גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפני עשור: היום שבו משבר המשכנתאות האמריקאי הפך גלובלי

ב-9 באוגוסט 2007 הקפיא הבנק הצרפתי BNP פאריבה 3 קרנות השקעה שהחזיקו ני"ע מגובי נכסים אמריקאיים, והתחיל לגלגל כדור שלג שהתגבש לכדי המשבר הכלכלי המקיף ביותר מאז מלחמת העולם השנייה

בית המכירות הפומביות כריסטיז / צילום: רויטרס - אנדרו ווינינג
בית המכירות הפומביות כריסטיז / צילום: רויטרס - אנדרו ווינינג

אתמול לפני עשר שנים, העולם קיבל הצצה ראשונה למשבר הפיננסי שעמד לטלטל אותו.

הבנק הצרפתי BNP 2 פאריבה הקפיא שלוש קרנות השקעה, בנימוק שהעדר מסחר במכשירי סאב-פריים לא מאפשר לשערך אותם כפי שצריך. שוק האג"ח נתקף בתגובה בשיתוק, וזעזע את המשקיעים ובנקאים מרכזיים שהניחו עד אז שמשבר דיור לא יפגע בכלכלה האמריקאית.

9 באוגוסט 2007 ציין את תחילת השיבוש הכלכלי המקיף ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. האירועים באותו יום חמישי הבהירו שההפרזה במתן הלוואות הסאב-פריים (ללקוחות לא איכותיים, או בעלי יכולת החזר נמוכה) לא "תהיה בשליטה", כפי שיו"ר הפדרל ריזרב דאז, בן ברננקי, הבטיח כמה חודשים לפני כן. אבל רק מעטים העריכו את היקף האסון שיתרחש ב-18 החודשים באים.

היום כבר מסכימים כמעט כולם שהמגזר הפיננסי העולמי היה ממונף מדי, ששוק המשכנתאות האמריקאי היה גדוש בהלוואות שלא ייפרעו, ושמשקיעים ומוסדות פיננסיים בכל מקום שילמו מחירים גבוהים תמורת ניירות ערך בדירוג גבוה שהיו למעשה עתירי סיכון.

כעבור עשר שנים, ברור שהטעויות הללו הניעו את המשבר שזעזע את העולם ב-2008, הפילו את בנקי ההשקעות בר סטרנס וליהמן ברדרס, ואילצו את הממשל האמריקאי לחלץ חברת ביטוח כמו AIG ב-182 מיליארד דולר.

אבל באותה עת, המשמעות הרחבה עדיין לא הייתה ברורה, גם לא למנהלי המגזר הפיננסי ולבנקאים המרכזיים שאחראים על הפיקוח עליו. הכלכלה האמריקאית צמחה בכ-4% והמניות רשמו שיאים חדשים. רבים עדיין האמינו שבעיית המשכנתאות תיפתר מעצמה.

בראשם של רבים באותו יום הייתה המחשבה שוול סטריט מתחילה להתמודד עם מחנק נזילות במסחר בניירות ערך מסוכנים, שיוכל להיפתר על ידי עירויים של כסף מהבנק המרכזי.

במבט לאחור, וול סטריט ניצבה בפני משבר אמון חובק-כל, בעולם פיננסי שהתלות ההדדית האינסופית שלו תסייע להעביר בעיות ולהגדיל אותן.

המשקיעים ידעו לפני אותו יום שמשכנתאות סאב-פריים יגרמו להפסדים, אבל רק מעטים הבינו שיהיו לכך השלכות כה קשות באירופה, במרחק אלפי ק"מ ממוקד משבר הסאב-פריים בדרום קליפורניה.

המשקיעים הבינו שמשבר שוק הדיור יפגע בחברות הלוואות גדולות כמו קאונטריווייד פייננשל, אבל אפילו אחרי שהחברה הזו הזהירה באותו יום אחר הצהריים מפני "שיבושים חסרי תקדים" בשווקים, מעטים העריכו כמה חמורה תהיה הפגיעה בכל מגזר המשכנתאות האמריקאי כאשר עלויות המשכנתאות עלו, מחירי הבתים ירדו וההפסדים החלו להצטבר.

עומק ההפסדים, והמאמצים לשמר את התפקוד של המערכת, ישתלבו לבסוף כדי להפוך את בהלת הנזילות של אוגוסט להתנפלות מלאה על שווקים.

אותו יום חשף לא רק את הבלגן במגזר הפיננסי העולמי. הוא גם האיר דפוסי התנהגות שעזרו להחריף את המשבר, בעיקר את הציפיות של המשקיעים שבנקאים מרכזיים וקובעי מדיניות נוספים יתערבו כאשר השווקים ירעדו.

ב-9 באוגוסט, למשל, קפיצה בריביות קצרות הטווח כמו ליבור הניעה את הבנקים המרכזיים להיכנס לפעולה, והם הזרימו כספים לשוק והבטיחו תמיכה נוספת. המאמצים הללו באותה עת, המשמעות הרחבה עדיין לא הייתה ברורה, גם לא למנהלי המגזר הפיננסי ולבנקאים המרכזיים שאחראים על הפיקוח עליו. הכלכלה האמריקאית צמחה בכ-4% והמניות רשמו שיאים חדשים. רבים עדיין האמינו שבעיית המשכנתאות תיפתר מעצמה.

בסופו של דבר, ההתנהגויות הללו יצרו מעגל חוזר של פאניקה והתערבות, שלא נשבר עד שהממשלות בארה"ב ובאירופה התערבו בסוף 2008 והעבירו את הנטל לתקציבים הלאומיים שלהן.

מנקודת המבט של אוגוסט 2017, ברור שיש שינויים. המונח סאב-פריים נעלם מהלקסיקון. הבנקים נהנים מיותר הון והם נזילים יותר. המשקיעים נזהרים ללא הפוגה ממצבי חוסר איזון שיכולים לאותת על אסון נוסף בשוק.

אבל התלות של השווקים בנדיבות הלב של הבנקים המרכזיים נשארה במידה רבה בעינה. ירידת מדדי התנודתיות ועליית תמחורי כל סוגי הנכסים מתבססות כנראה על ההנחה שכל הלם בשוק או האטה כלכלית יקבלו טיפול הולם. יכול להיות שקשה להפיק כמה לקחים.

10 שנים מאוחר יותר, המשבר עדיין קיים בפסיכולוגיה של השווקים

איך שהזמן עף. ולחלופין, איך שדברים יכולים להימשך יותר משנדמה לנו.

אתמול (ד') חל יום השנה העשירי של אחד האירועים שהגדירו את המשבר הפיננסי העולמי. היו כבר רעשי רקע לפני כן, אבל ב-9 באוגוסט 2007 שוקי הכספים נתקפו בשיתוק אחרי שבנק BNP פאריבה השעה שלוש קרנות שהחזיקו נירות ערך מגובי נכסים אמריקאיים, בטענה שאי אפשר לשערך אותם בגלל "התנדפות מוחלטת של נזילות". הבנקים המרכזיים מיהרו להגיב, בהובלת ה-ECB האירופי שהזרים למערכת נזילות בהיקף 95 מיליארד אירו.

כעבור עשר שנים, הבנקים המרכזיים עדיין שם. ברצף מהיר, קריסת הבנקאות ב-2008, משבר גוש האירו, ההאטה בשווקים המתעוררים ולבסוף קריסת מחיר הנפט העמידו כולם אתגרים רציניים בפניהם. סך המאזנים של הבנקים המרכזיים באירופה, הפדרל ריזרב והבנק של יפן עלה לכ-14 טריליון דולר.

הדיון של הבנקים המרכזיים כעת הוא רק על תחילת הסוף של המדיניות המוניטרית החריגה. רק ברבעונים האחרונים, הצמיחה הכלכלית העולמית אחידה יותר. האינפלציה נשארה נמוכה, מה שמאפשר לבנקים המרכזיים לאמץ גישה הדרגתית מאוד.

המשבר הפיננסי עדיין קיים מאוד בפסיכולוגיה של השוק. הנימה הנוכחית היא של חשש מרמה גבוהה של מחירי הנכסים, מרמה נמוכה של התנודתיות ומשאננות יתר: שווקים עולים הם סיבה לחשש, לא לאופוריה. אבל לחשש התמידי הזה יכולה להיות תוצאה חיובית - הוא מונע משווקים להפוך לחסרי אחריות. תנודתיות נמוכה בשוק אולי פשוט משקפת תנודתיות כלכלית נמוכה. בלקרוק מציינת שסביבה כזו של תנודתיות שוק נמוכה יכולה להימשך שנים, בלוויית צמיחה כלכלית מתמשכת.

אין ספק שיהיה הלם בשלב כלשהו. מתחים גיאופוליטיים כגון צפון קוריאה הם האפשרות העדכנית. התלות הסינית בחוב, הכלכלות הפגיעות עדיין בגוש האירו, הסרת התמריצים המוניטריים ופוליטיקה פופוליסטית מצויות כולן ברשימת המעקב, אבל צריך באמת לדאוג כשאף אחד לא מודאג. עשר שנים אחרי אוגוסט 2007, היום הזה עדיין לא הגיע.

10 שנים אחרי, העובדים הצעירים עדיין סובלים מהשלכות המשבר

עשר שנים מתחילת המשבר הפיננסי העולמי, הדעה המקובלת היא שאיש לא צפה אותו, אבל זה לא ממש נכון. כולם ראו אותו מגיע, או לכל הפחות ראו משהו מגיע. כל מי שעבד בפיננסים או כתב עליהם ב-9 באוגוסט 2007 ידע ללא ספק שהשווקים כבר לוהטים ושמפולת נראית מיידית.

הייתה סדרה של זעזועים בשווקים בשנים הקודמות, שהפעילים חששו שתוביל למשהו גדול יותר לפני שתדעך. זה מה שגרם לצ'אק פרינס, מנכ"ל סיטיגרופ דאז, להשמיע את המילים האלמותיות: "כל עוד המוזיקה מנגנת, חייבים לרקוד".

מה שאנשים לא ידעו הוא מהיכן יגיע המשבר. עד אותו בוקר באוגוסט, רובם הניחו שהמשבר יבוא מן הכלכלה הריאלית: שעליית הריבית הנחוצה לצינון כלכלה רותחת תפוצץ באופן לא נמנע אחת מהבועות הרבות שהתנפחו במערכת הפיננסית - באקוויטי פרטי, קרנות גידור, אג"ח קונצרניות או מחירי בתים ודירות. במילים אחרות, המשבר היה צפוי לפגוע בצד הנכסים במאזני הבנקים.

אבל מה שהתברר באותו בוקר שבו נאלץ בנק BNP פאריבה להשעות פדיונות משלוש קרנות השקעה שלו היה שהמשבר שמאיים על המערכת הפיננסית היה בצד ההתחייבויות של מאזני הבנקים.

שיתוק פתאומי

הבעיה שפגעה בענק הבנקאות הצרפתי באותו יום הייתה שיתוק פתאומי של שוק הניירות מגובי הנכסים - שהיה עד אותו רגע חלק מסתורי ונידח בצנרת של המערכת הפיננסית. רבים מהנכסים שגיבו את אותם ניירות מסחריים - ניירות ערך קצרי מועד שהבנקים מנפיקים למימון הפעילות שלהם - היו משכנתאות סאב-פריים בארה"ב. השיתוק בשוק הזה העלה ספיקות בנוגע לנזילות של כל הבנקים.

מהרגע הזה ההכרח הפוליטי הגדול היה למנוע קריסה של מימון בנקאי, שתהפוך את משבר הנזילות למשבר של חדלות פירעון. קובעי המדיניות עשו זאת בשלוש דרכים: הפחתת ריביות, מתן שפע של מימון זול של בנקים מרכזיים לבנקים, וחילוץ בנקים בכספי משלם המסים, במטרה להגן על בעלי האג"ח שלהם מעלות קריסת הבנק.

הכורח הפוליטי הזה הוצדק בנימוק שייצוב המימון הבנקאי היה עדיף על הקריסה הפיננסית של שנות ה-30 במאה שעברה, שאחריה היכה מיתון עמוק. אבל מתחת לנימוק הזה הסתתר חישוב פוליטי עמוק יותר: שעלויות המשבר יוטלו על משלם המסים בהווה ובעתיד, לא על הבעלים של האג"ח הבנקאיות. הממשלות הסכימו שפנסיונרים או אלו שמתקרבים לגיל הפרישה צריכים להיות מוגנים מהפסדים, כי לא תהיה להם הזדמנות לבנות מחדש את החסכונות שלהם.

אלה היו החלטות גדולות ומובנות, עם השלכות ששינו את הנוף הכלכלי והפוליטי בדרכים שמתבררות רק כעת במלואן.

הצעירים יסתדרו?

בשלבים המוקדמים של משבר העולמי, קובעי המדיניות הניחו שההלם שנגרם לכלכלה העולמית יחלוף במהרה, ויאפשר לבני הדור הצעיר יותר לבנות מחדש במהירות את הונם.

במקום זאת, המורשת הגדולה ביותר של עשר השנים האחרונות היא העלייה הדרמטית בפערי ההון הבין-דוריים. מבני הדורות המבוגרים לא רק נחסכו עלויות המשבר הפיננסי, אלא שערך נכסיהם נופח בצורה מאסיבית על ידי עשור של ריביות אולטרה-נמוכות והקלה כמותית של בנקים מרכזיים. בינתיים, אלו שבגיל העבודה נהנו ממעט מאוד תוספת להכנסתם או הונם, בין היתר מפני שמסים גבוהים יותר ותרומות גבוהות יותר לפנסיה היו נחוצים כדי לסתום גירעונות שנגרמו על ידי המשבר.

הפער בין הדורות בבריטניה הוא הבולט ביותר. כל 2.7 טריליון הליש"ט (3.5 טרילין דולר) של הון שנוצרו בבריטניה מאז 2007 נקצרו על ידי בני 45 ומעלה, ושני שלישים מהם על ידי בני 65 ומעלה. הונם של בני 16-34 נשחק בעשור הזה ב-10%, כפי שהכלכלן הראשי של הבנק אוף אינגלנד ציין בנאום בשנה שעברה. בייחוד ראויה לציון העלייה של 42% במחיר הבית הממוצע בבריטניה מהשפל של 2009, לפי מדד הדיור של חברת הליפקס. בעלות על בית יצאה מהישג היד של רוב הצעירים, שמשלמים כעת דמי שכירות שהולכים ועולים.

מדיניות ממשלתית נוספת חידדה את הפער, כולל מה שנקרא "ערבות המנעול שלישי" לשמירת ערך הפנסיה של המדינה, ובמקביל קיצוץ ההטבות למשפחות בגיל העבודה. כתוצאה מכך, ההכנסה החציונית של בריטים בני 60 ומעלה עלתה ב-10% מ-2008, ואילו הכנסת בני 22-30 ירדה ב-4%, לפי המכון הבריטי למחקרים תקציביים.

האתגר של בריטניה

טיפול בהשלכות הדוריות של ההחלטות שהתקבלו במשבר הפיננסי הוא כעת האתגר הפוליטי המרכזי של רוב המדינות המפותחות. במקרה של בריטניה, האתגר הזה קשה עוד יותר בגלל הברקזיט.

מאז אותו משאל עם ביוני 2016, הליש"ט ירדה והצמיחה הואטה, ופגעה בשכר הריאלי תוך יצירת לחצים חדשים על כספי הציבור, ומנגד מדיניות מוניטרית מקילה העלתה את ערכי הנכסים, וחידדה את הפער הבין-דורי. אבל הבחירות שהיו ביוני השנה הדגימו את הקשיים הפוליטיים של טיפול בבעיה הזו: הצעת ראשת הממשלה תרזה מיי לחייב את המבוגרים לתרום יותר לעלות הביטוח הלאומי שלהם, ולצמצם את ההטבות לגמלאים, הייתה בין הגורמים לאובדן הרוב השמרן בפרלמנט והיא נזנחהה מאז. במקביל, הרבה בוחרים צעירים הצביעו ללייבור שהבטיח לסיים את מדיניות הצנע, כולל ביטול שכר הלימוד של סטודנטים, עוד הצעה שנזנחה בינתיים.

למורשת הזו של משבר 2007 יהיו אולי השלכות עמוקות יותר על מצבה הכלכלי של בריטניה בטווח הארוך מאשר לברקזיט.

גלגולו של משבר

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם