גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכשיר שעזר ללבות את המשבר הפיננסי - חוזר לשימוש

בחיפוש אחר תשואות, מנהלי נכסים ומשקיעים גדולים חוזרים לקנות CDO's סינתטיים, והבנקים שמייצרים אותם שמחים להגיב לביקוש

סוחר בוול סטריט / צילום: רויטרס
סוחר בוול סטריט / צילום: רויטרס

ה-CDO הסינתטי - הילד הרע של המשבר הפיננסי העולמי - חוזר.

לפני 10 שנים, ההימורים הגרועים של משקיעים על CDO's (collateralized debt obligations, "אג"ח מגובות התחייבויות") עזרו ללבות את המשבר. המכשירים הללו שווקו כבטוחים, והתבררו ככל דבר מלבד בטוחים. כעת, יותר משקיעים חוזרים ל-CDO's ויש חששות שהעודפים מחלחלים לשוק השורי המזדקן.

בארה"ב, שוק ה-CDO's התכווץ בהתמדה בשנים שאחרי המשבר, אך נשאר יציב יחסית משנת 2014. באירופה, הגודל כולל של השוק כבר עולה שוב - ב-5.6% בשנה ברבעון הראשון של 2017 וב-14.4% ברבעון האחרון של 2016.

אג"ח מגובות התחייבויות הן חבילות של נכסים כמו משכנתאות או הלוואות קונצרניות, שהופכות לנייר ערך שמחולק לפרוסות ונמכר למשקיעים.

הנכסים בתוך CDO סינתטי אינם אג"ח אלא נגזרים של השקעות אחרות כמו הלוואות או אג"ח קונצרניות.

במשבר הפיננסי, ה-CDO's הסינתטיים הפכו לסמל ההפרזות הפיננסיות של הזמן. הן כונו "פצצה אטומית" בסרט "מכונת הכסף" (The Big Short), והיו למעשה הרכיב שפיזר את הסיכונים משוק המשכנתאות אל כל המערכת הפיננסית.

CDO's סינתטיים עם חשיפה למשכנתאות סאב-פריים, ואפילו CDO's אחרים, כבר נעלמו מזמן מהשוק. אלו שנשארו מכילים חוזי החלפה של ביטוחים נגד חדלות פירעון, CDS, שקשורים למגוון של חברות אירופיות ואמריקאיות, שמאפשרים למעשה למשקיעים להמר על מגמת פשיטות רגל של חברות.

בחיפוש נואש אחרי תשואות שעולות במשהו על תשואות אג"ח האוצר הבסיסיות, חברות ביטוח, מנהלי נכסים ומשקיעים גדולים קונים השקעות כמו CDO's סינתטיים, שהפכו במידה רבה לנחלה בלעדית של קרנות הגידור אחרי 2008, אומרים בנקאים.

בנקי השקעות, שיוצרים ומשווקים את ה-CDO's, שמחים להגיב לביקוש. השווקים המנומנמים הפכו את ההכנסות ממסחר לחלשות השנה, ומוצרים מובנים כאלו הם קו עסקים חשוב יותר ויותר.

CDO's סינתטיים "קיבלו יחסי ציבור גרועים", אומר רנו שמפיון, מנהל אסטרטגיות אשראי בקרן הגידור הצרפתית La Francaise Investment Solutions. אבל "השוק הזה מעולם לא הפסיק לתפקד לחלוטין", לדבריו.

בימים אלו, שמפיון עדיין סוחר ב-CDO's סינתטיים, ומקבל זרם של הכנסות מהביטוח שהוא מוכר בפועל נגד עלייה חדה בשיעורי חדלות פירעון של חברות אירופיות. עם זאת, רוב המשקיעים עדיין רואים במכשירים הללו מורכבות לא נחוצה, והם חוששים שיהיה קשה לממש אותם כאשר השווקים יעברו סערה, כמו במשבר האחרון.

"אנחנו לא רואים ביקוש מדהים מלקוחות שלנו, ולא היינו ממליצים עליהם", אמר מרקוס סטלדמן, מנכ"ל לוידס בנקאות פרטית, על ה-CDO's. הוא ציין חששות לגבי חוסר שקיפות של המוצרים הללו, חוסר נזילות שלהם, כלומר הקושי לממש פוזיציה במקרה הצורך.

שובם של ה-CDO's הסינתטיים יכול להציג סיכונים חדשים. המוצרים הפיננסיים המובנים מהווים כמעט את כל הגידול בסך 2.6 טריליון דולר בשנה בהכנסות של חטיבות המסחר ב-12 בנקי ההשקעות המובילים בעולם ברבעון הראשון השנה, לפי אמרית שהאני, מנהל המחקר בחברת הייעוץ קואלישן.

"יש עלייה בהתעניינות בכל סוג של מוצר מובנה שמגדיל תשואה", אמר קוקו אגבו-בלואה, מנהל בבנק ההשקעות סוסייטה ז'נרל. הגידול המהיר ביותר השנה נרשם באשראי - מוקד המשבר של 2007-2008. תריסר בנקי ההשקעות המובילים בעולם נהנו מהכנסה של כ-1.5 מיליארד דולר מאשראי מובנה ברבעון הראשון של 2017, לפי נתוני קואלישן, יותר מפי שניים ביחס לרבעון הראשון ב-2016. מוצרי המניות המובנים, תחום נשלט על ידי נגזרים שקשורים לתנודות מחירי המניות, היו התחום הגדול ביותר, עם הכנסה של 5 מיליארד דולר ברבעון הראשון השנה.

"הסביבה של התשואה נמוכה מכאיבה למשקיעים, ולכן יש הרבה בעלי נכסים שפונים לאשראי מובנה", אומר ליונל פרניאס, מנהל קרן אשראי בחברת הניהול AXA אינבטמנטס.

הבנקים הפעילים ביותר בתחום הזה כוללים את BNP פאריבה, סיטיגרופ, גולדמן זאקס, ג'יי.פי מורגן צ'ייס וסוסייטה ז'נרל. יש בנקים שפחות מעורבים בתחום המסחר הזה.

הרגולציה של אחרי המשבר הכריחה בנקים להקצות יותר הון נגד העסקאות הללו, ולהשתמש בפחות מינוף. המצב הזה מעודד את הבנקים לשווק את הסיכון הזה ללקוחות שלהם, ולא להחזיק אותו במאזניהם.

"יש היום הרבה יותר רגולציה וביקורת, והרבה פחות מינוף", אומר אגבו-בלואה.

כל ציפייה לעלייה בשיעורי חדלות הפירעון יכולה להסב הפסדים על CDO's סינתטיים, אם כי לפי שעה, האנליסטים צופים דווקא ירידה בשיעורי חדלות הפירעון. אבל עדיין, הזיכרון של התנהגות השוק מיד אחרי המשבר הפיננסי מחזיק משקיעים רבים על הגדר.

"אם אתה האחראי לקניית ה-CDO's הסינתטיים שמתקלקלים לפתע, הסיכון לקריירה שלך גדול יותר מאשר אם קנית אג"ח רגילות שהתקלקלו. יש לזה שם רע", אמר אולאף ארלנדסן, מנהל תיקים בקרן הגידור החדשה גלסייר אימפקט, שעד לאחרונה פיקחה על האשראי של אחת מקרנות הפנסיה הציבוריות הגדולות בשבדיה.

צמיחה

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד