גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שרת החוץ של אקוודור: כך ננסה לשקם את היחסים עם ישראל

מריה פריננדה אספינוזה, שנפגשה עם רה"מ נתניהו, מדברת על הניסיון לשקם היחסים בין המדינות ■ בעד גבולות פתוחים ("הפליטים מוזמנים אלינו") ולא מעוניינת לגנות את ה-BDS ("לא נוקטים עמדה")

מריה פריננדה אספינוזה/  צילום:טל שניידר
מריה פריננדה אספינוזה/ צילום:טל שניידר

לפני כמה ימים התפרסם כי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ החליט לגרש את 60 אלף הפליטים שהגיעו לארה"ב מהאיטי אחרי רעידת האדמה הגדולה ב-2010. בישראל הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי 40 אלף מסתננים, מהגרי עבודה ופליטים מסודן ואריתריאה יגורשו מן המדינה בסופו של דבר.

לא אצל כולם זה עובד ככה. אקוודור, מסתבר, מנהלת מדיניות הגירה שונה מהמגמה העולמית הבדלנית והמסתגרת. שם מקבלים את כל הפליטים.

שרת החוץ של אקוודור, מריה פריננדה אספינוזה, שהגיעה לביקור רשמי ופגישות עם נתניהו מספרת בראיון ל"גלובס" שבמדינתה חיים כ-300 אלף פליטים קולומביאנים - שליש מהם הסדירו את מעמדם בתוך אקוודור, כאשר במדינה גם המוני פליטים מהאיטי. לאחרונה הגיעו כמה מאות פליטים סורים.

"כשרת החוץ וניידות אנושית (Human Mobility) אני אחראית לכל הפליטים שמגיעים לתוך אקוודור וגם לאקוודורים שחיים במקומות אחרים בעולם. אצלנו יש את המספר הגבוה ביותר של פליטים בחצי הכדור המערבי, רובם מגיעים מקולומביה ואנחנו מקבלים תמיכה רבה מנציב האו"ם לענייני פליטים, פיליפו גרנדי. אקוודור נותנת מקום שקט ובטוח ומגונן להמוני פליטים, במיוחד אלה שברחו מקולומביה".

- יש לכם מדיניות גבולות פתוחים - מה המשמעות של זה?

"לא צריך ויזה כדי להיכנס לאקוודור ואפשר לשהות אצלנו רצוף 90 ימים. החקיקה שלנו נתפסת על ידי האו"ם כמתקדמת ביותר בתחום. הגבול פתוח לחלוטין. אנחנו מאמינים שבעולם בו ההון מונע בחופשיות ממקום למקום, וגם הטובין והסחורות נעים בחופשיות, זה בלתי הוגן שעל האנשים יש מגבלות. לבני האדם צריכה להיות זכות תנועה מלאה".

- לא סוגרים אצלכם בכלל את הגבול?

"לא, אנחנו לא סוגרים את הגבול. סיבה נוספת לכך היא הצורך בהדדיות. יש לנו אינטרס שמדינות זרות יכבדו את הזכות לתנועה של האקוודורים, כפי שאנו נותנים לזרים שמגיעים אלינו".

- זה לא יוצר אצלכם בעיות קשות בתעסוקה, תנאי מגורים, מערכת בריאות, חינוך?

"כ-90 אלף קולומביאנים משולבים אצלנו לגמרי, חיים ללא מחנות פליטים. הם חלק מן החברה, דוברים את אותה השפה, יש להם גישה מלאה למערכת החינוך והבריאות. אם תעברי בכפרים לאורך הגבול עם קולומביה, תראי שלפחות חצי מן הילדים בבתי הספר הם קולומביאנים".

- ואיך אתם עוצרים סחר בסמים, סחר בנשים, פשיעה, עוני?

"שתי המדינות הגובלות בנו, קולומביה ופרו, הן מדינות יצרניות סם - ועובדה שלא הפכנו לכזו. אצלם יש תעשיית גידול וסחר בסמים, ואצלנו - אין. הנושא של סחר בבני אדם וסחר בסמים, הוא נפרד לחלוטין מן הצורך של העולם ללמוד לכבד את רצונות בני האדם לעבור לכל מקום, לתת להם לעבוד היכן שיחפצו ולתרום לחברה בכל מקום. הגישה שלנו היא שלא צריך לערב בין שני הנושאים הנפרדים הללו".

אספינוזה הגיעה לישראל מלווה בצוות שמורכב ברובו מנשים. מנהלת לשכה, דוברת והשגרירה של אקוודור בישראל מאריה גבריאלה טרויה. מערכת היחסים בין ישראל לאקוודור ידעה עליות ומורדות, בעיקר מורדות, לאורך השנים.

- מדוע הגעת לכאן ומה הציפיות של אקוודור במסגרת היחסים עם ישראל?

"באתי במטרה לחזק את היחסים הבילטרליים בין שתי המדינות. לאקוודור וישראל יש יחסים ממושכים. הנשיא החדש שלנו, לנין מורנו, נכנס לכהונה בחודש מאי ואנחנו רוצים להכניס את היחסים בין המדינות למסלול של עשייה חיובית. באקוודור מסתכלים על הטכנולוגיה והיזמות הישראלית וגם על פיתוחים חקלאיים. באקוודור היצור החקלאי הוא חלק משמעותי מהכלכלה ואצלכם יש פיתוחים טכנולוגיים בתחום המים שמעניינים אותנו.

"דבר ראשון שאציין בפני נתניהו זה את תודתנו על משלחת הסיוע הישראלית שהגיעה אלינו מיד אחרי רעש האדמה באפריל 2016. התמיכה הזו היתה מוערכת מאוד על ידי אזרחי אקוודור. רעש האדמה החזק הרס מחוזות שלמים. הקהילה הבינלאומית היתה נדיבה מאוד וישראל היתה בין הראשונות שהוציאו משלחת סיוע".

- איזה טכנולוגיה ישראלית מעניינת אתכם?

"בתחום פיתוחי המים - נושא של אגירת מים וציוד חקלאי לשדות. בתחום של ציוד צבאי - הצבא של אקוודור רכש מערכות רדאר ישראליות, ויש לנו רצון בקשר מתמשך בתחום סחר חוץ".

- בממשלה הקודמת היית שרת הבטחון. זה חריג אצלכם שנשים נמצאות בתפקידים בטחוניים?

"לא ממש. אני האישה השלישית בתפקיד שרת הבטחון. זה הולך ונהיה שכיח וזה גם סביר ביותר כי בתחום הבטחון התפקיד הוא טיפוח וקידום השלום וזה בהחלט משהו שנשים יכולות לעשות היטב. בתפקידי הקודם כשרת בטחון עבדתי על רה-ארגון של מבנה הכוחות, משימה שהיתה בסדר העדיפות שלנו".

- אקוודור מארחת את שיחות השלום בין מחתרת ה-ELN לממשלה הקולומביאנית. יש לכם הישגים?

"הפעילות של אקוודור בנושא הזה היא במסגרת ה-CELAC (הבלוק הלטיני-אמריקאי ומדינות קריביות), שהסכם השלום בקולומביה הוא אחד הדברים החשובים ביותר באיזור שלנו בשנים האחרונות. ה-CELAC הוקם כדי לקדם שלום איזורי ועבור אקוודור, זה יעד מדיניות החוץ החשוב ביותר - לוודא שממשלת קולומביה ומחתרת ELN ימשיכו בדיאלוג. צריך להבין שהחשיבות של הסכם השלום בתוך קולומביה לא משפיעה רק עליהם, אלא על כל האיזור, על מדינות הגבול. אנחנו מארחים את השיחות, תומכים בהן, מאפשרים להם לקיים את הדיאלוג. ההתפתחות עצמה תלויה במידת הרצון הפוליטי של הממשלה הקולומביאנית ושל אנשי מחתרת ה-ELN. אנחנו באקוודור ממשיכים להיות אופטימיים שקולמביה תגיע לפתרונות של שלום אחרי שנים ארוכות של סכסוך".

- מערכת היחסים בין אקוודור לישראל לא טובה בשנים האחרונות. ב-2014 החזרתם את השגריר כמחאה על המלחמה בעזה, לפני שנה השגריר שלכם באו"ם השווה את ישראל לנאצים.

"אנחנו רוצים ביחסים טובים וחיוביים עם כל המדינות בקהיליה הבינלאומית. העמדה שלנו בנושא הפלסטיני ידועה: אנחנו רוצים לראות שלום ודו-קיום. אבל זה לא אומר שאיננו יכולים למצוא נושאים שיאפשרו לנו לקיים יחסים חיוביים בין המדינות, הן בתחום הסחר, שיתופי פעולה טכנולוגיים, תכנון אקדמי לצעירים".

- השגריר שלכם באו"ם לא התנצל על ההשוואה הזאת?

"אני מודעת למבוי הסתום שנגרם בעקבות דבריו של השגריר. אני חושבת שהמשלחות באו"ם הצליחו להתגבר על הסיטואציה הזו. הוא אמנם לא התנצל, אבל אני שרת החוץ החדשה וזה קרה בתקופת קודמי בתפקיד. על כל פנים, הוא לא השגריר של אקוודור יותר באו"ם. יש לנו היום שגריר חדש. אני חושבת שזה היה רגע קשה והתקדמנו משם והלאה".

- אחד הדברים שמטרידים מאוד את אנשי העסקים הישראלים או את האקדמאים - זה קריאות ברחבי העולם להחרים את ישראל, להשתתף בקמפיין BDS. מה עמדת ממשלתך בנושא?

"ברמה הבינלאומית יש כל מיני קמפיינים של ארגוני חברה אזרחית בעולם, שמטרתם היא להניע ממשלות לפעול לכיוון זה או אחר. אקוודור רוצה יחסים טובים עם מדינות אחרות, יחסים שמקדמים דיאלוג פתוח ופתרונות של שלום לכל מקום בעולם שיש בו קשיים. זה המנדט החוקתי שלנו. וזה חשוב לנו גם עם ישראל".

- אז את לא מתנגדת לפעילות חרם נגד ישראל?

"אנו לא נוקטים עמדה בנושא. מדובר בהחלטה חופשית של ארגונים ברחבי העולם. אנחנו מכבדים את העמדות שלהם. יש מקומות נוספים בעולם בהם ארגוני חברה אזרחית מחרימים על כל מיני נושאים, בעיקר בתחום של הגנה על הסביבה או זכויות אדם. אני מאמינה שארגונים יכולים בכל מקום לקדם אג'נדות שהם מוצאים לנכון. ובכל מקרה, היחסים הבילטרליים בין מדינות מבוססים על המנדט של החוקה שלנו".

- את חושבת שהפלסטינים במצב רע ושעליכם לעזור להם?

"לא. לאג'נדה הפלסטינית יש נוכחות בארגונים בינלאומיים, הנושא שלהם עולה כל הזמן. הקהיליה הבינלאומית מודעת מאוד למצבם".

האתגר של אקוודור: "להציל את מרחב האמזונס"

בנוסף לעיסוקים הפוליטיים, פריננדה אספינוזה היא מומחית ללימודי האמזונס. היא מסבירה שמדובר ב"מדובר בהתמחות מקצועית הן מההיבט הכלכלי של מרחב האמזונס, היבטים חברתיים, אנתרופולוגים, אתנוגרפי, אקולוגיה. יש לנו החלטת ממשלה אשר מיישמת יוזמה איזורית של 8 המדינות החולקות את אגן האמזון להוביל לעצירת נסיגת היער הטבעי. זו יוזמה שהושקה לפני שנה בבון, גרמניה, ומוביל אותה נשיא אקוודור לנין מורנו". היא מסבירה ש"באגן האמזונס אנו זקוקים לגישה אחרת בתחום החינוך, בתחום השפה והתרבות, ביחס לשימור".

- איזה דגשי שפה אתם צריכים לשים שם?

"הילדים באיזור דיברו שפות אחרות בעבר, וצריך היום להציל את השפה, את הלשון. כאשר שומרים על הניב הייחודי מצילים גם את העושר התרבותי ואת המידע של המקום, וזה חשוב במיוחד באיזור של יער טרופי. צריך להבין - היער הטרופי של האמזונס הוא כמו בית מרקחת. זו המעבדה של הטבע. הפריטים הללו כוללים שיטות חקלאיות, מידע אקלימי, פתרונות תרופתיים ועוד. אם השפה הילידית תיעלם - ילך לטמיון גם הידע".

- את מפרסמת גם ספרי שירה. מקורות ההשראה שלך מגיעים מהתחומים הקשים הללו שאת עוסקת בהם - אמנות בינלאומית וסידורי ביטחון?

"כן, זה נכון. ספר השירים האחרון שלי התפרסם ב-2014 ובהחלט במובן מסוים מקורות ההשראה שלי הן מן המקומות הקשים שאני רואה ונחשפת אליהם. אני חושבת שאין סתירה בין המציאות של היחסים הבינלאומיים ונושאי בטחון לשירה. העולם הוא מקום מורכב. אני מתארת באמצעות שירים, שהם כמעין גלויות קצרות המביאות לך את צילום המקום בתמונה אחת, כמו בגלויה. הגלויות הן על סבל של אנשים, נשים, חוסר צדק אך גם היופי והגיוון שיש בעולם".

יחסי ישראל - אקוודור

■ סחר בילטרלי בשיעור של 30-40 מיליון דולר בתחומי חקלאות, טלקום, ציוד צבאי, טכנולוגיות אגירת מים

■ ב-2014, במהלך צוק איתן החזירו את שגרירם בישראל הביתה

■ בדצמבר 2016, שגריר אקוודור באו"ם השתלח בישראל, השווה את ישראל לנאצים. שגריר אקוודור בישראל הוזמן לנזיפה במשרד החוץ

■ במאי 2017 נכנס נשיא חדש לכהונה, לנין מורנו, עם כוונה לשפר את היחסים בין ישראל לאקוודור

מריה פריננדה אספינוזה

גיל: בת 53

תפקיד: שרת החוץ של אקוודור

תפקידים קודמים: שרת הבטחון של אקוודור; שרת המורשת; שגרירת אקוודור למוסדות האו"ם בז'נבה

לימודים: בוגרת לימודי אגן האמזון, אוניברסיטת אקוודור; דוקטורט בלימודי אנתרופולוגיה ומדע המדינה

עוד משהו: משוררת, זוכת פרס השירה הלאומית של אקוודור, 1990

עוד כתבות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי