גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המאגר הביומטרי הוא המגה-פיגוע הבא בישראל"

לטענת מומחים לטכנולוגיה ולפרטיות, המאגר הביומטרי מסכן את הזכות לפרטיות של כל אחד מאיתנו ומאפשר למשטר להפוך ל"אח הגדול" שעוקב אחרי האזרחים: "המדינה תוכל לדעת איפה אתה נמצא בכל רגע נתון"

“המאגר הביומטרי / איור: לירון בר עקיבא
“המאגר הביומטרי / איור: לירון בר עקיבא

"חוק המאגר הביומטרי הוא חוק מסוכן, חוק שהופך אותנו למדינת משטרה. הוא מסכן את הזכות לפרטיות של כל אחד מאיתנו, והוא מאפשר למדינת ישראל להפוך למדינת 'האח הגדול', שיכולה לעקוב אחרי האזרחים שלה. זו תהיה רק שאלה של זמן עד שהמידע מהמאגר הביומטרי ידלוף" - כך אומר-מזהיר עו"ד דן חי, מגדולי המומחים בארץ לדיני תקשורת, טכנולוגיה ופרטיות.

גם עו"ד אילן שדי, יו"ר ועדת אינטרנט וסייבר בלשכת עורכי הדין, מסכים עם הדברים של עו"ד חי. לדברי שדי, "המאגר הביומטרי הוא המגה-פיגוע הבא בישראל, לא פחות. גם בימים אלה ממש, שהם הישורת האחרונה באישור הקמת המאגר, אנו שומעים מכל המומחים בתחום ומכל הרגולטורים שאחראים על הקמתו ועל אבטחתו של המאגר, שהם 'מאוד משתדלים' שהמידע שבמאגר לא ידלוף. אבל חשוב יותר לשמוע את מה שהם לא אומרים. שאיש מהם לא יחתום על תעודת ביטוח שהמאגר לא יזלוג לעולם".

לפי החוק, שצפוי להיכנס לתוקף באמצע 2017, המאגר הביומטרי של המדינה יכלול מידע על תווי הפנים של כל האזרחים לצורך זיהוים ולמניעת זיוף תעודות זהות ודרכונים. המאגר הביומטרי - של תמונות הפנים ותוקף תעודות הזיהוי והדרכונים הביומטריים של כל האזרחים - יחודש כל 5 שנים. 

בנוסף, אדם יוכל לתת הסכמה שגם טביעות האצבע שלו יוכנסו למאגר הביומטרי, או לסרב לכך. מי שטביעותיו לא יוכנסו למאגר - יונפקו לו תעודת זהות ודרכון שתוקפם 5 שנים בלבד; ולמי שטביעות האצבע שלו כן ייכללו במאגר - יונפקו מסמכי זיהוי ל-10 שנים.

עם זאת, הוחלט כי לא יישמרו במאגר הביומטרי טביעות אצבע של קטינים מתחת לגיל 16, לא ייעשו שימושים משטרתיים בניגוד ל"כללי העיקוב" הקיימים היום, ובכל מקרה עד שיאושרו התקנות בכנסת, המשטרה לא תוכל להשתמש במאגר בכלל.

כן נקבע כי ראש מערך הסייבר הממשלתי יערוך בדיקות כל שנה וחצי, במקום כל שנתיים, למציאת חלופות טכנולוגיות לטביעות האצבע.

יצוין כי מערך ההסברה לגבי המאגר ייתן מענה ב5 שפות.

עו"ד חי מתריע כי הפגיעה בפרטיות של כל אחד מאיתנו תהיה גדולה מאוד בשל יצירת המאגר הביומטרי, וכי אנחנו עלולים לאבד את שאריות הפרטיות שעוד נותרו לנו בישראל של שנת 2017. לדבריו, "יש היום מצלמות אבטחה בכל מקום. מה שיקרה זה שיוסיפו להן טכנולוגיה שכבר קיימת של זיהוי פנים, ומרגע זה המדינה תוכל לדעת איפה אתה נמצא בכל רגע נתון".

עו"ד שדי מציין כי "גם אם כלל לא מחברים את המאגר הביומטרי לרשת האינטרנט, גם אם הוא אינו מקוון, גם אז אפשר לחדור אליו, בין היתר על-ידי גורם אנושי פנימי, שקשה לאתר או למנוע את פעולתו מראש, וראו מקרה ענת קם. הייתי מציע לכל המעורבים להעמיד דגל שחור מעל למיזם המטריד הזה, לעצור את הפעילות ולקחת הפסקה, לפני שיום הדליפה מגיע, כי כשהוא יגיע, הוא יהיה רע ומר".

- גם היום אפשר לעקוב אחרינו, למשל באמצעות מעקב אחרי הטלפונים הסלולריים שלנו.

חי: "את הטלפון הסלולרי שלך אתה יכול להשאיר בבית, אבל אתה לא יכול להשאיר את תווי הפנים שלך בבית".

- האם אני וכל אזרח אחר לא יכולים לסרב למסירת תווי הפנים (התמונות) למאגר?

חי: "לפי החוק תהיה חובה לתת את תווי הפנים (באמצעות צילום) למדינה לצורך המאגר. אם תסרב לתת את תווי הפנים, לא יוציאו לך תעודת זהות או דרכון, ולא תוכל להתנהל בעולם".

- האמנם אי-אפשר לאבטח את המאגר הביומטרי כך שהמידע לא ידלוף?

"למרבה הצער, הניסיון מלמד שכאשר קיים מאגר מידע, הוא בסופו של דבר דולף. הבעיה בגופים ממשלתיים היא שהמידע מודלף על-ידי עובדים שיש להם גישה למאגר. ככה קרה, למשל, בנוגע למידע במרשם האוכלוסין. לפי הניסיון, המידע ידלוף בשל התנהגות של עובד שהוא 'תפוח רקוב' במערכת. בנוסף, ברגע שמידע קיים ונשמר - הוא חשוף".

עו"ד חי מוסיף ומתריע כי "המאגר הביומטרי נועד בעיקר לשימוש של רשויות הביטחון, אלא שהדבר הזה לא נדון, והוא לא על פני השטח".

לדבריו, "זאת תהיה בכייה לדורות". חי טוען עוד כי חוק המאגר הביומטרי התקבל בכנסת בצורה חלמאית. "בהתחלה דיברו רק על מאגר של טביעות אצבע, אחר-כך אמרו שלא חייבים לכלול במאגר טביעות אצבע, אבל חובה לכלול תווי פנים, כדי למנוע זיוף תעודות זהות ויצירת תעודות זהות כפולות.

"עכשיו אנחנו יודעים שבכלל לא צריך מאגר ביומטרי כדי למנוע יצירת זהות כפולה, ומספיק להנפיק תעודות זהות ביומטריות ללא שמירה על מאגר. מספיק שהנתונים לגבי האזרח 'יישתלו' בתעודת הזהות הביומטרית או בדרכון לצורך השוואה עם הזהות של אותו אזרח שמגיע לנקודת בידוק של הרשויות".

עו"ד אילן שדי מוסיף כי "אני חרד מתשובת האחראים למאגר, שלפיה עלויות אבטחתו הן עניין של 'ניהול סיכונים', ושתלוי איך מנהלים אותם. החשש למגה-פיגוע או לפיגוע סייבר הוא ממשי, משום שהמאגר קורם עור וגידים, והוא החל ממועד אישורו של החוק אמש".

- אם החוק כל-כך גרוע, איך ייתכן שהוא חוקק?

עו"ד שדי אומר כי "אנחנו יודעים שיש 'כוח סמוי' שדוחף לכיוון הקמת המאגר", ברמזו לגופים מודיעיניים וכלכליים כאלה ואחרים, שמעוניינים בגישה למידע. לדבריו, "זה חשש מסוג אחר וחמור לא פחות. איש לא הצליח למנוע את הדליפה של תוכנת 'אגרון', המאגר של משרד הפנים, שהוא לא פחות קריטי בעיניי. שנים ארוכות עמלו למצוא מי האחראי, אבל המידע הזה דלף. נקודה. והוא דלף על אף שהבטיחו שהוא לא ידלוף, בדיוק כמו שמבטיחים כעת שהמאגר הביומטרי לא ידלוף".

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת), שהתנגד לחוק המאגר הביומטרי מהיום הראשון שהוא הגיע לכנסת, אומר: "אני מתנגד לחוק ברמה העקרונית, כי אני לא רוצה ואני חושב שכולנו לא רוצים לחיות בחברת 'האח הגדול'; וחוק שבו נתוני הגוף של כל אחד ואחת מאיתנו, האזרחים, נמצאים בידי השלטון, הוא חוק שמקדם אותנו צעד גדול, צעד משמעותי לחברת 'האח הגדול'".

חנין ציין עוד כי הוא מתנגד לחוק גם ברמה המעשית. "קודם כל, כי החוק הזה הוא מיותר, כי אין שום צורך במאגר ביומטרי אם אנחנו רוצים תעודות זהות חכמות. תעודות חכמות אפשר בהחלט לקיים ולייצר גם בלי מאגר ביומטרי".

ח"כ רויטל סויד מ"המחנה הציוני" הביעה אף היא התנגדות לחוק. במהלך הדיון בחקיקתו אתמול (ב'), שאלה סויד את חבריה: "כשיקרה חס חלילה האסון, וכשחס וחלילה אנחנו נראה איך המאגר הזה נפרץ, ומאגרים במדינת ישראל כבר נפרצו - מי יהיה השר שייתן את הדין על כך? מי יהיה אותו אחד שייתן את הדין על זה שהוא סיכן את ביטחון אזרחי מדינת ישראל?"

מנגד, יו"ר הוועדה המשותפת לוועדות החוקה חוק ומשפט, הפנים והגנת הסביבה והמדע והטכנולוגיה, שהכינה את הצעת החוק, ח"כ ניסן סלומינסקי, הביע תמיכה בו. "אנחנו הולכים עכשיו להנפיק לכל אזרחי המדינה תעודה ביומטרית, שתכלול גם טביעות פנים וגם טביעות אצבע. האחריות שלנו מחייבת שנהיה סופר-זהירים וננקוט את כל האמצעים כדי לוודא שלא יהיו זהויות כפולות", כך סלומינסקי.

עוד כתבות

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"