גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוכה וחבול הוא חוזר: הריפו בימים שלאחר המשבר הגדול

חוזי הרכישה מחדש, ה-Repos, הם חלק מכמה שווקים שתופסים תאוצה מחודשת ■ דרישות הרגולציה של פוסט-המשבר "כמעט הפכו את חוזה הריפו מחוטא למושיע", כדברי בכיר בברקליס

שובו של הריפו/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
שובו של הריפו/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

זירה מוזרה אבל חיונית, שהייתה במוקד המשבר הפיננסי לפני כעשר שנים, עושה כעת קאמבק. משקיעים ובנקים משתמשים בהסכמי רכישה מחדש, Repos, כדי ללוות סכומים גדולים של מזומנים לטווח קצר, בביטחון, על-ידי מכירת נייר ערך, בדרך כלל אג"ח, והתחייבות לקנות אותו חזרה בעתיד הקרוב במחיר גבוה מעט יותר. מצדו השני של המסחר הזה, הוא מספק למנהלי נכסים עשירים במזומנים מקום בטוח לאחסן בו כסף.

השוק הזה מילא תפקיד מרכזי במשבר, כאשר קפא כשהמשקיעים הטילו ספק בביטחון של ניירות הערך שניתנו נגד ההלוואה. הרגולציה של אחרי 2008 הפכה אותו יקר יותר מבחינת הבנקים, ובכך פגעה עוד יותר בשוק הזה, שזקוק לבנקים כמתווכים וכגורמי ביניים.

כיום מתחילים בנקים לחזור לתפקיד הזה, ואילו המשקיעים זקוקים למקומות בטוחים לשים בהם כספים.

שוק ה-Repos הוא אחד מכמה שווקים שמילאו תפקיד במשבר הפיננסי, וכעת, כמעט עשור אחריו, הם חוזרים ומתאוששים. מחזורי המסחר בהתחייבויות אג"ח סינתטיות עם ביטחונות, CDOs, עולים, ושוק ההלוואות הממונפות פורח.

בשנה שהסתיימה בסוף אוקטובר, צמח נפח שוק הריפו הפעיל בארה"ב ב-6.1% בהשוואה שנתית, ל-1.8 טריליון דולר, לפי נתונים עדכניים של הפדרל ריזרב, שלא כוללים מקטע נוסף של השוק שנאמד בעוד 1.6 טריליון דולר.

באירופה, התאחדות שוק ההון הבינלאומית (ICMA) מעריכה שנפח השוק עלה ב-12% בשנה שהסתיימה ביוני, ל-6.5 טריליון אירו (7.7 טריליון דולר).

אבל גם לשוק החוזר-לעצמו הזה יש אתגרים. ג'יי.פי מורגן צ'ייס יצא לאחרונה מהעסק של סליקת עסקאות ריפו עבור צדדים שלישיים, והשאיר את בנק אוף-ניו-יורק-מלון לבדו בתפקיד זה בארה"ב. השוק גם עלול לעבור מבחן מהותי באירופה בסוף השנה, מועד שבו הבנקים הגדולים מצמצמים את המאזנים שלהם לפני הדיווחים לרשויות הפיקוח.

בנקאים אומרים שמאז המשבר הפיננסי, שוק הריפו ממלא תפקיד בייצוב השווקים. "ה-Repos היו האקדח המעשן של 2008", אמר מייקל מאנה, מנהל יחידת מימון המסחר באג"ח בברקליס.

אחרי 2008, שוק הריפו הפך ערוץ מפתח להמרצה מוניטרית מצד הפד האמריקאי והבנק המרכזי האירופי, שהציעו מזומנים תמורת ני"ע. זה אפשר לבנקים ללוות כספים בביטחון, גם כאשר פאניקה שיתקה שוקי אשראי אחרים, כמו במהלך משבר החוב הריבוני של מרחב האירו והצבעת הברקזיט בבריטניה ביוני 2016.

הרגולציה החדשה גם מאלצת את המשקיעים להפקיד יותר מזומנים כביטחונות כאשר הם מנהלים מסחר, וחוזי ריפו הם מקום טבעי להחזיק את הכספים הללו בביטחון. "הריפו הפך מחוטא למושיע כמעט", אמר מאנה.

גורם מרכזי מאחורי שובו של השוק הוא חזרת הבנקים. בעולם של אחרי המשבר, בכל פעם שבנק עושה עסק, הוא מחויב להחזיק יותר הון ונזילות כדי לרפד הפסדים אפשריים, מה שמייקר את ההלוואות. "הנכס הזול ביותר והפחות-מניב שהבנקים יכלו לצמצם כדי לרדת מהמינוף היה הריפו", אמר גרג מרקוזוס, מנהל יחידת מימון האג"ח בסיטיגרופ. "לכך הייתה השפעה אדירה ולא מידתית על השוק".

בשנים האחרונות, כמה בנקים שכללו את הדרכים להפחית את גודל מאזניהם באופן שאינו כרוך בצמצום מתן ההלוואות. השכלול כולל תיאום רב יותר בין הדסקים של המסחר. כשלדסק אחד יש עודף מזומנים, לדוגמה, הוא יכול לפנות לבנקים אחרים שמשתמשים בהם, במקום ללוות אותם.

"דילרים עשו את שיעורי בית שלהם בהתאמת המודל העסקי שלהם", אמר ניקולה דנסי, המנהל האירופי של מימון אג"ח בג'יי.פי מורגן.

השוק ניצב כעת בפני מבחן גדול, כאשר בנקים אירופים מצמצמים את מאזניהם לקראת הדיווחים של סוף השנה. ב-30 בדצמבר בשנה שעברה, שוקי הריפו הפכו מבולגנים, ומשקיעים לא יכלו למצוא מקום לאחסן את כספם. הריביות על הלוואות נגד אג"ח ממשלתיות גרמניות וצרפתיות ירדו למינוס 4.9% ומינוס 5.3% בהתאמה, מה שאומר שהפעילים בשוק קיבלו תשלומי שיא כדי לקחת הלוואות.

זו הייתה הדוגמה האחרונה לבעיה הכרונית לעתים של השוק: המשקיעים מתקשים לעתים קרובות למצוא מספיק אג"ח אוצר של ארה"ב וגרמניה כדי להחנות בבטחה את כספם. תוכניות קניית האג"ח של הפד וה-ECB החריפו את המצב, על-ידי הוצאת אג"ח מהשוק.

שוקי הריפו יכולים לעיתים קרובות להקל את הבעיות הללו - מפני שהם מאפשרים למשקיע שיש לו אג"ח אוצר להעביר אותה זמנית למישהו שזקוק לה יותר - אבל לאחרונה, פעמים רבות הם לא יכלו לעשות זאת.

בנקאים ופקידים רשמיים מקווים שההפרעה שהייתה בשנה שעברה לא תחזור על עצמה ב-2018. הפד הפסיק לגלגל הלאה חלק מתיק הנכסים שלו, 4.5 טריליון דולר, וה-ECB מרשה למשקיעים ללוות חזרה חלק מהאג"ח שהוא רכש, על-ידי מתן מזומנים בתמורה.

לפי הנתונים, הביקוש לאג"ח מדינה הגרמניות נשאר אמנם חזק, אבל הוא הוקל.

"לא נראה חזרה על המשבר של השנה שעברה, אבל יכולה עדיין להיות הפרעה ביום האחרון של השנה", אמר גוטפריד דה וידטס, יו"ר מועצת הריפו והביטחונות האירופית ב-ICMA.

תנופת הריפו

עוד כתבות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; מיקרו־סטרטג'י יורדת ב-10%, שיאומי עולה ב-12%

סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים