גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הר מזומנים שמחפש אלטרנטיבות: זה קורה כמעט לכל משקיע

הריביות הנמוכות שמציעים הבנקים על פיקדונות והתשואות הנמוכות באג"ח יוצרות יתרות הולכות ותופחות של מזומנים בפורטפוליו של משקיעים רבים ■ אחד הפתרונות האפשריים למצב זה הוא ה-FRN - שטר חוב סחיר צמוד למדד שמקנה הגנה מפני שינוי בגובה הריבית ● ניהול תיקים – יתרונות וחסרונות

גולדמן זאקס / צילום: רויטרס
גולדמן זאקס / צילום: רויטרס

על רקע הריביות הנמוכות שמציעים הבנקים על פיקדונות דולריים, לצד התשואות הנמוכות בהשקעות באג"ח, הצטברו בשנים האחרונות בקרב משקיעים רבים יתרות מזומנים דולריות גבוהות בחשבונם. נוסף על כך, ממשיכות היתרות הנ"ל לגדול עוד יותר, עקב חשש המשקיעים לתיקון משמעותי בשוקי המניות בתקופה הקרובה - מהלך שיביא למכירת מניות ולהחזקת מזומן. גורמים אלו מנפחים את "הר המזומנים" הדולרי בפורטפוליו של המשקיעים.

חששות אלו הביאו לתופעה גלובלית שבה משקיעים מעדיפים להשאיר כמות מזומנים גדולה נזילה בעו"ש, בין היתר בשל היעדר אלטרנטיבה.

לפי דוח אחרון של Cap Gemini, שנכון לסוף הרבעון השני של 2017, משקי בית עם הכנסה מעל לממוצע מחזיקים למעלה מ-23% מנכסיהם במזומן. (מקור: wealthmanagement.com, semi-annual review 15.08.2017).

זה קורה כמעט לכל משקיע: בעיה של מזומנים שפשוט "יושבים" בחשבון העו"ש, ומשקיעים אשר ממשיכים כבר תקופה ממושכת לחדש פיקדונות דולרים - בדרך כלל בפיקדון לשנה בריבית מאוד נמוכה. חידוש הפיקדונות נובע בין היתר מכך שלאור המשך העלאת הריבית בארה"ב, משקיעים מאמינים כי תהיה "נקודת כניסה" נוחה יותר לשוק האג"ח, כאשר הריבית תעלה ותשואות האג"ח יהיו גבוהות יותר.

לכן עולה השאלה הלגיטימית: מה לעשות עם יתרות המזומנים המיועדות להשקעה עתידית? ואיך להמשיך ולהרוויח בסביבת ריבית עולה, באופן דפנסיבי וברמת סיכון נמוכה?

כיצד אפשר להרוויח מ-FRN?

התשובה יכולה להיות נעוצה ב-Floating Rate Note) FRN). ה-FRN הוא שטר חוב צמוד למדד, אשר נסחר כמו כל איגרת חוב. ה-FRN צמודי ליבור, למשל, הפכו פופולריים מאוד בשנתיים האחרונות, בגלל ההגנה שהם מקנים מפני שינוי בגובה הריבית.

יחד עם מגמת העלייה בשערי הריבית בארה"ב, עולה הליבור, וכך גם תשלומי הריבית מתעדכנים כלפי מעלה. ולהיפך: תשלומי הריבית של ה-FRN יפחתו במידה שבה יפחת הליבור.

לאור זאת, מרבית מנהלי ההשקעות המתמחים בשוקי ההון הגלובליים מחזיקים בין 10% ל-25% מתיק ההשקעות האג"חי בניירות מסוג זה.

למה בעצם להחליף פיקדונות ב-FRN? כדי להמחיש, נשתמש בדוגמה הבאה: ביקשנו השבוע ציטוט מאחד הבנקים המקומיים הגדולים לפיקדון דולרי ל-12 חודשים. הצעתם עמדה על 1.69%. כאלטרנטיבה, בחנו את התשואה הגלומה בהשקעה ב-FRN המונפק על-ידי בנק ההשקעות הגלובלי גולדמן זאקס, המעניק תשואה הצמודה לליבור 3 חודשים, בתוספת מרווח של 1.75%. ה-FRN הנ"ל נסחר באותו יום בתשואה של 2.5%.

ניתן לראות הבדל משמעותי בתשואות - פרמיה משמעותית ביחס לשער הליבור, ולעיתים עד 1.5% יותר מהריבית המוצעת על-ידי הבנק.

היתרונות הבולטים לטעמנו בהשקעה ב-FRN הם כמתואר להלן:

הגנה מפני עלייה בשיעורי הריבית, תודות לעדכון תשלומי הריבית מדי רבעון. כלומר, למרות שה-FRN של גולדמן זאקס מונפק עד 2027, אין בו סיכון ממשי של מח"מ ארוך. כמו כן, ה-FRN צמוד לשער הליבור, כך שהמשקיע לא ייפגע במקרה שהריבית בארה"ב תמשיך לעלות.

למנפיק (גולדמן זאקס) יש דירוג גבוה (Fitch:A), כמו למרבית הבנקים הישראליים. על כן, במקום להפקיד את כל המזומנים בסניף הבנק המקומי, ניתן לפזר את הסיכון על-ידי פיזור על פני מספר מנפיקים ברמת דירוג דומה, וכך לא מונחות כל הביצים באותו הסל.

FRN הם מוצרים סחירים, מה שאומר כי בניגוד לשבירת פיקדונות בבנקים, ניתן למכור אותם על בסיס יומי, מבלי לקבל קנס ולאבד את הריבית שנצברה. ה-FRN מתאימים במובן זה במיוחד לאנשים הרוצים לשמור על גמישות, ואינם יודעים מתי יצטרכו להשתמש במזומנים.

מהן העלויות והאם זה כדאי?

השקעה ב-FRN, כמו בכל נייר ערך זר, כרוכה בעלות קנייה ו/או מכירה העומדת לרוב על כ-0.1%-0.2% (בהתאם לתנאים המוסכמים מראש עם הבנק). בישראל, בנקים לרוב אינם גובים עמלה נוספת בגין דמי שמירה, בניגוד למה שקורה בחלק מהבנקים הזרים.

ניתן להשקיע סכומים קטנים ב-FRN מסוימים (כמו הדוגמה הנ"ל של גולדמן זאקס, שבה ההשקעה המינימלית היא של 2,000 דולר).

אף על פי כן, יש לזכור כי הבנק עלול לגבות עמלות קנייה מינימליות.

כלומר, אם נחליט למכור את ה-FRN תוך שנה, עדיין התשואה בנטרול עמלות הקנייה והמכירה של הנייר יהיו גבוהות משמעותית (בין 2.1% ל-2.3%) מהריבית של 1.69% שנקבל על פיקדון בבנק.

מחיר הנייר יכול להשתנות כמובן, אך לאור הצפי להמשך העלאת הריבית בארה"ב, איננו מאמינים כי המחיר יירד בצורה משמעותית.

עם זאת, אנו כן מאמינים שה-FRN יכולים בהחלט להיות בסופו של יום אלטרנטיבה טובה, המאפשרת גמישות ונזילות, תוך כדי תשואות גבוהות יותר מאשר אלו המוצעות על-ידי הבנקים.

** הכותבת היא שותפה-מייסדת ומנכ"לית של חברת לוסיד השקעות בע"מ, העוסקת בניהול עושר משפחתי (פמילי אופיס), עם התמחות בליווי יזמי היי-טק ומשפחות עתירות הון. בעבר כיהנה כמנכ"לית בנק פיקטה (Pictet) השוויצרי בישראל. ליועצת ו/או לחברה אין ענין אישי, ואין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הנו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים הספציפים של כל אדם

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי