חוק המאגר הביומטרי אושר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת

נוסח החוק העדכני, הקובע כי אמצעי זיהוי ביומטריים יכללו במאגר מידע ממשלתי, אושר במליאה לאחר מאבק של שנים ■ הוא רוכך בוועדה משותפת בכנסת על מנת לזרז את אישורו של החוק השנוי במחלוקת ■ דרעי: "איזון בין פרטיות להגנה מהתחזות"

טביעות אצבע, מאגר ביומטרי / צילום: שאטרסטוק
טביעות אצבע, מאגר ביומטרי / צילום: שאטרסטוק

נוסח העדכני לחוק המאגר הביומטרי, שבמסגרתו מוצעת הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים במאגר מידע, אושר הערב (ב') בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. החוק עבר ברוב של 39 תומכים לעומת 29 מתנגדים, לאחר שאושר הבוקר בוועדת הכנסת העוסקת בנושא המשותפת לוועדות החוקה חוק ומשפט, הפנים והגנת הסביבה והמדע והטכנולוגיה, אחרי שמונה ימי דיון.

על פי החוק, טביעות אצבעות ותצלומי פנים יינטלו מכלל תושבי ישראל וישולבו בתעודות הזהות הביומטריות, בדרכונים הדיגיטליים ובמאגר נתונים ממשלתי. הנתונים יוכלו לשמש לזיהוי ביומטרי לבקרת גישה, זיהוי קבוצות הנמצאות תחת מעקב ואיתור חשודים על ידי גורמי אכיפת החוק.

השר אריה דרעי התייחס לאישורו של החוק ואמר: "אני מברך על העברת החוק וסמוך ובטוח כי מתווה זה מהווה איזון מיטבי בין שמירה על הפרטיות וחובתה של המדינה להגן על תושביה מפני התחזות וגניבת זהות".

מנגד, ח"כ מיכל רוזין (מרצ) טענה כי "הממשלה אישרה פגיעה קשה וחסרת תקדים בביטחון ובפרטיותם של אזרחי המדינה". לדבריה, "מאגר ביומטרי הוא מיותר, מסוכן ומעמיד את המידע הבסיסי ביותר שלנו בסכנה לדליפה או סחר שיובילו לסחיטה, שימוש עוין ופגיעה בביטחון המדינה. לצערי, חברי הקואליציה שוב הציבו את האינטרס הציבורי בתחתית והצביעו בידיעה מוחלטת נגד הציבור בישראל".

החוק עורר ביקורת רבה, מאבקים ציבוריים הקוראים לביטולו והוא שנוי במחלוקת - גם בקרב שרים בממשלה. בשל התנגדותם של לא מעט חברי כנסת לחוק, שנאלצו להגיע להסכמה בשל המשמעת הקואליציונית, הצליחו חברי סיעת ישראל ביתנו להגיע להסכמות עם הקואליציה כדי לרכך את נוסח החוק, ולהעבירו ביתר קלות. בהובלת חברי הכנסת יוליה מלינובסקי ועודד פורר, הוכנסו תיקונים לחוק, שבמסגרתם לא יישמרו במאגר טביעות אצבע של צעירים מתחת לגיל 16. מגיל 16 עד 18 תהיה ההצטרפות למאגר על בסיס התנדבותי באישור ההורים. על פי הנוסח שאושר הבוקר, למי שיבקש להנפיק תעודת זהות או דרכון תינתן האפשרות להחליט אם למסור למאגר טביעות אצבע או לשמור אותן על גבי התעודות בלבד.

בנוסף, דרישת הסיעה להגביל את גישת המשטרה למאגר התקבלה. על כן, בוטל הסעיף בחוק שמאפשר לשוטר להשתמש בזיהוי ביומטרי בלי אישור בית המשפט המחוזי. כמו כן, המשטרה תוכל לקבל מידע מהמאגר במקרה של חשד לביצוע עבירה מסוג פשע בלבד (העבירה מהסוג החמור ביותר) ורק באישור של נשיא בית משפט מחוזי או שופט שהוסמך לכך מטעמו. במקרה שהשופט מסרב, המשטרה תוכל לערער על רק לבית המשפט העליון.

כמו כן, התקבלה ההסתייגות המחייבת שקיפות מלאה. המידע בנושא הנפקת התעודות הביומטריות לאזרחים יונגש בחמש שפות. האזרח צריך להיות מודע לכל ההשלכות, היתרונות והחסרונות, בהנפקת תעודה זו. הטענות על אי יכולת הפקידים להעביר את המידע בעל-פה לתושבים המגיעים לחתום על איסוף פרטיהם במאגר לא מקובלות עלינו. על משרד הפנים לדאוג להסברים בעברית, אנגלית, רוסית, צרפתית, אמהרית. ספרדית וערבית.

כמו כן, נקבע כי ראש מערך הסייבר יערוך בדיקות בכל שנה וחצי במקום בכל שנתיים למציאת חלופות טכנולוגיות לטביעות האצבע ומערך ההסברה לגבי המאגר ייתן מענה בחמש שפות. עד לאישור התקנות בכנסת וכניסתן לתוקף ימשיכו לחול הוראות הפיילוט הביומטרי.

חברת הכנסת יעל כהן פארן (המחנה הציוני) סיפרה בוועדה כי מסמך של הממונה על היישומים הביומטריים במשרד ראש הממשלה, שגורס כי אין צורך בשמירת טביעות אצבע במאגר הביומטרי, הוסתר מהוועדה ונמסר לה רק בשעות הלילה. זאת, כדי שיעבור החוק בוועדה כמה שיותר מהר. האופוזיציה תקפה את החוק במהלך הדיון ואליהם הצטרפו חברי כנסת מהקואליציה, אך לאחר שהובהר להם כי הם חייבים להתיישר למשמעת הקואליציונית אישרו אותו.

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת), אחד ממתנגדיו הבולטים ביותר של החוק, נשא נגדו דברים הערב במליאת הכנסת לקראת ההצבעה. "הכנסת עומדת לאשר עכשיו חוק גרוע ומסוכן. אני חושב שכולנו לא רוצים לחיות בחברת האח הגדול. כשנתוני הגוף של כל אחד ואחת מאיתנו נמצאים בידי השלטון, זה מקדם אותנו צעד גדול לחברה כזו".

לדבריו, "אין היום בבית הזה כמעט ח"כ אחד שבאמת מאמין שמאגר ביומטרי הוא רעיון טוב. בהצבעה יופעל כאן כוחה של הקואליציה, כי אלמלא המשמעת הקואליציונית החוק הזה לא היה עובר כאן. רוב מוחלט של חברי כנסת - יותר מ-90 - מתנגדים".

התנועה לזכויות דיגטליות הביעה גם היא פעמים רבות את התנגדותה לחוק, והודיעה כי אם יעבור, היא תעתור לבג"ץ. עו"ד דן חי, ראש הוועדה להגנת הפרטיות בלשכת עורכי הדין, הביע אף הוא את התנגדותו. "אישור החוק, למרות התנגדות עזה של גורמים רבים ולאחר שהוכח כי אין צורך בהקמת מאגר מעיד על שני דברים: מעורבות שיקולים זרים בתהליך או שלאחר שהשקיעו כל כך הרבה זמן ומשאבים, הגורמים האחראים פשוט הלכו רחוק מדי מכדי שיוכלו לחזור בהם".

לדבריו, "כולם מבינים שהקמת המאגר היא למעשה טעות חמורה. הסייגים שנוספו לחוק הם עלה תאנה שמטרתו לשכנע את הציבור שמדובר בחוק מרוכך אולם אין זו האמת". לפי עו"ד חי, הרזולוציה המתקדמת של המצלמות המפוזרות בארץ תהפוך את זיהוי הפנים לפשוט עבור הממשלה. :מדובר בתקדים מסוכן שיאפשר לממשלה לקדם מהלכים נוספים".