גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גוגל תבנה בקנדה "שכונה חכמה" בהשקעה של מיליארד דולר

ענקית החיפוש מצטרפת לטרנד הערים החכמות ומשיקה פרויקט גדול בשיתוף עם עיריית טורונטו ■ "אנו מבצעים הימור נועז שהטכנולוגיה החדשנית והעיצוב האורבני העתידני ישפרו מהותית את החיים בעיר"

קו הרקיע של טורונטו/ צילום: רויטרס
קו הרקיע של טורונטו/ צילום: רויטרס

סיידווק לאבס (Sidewalk Labs), יחידת בניית הערים של אלפאבית, החברה האם של גוגל, תהפוך לשותפתה של עיריית טורונטו בפיתוח מתחם היי-טק על חוף האגם. זהו הפרויקט הגדול הראשון בתחום בניית מרחב אורבני שבו תשתתף ענקית החיפושים המקוונים, לדברי גורמים בעירייה ובחברה אתמול (ג').

השותפות תאפשר למומחי הטכנולוגיה ולמתכנני הערים ליצור מודל אבטיפוס לאופן שבו ייבנו ערי העתיד, ולשלב טכנולוגיה בכל אחד מהשלבים. כך נאמר בהצעה שהגישה סיידווק לאבס לעיריה.

"אנו מבצעים הימור נועז שהטכנולוגיה החדשנית והעיצוב האורבני העתידני ישפרו מהותית את החיים בעיר", נאמר בהודעה שפרסם יו"ר אלפאבית, אריק שמידט, לקראת מסיבת העיתונאים שנערכה בקרבת אתר הפיתוח אתמול (ג').

האתר, המכונה קיסייד (Quayside), מיועד לבניה מחודשת של 48.5 דונם בחוף המזרחי של טורונטו, אך הפרויקט ישמש כמודל לבניה בשטח נוסף בן כ-3,200 דונם.

על פי תוכניתה של סיידווק יהפוך שטח זה לאזור נהיגה של מכוניות אוטונומיות, ויוקמו בו מבנים מודולריים ותחנת כוח תרמו אלקטרית, לצד תכונות חדשניות אחרות.

ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, אמר באירוע בטורונטו כי סיידווק "אמרה שהעתיד יהיה תקופה שבה תהפוך החשיבה הנועזת והחדשנית לנורמה, ושבה ייפתרו האתגרים המורכבים שלנו באמצעות חדשנות ושותפות".

התוכנית שנחשפה תהפוך את קיסייד "למרכז פורח של חדשנות, ותיצור מקומות עבודה טובים בעלי שכר גבוה שלהם זקוקים הקנדים", הוסיף טרודו.

וויל פלייסיג, מנכ"ל Waterfront Toronto, הגוף שעליו הוטלה משימת פיתוח חוף האגם בטורונטו, אמר אתמול (ג') בריאיון כי הצעת סיידווק היתה המרשימה ביותר מבין יותר ממחצית תריסר ההצעות שהוגשו, מכיוון שהיא הציגה תוכנית שלוקחת רעיונות קונספטואליים ברמה גבוהה, מבצעת בהם פיילוט ופורסת אותם ברחבי העיר.

השותפות בין טורונטו וסיידווק דווחה לראשונה בוול סטריט ג'ורנל.

פרויקט קיסייד הוא ההימור הגדול ביותר של אלפאבית עד כה בהצגת האופן שבו יכולות הטכנולוגיה המודרנית ותשתיות מחוברות אינטרנט לשפר את החיים בעיר - גישה המכונה "עיר חכמה". כמו כן ישמש הפרויקט כאבן בוחן ליכולתה של אלפאבית לגוון באופן נרחב את פעילותה באמצעות יציאה מתחום הפרסום והתוכנה לתחום הסביבה הפיזית, שבה ניתן יהיה לבצע שילוב נוסף של כמה מהרעיונות המוקדמים שהפיקה החברה מפיתוח מוצרים כמו תרמוסטטים מחוברים ומצלמות אבטחה ביתיות מחוברות.

אתמול (ג') לא התבררה עדיין עלות הפרויקט, אך קרוב לוודאי שהיא תעלה על מיליארד דולר, על בסיס עלויות הבניה של פרויקטים דומים. סיידווק אמרה כי הקצתה 50 מיליון דולר למימון ראשוני של תכנון משותף ובדיקת פרויקט פיילוט.

מנכ"ל סיידווק, דן דוקטורוף, אמר אתמול (ג') בריאיון כי ברגע שסיידווק תבנה חלק מהפרויקטים הקונספטואליים שלה בקיסייד, היא תוכל להעניק רישיונות ולמכור את הטכנולוגיה הזאת לערים אחרות. החברה עדיין תצטרך להתייעץ עם שותפותיה המוניציפליות, המחוזיות והפדרליות בקנדה כדי לקבוע את האופן שבו יפולח הקניין הרוחני של האתר, לדברי דוקטורוף.

"יש ציפייה שאנחנו ניצור כאן מוצרים שניתן יהיה לייצא אותם לערים אחרות", אמר דוקטורוף. בהצעתה התוותה סיידווק את חזונה העתידי לשכונה.

"כשאנשים מסתכלים על אזור קיסייד, הם יכולים לראות חנות קמעונית הופכת למבנה מגורים שמתאים לאמנים במסגרת פרויקט בניה גמיש. או כלי רכב בקו הלוך ושוב מוריד נוסעים במהלך נסיעת מבחן. או קבוצה קהילתית משתמשת בקיוסק דיגיטלי לספק פידבק על דיון בסוגיית תכנון מקומי. או מוסד חדשנות אורבנית חדש שיהיה קמפוס ליזמים שלהוטים לפתור את הבעיות הקשות ביותר שניצבות בפני הערים", אמרה סיידווק.

במטרה להפיג את החששות שגוגל תנצל לרעה נתונים שייאספו ב"רובד הדיגיטלי" של שכונת קיסייד, אמר אתמול (ג') דוקטורוף שסיידווק תפרסם הצהרת פרטיות ותמשיך להתייעץ עם התושבים המקומיים כדי להבטיח בהירות ושקיפות רבות יותר באיסוף מידע אישי ובשימוש בו.

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"