גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבלוקצ'יין יעשה לבנקים את מה שחולל האינטרנט לדפוס?

הבלוקצ'יין מהווה את התשתית והקונספציה הטכנולוגית שעליה נשען הביטקוין - המטבע הדיגיטלי-קריפטוגרפי הראשון בהיסטוריה ■ מדריך השקעה בביטקוין

ביטקוין/ קרדיט: שאטרסטוק
ביטקוין/ קרדיט: שאטרסטוק

בחיי היומיום, ובמיוחד בחיים העסקיים, זרים נותנים מעט מאד אמון זה בזה. לשם כך נוצרו בחברה המודרנית ארגונים שניתן לכנותם סוכני אמון. תפקידם של אלה הוא לתווך בין שני צדדים ולשמש נאמן של שניהם לביצוע עסקה או טרנזקציה.

דוגמה מובהקת היא המוסד של ערבות בנקאית: יצרן ממדינה א' מעוניין לשלוח סחורה למשווק ממדינה ב', אבל הוא אינו מכירו ולכן אינו בטוח כי התשלום עבור הסחורה, ובמיוחד בסכומים משמעותיים, אכן יבוצע. מה יעשו הצדדים? לשם כך נולדה הערבות הבנקאית. הבנק המשמש סוכן האמון, יתחייב לביצוע התשלום. בעת שהסחורה תסופק, ועל פי תנאים שנקבעו מראש, ישחרר סוכן האמון (הבנק) את התשלום עבור הסחורה מהקונה למוכר. עבור שירות זה יגבה סוכן האמון סכום משמעותי משני הצדדים.

סוכני אמון כאלה ניתן למצוא בפורמט זה או אחר לאורך ולרוחב החיים הכלכליים. לעתים סוכן האמון גם משמש מארגן הטרנזקציה. כך למשל, חברה כמו Airbnb העוסקת בתיווך נכסים להשכרה לטווח קצר. השוכר והמשכיר זקוקים למקום שבו הם יוכלו למצוא זה את זה, ללמוד זה על זה ועל הנכס, אבל גם להבטיח את ביצוע הטרנזקציה המוסכמת. בעבור שני השירותים האלה, אספקת המידע והבטחת התשלום, גובה Airbnb כ-15% מהעסקה - סכום לא מבוטל לכל הדעות.

ארגונים רבים מתקיימים במידה כזו או אחרת מפעילותם כמתווכי אמון: המערכת הבנקאית, חברות כרטיסי אשראי, עורכי דין, מנפיקי "תעודות כשרות" למיניהם וכו'. שוו בדמיונכם כמה חיסכון בזמן ובכסף היו נוצרים אם יכולנו להוציא את המתווך או סוכן האמון מהתמונה; אם ניתן היה לבצע עסקה ישירה בין שני הצדדים זרים לחלוטין זה לזה, שבטוחים ב-100% כי יקבלו את חלקם המובטח בעסקה.

בתחילת 2009 נפל דבר: המצאה טכנולוגית בעלת משמעויות כלכליות וחברתיות מרחיקות לכת באה לעולם - הבלוקצ'יין, המהווה את התשתית והקונספציה הטכנולוגית שעליה נשען הביטקוין - המטבע הדיגיטלי-קריפטוגרפי הראשון בהיסטוריה.

יומן מבוזר

כדי להבין את מהות הבלוקצ'יין ואיך הוא עובד, נצטרך ראשית להבין כמה קונספציות מקדימות.

כשאדם מורה לבנק להעביר מהחשבון שלו לחשבונו של פלוני 1,000 שקל, למשל, הבנק רושם אצלו ביומן הרישומים, המנוהל במחשב הבנק, שורה: "לזכות המקבל 1,000 שקל, לחובת המעביר 1,000 שקל". היומן של הבנק (באנגלית, Ledger) הוא המקום וההוכחה הבלעדית לביצוע הטרנזקציה האמורה, והוא גם המקום היחיד שבו הנכס הזה (במקרה זה, סכום של 1,000 שקל) רשום. בתמורה לניהול היומן והעדכונים שלו, הבנק גובה עמלה.

הרישום הבלעדי ביומן הבנק גם כרוך בסיכונים. אם הבנק פשט רגל בגלל ניהול האשראי שלו או תיק הנגזרות העצום שרכש, או אם הרישומים ביומן הושמדו בשל תקלה במערכת המחשב, או עודכנו על ידי פולש סייבר, רישום הזכות והבעלות עלול להיעלם כלא היה.

הפרוטוקול של הביטקוין התבסס על קונספציה חדשה לגמרי לרישום והעברת ערך - יומן מבוזר (Distributed ledger). במקום רישום הטרנזקציה ביומן אחד, המנוהל על ידי הבנק, הרישום מתבצע במקביל במספר גדול של מחשבים נפרדים, המנוהלים על ידי אלפי חברי קהילת הביטקוין.

על המחשבים הנפרדים האלה (המכונים "כורים", משום שהם גם מייצרים את הביטקוינים החדשים) מתנהל הרישום המבוזר. רישום מבוזר זה לא רק מבטיח ליומן המבוזר שרידות ועמידות גדולות רבות יותר, כולל בפני התקפות סייבר, אלא מאפשר גם ביצוע טרנזקציות ישירות בין צדדים - כלומר, ללא צורך במתווך סוכן האמון.

את סוכן האמון מחליף המחשב והפרוטוקול, שמבצע את הטרנזקציה המבוקשת אוטומטית. משעה שזו נקבעה והוגשה לבלוקצ'יין, איש אינו יכול להתערב בה או לשנותה - ממש כמו תשלום במזומן לסוחר אנונימי בצד השני של העולם. לכן, אם פלוני רוצה להעביר 1,000 שקל לאלמוני, הם יכולים לבצע באמצעות הבלוקצ'יין את העברת הערך מאחד לשני מבלי להכיר או לסמוך זה על זה.

יתר על כן, הצדדים יכולים להוסיף תנאים לטרנזקציה כך שההעברה תתרחש רק כשתנאים אלה אשר ייבדקו על ידי הבלוקצ'יין אוטומטית יתממשו. לדוגמה: לאחר שיימצא רישום באתר של Fedex שהחבילה נמסרה, העבר סכום מסוים לנמען פלוני.

איך מונעים כאוס?

כדי שמערכת כזו של יומן מבוזר אכן תעבוד, יש צורך בשני תנאים פשוטים: האחד, שרק אחד מכל אלפי המחשבים יהיה רשאי ברגע נתון אחד לעדכן את הרישומים; והשני, שכל המחשבים האחרים ברשת יאמינו לעדכון, וגם הם יעדכנו את הרישומים אצלם באופן זהה לעדכון של אותו מחשב. ללא שני התנאים האלה, כל הרישום המבוזר יהפוך לכאוס בתוך זמן קצר.

הפרוטוקול של הביטקוין טיפל בהצלחה בשני תנאים אלה. בלי להכביד יתר על המידה בפרטים הטכניים, נאמר רק שעל פי שיטה רנדומלית, נבחר בערך כל 10 דקות מחשב אחד שונה ברשת לעדכן את הרישומים. אותו מחשב, המייצר כמה ביטקוינים חדשים ושומר אותם לעצמו כשכר על השתתפותו ברשת, מאשר את כל הטרנזקציות החדשות - כלומר, אלה שהתרחשו מאז העדכון הקודם. את הטרנזקציות החדשות האלה, המכונות "בלוק" (בלוק חדש של מידע), הוא מוסיף לשרשרת הבלוקים הקודמים. מכאן כמובן השם בלוקצ'יין - שרשרת הבלוקים.

הפרוטוקול גם משתמש באמצעים שונים כדי לאשר את האמינות של המידע שאותו רוצה המחשב המעדכן להוסיף לבלוקצ'יין. המידע הזה ייבחן ויאושר על ידי כל המחשבים הכורים שברשת. האישור הזה מכונה "קונצנזוס", והוא מבטיח כי התנאי השני מבין השניים, שלפיו המחשבים האחרים ברשת "האמינו" לעדכון, אכן מובטח. משאישרו כל הכורים את העדכון, הם יעדכנו בהתאם את הבלוקים שלהם והיומן המבוזר יסתנכרן ויהיה זהה אצל כל המחזיקים עותק ממנו.

פרוטוקול הביטקוין יצר ומתבסס על הקונספט של בלוקצ'יין - יומן מבוזר המתוחזק על ידי כל המשתתפים ברשת. יומן כזה מייתר את סוכן האמון ומחליף אותו במערכת עמידה ואמינה הרבה יותר. הוא גם מאפשר טרנזקציות בין יחידים (עמית לעמית; peer to peer) והעברת ערך באמצעות האינטרנט (internet of value) - חידוש מהפכני, שלא היה קיים קודם לכן.

ב-2014 בחור צעיר בשם ויטליק בוטרין בא עם רעיון חדש - "חוזים חכמים" - שישדרג את הקונספט של הבלוקצ'יין והשימוש בו באופן משמעותי ויאפשר ביצוע טרנזקציות מתוחכמות הרבה יותר. הוא גם יאפשר שימוש בטכנולוגיה של אמון - הבלוקצ'יין - לדברים שקשה היה דמיינם רק לפני שנים בודדות. הרעיון הזה, שנמצא בבסיסה של פלטפורמת האת'ריום (Ethereum) שפיתח בוטרין, מסכן את עצם המודל העסקי, אם לא את הקיום ממש, של הבנקים כפי שאנו מכירים אותם כיום.

האם הבלוקצ'יין יעשה לבנקים מה שהאינטרנט עשה לעיתונים המודפסים? את זה עוד נראה.

■ הכותב הוא עורך דין, מנהל קרן השקעות במטבעות קריפטוגרפיים ומחבר הספר "A brief history of money"

----------

■ מאמר שני בסדרה - המהפכה שמטרידה את מנכ"ל הבנק הגדול בארה"ב
■ מאמר שלישי בסדרה - חוכמת האת'ריום - הדור הבא של החוזים החכמים
■ מאמר רביעי בסדרה - האם הביטקוין בדרך להחליף את הזהב?
■ מאמר חמישי בסדרה - הקשר בין החוב של טבע, שר האוצר האמריקאי והביטקוין
■ מאמר שישי בסדרה - מה הוביל את הביטקוין ל-10,000 דולר בתוך פחות מ-9 שנים?
■ מאמר שביעי בסדרה - בועת האשראי - התקווה של המטבעות הדיגיטליים
■ מאמר שמיני בסדרה - הטכנולוגיה שעומדת מאחורי הביטקוין רק בתחילת דרכה

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה