גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא סיני ראשון מגיע לדאבוס - אבל בז לכל ערכי הגלובליזציה

שי ג'ינפינג הוא לאומן בעל קו נצי, אבל יציג את עצמו כמגן הגלובליזציה למען האינטרסים של מדינתו

נשיא סין פוגש את נשיאת שווייץ אתמול בציריך /  צילום: רויטרס
נשיא סין פוגש את נשיאת שווייץ אתמול בציריך / צילום: רויטרס

הופעת נשיא סין בין האליטות של העולם בדאבוס השנה נראית הולמת בצורה מוזרה, בהתחשב בספיקות ביחס לפרויקט הגלובליזציה של האליטה הזו בעקבות הצבעת הברקזיט ובחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב.

שי ג'ינפינג יהיה בכל זאת חריג בנוף האנושי הקוסמופוליטי שמתקבץ בתחילת כל שנה בעיירת הסקי השווייצית. מדען המדינה סמיואל הנטינגטון מאוניברסיטת הרווארד משתמש במונח היבש "אנשי דאבוס" כדי להגדיר את הזן הזה - שחש יותר בנוח בחברת זרים שדומים לו מאשר בחברת בני עמו, ורגיש יותר לגורל האנושות מאשר לגורל קהילות מקומיות בארצו.

הנשיא הסיני הראשון שמגיע לדאבוס הוא ההיפך הגמור מאנשי ההר המושלג: הוא לאומן בעל קו נצי.

סין היא אולי המוטבת הגדולה ביותר מהשינוי הדרמטי בחלוקת ההון העולמי, והמעבר שלו מהמדינות המתעשות העשירות לכלכלות המתעוררות - תהליך שחילץ מאות מיליוני סינים מעוני - אך עמדת הממשל הסיני לגלובליזציה היא דו-ערכית מאוד.

שי צפוי בכל מקרה להציג את עצמו בפורום הכלכלי העולמי כמגן הגדול ביותר על הגלובליזציה. השאלה היא, מפני מה? האירוניה בהופעתו הצפויה של שי היא שהוא שותף לספקנות של ציבור הבוחרים המערבי, שמשליך מעליו את כל הערכים המקודשים של הגלובליזציה, תרבותיים וכלכליים.

שי מתעב במיוחד את האליטות המטיפות ואת הערכים הליברליים שלהן, כלומר את אותם "זרים שבעים שאין להם מה לעשות מלבד להפנות אצבע מאשימה נגדנו", כפי שהוא ניסח זאת בהופעה במקסיקו לפני מינויו לנשיא, לפי שדר דיפלומטי שפורסם על ידי וויקיליקס. "קודם כול, סין לא מייצאת מהפכה. שנית, היא לא מייצאת עוני ורעב. שלישית, היא לא גורמת לכם בעיות", אמר שי למארחיו בארוחת צהריים.

ההיגיון הזה הוא הסיבה לכך שאנליסטים סינים שעמדותיהם משקפות את הקו הרשמי של בייג'ין נוטים להיות אופטימיים להפתיע לגבי נשיאות דונלד טראמפ בארה"ב. הם רואים בו נשמה תאומה.

תמיכת טראמפ בטייוואן לאחרונה מפחידה אותם, כמובן, כמו גם איומיו לפתוח מלחמת סחר. אבל הם נשארים אופטימיים בזהירות שקבלן הבנייה מניו יורק ישלוט כאיש עסקים מעשי, כזה שמבין כמוהם את הסכנות לאחדות הלאומית של מצעד הגלובליזציה בהובלת האליטות, שמשאיר מאחור חלקים רחבים מהציבור.

את הגלובליזציה צריך להמציא מחדש, הכריז שי בפסגה האסיאנית-פציפית בשנה שעברה, כדי להפוך אותה ל"עמידה, כוללנית ובת קיימא יותר, כדי שאנשים יקבלו את חלקם בפירותיה, וייווכחו שיש להם חלק בה".

מבחינה אישית, האישיות המדודה של שי שונה מהותית מהמוחצנות של טראמפ, אך הסיסמאות דומות מאוד. שניהם מעמידים במקום הראשון את המדינה. "להחזיר את אמריקה לגדולתה" מזכיר את החזון הגדול של שי, "החלום הסיני".

כל זה מוביל כמה משקיפים בולטים בבייג'ין להסיק שטראמפ יזלזל בגלובליזציה בהובלה אמריקאית שממלאת את סין פחד - אג'נדה תוקפנית שעודדה את המהפכות ואת חילופי המשטרים במזרח התיכון ובמדינות ברית המועצות לשעבר.

שי רוצה לקחת את הגלובליזציה לכיוון אחר לחלוטין. הוא חש לא בנוח עם החזון הכלכלי של עולם ללא גבולות, למרות העובדה שסין בנתה חלק גדול מהשגשוג המודרני שלה על בסיס רשתות ייצור חוצות-גבולות ועידוד השקעות זרות. כעת, הפתיחות הזו אינה מתיישבת עם הקפיטליזם הממלכתי הסיני. שי מעודד חברות ממשלתיות, ודוחק חברות רב-לאומיות ממגזר הטק.

רב-תרבותיות? סין של שי מדגישה ללא בושה זהות שמבוססת על גזע - שהטיבטים, האויגורים המוסלמים ויתר המיעוטים בסין רואים כשוביניזם של בני האן, שהם הרוב במדינה.

מעל הכול, שי מתעקש על ריבונות מוחלטת של המדינה. ממשלתו תוקפת "כוחות עוינים" מערביים שמתכננים כביכול להפיל את המערכת הסוציאליסטית. סין היא האלופה העולמית ב"ריבונות אינטרנט", כלומר בסגירת גבולות דיגיטליים ושליטה על מידע חתרני לכאורה.

שי אינו מעוניין, כמובן, לבטל את כל פרויקט הגלובליזציה. יותר מתמיד, סין זקוקה ליצוא חזק ולהשקעות כאשר הכלכלה מאיטה וההון בורח מהמדינה. בדאבוס הוא ישווק את יוזמת "חגורה אחת, כביש אחד" שלו - יוזמה לתשתית סחר כולל נמלים, קווי רכבות ורשתות תקשורת לאורך נתיבי הסחר ביבשה ובים בין אסיה לאירופה דרך מרכז אסיה, המזרח התיכון ואפריקה.

אבל גם היוזמה הגלובלית הזו באה בתנאי חשוב אחד: המטרה אינה לבטל את הגבולות הלאומיים, כמו שהיא למשוך מדינות אל מרחב ההשפעה הגיאופוליטי הסיני, ולפתוח שווקים חדשים לעודפים התעשייתיים שלה.

בהשקפת העולם של שי, סין היא המרכז. באוזני קהל שומעיו, "אנשי דאבוס", הוא יישמע כמו דבר והיפוכו: הוא יציג את עצמו כמושיע הגלובליזציה, בעודו רוקד על קברה.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

חוק ההסדרים: האוצר נלחם על שדה התעופה החדש ומתריע מפני זינוק במחירי הטיסות

יועמ"שית הכנסת המליצה אתמול לפצל מחוק ההסדרים את מרבית הרפורמות שביקשו להעביר באוצר, ובהן בין היתר התוכנית להקמת שדה תעופה משלים בשיתוף המגזר הפרטי ● כעת, באגף התקציבים מתריעים מפני "משבר תעופה חמור" בישראל אם עמדת הייעוץ המשפטי תתקבל

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

נקמה במיליון שקל: המספרים מאחורי "את מי אתה סוחט היום"

בשלטי חוצות שהוצבו בימים האחרונים באיילון ובמקומות נוספים נכתב: "צביקה נווה, את מי אתה סוחט היום?" ● מאחורי הקמפיין האגרסיבי עומד איש העסקים אלכס סקלר, שבימים אלה מנהל מאבק משפטי מול גרושתו - שהיא כיום אשתו של צביקה נווה, חוקר פרטי ובעלי חברת המודיעין העסקי CGI

היועצת המשפטית לכנסת, עו''ד שגית אפיק / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

יועמ"שית הכנסת נגד התנהלות האוצר: “הליך החקיקה פוגע בכנסת”

בדיון בפיצולי החוקים מחוק ההסדרים, עו"ד שגית אפיק טענה כי הליך החקיקה פוגע ביכולת הכנסת לפקח על הרפורמות, וקראה לצמצום דרמטי של היקף החוק ● באוצר טוענים: זהו ה"ניו נורמל" של התקציב שאחרי המלחמה

פרויקט בקעת ערד1 של אנלייט / צילום: בילקטריק ישראל

שיא באגירה בישראל, מיליארדים בארה"ב: תנופת האנרגיה המתחדשת

רפק אנרג'י ושמיר אנרגיה חתמו אמש עם בנק דיסקונט על הסכם מימון של 800 מיליון שקל להקמת מתקן ייצור סולארי גדול בנגב ● המתקן יהיה בעל כושר ייצור של 174 מגהוואט, ויחזיק ביכולת אגירה של 974 מגהוואט-שעה, שצפוי להיות הגדול ביותר בישראל ● בארה"ב, אנלייט צפויה להשקיע 3 מיליארד דולר בפרויקט לייצור חשמל ושם יכולת האגירה תעמוד על 4 ג'יגהוואט-שעה

המוסדיים מעריכים שהשקל ימשיך להתחזק / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך שתומך בהתחזקות השקל ומסמן - השיא כנראה עוד לפניו

החשיפה של הגופים המוסדיים בישראל למטבע חוץ צומצמה בהדרגה, עד שהגיעה לפחות מ-20% - רמות שפל שלא נראו מאז סוף 2022 ● בכך הם מצטרפים לגורמים המקומיים והגלובליים התומכים בהתחזקות השקל ● איך הם עשו זאת, ואילו גופים צמצמו את החשיפה בצורה חדה במיוחד?

יאיר רביבו, ראש עיריית לוד / צילום: יח''צ משה אלדן

ראש העיר לוד לא אהב את הסרטון הסאטירי, עכשיו הוא מאיים לתבוע

יוצר התוכן דן פונדק פירסם סרטון סאטירי בו הוא מגיע ללוד ומתאר באופן הומוריסטי את "פינות הנופש" בעיר ● בתגובה, ראש עיריית לוד יאיר רביבו שלח לפונדק מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים, בטענה כי הציג את לוד "באופן חד-צדדי, פוגעני ומעוות" וגרם לה נזק תדמיתי ● מה הסיכויים של תביעה כזו להתקבל?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בתל אביב; דוראל קופצת בכ-7%, מדד הביטוח מזנק

מדד ת"א 35 עולה בכ-1.4% ● הדיווחים על מו"מ אפשרי בין ארה"ב ואיראן הקלו על השווקים ברחבי העולם ● וול סטריט ננעלה בירוק, בעקבות נתוני מאקרו מעודדים והודעה של טראמפ על הסכם סחר עם הודו ● מחירי הנפט ממשיכים לרדת, תנודתיות חדה במחירי המתכות היקרות ● וגם: מנהל ההשקעות שטוען - זהו הזמן לקנות מניות מיקרוסופט

אמיר שביט / צילום: יח''צ

יו"ר רשות החשמל: "כשיש הגזמה במחירים, אין ברירה אלא להתערב"

אמיר שביט אומר שהגבלת המחירים שיצרני החשמל דורשים חסכה למדינה מאות מיליוני שקלים ● הוא תוקף את כשלי חברת החשמל, דורש להפריט את תחנת "גזר" ומאמין: המחירים ייוותרו יציבים

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

בגלל רפורמת סמוטריץ': הרפתנים עוצרים את אספקת החלב למחלבות

ארגון יצרני החלב הכריז על עצירת אספקת החלב למחלבות, דבר שעלול לשבש את אספקת החלב בכל הארץ כבר ממחר ● לטענת הארגון, הרפורמה בשוק החלב תביא לסגירת רפתות ותפגע בביטחון המזון ● סמוטריץ': "אזרחי ישראל לא יהיו בני-ערובה של מונופולים וקבוצות לחץ" ● מנהל אגף המשק בתנועת המושבים: "מתנצלים בפני הציבור על אי-הנוחות"

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

האם המיזוג של מאסק יפקיע את עתיד הבינה המלאכותית מידי ענקיות הטכנולוגיה?

החברות של אילון מאסק, SpaceX ו-xAI, צפויות להתמזג לחברת ענק אחת, שאף צפויה לצאת להנפקה במהלך השנה ● מדובר לא רק בעסקה חריגה, אלא ניסיון אסטרטגי להפוך את SpaceX מחברת חלל ותקשורת לשכבת התשתית שעליה תרוץ מהפכת הבינה המלאכותית

חוות השרתים באלבניה / הדמיה: APPA Architects

החברה הישראלית שתבנה את חוות השרתים הראשונה באלבניה

חברת ADC הישראלית תקים את החווה הראשונה עבור ממשלת אלבניה, שתתבסס על מעבדי אנבידיה ועל חשמל ירוק ● המיזם נהנה ממימון אירופי ומהיתרים מהירים בצל הידוק היחסים ● ראש ממשלת אלבניה אדי רמה הפך לאחד מתומכיה הבולטים של ישראל באירופה מאז פרוץ המלחמה

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

תתחרה בפולימרקט? החברה הישראלית שמזנקת לשווי שיא של 13.5 מיליארד שקל

הפלטפורמה הפיננסית Plus500 דיווחה על התרחבות לשוק החיזוי עבור לקוחות ריטייל: "באזוורד משוגע בארה"ב"

מפעל רב בריח באשקלון / צילום: יח''צ

תמורת 97 מיליון שקל: רב בריח מוכרת 30% מהמפעל באשקלון למגדל

רב בריח מוכרת את חלקה בקרקע המפעל למגדל בעסקת מכירה וחכירה בחזרה ● לאחר הרכישה, מגדל תחזיק לאחר הרכישה בבעלות המלאה במתחם, ורב בריח תשכור אותו ממנה לתקופה של כ-25 שנה

מגדלי YOO בתל אביב / צילום: Shutterstock

דוח מומחה: הסרת קיר מגן בדירה באחד ממגדלי YOO מסכנת אותו

דוח מומחה, שהוגש במסגרת סכסוך משפטי סביב עסקה שבוטלה באחד ממגדלי YOO בת"א, קובע כי במגדל בוצעו עבודות שיפוץ ללא היתר ● על פי הדוח, השיפוץ גרם לפגיעה בקונסטרוקציית המבנה, והדבר מגדיל את הסיכון להרס המבנה או לחלקים ממנו

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

ינואר בענף הרכב: סך המסירות ירדו ב-10%, פלח החשמליות נעלם במהירות, והסיניות ממשיכות להתחזק

הפלח בעל שיעור הצמיחה הגדול ביותר בחודש החולף היה פלח הפלאג-אין היברידי, שהכפיל כמעט את חלקו לכ-23.5% מכלל השוק - על חשבון כלי הרכב עם הנעה חשמלית מלאה ואפילו על חשבון ההיברידיות הרגילות ● ומה היה הדגם הנמכר ביותר?

רונן סולומון, מנכ''ל התאחדות המלאכה והתעשייה / צילום: רמי זרנגר

הארגונים שתובעים עשרות אלפי שקלים מעסקים, והחוק שינסה לעשות סדר

בחודשים האחרונים מתרבות תביעות מצד ארגוני עובדים הדורשים מעסקים קטנים רטרואקטיבית דמי טיפול ארגוני בסכומים גבוהים ● הצעת חוק חדשה מנסה להכניס סדר ולצמצם את התשלום

מניות התוכנה צונחות, ושולחות את החברות לחשב מסלול מחדש / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"מלכודת היעילות": חברות התוכנה גילו שמנוע הצמיחה העיקרי עלול להתהפך עליהן

סיילספורס, ServiceNow ו־SAP איבדו עשרות אחוזים מערכן בשנה החולפת, גם בלי נטישה של לקוחות ● בשוק מתגבר החשש שהבינה המלאכותית מייתרת עובדים, ופוגעת ישירות במודל הרישוי שעליו בנויות חברות התוכנה ● ​כך עובדת "מלכודת היעילות"

פרויקט רוח של זפירוס בפולין / צילום: מצגת החברה

איתות שמניות האנרגיה הגיעו לשיא? הקרן שנפרדת מהשקעותיה ברווח גדול

בשבועות האחרונים חתמה קרן תש"י על עסקאות למכירת החזקותיה במפעילת תחנות הכוח דליה ובחברת האנרגיה המתחדשת זפירוס ● הקרן של ירון קסטנבאום, הראל ועו"ד יהודה רווה גייסה עד היום מיליארדי שקלים מגופים מוסדיים ומניבה תשואה שנתית המוערכת בכ-15%

מכוניות חדשות בנמל אשדוד. הלהיט הנוכחי בשוק הישראלי הוא רכבי ה-PHEV / צילום: תמר מצפי

שנת הפלאג-אין הייבריד? הטרנד החם ברכב לא מתאים לכולם

הלהיט הנוכחי בשוק הישראלי הוא רכבי הפלאג-אין הייבריד (PHEV), שעשויים כבר השנה לתפוס כשליש מכלל המכירות ● אבל קיימים לא מעט סימני שאלה לגבי עלויות התחזוקה בטווח הארוך, שמירת הערך והיכולת שלהם לחסוך דלק בתנאי השימוש הישראליים הנפוצים

משרדי WIX בגלילות / צילום: איל יצהר

דור ה-Z לא יבלה שלוש שנים בפקק: השיעור שצריך ללמוד מהמהלך של Wix

הסיפור של שוק התעסוקה לא קשור רק למשאבי אנוש, אלא גם לכלכלות המיקום של מגדלי המשרדים ומגורי העובדים ● ליזמים, למתכננים ולמנהלי שיווק מומלץ לאמץ את מודל 5 ה-ל': לגור, לעבוד, ללמוד, לקנות ולבלות - וכולם באותו מרחב הליכה