור שוק הנדל"ן: הרגולציה סביב מבצעי המימון התהדקה, היצע הדירות בשיא היסטורי, המחירים ירדו כמעט מדי חודש, ותמהילי המשכנתאות השתנו ● רגע לפני 2026, המומחים מנסים להעריך האם המגמות יימשכו או שמדובר רק בתיקון זמני

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

העלאות הארנונה ב־2026: לאילו רשויות אושרה העלאה, והיכן נדחו הבקשות

תעריף הארנונה יעלה ב־2026 בכ־1.6% - אך לרשויות רבות אושרה העלאה גבוהה הרבה יותר, לעומת אחרות שבקשותיהן נדחו ● במתחם הדולפינריום בת"א התעריף יעלה ביותר מ־100%, ומנגד, באזור הבורסה ברמת גן לא אושר שינוי ● גלובס בדק את המצב בכמה ערים גדולות

נשיא טורקיה ארדואן עם דגם של נושאת המטוסים / צילום: Reuters, Murad Sezer

הפרויקט הצבאי הבא של ארדואן: הקמת נושאת מטוסים באורך 300 מטרים

אחרי ההצלחה בעולם המל"טים, נשיא טורקיה ארדואן מכוון לליגת העל, עם הכרזה על נושאת מטוסים מהגדולות ביותר בנאט"ו ● בעוד שישראל שומרת על עליונות טכנולוגית במטוסים, אנקרה מצמצמת פערים בטבלאות היצוא הביטחוני העולמיות ומתבססת כמעצמת מספנות

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

מרוץ ההשקעות בבינה מלאכותית עשוי להפוך את 2026 לשנת גיוס האג"ח הגדולה אי פעם

ההשקעות האדירות בתשתיות בינה מלאכותית דוחפות את גיוסי החוב הקונצרני בארה"ב לשיאים חדשים ● מיקרוסופט בוחנת מהפך ב-Xbox: מקונסולה סגורה לפלטפורמת גיימינג פתוחה מבוססת Windows ● אלפאבית קונה חברת אנרגיה ב־4.75 מיליארד דולר כדי להבטיח חשמל למרכזי הנתונים שלה ● ורשות החדשנות מרחיבה את התמיכה במו"פ של התעשייה היצרנית ● חדשות ההייטק

פרויקט ג'רוזלם אסטייט / צילום: אסף פינצ'וק

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

יובל לנדסברג / צילום: מורג ביטן

מנכ"ל סנו פורש אחרי 15 שנה. זו הסיבה, וזה המחליף שלו

יובל לנדסברג, מנכ"ל חברת סנו ובנו של בעל השליטה, פורש מהתפקיד ויעבור לכהן כמשנה למנכ"ל כדי להתמקד ב"פיתוח עסקי וכניסה לתחומי פעילות חדשים" ● במקומו ימונה למנכ"ל סגנו, לירן נסימי