גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גוגל תבנה בקנדה "שכונה חכמה" בהשקעה של מיליארד דולר

ענקית החיפוש מצטרפת לטרנד הערים החכמות ומשיקה פרויקט גדול בשיתוף עם עיריית טורונטו ■ "אנו מבצעים הימור נועז שהטכנולוגיה החדשנית והעיצוב האורבני העתידני ישפרו מהותית את החיים בעיר"

קו הרקיע של טורונטו/ צילום: רויטרס
קו הרקיע של טורונטו/ צילום: רויטרס

סיידווק לאבס (Sidewalk Labs), יחידת בניית הערים של אלפאבית, החברה האם של גוגל, תהפוך לשותפתה של עיריית טורונטו בפיתוח מתחם היי-טק על חוף האגם. זהו הפרויקט הגדול הראשון בתחום בניית מרחב אורבני שבו תשתתף ענקית החיפושים המקוונים, לדברי גורמים בעירייה ובחברה אתמול (ג').

השותפות תאפשר למומחי הטכנולוגיה ולמתכנני הערים ליצור מודל אבטיפוס לאופן שבו ייבנו ערי העתיד, ולשלב טכנולוגיה בכל אחד מהשלבים. כך נאמר בהצעה שהגישה סיידווק לאבס לעיריה.

"אנו מבצעים הימור נועז שהטכנולוגיה החדשנית והעיצוב האורבני העתידני ישפרו מהותית את החיים בעיר", נאמר בהודעה שפרסם יו"ר אלפאבית, אריק שמידט, לקראת מסיבת העיתונאים שנערכה בקרבת אתר הפיתוח אתמול (ג').

האתר, המכונה קיסייד (Quayside), מיועד לבניה מחודשת של 48.5 דונם בחוף המזרחי של טורונטו, אך הפרויקט ישמש כמודל לבניה בשטח נוסף בן כ-3,200 דונם.

על פי תוכניתה של סיידווק יהפוך שטח זה לאזור נהיגה של מכוניות אוטונומיות, ויוקמו בו מבנים מודולריים ותחנת כוח תרמו אלקטרית, לצד תכונות חדשניות אחרות.

ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, אמר באירוע בטורונטו כי סיידווק "אמרה שהעתיד יהיה תקופה שבה תהפוך החשיבה הנועזת והחדשנית לנורמה, ושבה ייפתרו האתגרים המורכבים שלנו באמצעות חדשנות ושותפות".

התוכנית שנחשפה תהפוך את קיסייד "למרכז פורח של חדשנות, ותיצור מקומות עבודה טובים בעלי שכר גבוה שלהם זקוקים הקנדים", הוסיף טרודו.

וויל פלייסיג, מנכ"ל Waterfront Toronto, הגוף שעליו הוטלה משימת פיתוח חוף האגם בטורונטו, אמר אתמול (ג') בריאיון כי הצעת סיידווק היתה המרשימה ביותר מבין יותר ממחצית תריסר ההצעות שהוגשו, מכיוון שהיא הציגה תוכנית שלוקחת רעיונות קונספטואליים ברמה גבוהה, מבצעת בהם פיילוט ופורסת אותם ברחבי העיר.

השותפות בין טורונטו וסיידווק דווחה לראשונה בוול סטריט ג'ורנל.

פרויקט קיסייד הוא ההימור הגדול ביותר של אלפאבית עד כה בהצגת האופן שבו יכולות הטכנולוגיה המודרנית ותשתיות מחוברות אינטרנט לשפר את החיים בעיר - גישה המכונה "עיר חכמה". כמו כן ישמש הפרויקט כאבן בוחן ליכולתה של אלפאבית לגוון באופן נרחב את פעילותה באמצעות יציאה מתחום הפרסום והתוכנה לתחום הסביבה הפיזית, שבה ניתן יהיה לבצע שילוב נוסף של כמה מהרעיונות המוקדמים שהפיקה החברה מפיתוח מוצרים כמו תרמוסטטים מחוברים ומצלמות אבטחה ביתיות מחוברות.

אתמול (ג') לא התבררה עדיין עלות הפרויקט, אך קרוב לוודאי שהיא תעלה על מיליארד דולר, על בסיס עלויות הבניה של פרויקטים דומים. סיידווק אמרה כי הקצתה 50 מיליון דולר למימון ראשוני של תכנון משותף ובדיקת פרויקט פיילוט.

מנכ"ל סיידווק, דן דוקטורוף, אמר אתמול (ג') בריאיון כי ברגע שסיידווק תבנה חלק מהפרויקטים הקונספטואליים שלה בקיסייד, היא תוכל להעניק רישיונות ולמכור את הטכנולוגיה הזאת לערים אחרות. החברה עדיין תצטרך להתייעץ עם שותפותיה המוניציפליות, המחוזיות והפדרליות בקנדה כדי לקבוע את האופן שבו יפולח הקניין הרוחני של האתר, לדברי דוקטורוף.

"יש ציפייה שאנחנו ניצור כאן מוצרים שניתן יהיה לייצא אותם לערים אחרות", אמר דוקטורוף. בהצעתה התוותה סיידווק את חזונה העתידי לשכונה.

"כשאנשים מסתכלים על אזור קיסייד, הם יכולים לראות חנות קמעונית הופכת למבנה מגורים שמתאים לאמנים במסגרת פרויקט בניה גמיש. או כלי רכב בקו הלוך ושוב מוריד נוסעים במהלך נסיעת מבחן. או קבוצה קהילתית משתמשת בקיוסק דיגיטלי לספק פידבק על דיון בסוגיית תכנון מקומי. או מוסד חדשנות אורבנית חדש שיהיה קמפוס ליזמים שלהוטים לפתור את הבעיות הקשות ביותר שניצבות בפני הערים", אמרה סיידווק.

במטרה להפיג את החששות שגוגל תנצל לרעה נתונים שייאספו ב"רובד הדיגיטלי" של שכונת קיסייד, אמר אתמול (ג') דוקטורוף שסיידווק תפרסם הצהרת פרטיות ותמשיך להתייעץ עם התושבים המקומיים כדי להבטיח בהירות ושקיפות רבות יותר באיסוף מידע אישי ובשימוש בו.

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם