גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד מתמודדים עם אי-ודאות בפרויקטי התחדשות עירונית?

דרישות התכנון המשתנות של הוועדות בתמ"א 38 מקרינות הן על היזמים והן על בעלי הדירות ■ איך פועלים במצב שכזה, וכיצד ניתן בכל זאת למנוע אי-הבנות בנוגע לתמורות שיקבלו הדיירים?

אסור להבטיח לדיירים הרים וגבעות בפרויקטי התחדשות עירונית / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
אסור להבטיח לדיירים הרים וגבעות בפרויקטי התחדשות עירונית / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף אשד התחדשות עירונית

"חוסר הוודאות בפרויקטים של התחדשות עירונית נובע בעיקר משני גורמים: הליכי התכנון מול ועדות המקומיות וההתמודדות מול בעלי הנכסים", כך אומר צפריר כהן, מנכ"ל קבוצת אשד הפעילה בתחום ההתחדשות עירונית במרכז הארץ.

כהן מסביר כי רמת הדרישות של הוועדות הן המחוזיות והן המקומיות ביחס לפינוי בינוי ותמ"א 38 הולכת ומחמירה כל הזמן. "סל המטלות הציבוריות כגון הוספת גני ילדים, הפקעות שטחים לצרכי כבישים ומדרכות, בניית חניונים ושטחי מסחר גדל ביחס למה שהיה קיים לפני 3-4 שנים", הוא אומר, "זוהי רק דוגמה אחת לחוסר הוודאות ואי היציבות המאפיינים את תחום ההתחדשות העירונית בישראל, עם כללים רגולטוריים שמשתנים חדשות לבקרים, הרבה יותר מהרצוי".

- במי פוגעת אי הוודאות הזו?

"ראשית ביזמים חדשים וחסרי ניסיון, שמספר לא מבוטל מהם לא הבין לאיפה הוא נכנס ופשט את הרגל. שנית בדיירים בפרויקטים שונים שבחרו ביזמים לא ראויים והבניין שלהם תקוע במשך שנים ארוכות".

- איך ניתן למנוע זאת?

"קודם כל, נדרש מעקב שוטף אחרי החלטות ומדיניות ועדות התכנון הרלוונטיות להתחדשות העירונית - ועדה מקומית וועדה מחוזית. המעקב השוטף והעבודה הצמודה עם וועדות התכנון מלמדת על הלך המחשבה שלהם ובעיקר על החסמים הפוטנציאליים. יתרה מכך, חשוב לעבוד עם אדריכלים מובילים בעלי ניסיון בקידום פרויקטים של תמ"א הריסה ופינוי בינוי, היודעים לצפות באופן יחסי את המתאר שיאושר וכך נמנעים מליפול לבורות רגולטוריים התוקעים את התהליך".

"בנוסף, אסור אף פעם להבטיח לדיירים הרים וגבעות יש להיות ריאליים ביותר בשלבים הראשוניים של הפרויקט. למשל, אסור בכלל להזכיר הקלות תכנוניות או חריגות בנייה שאולי יאושרו על ידי ועדות התכנון בהמשך. יש לדבר רק על התוכנית המציאותית ביותר ומה הדיירים יקבלו במסגרתה. שקיפות הוא ערך מרכזי מול הדיירים לכל אורך התהליך".

לדברי צפריר, חוסר הוודאות אצל הדיירים מתבטא בשינויים תכופים בעמדותיהם כלפי הפרויקט. "יש דיירים שבתחילה תומכים ולאחר מכן הופכים להיות סרבנים ויש כאלה שבהתחלה מתנגדים ולאחר מכן הופכים לתומכים נלהבים. חברות עם ניסיון יודעות לצפות מראש את הדינמיקה הזו ולהיערך לה בהתאם. כך שגם אם יגיע דייר סרבן לערכאה משפטית, הוא לא יוכל להתנער מההסכמות שגובשו עם שאר הדיירים".

- בסופו של יום, הדיירים הם בני אדם בעלי עמדות, איך מתגברים על חילוקי הדעות ביניהם?

"בדרך של איזונים. אסור להעניק תמורות מיוחדות לדיירים ספציפיים. ואם ישנם כאלה שזכאים לתמורות גדולות יותר, בגלל המאפיינים הטכניים של הדירה שלהם, יש לעגן זאת בהסכם בצורה שקופה".

כהן מביא דוגמה: "בפרויקט תמ"א שני דיירים סירבו לשתף פעולה - כיוון שלא האמינו בנציגות הדיירים וסירבו לחתום על ייפוי כוח של עו"ד הדיירים. פתרנו את הבעיה הזו בצורה יצירתית - הצענו להם לחתום על ההסכם מול עו"ד הקבלן ולא עו"ד הדיירים. במקביל שמרנו איתם כל הזמן על ערוץ תקשורת פתוח בו הם קיבלו את כל המידע שרצו באופן מיידי"

פן נוסף להתמודדות עם אי הוודאות של הדיירים נוגע למודל די ייחודי של הקבוצה, בהעסקת קבלן מבצע כשותף יזמי הזכאי לאחוזי רווח בסוף התהליך. כהן מסביר: "בכל פרויקט שלנו שותף קבלן מבצע עם ניסיון רחב בפרויקטים דומים. המודל הזה מביא לכך שהקבלן מעורב בפרויקט מתחילתו ועד סופו, קל לו יותר להתגבר על כשלים תכנוניים עתידיים, ולאורך כל תקופת הבנייה הוא מהווה אוזן קשבת עבור הדיירים שכבר מכירים אותו זמן ממושך. הוא לא נחת להם בחצר הבית יום אחד, כפי שקורה בחברות מסוימות בפרויקטים שונים".

לשלב כוחות עם הרגולטור הארצי

קבוצת אשד מתמקדת בתל אביב, רמת גן וגבעתיים ועוסקת בתמ"א 38 הריסה ובנייה ופינוי בינוי. כיום מובילה החברה מספר פרויקטי תמ"א בתל אביב ועוד שישה פרויקטים של פינוי בינוי בני 140 יחידות דיור בממוצע. אי הוודאות התכנונית הגדולה בענף, במיוחד ברמת גן וגבעתיים, גרמה לקבוצה לעשות מעשה לפני כשנתיים ולהפסיק ליזום בערים אלו פרויקטים של תמ"א הריסה ובנייה. מאז מתמקדת החברה באזורים אלו בפינוי בינוי בהיקפים גדולים בלבד.

- לאור השינויים התכופים בתחום, מהי דעתך על תיקון 3 א' לחוק התמ"א, שנחקק לא מזמן?

"התיקון הזה, הקובע גבולות גזרה לזכויות בנייה, הגדיל את מרחב הסמכות של הוועדות המקומיות מה שהופך אותו לדרמטי במיוחד. מדוע? כיוון שזו דוגמה בולטת למקום בו הרגולטור אמר שעקב היעדר רגולציה הוא מאציל את הסמכות על הגורמים המוניציפאליים. הוועדות מצידן מנצלות זאת ומחמירות את הקריטריונים לבניית הפרויקטים. כך יוצא שאותם גורמים מוניציפאליים בולמים את התוכנית (תמ"א 38 - י.ג), אותה הגה הרגולטור הארצי שהאציל עליהם סמכות. הפיתרון לכך צריך להיות שילוב כוחות של הרגולטור הממשלתי עם וועדות התכנון המוניציפליות ומתן מענה דחוף לסוגיית התשתיות בהתחדשות עירונית".

אשד התחדשות עירונית היא חברה יזמית העוסקת בהתחדשות עירונית במרכז הארץ

לאתר החברה הקליקו כאן

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל