גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרובוטים יכבשו את העולם? קודם שינסו לפתוח את הדלת

מומחים מרגיעים: הרובוטים סובלים מקואורדינציה לקויה, מתקשים בביצוע מטלות לא צפויות ומסתבכים כאשר הם פוגשים בני אדם

תחרות הרובוטיקה Robocup./ צילום: רויטרס, Jianan Yu
תחרות הרובוטיקה Robocup./ צילום: רויטרס, Jianan Yu

ייתכן שהרובוטים עוד ישעבדו את כולנו מתי שהוא, אך בינתיים אם אחד מהם מתחיל להשתולל, הרי לכם טריק יעיל: פשוט תסגרו בפניו את הדלת.

רובוט אחר רובוט נקלע למצב של בלבול כשמצא את עצמו מול דלת סגורה - אך לא נעולה - שחסמה את דרכו במסלול מכשולים מתחת לכיפת השמיים בתחרות שנערכה בחסות ממשלתית. אחד הרובוטים - מכונה בעלת שתי רגליים - הצליח לכרוך את אחד מטפריו סביב ידית הדלת ולפתוח אותה, אך לא ידע מה לעשות כשהרוח הקלה שנשבה במקום סגרה את הדלת לפני שהוא הצליח לעבור דרכה.

הרובוטים מצטיינים בביצוע מטלות רבות, כל עוד אין מטלות אלה כרוכות בקואורדינציית יד-עין רבה מדי, או בהפעלת ההיגיון הבריא. ממש כמו ילדים מחוננים, הם מסוגלים לרשום ביצועים מרשימים במתמטיקה, אך במגרש המשחקים הם גלמים מסורבלים.

המכונות נכשלות בביצוע מטלות שדורשות שיווי משקל ברמה של פעוט שמתחיל לדדות על רגליו, כגון בעיטה בכדור, יציאה ממכונית או טיפוס במדרגות. קשה לגם גם לתפוס עצמים בגדלים ובמשקלים שונים.

במעבדת מחקר בסן פרנסיסקו ניסה רובוט להרים קופסת עץ מהשולחן, אחד המהנדסים התלוצץ שלמכונה יש סיכוי של 50:50. במקום להרים את הקופסה, הרובוט נגח בשולחן.

הרובוטים מסורבלים, לדברי ג'ונאס שניידר, ראש הנדסת רובוטיקה ב-OpenAI, חברה שלא למטרת רווח העוסקת בחקר הבינה המלאכותית, ושבמשרדיה נכשלו הרובוטים במבחן הבלוק. הוא מודה כי תחילה חשבו הוא וצוותו "כמה קשה זה כבר יכול להיות?".

זה היה לפני שהם נאלצו לחדול מפיתוחו של רובוט אחיזה אחר. אור השמש שחדר דרך החלון השתנה, ושיבש את פעילות חיישני המצלמה של הרובוט.

רובוטים תעשייתיים עובדים בתחבורה, שירותי בריאות, כריה וייצור ברחבי העולם. הם מסיעים מוצרים במחסנים ובמסדרונות בתי חולים. הם גם סייעו לחוקרים במקומות קשים להגעה בקוטב הצפוני. הם אפילו למדו לנהוג, אך הם עדיין מתקשים ללכת ולהתמצא במקומות סגורים. רובוט אבטחה בשם "סטיב" ביצע הקיץ קפיצת ראש לתוך מזרקה לאחר שהידרדר במדרגות בעת פטרול בוושינגטון די.סי. יצרנית הרובוט, Knightscope ממאונטיין ויו, קליפורניה פרסמה הודעה שעליה היה חתום סטיב, ששבריו חוברו שוב יחדיו: "תודה לכל אנשי האבטחה האנושיים ששלו אותי החוצה". החברה סירבה להגיב.

רובוטים אינם מבינים באופן מלא היכן הם נמצאים או מה משמעות מעשיהם. החיישנים הוויזואליים המאפשרים לרובוטים לתפוס את העולם החיצוני לא מעדכנים באופן מיידי את מוחות התוכנה של הרובוטים. לרובוטים רבים אין חיישני מגע שמאפשרים להם לחוש בעצמים. כמו כן, קשה לרובוטים לזהות את מקור הצלילים שהם שומעים. למעשה, הרובוטים כמעט נטולי חושים לחלוטין.

הקיץ דיווח Thunderfish, מכשיר רובוטי תת ימי מטיטניום שמשקלו מתקרב ל-726 ק"ג, שהוא שוחה במהירות של 32 קמ"ש באגם אונטריו, כשלמעשה הוא צף במים ללא תנועה. חיישני הניווט שלו שובשו בשל איתות מסירה שעברה במקום, לדברי דייויד שי, סגן נשיא להנדסה ב-Kraken Robotics, החברה הקנדית שפיתחה את Thunderfish.

"אנחנו מדברים עליהם כאילו הם חכמים או אינטליגנטים", אמר שי. "אבל הם לא באמת כאלה".

כשלי הרובוטים מתועדים בהרחבה באינטרנט. באחד מסרטוני הווידיאו מנסה רובוט בשם אטלס (ATLAS) מתוצרת Boston Dynamics מוולתאם, מסצ'וסטס, להניח קופסה על מדף. הרובוט מפיל את הקופסה, מאבד את שיווי משקלו, ובניסיון להציל את עצמו נאחז במדף שקורס לרצפה.

אחת התכונות שחולקים הרובוטים עם רבים מבני האדם היא שאין להם מושג כיצד לנהוג במצבים חסרי תקדים ובלתי צפויים. בשל כך אין הרובוטים מועסקים בתפקידים כמו נהג אישי, או מטפל בקשישים, שמצריכות מגע עם יצורי אנוש גחמניים.

הרובוטים גם אינם מבינים באופן מלא את הסביבה של עצמם, לדברי חווה סיגלמן, מנהלת פרויקט בסוכנות הפדרלית לפרוייקטי מחקר הגנתי מתקדמים DARPA.

במהלך תחרות מסלול המכשולים "אתגר רובוטיקה" (Robotics Challenge), שערכה DARPA ב-2015, נפלו רובוטים קדימה, אחורה והצידה. אחד הרובוטים מעד לאחר שרגלו נלכדה בחול. רובוט אחר החל לרעוד ולרטוט כשזרועותיו שלוחות לפנים כמו המפלצת של פרנקנשטיין, ולאחר מכן קרס לקרקע. רובוט שלישי הצליח לצאת מכלי רכב, אך פתיחת דלת כדי לעבור דרכה היוותה בעיה עבור מרבית הרובוטים.

אם תתרחש אפוקליפסה רובוטית, "זוהי הדרך למנוע מהם להיכנס לבית שלך", אומר אריק קרוטקוב, סמנכ"ל מדע במכון המחקר טויוטה (Toyota Research Institute) בקיימברידג', מסצ'וסטס, ששימש כשופט בתחרות "אתגר רובוטיקה" של DARPA.

קרוטקוב שוקד על פיתוח זרועות רובוטיות שיצליחו לאחוז בצעצועי פלסטיק, בקבוקי מים, מכשירי טלפון סלולריים וספרים, שנמצאים בערימה, ולהניחם בתוך קופסה. לדבריו, גם כשהרובוטים מצליחים לאחוז בחפץ כלשהו, הם מפילים אותו לפעמים על הרצפה.

לעת עתה, הסכנה הנשקפת מהרובוטים אינה השתלטות על המין האנושי, אלא תאונות. העבודה עם הרובוטים במעבדת Autodesk Research בסן פרנסיסקו מתחילה בהערכת סיכונים, לדברי מהנדסת המחקר הבכירה, הת'ר קריק. אנשי המעבדה רושמים "את כל הדרכים שבהן עלול מישהו להיפגע".

דלתות וחסמים פיזיים אחרים מונעים מהרובוטים לסטות מדרכם. מסכי לייזר בלתי נראים יכולים לשתק כל רובוט שחוצה מחסום. יש גם מה שמכונה "מתג נטרול" - כפתור שעליו חייב אדם ללחוץ ללא הפסקה כדי שהרובוט יעבוד.

"הרעיון הוא שאם אתה נבהל, או מתחשמל, או חוטף מכה בראש - אתה כבר לא תהיה מסוגל להמשיך וללחוץ על הכפתור הזה", אומרת קריק.

המעבדה נאלצה לפקח באופן קפדני על רובוט חובב ריב ומדון במיוחד, שתפקידו היה להלחים חפצים שהודפסו בטכנולוגיית תלת ממד. באחד המקרים בנה הרובוט שני צינורות מתכת שעליהם הוא עבד לסירוגין כשהוא יוצק טבעות של מתכת מותכת על כל אחד מהם. בעת המעבר בין שני הצינורות החל הרובוט-הפחח לירוק מתכת חמה לכל עבר. החוקרים התערבו ושיתקו מיד את הרובוט.

בפעם אחרת, לאחר הפסקת הצהריים (עבור העובדים האנושיים), שכח רובוט-מלחים מה הוא אמור לעשות. בדומה למרבית המכונות, לא היה לרובוט שום מושג כמה התקדמות הוא כבר עשה בביצוע עבודה מסוימת. כשהפעילו אותו שנית, הוא החל לבצע את המטלה מההתחלה.

"אם היינו מניחים לו להמשיך, הוא היה מתרסק ישר לתוך החלקים שהוא כבר ייצר", אמרה קריק.

עד כה ייצרו הרובוטים במעבדה כיסאות, מנורות ואגרטלים מבלי שנגרם נזק לאדם או למכונה, לדברי קריק. "מה שנפלא עם רובוטים באופן כללי", היא מציינת, "זה שיש סיכוי סביר לברוח מהם".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?