גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוחר הנפט האגדי טעה בחיזוי - ונאלץ לסגור את קרן הגידור

אנדרו הול, שנודע בכינוי "אלוהים", החליט לסגור את הקרן העיקרית בחברת אסטנבק קפיטל מנג'מנט, לאחר שספגה הפסדים כבדים בעקבות הימור שגוי על עליית מחירי הנפט ■ במאי השנה עמד סך הכספים שנוהלו באסטנבק על 1.8 מיליארד דולר, פחות ממחצית ההון שניהלה החברה ב-2013

אנדרו הול / צילום: רויטרס
אנדרו הול / צילום: רויטרס

אנדרו הול, סוחר אגדי שהרוויח מיליארדים מהימור על עליית מחירי הנפט ונודע בכינוי "אלוהים", סוגר את קרן הגידור שלו לאחר שלא העריך נכונה את השפעת הגאות בהפקת הנפט בארה"ב, שהפכה את השוק על פיו.

הול - שזכה לפרסום רחב על מאבקו לקבל תשלום בסך 100 מיליון דולר ממעסיקו לשעבר, סיטיגרופ, בעיצומו של המשבר הפיננסי - אישר ביום ה' שהוא סוגר את הקרן העיקרית של החברה שהקים, אסטנבק קפיטל מנג'מנט (Astenbeck Capital Management).

ההחלטה לסגור את הקרן התקבלה לאחר שמשקיעים עזבו את החברה במשך שנים, והיא האחרונה בשורת מהלומות שנחתו על סוחר וול סטריט שהחליט לפעול באופן עצמאי.

"אני בהלם", אמר דנילו אונורינו, מנהל תיקים בחברת דוגמה קפיטל מלוגאנו, שווייץ. "זה סופו של עידן. הוא אחד מסוחרי הנפט הגדולים ביותר מאז ומעולם".

הול בן ה-66 ידוע בביצוע הימורים גדולים וארוכי טווח על עליית מחירי הנפט. אסטרטגיה זו עבדה היטב כשהסחורות היו במגמת נסיקה, אך הובילה לביצועים גרועים כשהמחירים הידרדרו בשלוש השנים האחרונות. האופטימיות של הול בנוגע לנפט נתקלה במהפכת פצלי השמן, שבעשר השנים האחרונות שמה קץ לתחזיות שבקרוב תאזל אספקת הנפט הגולמי שהגישה אליו קלה.

בין הסיבות להתגברות הלחץ על הול לאחרונה הייתה החלטתה של קבוצת בלקסטון, אחת המשקיעות הראשונות והגדולות ביותר של אסטנבק, למשוך את כספי לקוחותיה מהקרן העיקרית, לדברי מקורות יודעי דבר.

סגירת אסטנבק היא האחרונה בשורה מתעצמת של מפלות שנחלו סוחרים בוול סטריט שהקימו קרנות על בסיס המוניטין שלהם כמהמרים גדולים בבנקי השקעות מובילים.

ריצ'רד פרי, לשעבר סוחר בגולדמן זאקס, שהרוויח יותר מ-1 מיליארד דולר עבור לקוחות שהימרו נגד משכנתאות הסאב-פריים במהלך המשבר הפיננסי, סגר אשתקד את הקרן שנקראה על שמו לאחר תקופה של תשואות חלשות. אריק מינדיץ', השותף הצעיר ביותר בתולדות גולדמן זאקס, סגר באביב את Eton Park Capital Management.

הול היה אחד השמות הגדולים מאותה התקופה שהצליח להמשיך בעסקים, אך לקראת הסוף הוא עמד בראשה של אימפריה מידלדלת. סך הכספים בניהולה של אסטנבק התכווץ ל-1.8 מיליארד דולר במאי, על פי הנתונים במסמך למשקיעים - פחות ממחצית ההון שניהלה החברה ב-2013. מרבית הכספים האלה היו בקרן העיקרית, שנסגרת כעת.

עד סוף אפריל השנה הפסידה הקרן העיקרית 17%, לאחר שהניבה תשואה של 26% ב-2016, והפסידה 36% ב-2015, על פי המסמך למשקיעים. מאז הקמתה בינואר 2008 ועד 30 באפריל 2017, הניבה אסטנבק תשואה של 1.65% לאחר ניכוי עמלות, על פי המסמך.

מגזרי הנפט והסחורות משכו בעבר מנהלי קרנות גידור, שהרוויחו מהאמרת המחירים בשנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי. כיום נותר מספר זעיר בלבד של מומחים כאלה.

"עשר שנות השוק השורי במגזר הסחורות הסתיימו", אמר ארנסט סקלמנדרה, בכיר ב-AC Investment Management, המנהלת נכסים בשווי כולל של 750 מיליון דולר, בעיקר השקעות בסחורות ובקרנות גידור של סחורות. "הטכנולוגיה מפחיתה את עלות ההפקה".

גם הבנקים צמצמו את פעילותם בשווקים בעקבות הידוק הרגולציה. דויטשה בנק, קרדיט סוויס, מורגן סטנלי וג'יי.פי מורגן צ'ייס סגרו או צמצמו את פעילותם במגזר. בחודש שעבר דיווח גולדמן זאקס על הרבעון הגרוע ביותר בתולדותיו בתחום הסחר בסחורות.

הול נמנה עם המשקיעים שביצעו השנה הימורים כבדים על האפשרות שקרטל מפיקות הנפט אופ"ק, ובני בריתו, יתרמו לאיזונו המחודש של שוק הנפט ויעלו את המחירים. אך מחירי הנפט צללו במחצית הראשונה של השנה. משקיעים רבים החלו לפקפק ביעילות האסטרטגיה של אופ"ק, ויצאו מהימוריהם על האמרת מחירי הנפט. הול המשיך להרגיע את המשקיעים ולטעון שעודפי התפוקה שהפילו את המחירים בשוק הנפט עומדים להסתיים, לדברי מקורות יודעי דבר.

"עלינו להתוודות שאנחנו עצמנו חשים אכזבה רבה", כתב הול למשקיעים במאי.

מאז החלה הירידה במחירי הנפט ב-2014, המשיך הול לדבוק בעקשנות באמונתו כי עודפי התפוקה לא יימשכו. בפברואר 2016 הוא צפה "צמצומים חדים במלאי הנפט" ו"עלייה יציבה במחירים" לרמה של 60-80 דולר לחבית.

הול סוחר בנפט זה עשרות שנים. הוא החל את הקריירה שלו ב-BP בתקופת משבר הנפט של שנות השבעים, ובסופו של דבר התפרסם בזכות הטקטיקות האגרסיביות שלו, על פי הספר "נפט: כסף, פוליטיקה וכוח במאה ה-21", שיצא ב-2010.

"הייתה לו עוצמה אדירה", אמר גארי רוס, מנהל נפט עולמי ב-PIRA Energy, אחת מיחידות S&P Global Platts. "הוא פיקח במידה שלא תאומן. הוא קורא הכול. הוא עורך ניתוח יסודי וממצה".

בסיטיגרופ הול ביצע הימורים כבדים על אופציות וחוזים עתידיים ארוכי טווח, שהניבו תשואות נאות לאחר שמחירי הנפט זינקו מעבר לרף 100 הדולר לחבית, ובסופו של דבר אף העפילו ליותר מ-145 דולר.

ב-2003 השתכנע הול כי מחירי הנפט עומדים לפרוץ מטווח 10-30 הדולר לחבית, שבו הם נעו במשך זמן רב, מכיוון שהגידול במלאי מפגר אחר הגידול בביקוש. הוא קנה חוזי מסירה עתידיים ארוכי טווח, שהניבו לו רווחים שמנים בעקבות האמרת מחירי הנפט.

על רקע המאבק המשפטי שפרץ לאחר כמה שנים בסוגיית התגמול הכספי המגיע להול, אילץ הזעם הציבורי את סיטיגרופ, שקיבל סיוע חירום פדרלי, למכור ב-2009 את Phibro ל-Occidental Petroleum Corp.

אנדרו הול

גיל: 66

השכלה: תואר שני בכימיה ו-MBA מאינסיאד

עוד משהו: סוחר אמנות ידוע, מחזיק במבצר בן קרוב לאלף שנים בגרמניה, שבו מוצג האוסף שלו

אנדרו הול

עוד כתבות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק וחצה את רף 3.14 שקלים

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת בכ-12% לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדות למונייד": המניה מזנקת ב-12% אחרי הדוחות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו