גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף עיבוד הקשיו העשיר את הודו - ואז הגיעו הווייטנאמים

הווייטנאמים זיהו את ההזדמנות, שכללו את שיטות הייצור, והפכו את מדינתם למלכת הקשיו של העולם ■ משל על העידן הגלובלי, שבו הקשרים בין מדינות יכולים לחלץ קהילות מעוני קיצוני, וליצור תחרות ברוטלית שעלולה לפגוע בהן באותה מהירות

נשים בהודו ממיינות אגוזי קשיו  / צילום: רויטרס  Jayanta Dey
נשים בהודו ממיינות אגוזי קשיו / צילום: רויטרס Jayanta Dey

תחשבו על אגוז הקשיו הצנוע. מסתבר שהוא לא כזה צנוע, ואפילו לא כזה אגוז. כשהוא משתלשל מתחתית תפוח קשיו, בדוגמה נדירה לזרע שגדל מחוץ לפרי שלו, הקשיו מגלם את הגלובליזציה, וגם חלק מן הממורמרים בעקבותיה.

כמה הוא גלובלי? ובכן, עצי קשיו הועברו להודו על ידי מגלי ארצות פורטוגזיים שהפליגו מברזיל במאה ה-16. העצים מצאו במהירות את דרכם לעיר קולאם, נמל לחופי האוקיינוס ההודי על נתיבי המסחר שבהם השתמשו בעבר מרקו פולו וההרפתקן המוסלמי איבן באטורה.

משם, עשו הפירות דמויי חצי הסהר את דרכם אל השוק העולמי החל בסוף שנות ה-20 של המאה ה-20, כאשר מנהלים בחברה בת של ג'נרל פודס התקשרו בחוזה עם יזמים הודים מקומיים לאיסוף אגוזי קשיו גולמיים והוצאתם מהקליפות הקשות שלהם. ג'נרל פודס העבירה את הפרי ללא הקליפה להובוקן, ניו ג'רזי, בעזרת אריזות ואקום בפטנט. משם הפירות עברו קלייה, אריזה ומכירה ברחבי ארה"ב תחת שם המותג "אגוזי הקשיו של בייקר'ז ויטאפק" (Baker's Vitapack Cashews).

זאת הייתה ההתחלה של מה שהוא היום עסק עולמי גדל של 6.5 מיליארד דולר. בארה"ב, שוק היצוא הגדול ביותר, אגוזי קשיו משווקים כחטיף בריא, והם עשו את דרכם למגוון של מוצרים, מחטיפי אגוזים עד תחליפי חמאה וחלב. בהודו, שהיא השוק הצרכני הכולל הגדול ביותר לאגוזי קשיו, מעמד בינים צומח מוסיף אותם לעוגות וממתקים שמוגשים בחתונות ובלידות.

עשרות שנים הייתה קולאם בירת הקשיו של העולם. בתי החרושת שעשו כמעט את כל עבודת הקילוף והמיון - הקרביים של תעשיית הקשיו - נשארו בעיר הזו בדרום הודו, בדיוק היכן שלינדזי ג'ונסון מג'נרל פודס טיפח אותם לראשונה בשנות ה-30.

אלא שהיום וייטנאם היא מלכת הקשיו, בזכות מאמץ מקורי שנעשה בה לאוטומציה של העסק. קולאם מלקקת פצעים, כקורבן של מגננה ממשלתית מוטעית.

זהו משל לעידן הגלובלי. הגלובליזציה יוצרת שווקים עולמיים מסועפים. שרשראות אספקה בינלאומיות מקיפות את כדור הארץ. השילוב הזה יכול לחלץ קהילות מעוני קיצוני, וליצור תחרות ברוטלית שעלולה לפגוע בקהילות הללו באותה מהירות.

לטייקוני הקשיו של קולאם הייתה רוח יזמית ראשונית. אחרי כמה שנים של חיפושים אחרי חוזי אספקה לג'נרל פודס, ג'ונסון ואשתו עברו להתגורר בקולאם, שבה הוא הקים את מפעל עיבוד הקשיו שלו עם שותף מקומי, ומכר את הפירות לג'נרל פודס.

הוא צבר הון קטן ואפילו קרא לבתו שנולדה שם קראלה (Kerala) על שם מדינת המחוז ההודית. עם כניסת ארה"ב למלחמת העולם השנייה באה ההוראה לכל הנשים והילדים לעזוב את הודו, וג'ונסון עזב, כשהוא מצפה לחזור, אבל זה שמעולם לא קרה.

קומץ משפחות השיגו דומיננטיות בתעשייה המקומית. בארוני הקשיו, כפי שהם ידועים בהודו, ניהלו מלחמות עם כוח העבודה המקומי למרות שהם סיפקו את מקור המחיה העיקרי.

מן ההתחלה עסקי הקשיו התנהלו על ידי כוח עבודה זול אך מיומן כדי לבצע את התהליך המסובך של הסרת הקשיו מהקליפות שלהם. כמעט כל העבודה הזו נעשתה על ידי נשים. הן הרוויחו הכנסה קטנה, בדרך כלל שנייה, למשפחתן.

"הן ישבו בבית לפני כן", אומר קיי. רבינדרנתאם נאיר, בן 85, שאביו היה בין ראשוני העוסקים בקשיו. "ההכנסה לא הייתה גדולה, אבל מבחינתן זו הייתה הכנסה נוספת".

נאיר קיבל עליו את העסק המשפחתי בגיל 24 כשאביו מת. הוא הפך אותו לאחד ממפעלי עיבוד הקשיו הגדולים בקולאם, ויג'יי לקשמי קשיו בע"מ.

דור אחד של עובדים לימד את הדור הבא את העבודה. קולפים מוכשרים במיוחד יכלו במהירות בעיניהם ובתחושתם למיין את הפירות לדרגות ספציפיות שהתאימו לדרגת האיכות שהקונה הבינלאומי דרש במונחי כמות אגוזי קשיו פגומים בכל ליברה של פרי. "זה כישרון שיש רק לנו", אומרת חאדיג'ה, פועלת בת 39 שאין לה שם משפחה, והיא עובדת במפעלי הקשיו בקולאם מגיל 15.

מאות מפעלים

בשנות ה-60 קולאם הייתה זרועה מאות מפעלי עיבוד קטנים, שאדי העשן הגס שעלה ממכונות הקלייה שלהם ריחפו בכל מקום מעל רצועת החוף הירוקה. בשיאם הם העסיקו מאות אלפי עובדים.

"קולאם הייתה המקום שעשה את השווקים", אומר קרישנן נאיר, שמנהל את KGN Cashew. החברה נוסדה על ידי אביו, שהיה אחיו ושותפו העסקי לתקופת מה של קיי. רבינדרנתאם נאיר.

על מכתבתו מונחים שני ספרים: "עושר האומות", ספרו הקלאסי של אדם סמית שמהלל את השוק החופשי, ו"הקפיטל" של קארל מארקס. הם מתארים את הכוחות המתחרים שעיצבו את תעשיית הקשיו בקולאם מתחילתה.

העסקים פרחו, אבל שכר העבודה נשאר נמוך, שעות העבודה היו ארוכות והניצול לרעה של העובדים היה שכיח. פוליטיקה של עבודה מאורגנת הייתה השלב הבא.

כדי להרחיב את התעסוקה ולהעלות את השכר, המדינה הקימה שני מפעלי עיבוד קשיו ממלכתיים גדולים, ששלטו בתעשייה המקומית. שכר מינימום, גם לעובדי עסקים פרטיים, נאכף על ידי ממשלת המחוז.

השכר עלה

השכר עלה, השירותים הרפואיים השתפרו, הפנסיות מוסדו והלנות השכר טופלו. קשות ככל שהן היו, עבודות עיבוד הקשיו החזיקו משפחות מעל קו העוני. הנשים היו המוטבות הגדולות ביותר, יחד עם הילדים שהן יכלו לגדל בתנאים משופרים. ההון שיצרו עסקי הקשיו שימש להקמת תיאטרון, ספרייה ציבורית והמלון הטוב ביותר בעיר. קראלה הפכה לאחת ממדינות הודו המתקדמות ביותר.

"כמעט כל מוסד כאן הוא תוצאה של הקשיו", אומר אן.קיי. פרמצ'נדרן, נציג העיר בבית המחוקקים של קראלה.

זמן מה, דומה שאיזון בין המרקסיזם לקפיטליזם שרר במקום. היצוא ההודי של פרי הקשיו הגיע ל-97,000 טון ב-1999, כפול ממה שהוא היה בתחילת העשור. הוא היווה כ-80% משוק הקשיו העולמי. בכל הודו הופקו 173,000 טון פרי קשיו באותה שנה, יותר מבכל מקום אחר בעולם.

בקולאם, עמודי התווך של התעשייה הפכו לאלילים בעיני העובדים שלהם. פורטרט של מייסד מפעל עיבוד אחד שוכן עדיין במקדש קטן בחצר האחורית של המפעל. "הוא מטה לחמנו, האל שלנו", אומרת בייאיממה, אשה בת 80 עם נקודות שחורות ואדומות על מצחה כאות לצניעות, שעבדה במפעל מגיל 11 עד פרישתה בשנת 2006. "החיים היו קשים עבורנו. הקשיו הוא הכול בשביל האנשים כאן".

הווייטנאמים באים

מבקרים מווייטנאם החלו להגיע לקולאם באמצע שנות ה-90. ההנחה הייתה שהם מייצגים מגדלי קשיו, מאחר שווייטנאם הייתה מקור לפירות גולמיים רבים שהגיעו לכאן. היצרנים המקומיים הדגימו בפניהם בשמחה את עיבוד הקשיו. אבל חלק מהמבקרים היו מהנדסים, שעבדו עבור אדם נחוש אחד, נגוין ואן לנג.

כבר בשנות ה-80, ממשלת וייטנאם עודדה בעלי אדמות בכמה מהאזורים העניים ביותר לשתול עצי קשיו. בשנות ה-90 כבר התבססו כמה מעבדי קשיו. הם פעלו בעזרת אלפי עובדים, כמו בקולאם.

אבל רשתות המרכולים במערב - וול מארט, קרפור וטסקו, הקנייניות הגדולות ביותר של קשיו - מתחו את שריריהן הגדלים לרוחב רשת עולמית של ספקים, ולחצו לקיצוצי עלויות ללא רחמים.

לנג, שהחזיק עסק לאריזת מזון מחוץ לווייטנאם, התבקש על ידי הממשלה ב-1995 לבחון איך המדינה תוכל להגדיל את יצוא הקשיו שלה לארה"ב או לכל מקום אחר שיקנה אותם.

הוא מעולם לא ראה קשיו עד אז. כשהוא לא הצליח לקבל אשרת כניסה להודו, אחיו שהתגורר בפריז נסע לשם במקומו.

תור המכונות

התובנה הקריטית של לנג הייתה שעיבוד הקשיו הוא במהות עבודת ייצור שבה מיכון עשוי לספק יתרון. זה לא היה קל. חברה איטלקית פיתחה מכונה שיכלה לשבור קליפות או קונכיות קשיו. המכונה הייתה יקרה ופגעה ברבים מהפירות. חיתוך הקליפה היה רק צעד אחד, אולי הפשוט ביותר, בייצור.

לנג החליט להמציא מכונות משלו. "הוצאתי הרבה כספים שלי", אומר היזם בן ה-73, שיצא לפנסיה ומתגורר היום בפרבר של הו צ'י מין העיר (סייגון לשעבר) עם תריסר כלבי צ'יוואווה, פיט בול טרייר ודגי זהב. "ניסינו פעם אחרי פעם עד שהצלחנו להמציא כל שלב".

עד תחילת שנות ה-2000, מפעלי עיבוד הווייטנאמיים נראו דומים מאוד למפעלים בקולאם: חדרים גדושים בנשים בעיקר שפיצחו, קילפו, מיינו וארזו קשיו ביד.

פאם תי מיי לי, בת 60, פתחה את אחד ממפעלי העיבוד הראשונים לקשיו ב-1993, אחרי שנים של קניית פרי גולמי במחוז הבית שלה, בין פאוהוק, ומכירה לסוכנים שהעבירו אותם לעיבוד בהודו.

בשנים 2000-2007, החברה שלה שהייתה ממוקמת באזור גבעות כפרי ירוק ועשיר בעצי קשיו העסיקה כ-2,000 עובדים בחודשי השיא. רוב העובדים הגיעו ממרחק של אלפי ק"מ מצפון וייטנאם, והתגוררו זמנית במעונות עלובים.

מיי לי הייתה מודעת למיכון כמו זה שלנג פיתח. היא לא חשבה שהגיוני להשקיע בו - עד שכוח העבודה שלה התחיל להתייבש. חברות זרות בצפון הציעו עבודה לכל השנה במפעלי רכב ומכונות חשמל ביתיות שהן הקימו כשווייטנאם פתחה את גבולותיה.

מיי לי החלה לקנות את המכונות ולשלב אותן במפעל העיבוד שלה. עם הזמן הן שיפרו מאוד את היעילות של העיבוד.

בימים אלה, המפעל שלה מעסיק רק 170 עובדים. הם מעבדים 66,000 ליברות קשיו גולמי ביום (1.5 טון), בערך אותה כמות שעיבדו בעבר 2,000 עובדים.

העובדים בימינו מתגוררים באותם מעונות, אך הם מלווים בבני משפחה שלהם, ולכל משפחה כמה חדרים לעצמה. הילדים נשלחים למעון יום סמוך.

לא רחוק בהמשך הכביש, לה קוואנג לויאן, איש עסקים מקומי אחר, העלה את האוטומציה בעוד דרגה. החברה שלו, פוק אן, הוציאה לאחרונה 40 מיליון דולר על הקמת מפעל עיבוד אוטומטי לגמרי, שנחנך השנה. הוא יכול להפיק עד 110,000 ליברות קשיו גולמי ביום (קרוב ל-3 טון) בעזרת 30 עובדים בלבד.

המפעל נראה כמו מפעל מודרני, עם רשת של מכונות חיתוך, פסי העברה, שפופרות, חלקים משתלבים, חיישנים וממיינים אוטומטיים.

המיכון נבלם

בקולאם, אחרי השגת השליטה במסחר העולמי בקשיו, הפוליטיקאים המקומיים בלמו מעבר למיכון מחשש לאובדן מקומות העבודה שהוא יגרום.

"כשהמיכון מגיע, מי מאבד את העבודה? העניים. לנו אסור לעשות את זה", אומר אר. ראג'ש, מנהל "קואופרטיב התעשייה של עובדי הקשיו במדינת קראלה", שידוע בקיצור כ"קפקס", ומפעיל עשרה מפעלי עיבוד.

על המעבדים הפרטיים נאסר לעבור לאוטומציה אגרסיבית על ידי חוקים מקומיים שמנעו מהם לפטר עובדים, וכך הם לא יכלו ליהנות מהחיסכון בעלויות ומהיעילות שהמכונות יכלו להביא.

מדיניות הממשלה סיבכה עוד יותר את המצב. כדי להגן על מגדלי הקשיו ולהרחיב את היבול המקומי, הממשלה המרכזית בהודו הטילה מכס של 9% על יבוא קשיו גולמי. ממשלת מחוז קראלה הוסיפה לכך העלאת שכר נדיבה של 35% לעובדי תעשיית הקשיו. הם מרוויחים היום 350 רופי ביום, בערך 5.40 דולרים. זו הייתה הבטחת בחירות של מפלגת השלטון בקראלה בבחירות האחרונות.

התוצאה הייתה אסון לקולאם. המעבדים הפרטיים העבירו את הפעילות למדינות מחוז אחרות בהודו, לעתים קרובות ממש מעבר לגבול קראלה, שם השכר נמוך יותר ואפשר להכניס מיכון למפעלים. החברות הממשלתיות בקראלה, שאינן יכולות להעביר את הייצור, פשוט מתפקדות בהפסדים.

העובד הממוצע בקואופרטיב קפקס (Capex) עבד בשנה שעברה 165 יום לעומת 200 יום לפני חמש שנים, אומרת החברה. עם העלאת השכר המחויבת של 35%, החברה, במילים אחרות, משלמת לעובד הממוצע 22% יותר כדי להפיק 18% פחות.

מוקדם יותר השנה, קפקס לא יכול היה לקנות אגוזי קשיו גולמיים, והיה עליו להיסגר למשך כמה שבועות. כדי לצמצם את כוח העבודה, הוא לא שכר עובדים חדשים בחמש השנים האחרונות. כעת הוא מעסיק 3,500 עובדים, חצי מכוח העבודה בשנת 2010. היעד של הגנה על העובדים הוחמץ מאוד. הקואופרטיב אומר שהוא עשה כמיטב יכולתו לשמור על מקומות העבודה מול מדיניות השכר הממשלתית.

עיבוד אגוזי הקשיו הגולמיים בהודו נשאר בשנה שעברה ללא שינוי, ברמה של 1.5 מיליון טון, ואילו יצוא הקשיו המעובדים צנח ב-38% ל-82,302 טון, לפי משרד החקלאות ההודי.

וייטנאם פורחת

בינתיים, בווייטנאם עובדו 1.4 מיליון טון קשיו גולמיים, יותר מפי שניים הכמות שעובדה חמש שנים לפני כן, לפי משרד החקלאות והפיתוח הכפרי. יצוא הקשיו הוכפל באותה תקופה ל-348,000 טון.

הווייטנאמית נגוין תי תין מעריכה מאוד את הקריירה שלה בקשיו. גם היא התחילה לעבוד בגיל מוקדם, במיון וקילוף אגוזים ביד. היא החלה לנהל עובדים אחרים שהפעילו את המכונות. כעת היא מפקחת על כל הייצור במפעל שבו כמה עשרות עובדים מעבדים יותר קשיו משהפיקו בעבר אלפי עובדים.

"בזכות זה הפכתי למה שאני היום", אומרת תין, ששכרה הוא 352 דולר בחודש.

אבל מעבדי הקשיו בווייטנאם אינם חוגגים. יבולי הקשיו המקומיים ירדו בשנים האחרונות. כאשר רמת החיים במדינה עולה, שטחי הגידול של קשיו מופנים לגידולים אחרים. העיבוד תלוי יותר ביבוא.

כדי להישאר ביתרון, האוטומציה היא אגרסיבית עוד יותר, אבל הם גם מנסים משהו שתושבי קולאם בהודו יזהו בקלות: ללחוץ על הממשלה להגביל את היצוא של מיכון לעיבוד קשיו שפותח בווייטנאם.

כשקוני קשיו וייטנאמיים מופיעים באזורי גידול חדשים באפריקה כדי לקנות אגוזים חדשים, הם מוצאים שלפקידי הממשל המקומי יש בקשה אחת: מלבד קבלת תשלום על הקשיו שהם מגדלים, הם רוצים לדעת היכן הם יכולים לקנות כמה מהמכונות שמעבדים אותם.

"שרשרת הערך תמיד נעה", אומר דנג הואנג גיאפ, נשיא Vinacas, התאחדות הקשיו הלאומית של וייטנאם. "אנחנו מנסים להתמקד בהוספת ערך למוצר סופי. בשלב מסוים, מדינות אפריקה יעבדו את האגוזים בשבילנו".

יצוא של אגוזי קשיו

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי