גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצביעים בנייד: הסינים לא נלהבים מאפליקציות הריגול החדשות

על אף התשורות והתגמולים שמוצעים להם, הסינים לא משתפים פעולה עם יישומי ההלשנה שפותחו על לעזור לממשל לעקוב אחר האזרחים ■ אם המיזם ייכשל, בבייג'ין עלולים לעבור לטכנולוגיות חודרניות יותר

שי ג'ינפינג - נשיא סין / צילום: רויטרס
שי ג'ינפינג - נשיא סין / צילום: רויטרס

מאו דזה-דונג העלה פעם על נס את העיר פנגקיאו במזרח סין כמודל של "גיוס המונים" למפלגה הקומוניסטית. בימי שלטונו של המנהיג שי ג'ינפינג, הגיוס מתבצע בעזרת אפליקציה.

היישום המדובר, "ז'ג'יאנג בטוח" שהושק במחוז ז'ג'יאנג בשנה שעברה, מציע לאזרחים תגמול על מידע במסגרת מאמץ ממשלתי חדש לשילוב טוטליטריות מהסוג הישן עם אי-קומרס, ביג דאטה ומעקב דיגיטלי מהמאה ה-21. האפליקציה מאפשרת למשתמשים ליידע את הרשויות על בעיות שמתחילות בדליפות בצינורות וסכסוכים משפחתיים, וממשיכות בהפרות חוקי תנועה, פרסום כתבי עת לא חוקיים, בטקסט או פורנוגרפיה, כל עוד המשתמש חושף את כתובתו וזהותו. בתמורה, הוא מקבל פינוקים כמו הנחות בבתי קפה מהודרים ושוברים לנסיעה במונית או שירות הזרמת מוזיקה, וכן מנוי ב-Alipay, מערכת תשלומי האינטרנט של ענקית הטק עליבאבא גרופ.

יש רק בעיה אחת - סינים רבים אינם להוטים להשתמש בפלטפורמה הטכנולוגית החדשה, ונראה שרבים מהם אינם מוכנים לנדב מידע לרשויות.

פנגקיאו, עיירה של כ-80,000 תושבים במחוז ז'ג'יאנג, מתוארת כחלון הראווה של הפלטפורמה, אבל ההתנגדות ליישום החדש חזקה מאוד עד כה. התושבים מתרעמים על כך שמכריחים אותם להפוך לכלי ריגול אחרי אחרים, או שהם חוששים מתגובת הרשויות על התלונות שלהם. לכמה מהתושבים היישום מזכיר את ימי מאו, שבהם אספה המפלגה תיקים מפורטים על כל אזרח ועודדה אנשים להלשין זה על זה.
יש גם התנגדות מצד כמה פקידים מקומיים, שחוששים שהיישום החדש ינוצל על ידי יריביהם במנגנון הממשלתי או המפלגתי להשמיץ אותם.

"זה תהליך", אומר ז'ו יוצ'י, הממונה על הפרויקט בפנגקיאו. "אנחנו יכולים לשכנע אנשים להתקין את היישום. האם הם משתמשים בו? זו כבר שאלה אחרת".

גם לסינים יש גבולות

באופן כללי הסינים חוששים פחות לפרטיות הנתונים שלהם בהשוואה לרוב תושבי המערב, אבל קבלת הפנים הפושרת ליישום החדש מאותתת שיש גבול למידת נכונותם להשלים עם התרחבות הריגול הפנימי של המדינה אחרי אזרחיה. 

זה מציב את בייג'ין בבעיה. היא רוצה לשמר את שלטון המפלגה בעזרת טכנולוגיה שמאפשרת לה לעקוב מקרוב אחרי האזרחים, אבל גם להיתפס כמי שמגיבה לצורכיהם. אם ניסויים כמו היישום הזה ייכשלו, המפלגה תישען אולי על טכנולוגיית מעקב חודרנית יותר, כמו זו שהפעילה לראשונה באזורים המוסלמיים בצפון-מזרח המדינה. באזורים הללו התושבים כפופים לרשת של מחסומי דרכים, נקודות ביקורת וסורקים של תעודות זיהוי, פנים ועיניים.

בייג'ין כבר הקימה את אחת ממערכות המעקב והניטור המתוחכמות ביותר בעולם אחר אזרחיה, עם מצלמות זיהוי פנים, נתוני לקוחות של חברות טכנולוגיה גדולות ומערכת "קרדיט חברתי" חדשה שמדרגת התנהגות באינטרנט ובעולם האמיתי. כעת רוצה הנהגת המפלגה שהאזרחים ינדבו מידע שיאפשר למדינה לעקוב אחריהם עוד יותר מקרוב, למנוע מהם להפגין או לחתום על עצומות, וליצור מאגרים גדולים של תלונות ציבוריות ועל תפקוד פקידים מקומיים.

יישומים כמו "ז'ג'יאנג בטוח" הושקו בערים ובמחוזות רבים, עם תוכניות לשלב ולבצע חיתוכים של המידע מול מאגרי נתונים אחים וצילומי מעקב בווידאו, לפי מקורות יודעי דבר.

יישום שמציע נקודות זכות שאפשר להמיר במוצרי אלקטרוניקה הושק בשנה שחלפה במחוז ג'יאנגסו. אחד נוסף הושק בעיר הנמל שיאמן במזרח המדינה, עם נקודות שאפשר להמיר בנתוני טלפון נייד. יישום אחר ברובע צ'אויאנג בבייג'ין עצמה מעניק הטבות במזומן. כל היישומים הללו מתקשים לגייס משתמשים מלבד פקידי ממשלה, לפי מקורות שמעורבים בפיתוח היישומים או בניהול שלהם, ועשרות תושבים באזורי הפעולה שלהם.

המפלגה מדברת על פיתוח מערכת אוטומטית ל"ניהול חברתי" מאז שנות השמונים, כשהיא החלה להעלות למחשבים נתונים רשמיים ולחפש דרכים חדשות לפיקוח על החברה הסינית, אחרי שהרפורמות הכלכליות הביאו את מודל המשילות הטוטליטרית של מאו לסיומו.
מתחילת שנות ה-2000, המפלגה מרחיבה את מערכת "ניהול הרשת" שמחלקת שכונות ליחידות של כ-300 בתי אב, שבראש כל אחת מהן עומד "מנהל רשת". הוא מבקר בקביעות בבתי התושבים ואוסף מידע רב על חייהם.

תחת הנשיא שי, הופעתן על טכנולוגיות חזקות חדשות האיצה את המאמצים לדיגיטליזציה של ניהול חברתי, וחיזקה את המסע לאכיפת עליונות המפלגה בכל תחומי החברה הסינית.

מחוז ז'ג'יאנג, שבו שוכנות חברות טכנולוגיה מובילות רבות בסין, כולל עליבאבא, הוא אחד המחוזות המקדמים את המאמץ הזה. היישום "ז'ג'יאנג בטוח" תוכנן על ידי חברה מקומית, הנגז'ו טיאנקה טכנולוג'י, שמתארת את העסק העיקרי שלה כ"תוכנות שירותי משילות חברתית" לרשויות בסין.

לז'ג'יאנג יש קשר פוליטי חזק לנשיא שי, שכיהן כמזכיר המפלגה המקומי בשנות ה-2000. הרשויות העניקו ליישום את שמו של המסע שהשיק ב-2004 לעידוד הפקידים המקומיים לבקר יותר בבתי התושבים ולהאזין לבעיות שהם מתארים.

התלונות שמעלים ליישום ניתנות לצפייה על ידי כל המשתמשים הרשומים באזור, והמדווחים מתוגמלים בנקודות: 20 נקודות תמורת הורדת היישום והתקנתו, 10 נקודות עבור הזמנת חברים להתקין אותו, 5 נקודות תמורת כניסה בכל יום ושתי נקודות תמורת כל בעיה מדווחת.

את הנקודות אפשר להמיר ל"למטבעות זהב" שיכולים לקנות זיכרון לטלפונים ניידים, הנחות בחנויות כמו רשת בתי הקפה קוסטה מקבוצת ווייטברד, ושוברים לשירותים כמו יישום דידי דאצ'ה להסעות, ושירות הזרמת המוזיקה QQ מקבוצת טנסנט. עוד מוצעות מצלמות אינטרנט של יינגשי, מותג בבעלות הנגז'ו הייקוויז'ן, שמצלמות המעקב שלו הן בשירות משטרת סין.

המידע שמשוגר באמצעות היישום מעובד במה שמקורות מקומיים מכנים "מרכז בקרה משולב של משילות חברתית". מסכי ענק מציגים תשומות של מעקבי וידאו לצד גרפים שמראים היכן מצויה הבעיה. האזור הבעייתי מקרין אור אדום.

"הבעיה היא שאנשים לא משתתפים מרצונם בדברים הללו, כפי שהמפלגה קיוותה שהם יעשו כדי להשיג את מטרותיה", אומרת סמנתה הופמן, יועצת מחקר במכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים בלונדון, שהשלימה לאחרונה דוקטורט בנושא ניהול חברתי בסין.

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה