גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יפן, שהמציאה את הוורקוהוליזם, אומרת לעובדים: "לכו הביתה!"

חברות יפניות משנות הרגלים של שנים ויוצאות מגדרן כדי למנוע עבודת יתר של עובדיהן במטרה להגדיל את הפריון ■ מוזיקה חזקה, התראות מהמנכ"ל ונעילה של מחשבים הן חלק מהאמצעים שהחברות נוקטות כדי לעודד את עובדיהן לסיים את יום העבודה

עובד יפני בסוף יום עבודה. המחויבות לעבודה הייתה פעם מוסכמה בלתי מעורערת / צילום: רויטרס, Issei Kato
עובד יפני בסוף יום עבודה. המחויבות לעבודה הייתה פעם מוסכמה בלתי מעורערת / צילום: רויטרס, Issei Kato

השעה היא שש בערב והמוזיקה המתנגנת במטה חברת הבנייה מיצוי הום מתחלפת לפתע לקטע מתוך סרט הקולנוע "רוקי". כאשר החצוצרה המוכרת מנגנת תחילה, ההקלדה והשיחות נעצרות. כל העובדים מתרוממים ממושביהם.

"אני מסיימת לכתוב אי-מיילים ואלך הביתה ב-6:20", מכריזה אשה.

"אני אעבוד על בחירת מתמחים ואעזוב ב-6:30", מודיע גבר עמית.

טקס לסגירת יום העבודה

סביב האולם, העובדים משתתפים כל אחד בתורו בטקס סגירת היום שאמור לחסוך שעות נוספות ולהעלות את הפריון. החברה מקווה שהמוזיקה הקצבית תעודד את העובדים "להעביר להילוך גבוה" ולסיים את עבודתם, אומר דובר החברה, נובומסה טנאקה.

במדינה שבה מחויבות לעבודה הייתה פעם מוסכמה בלתי מעורערת - ביפנית קיימת מילה ל"עבודה עד מוות", "קרושי" - המנהלים יוצאים כעת מגדרם כדי למנוע עבודת יתר של עובדיהם.

בדייוואה האוז, חברה קבלנית יריבה למיצוי הום, החברה התקינה תוכנה במחשבים של העובדים כך שאם הם עובדים שעות רבות מדי, מופיע על הצג תצלום של המנכ"ל שמזהיר אותם להפסיק. אחר כך, התוכנה נועלת את המחשב.

על אף ששעת העוצר הרשמית בחברה היא תשע בערב, יש בדייוואה האוז כמה עובדים עבריינים שנשארים בבניין גם בשעה הזו, אומר אחד ממנהלי החברה, מוריטקה נוהמורה. חלקם אינם משיבים לצלצולי הטלפון של המרכזייה, בתקווה להימנע מחשיפה שלהם. אחרים מסתתרים ועובדים מהדירה לדוגמה שהוקמה עבור לקוחות החברה.

ההנהלה הגיבה במבצע SC, ראשי התיבות של "צלצול פתע". הם מתקשרים למספרי הטלפון הישירים של העובדים החשודים ולדירות לדוגמה, ומורים לכל מי שעונה לטלפון לעזוב את המקום.

יפן הופכת למעבדה לניסוי בשאלה אם מדינה יכולה להשיג יותר תפוקה עם פחות עובדים ופחות שעות עבודה. עד כה, מוסר העבודה היפני האגדי לא עזר לכלכלה. יפן בקושי צמחה לאורך מרבית רבע המאה האחרון, ורמת הפריון של העובד היפני הממוצע שווה רק לשני שלישים מזו של עמיתו האמריקאי, פער שנשאר רחב באותה מידה.

ולא פחות חשוב, היצע בני האדם שמוכנים לעבוד עד אפיסת כוחות מתייבש. עם אוכלוסייה מתכווצת, יפן צריכה לפנות יותר לאמהות של ילדים רכים בשנים, לקשישים ולזרים כדי למלא את המחסור.

"יש כבר מחסור בעובדים", אמר נוהמורה מדייוואה האוז. "הקיום של החברה שלנו בסכנה".

ראש הממשלה שינזו אבה הפך את "הרפורמות בסגנון העבודה" לנדבך חשוב במצע של מפלגת השלטון שלו.

הוא אומר שחברות צריכות לארגן מחדש את סביבת העבודה כדי שהעובדים יוכלו להיות פרודוקטיביים יותר בשעות היום, וללכת הביתה בלילה. הוא מנסה להרחיב את מעונות היום לילדים בעוד 500,000 מקומות בסוף שנת התקציב הנוכחית (מארס הקרוב) כדי לגייס יותר נשים לכוח העבודה.

כבר עכשיו מספרן העולה של הנשים העובדות סייע לכלכלת יפן לרשום את רצף הצמיחה הארוך ביותר שלה בתקופה של יותר מעשר שנים.

פריון העבודה בעולם

אידיאל העבודה עדיין פופולרי

הכיוון ברור, אבל החברות מגלות שדרושה עבודה קשה כדי למנוע עבודת יתר. האידיאל המוטמע בתשדיר פרסום בטלוויזיה למשקה אנרגיה משנות ה-80 עדיין פופולרי: "אתה יכול להילחם 24 שעות ביממה, איש עסקים יפני?".

טקאקי נישי, מנכ"ל Ajinomoto, החברה שהמציאה את מונוסודיום גלוטמט, משפר הטעם הנפוץ ביותר בעולם, ב-1908, מוצא את עצמו לעתים תכופות משתתף בישיבות באורך של שלוש שעות שבהן משתתפים 80 מנהלים שנאלצים להאזין לדיווחים של כל אחד מהם. "יש הרבה ישיבות חסרות משמעות", הוא אומר. "ישיבות צריכות להיות דיונים לצורך קבלת החלטות, ואינן מיועדות להקשבה לאנשים שמקריאים דוחות שלהם".

החברה הפחיתה את אורך יום העבודה הרגיל ב-20 דקות, לשבע שעות ו-15 דקות, והורתה לעובדיה ללכת הביתה ב-4.30 אחר הצהריים. "הביצועים לא ירדו כתוצאה מכך", אומר נישי.

יואוסוקה זוסוקי, איש מכירות בן 40 של Ajinomoto, אומר שכעת יש לו יותר פנאי להשגיח על שני בניו. "הייתי מגיע לארוחות ערב בבית רק יום או יומיים בשבוע. ביתר הימים הייתי אוכל לבדי או עם לקוחות. כל זה השתנה עכשיו", הוא אומר.

יתרון אחד של המדיניות החדשה הוא שמירה על יותר נשים עובדות בחברה, אומר נישי. הוא נהג לחשוב שחופשת הלידה שהחברה מציעה והורדת שעות העבודה לאימהות עובדות יספיקו לשם כך.

אבל "נשים רבות אמרו שהן מעדיפות להתפטר מאשר להעביר יותר נטל לעמיתים הגברים שלהן על ידי יציאה מוקדמת מהעבודה. לכן החלטנו שכל העובדים יעזבו מוקדם".

בחברת מיצוי הום, המוזיקה מהסרט רוקי היא רק חלק ממסע יעילות שנמשך כל היום. החברה משנה את מוזיקת הרקע גם בשעות 9 בבוקר, 12 בצהריים ו-3 אחר הצהריים. "כך הם יודעים, למשל, שיש להם עוד שלוש שעות עד סוף היום כשהם שומעים את המוזיקה של 3 אחה"צ", אומר מקוטו מצ'יאמה, מנהל במחלקת משאבי אנוש.

אחד העובדים במחלקה הזו, טומונורי צוקהרה, בן 32, אומר שהוא נהג לעבוד עד תשע או עשר בלילה, אבל כעת הוא מנסה לעזוב זמן קצר אחרי המוזיקה של רוקי כדי לעזור לאשתו, שילדה לא מכבר את התינוק הראשון שלהם.

- מה יקרה לשלווה בבית?

"כשהתינוק מתחיל לצרוח, הוא מחזיק אותו בשבילי וגם עוזר לי לרחוץ אותו", אומרת אשתו הרונה, שמתארת התנהגות שנחשבה פעם לזרה מאוד ללוחמי שוק העבודה מהדורות הקודמים.

מצד שני, ייתכן שקיצור שעות העבודה במשרד יבוא על חשבון השלווה בחיי הבית, בייחוד מפני שהבעלים חוזרים הביתה מוקדם. "החברות שלי אומרות שהן לא צריכות את הבעלים בבית, מפני שהם לא באמת עושים עבודות בית", אומרת מגומי קיטגאיטו, עקרת בית שיש לה שני ילדים.

בעלה, קיאיצ'י קיטגיאטו, איש נדל"ן, מסכים לדברים. "אני יודע שמבחינת הנשים, בעל בבית זה נטל", הוא אומר. הוא עובד שעות רבות וזה לא ישתנה. "אני לא יכול לחיות כמו שאבה (ראש הממשלה) רוצה".

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?