גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

30 שנה של חדשנות טכנולוגית: יכול להיות שכלום לא השתנה?

ההיסטוריון מלווין קרנצברג הציג בשנות ה-80 שישה חוקים שמסבירים את הרתיעה האנושית מעוצמת הטכנולוגיה - עקרונות שרלוונטיים גם לאפל, פייסבוק וגוגל

הייטק  / צלם: פוטוס טו גו
הייטק / צלם: פוטוס טו גו

לפני 30 שנה כתב היסטוריון 6 חוקים במטרה להסביר את אי-הנוחות של החברה האנושית לנוכח עוצמתה של הטכנולוגיה והתפשטותה לכל תחומי החיים. למרות שהחוקים מבוססים על דוגמאות מעידן המלחמה הקרה, הם נראים כמו סיכום קצרצר של נקודות מפתח שמסביר את עידן הפייסבוק, הגוגל, האייפון וחרדת ההחמצה (פומו).

קרוב לוודאי שמעולם לא שמעתם על עקרונות אלה או על מחברם, מלווין קרנצברג, פרופסור להיסטוריה של הטכנולוגיה במכון ג'ורגיה לטכנולוגיה, שנפטר ב-1995.

מה שחבל עוד יותר הוא שגם מרבית החדשנים של היום - אותם האנשים שבונים את השירותים והכלים שמחוללים תמורה עמוקה בחברה האנושית - אינם מכירים את העקרונות האלה.

למרבה המזל חוקים אלה מופצים בידי קבוצה קטנה של אנשי טכנולוגיה שמצהירים כי החוקים השפיעו עמוקות על חשיבתם. טקסט זה אמור לשמש כבסיס - בדומה לשבועת הרופאים - עבור כל האנשים שבונים דברים.

1. הטכנולוגיה אינה טובה או רעה. היא גם לא נייטרלית

החוק הראשון של פרופסור קרנצברג, שנראה על פניו כאמירה שגרתית למדי, הוא גם החשוב ביותר מששת החוקים. הפרופסור הבין כי השפעתה של טכנולוגיה מסוימת מותנית בהקשר הגיאוגרפי והתרבותי, ופירושו של דבר היא שלעתים קרובות היא גם טובה וגם רעה - בעת ובעונה אחת.

הדוגמה של הפרופסור היתה הדי.די.טי - חומר הדברה, ככל הנראה מסרטן, שלמרות זאת הציל את חייהם של מאות אלפי בני אדם בהודו כאמצעי זול ויעיל למניעת מלריה. כיום אנו יכולים לראות כיצד טכנולוגיה יחידה - קבוצות פייסבוק - מסוגלת לשמש כחבל הצלה להורים שילדיהם לוקים במחלות נדירות, למרות שבמקביל משמשות קבוצות פייסבוק גם לרדיקליזציה של קיצונים פוליטיים. אין כאן שום טוב מוחלט או רע מוחלט. יש רק את האופן שבו טכנולוגיה מסוימת יכולה להיות טובה או רעה בהקשר מסוים. זה מצביע על בעיה שמהתמודדות עמה נרתעות לעתים קרובות חברות הטכנולוגיה: עוצמתן האדירה של חברות הטכנולוגיה מטילה עליהן את החובה לנסות ולצפות את ההשפעה הפוטנציאלית של כל מה שהן יוצרות.

"הסוד הקטן והמלוכלך של אנשים משכילים ומתורבתים מאוד הוא כל מה שהיה עלינו להזניח כדי להשיג רמה כזו של השכלה ותרבות", אומר ביל בקסטון, חוקר בכיר במיקרוסופט ריסרץ', ואחד מיוצרי ממשק המולטי-טאץ'. "אם אתה מצטיין באופן יוצא מהכלל בכל תחום טכנולוגיה שהוא, פירושו של דבר הוא שאין לך את הכישורים להתמודד עם סוגיות אלה".

יש אינספור דוגמאות לכשל זה במה שהתרחש ב-12 החודשים האחרונים בלבד: החל מקמפיינים רוסיים להשפיע על המתרחש במדינות אחרות, וכלה במדיה החברתית וההשקה האגרסיבית מדי של טכנולוגיית הטייס האוטומטי של טסלה.

2. ההמצאה היא אם ההכרח

כן, הפכנו את סדר המילים באימרה הזאת. פירוש האימרה הוא: "כל חדשנות טכנית דורשת התקדמויות טכניות נוספות כדי להיות יעילה באופן מלא", על פי מה שכתב פרופסור קרנצברג.

בעולם המודרני המצאת הסמארטפון יצרה הכרח באינספור טכנולוגיות אחרות: החל במארזים וכלה ברשתות אלחוטיות דור חמישי. התרופה של אפל ללטישת עיניים ממושכת מדי בטלפון החכם שלכם? שעון חכם שבו תציצו מאה פעמים ביום.

3. טכנולוגיה מגיעה באריזות - גם גדולות וגם קטנות

כדי להבין כל חלק שהוא בחבילה טכנולוגית, יש צורך לבחון את האינטראקציה שלה עם שאר החלקים ואת תלותה בהם - לדברי פרופסור קרנצברג - כולל גם את יצורי האנוש החיוניים לאופן שבו מתפקדת אותה חבילה טכנולוגית. החדשנות משמידה מקומות עבודה, אך במקביל גם יוצרת אינספור מקומות עבודה חדשים.

הפלדה, הנפט והרכבת היו חבילת הטכנולוגיות הדומיננטיות במאה ה-19 ובראשית המאה ה-20, בייחוד באמריקה - ממש כפי שהאינטרנט, הטלפונים הניידים והקישוריות האלחוטית משנים לבלי הכר את המאה ה-21.

4. למרות שהטכנולוגיה עשויה להיות אלמנט מרכזי בסוגיות ציבוריות רבות, מקבלים גורמים לא-טכניים עדיפות בהחלטות מדיניות טכנולוגית

"אנשים חושבים על טכנולוגיה כעל משהו מופשט שיש לו סוג של כוח פנימי, אבל אין לה כוח כזה", אומר ההיסטוריון רוברט סי. פוסט, שהיה ידידו ועמיתו של פרופסור קרנצברג. "זה חייב להיות מונע באמצעות כוח פוליטי או כוח תרבותי, או משהו אחר.

לאחרונה הכריזו חברי קונגרס על כוונתם לאלץ חברות שונות, כולל גוגל של אלפאבית ופייסבוק, לחשוף את זהות המשלמים עבור פרסומות פוליטיות בפלטפורמות שלהן, כפי שנעשה בטלוויזיה, ברדיו ובעיתונות המודפסת. חובת חשיפת זהות המפרסמים נעדרת מרגולציית הפרסום באינטרנט לא מסיבה טכנית כלשהי אלא מכיוון שב-2006 נקטה ועדת הבחירות הפדרלית גישה מקילה בבואה לכונן את הרגולציה של המדיום החדש.

באופן רחב יותר, המחוקקים מתחילים להתעניין בכל מה שקשור בטכנולוגיה - החל מפרטיות ושקיפות נתונים, וכלה בהיבטי ביטחון לאומי ובסוגיות הגבלים עסקיים - לא בגלל שינוי כלשהו שחל בטכנולוגיה עצמה, אלא בגלל התמורה המתחוללת בתרבות שלנו.

5. ההיסטוריה כולה רלוונטית, אך ההיסטוריה של הטכנולוגיה היא הרלוונטית ביותר

המלחמה הקרה הובילה לצבירת נשק גרעיני ולפיתוח טילים שמאפשרים להשתמש בנשק זה נגד כל נקודה על כדור הארץ. זה הוביל, בתורו, לפיתוחה של מערכת תקשורת חסינה מפני מלחמה: האינטרנט.

האם המשמעות היא שהעולם המודרני התפתח כתוצאה מהמאבק בין ארה"ב לברית המועצות לשעבר? או האם נבע המאבק האמריקאי-סובייטי מהתפתחויות טכנולוגיות קודמות שאפשרו להיטלר לאיים על שתי מעצמות אלה?

6. הטכנולוגיה היא פעילות מאוד אנושית

"הטכנולוגיה מסוגלת לעשות דברים אדירים", אמר מנכ"ל אפל טים קוק בנאום שנשא בטקס הענקת תארים עם סיום שנת הלימודים במכון מסצ'וסטס לטכנולוגיה (MIT) ב-2017. "אבל היא לא רוצה לעשות דברים אדירים. היא לא רוצה שום דבר". מה שחשוב, המשיך קוק, הוא שלמרות עוצמתה של הטכנולוגיה, ההחלטה כיצד להשתמש בה נתונה בידינו.

מכיוון שבדרך כלל מגיעה הטכנולוגיה לשימוש המוני באמצעות התאגידים, חייבים התאגידים לשקול את השלכות מהלכיהם ולא רק את הרווח שיניבו להם מהלכים אלה. כשהתאגידים אינם שוקלים זאת, עושים זאת רגולטורים, עיתונאים ולעתים גם הציבור.

קוק קובע את הטון באפל, ויש לו נטייה לצאת בהכרזות על האופן שבו מגינה החברה על נתוני המשתמשים. לאחרונה אימצה גוגל יוזמות כגון רשימות תיוג "עיצוב אינקלוסיבי" כדי להבטיח ששירותים חדשים נבדקים בידי המספר הרב ביותר של אנשים. כמו כן אימצה גוגל מהלכים לצמצום הצביון הגזעני של הבינה המלאכותית. פייסבוק מעסיקה כעת צוותים להגנה על הפרטיות, הביטחון והבטיחות, שבוחנים תכונות ושירותים חדשים לפני השקתם. כפי שציין פרופסור קרנצברג, תוך ראיית הנולד, כאשר עידן האינטרנט רק החל להפציע: "רבות מהבעיות הקשורות לטכנולוגיה נוצרות בגלל התוצאות הלא צפויות שמתרחשות כאשר טכנולוגיות לא מזיקות לכאורה נכנסות לשימוש המוני".

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת ב-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 מאבד מערכו 0.6% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל