גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כחלון לוועדת הפנים: האריכו פעילות הותמ"ל בשנה נוספת

הותמ"ל אמורה להתפרק כמתוכנן באוגוסט 2018 וכחלון מבקש להאריך את פעילותה בשנה נוספת ■ המתנגדים טוענים כי הועדה "דורסנית ומיותרת"

משה כחלון / צילום: איל יצהר
משה כחלון / צילום: איל יצהר

על אף ההתנגדות שהולכת וגוברת כנגד פעילות הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) במשרד האוצר נחושים להמשיך בפעילותה. הותמ"ל אושרה באוגוסט 2014 כהוראת שעה לארבע שנים, תקופה שעתידה לפוג באוגוסט 2018. כדי שהותמ"ל תוכל להמשיך ולפעול, נדרשים באוצר כעת להאריך את תוקף הוראת השעה ולכן שר האוצר, משה כחלון, פנה היום (ג') לוועדת הפנים בבקשה להאריך את פעילות הותמ"ל. נציין כי הבקשה של שר האוצר מתייחסת להארכת פעילות הוועדה בשנה אחת נוספת בלבד, אולם זאת בשל העובדה שחוק הותמ"ל קבע כי ניתן יהיה להאריך את פעילות הוועדה בשנה אחת ובשנה נוספת לאחר מכן.

כעת, ועדת הפנים בראשה עומד ח"כ דודי אמסלם, תצטרך לקיים דיון בנושא ולהחליט האם להמליץ לכנסת על הארכת תוקף הוועדה המיוחדת. באם תחליט הוועדה להמליץ על המשך הפעילות, הנושא יעבור לאישור מליאת הכנסת.

"בשל תרומתו החיובית של החוק להגדלת היצע הדיור, לאור הצורך החיוני שעודנו קיים באישור תוכניות רחבות היקף למגורים, אודה על קבלת המלצתה של הוועדה להארכת תוקפו של החוק בשנה נוספת", כך כתב שר האוצר במכתב ליו"ר וועדת הפנים. "מאז כניסתו של החוק לתוקף הוכרזו 88 מתחמים מועדפים לדיור, בתחומם ניתן להגיש תוכניות מועדפות לדיור בהיקף של כ-303 אלף יחידות דיור, הוגשו 50 תוכניות מועדפות לדיור הכוללות 161,181 יחידות דיור, ואושרו 37 תוכניות מועדפות לדיור הכוללות 104,701 יחידות דיור במחוזות השונים. בנוסף, מהניסיון שהצטבר בותמ"ל עולה כי פרק הזמן החולף עד לאישור תוכנית מועדפת לדיור בותמ"ל קצר באופן מובהק מפרק הזמן החולף עד לאישור תוכנית במסלול התכנוני הרגיל וכי חקיקתו של החוק אף הביאה לקיצור פרקי הזמן החולפים עד לאישור תוכניות בוועדות המחוזיות השונות, זאת נוסף על הפחתת העומס הרב מהוועדות המחוזיות".

ממשרד האוצר נמסר היום כי: "הותמ"ל מהווה כיום מרכיב משמעותי בפעילות הממשלתית להגדלת היצע המגורים. עד כה, מיום הקמתה אישרה הועדה תכניות בפריסה רחבה ברחבי הארץ, תוך הקפדה מקצועית חסרת פשרות על תהליכי תכנון איכותיים, שיאפשרו סביבת חיים ראויה ובת קיימא, התייחסות לפתרונות תשתית, דיור בהישג יד, ובשילוב מגורים עם מסחר ותעסוקה. תכניות רבות של הוועדה כבר מיושמות בשטח ולמעלה מ-20 אלף יחידות דיור שתוכננו בוועדה כבר שווקו. הוועדה עומדת בהצלחה במטרות שהוגדרו עבורה בחוק לקידום הבניה במתחמים מועדפים לדיור והיא מהווה כלי יעיל וחיוני למימוש החלטות הממשלה. כך למשל, לוקחת הוועדה חלק מרכזי בתהליכי התכנון והפיתוח המקודמים ביישובים ערביים. בנוסף, לפני מספר חודשים אושר תיקון לחוק הותמ"ל, המאפשר לוועדה, בין היתר, לקדם גם תכניות להתחדשות עירונית בוועדה. העיסוק בהתחדשות עירונית מתוכנן להוות חלק מרכזי בעשיית הועדה ב-2018"

נזכיר כי חוק הותמ"ל אושר עוד בימי הממשלה הקודמת, ביוזמתו של שר האוצר דאז יאיר לפיד. מעניין יהיה לראות האם מפלגתו של לפיד החברה היום באופוזיציה תבחר לתמוך בהארכת הוראת השעה והמשך פעילות הוועדה המיוחדת.

"מתנגדים באופן נחרץ לבקשתו של שר האוצר"

כאמור, לפעילות הותמ"ל קמו בשנות פעילותה מתנגדים רבים. מדובר הן בארגוני סביבה, בנציגי ההתיישבות הכפרית וגם בתושבים וראשי ערים שחוששים מהתכנון המואץ וטוענים כי הוועדה המיוחדת אינה לוקחת בחשבון היבטים חשובים של תשתיות, פתרונות תחבורה ועוד. במקביל, גם פעילותה של הותמ"ל בכל הקשור לקרקעות חקלאיות גורר תגובות קשות מצד חקלאים ויישובים שונים.

עו״ד עמית יפרח יועמ״ש ויו״ר אגף קרקעות בתנועת המושבים המתנגדת לפעילות הותמ"ל ואף מקדמת הצעת חוק המציעה להגביל את פעילות הוועדה בכל הקשור לשטחים החקלאיים מסר היום כי :״אנו מתנגדים באופן נחרץ לבקשתו של שר האוצר להאריך את חוק הותמ״ל עמדתנו בדיוק הפוכה והיא שבשלה העת לתקן את חוק הותמ״ל כך שתהיה הגנה ראויה על הקרקע החקלאית ותיפסק ההכרזה על מתחמי דיור נוספים שבהם ישנה קרקע חקלאית. הפגיעה, אם הינה הכרחית, חייבת להיות כזו שמתחשבת בחקלאי ומה נותר לו אחרי ההפקעה, התיקון המוצע הופך את הפגיעה בקרקע החקלאית וביישוב החקלאי לברירת מחדל, התיקון מחייב את המדינה למצות מלאי תכנוני בתוך העיר לפני שפורצים את שטחי השיפוט שלה אנו נחושים בפנייתנו זו ובמקביל נגיש עתירה לבג״צ בזמן הקרוב״.

ניר פפאי, סמנכ"ל שמירת סביבה וטבע, בחברה להגנת הטבע הגיב גם הוא לבקשת שר האוצר להארכת פעילות הוועדה המיוחדת ואמר היום כי: "לא רק שלוועדה לא הייתה "תרומה דרמטית במאבק לפתרון משבר הדיור", כפי שכותב שר האוצר, משה כחלון, מדובר בוועדה דורסנית ומיותרת, שבמשך למעלה משלוש שנות פעילותה, לא נבנתה ולו יחידת דיור אחת. הוועדה מעוררת התנגדות רחבת היקף, בקרב הציבור, ארגוני סביבה וחברה, הרשויות המקומיות, ארגונים מקצועיים ואף בתי המשפט. משרד האוצר מנסה לחפש את הפתרון בכיוון הלא נכון. את התכנון יש להשאיר בידי מוסדות התכנון המחוזיים, שלהם יש ראייה רחבה והם שקופים, דמוקרטיים ונגישים יותר, לציבור. אנחנו מקווים כי ועדת הפנים של הכנסת, תגלה קשב גדול יותר לציבור, מאשר משרד האוצר, ולא תאשר את הבקשה ומתכוונים, ביחד עם ארגוני החברה האזרחית, להקים באופן מיידי, את המטה לביטול הוותמ"ל, על מנת לפעול להפסקת פעילות הוועדה".

ח״כ תמר זנדברג (מרצ) הגיבה אף היא על הבקשה של שר האוצר ואמרה כי: "שר האוצר מבקש להמשיך את הטעות של קודמו על ידי הארכת התוקף של הותמ"ל, שלא רק שלא הביאה לירידה במחירי הדיור, אלא גם גרמה לתכנון של עוד ועוד יחידות דיור, על שטחים פתוחים, שמוטות באופן מוחלט לרכב פרטי ושאין בהן אפשרות לשימוש נגיש בתחבורה ציבורית. המדיניות הזו יוצרת שכונות מנותקות ופקקי ענק בכניסה וביציאה, לצד מוסדות חינוך וציבור שעולים למשק מילארדים בשנה, וזאת במקום להשקיע בהתחדשות עירונית, בחיזוק מרכזי הערים הקיימות, בדיור בהישג יד ובדיור ציבורי."

עו"ד דודו קוכמן מזכ"ל כפרי האיחוד החקלאי השותף למאבק נגד חוק הותמ"ל מסר היום כי: "חוק הותמ"ל הוא אסון למדינת ישראל. חוק הותמ"ל הורס את הערים, את הכפרים הסמוכים להם ויוצר פרבור, זאת כאשר קיים מלאי של מאות אלפי יחידות דיור בתכנון שאינו מנוצל. הארכת תוקף הותמ"ל מנוגדת גם לעמדת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ שקבע כי הותמ"ל הוא מכשיר דורסני, הוא דורס את התכנון גם ברמה המוסדית, גם בהליכי תכנון וגם בתכנון עצמו".

עמיר ריטוב, יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש מועצת לב השרון, התייחס אף הוא לבקשת ההארכה של שר האוצר ואמר: "מאז חוקק חוק הותמ"ל בשנת 2014, מעל ל-50 אלף דונם של אדמה חקלאית כבר הופקעו בפועל, מתוך 100 אלף דונמים שאושרו בותמ"ל מאז הקמתה, ועוד כ-30 אלף דונמים של שטחי מעטפת לתכניות השונות. והנה אנו בשנת 2018 ואף לא התחילו בבנייה של דירה אחת בשטחים אלו. זהו חוק דורסני והרסני, הנובע מרצון לזרז תהליכי תכנון כדי לייצר דירות 'על הנייר'. המועצות האזוריות תמיד התגייסו למשימות לאומיות, אך לא נעניק לגיטימציה להרס החקלאות והמרחב הכפרי. אם השר כחלון באמת מעוניין לפתור את מצוקת הדיור, אני מזמין אותו לשמוע מראשי המועצות והרשויות מה הם הצרכים בשטח, במקום לשוב על טעויות העבר ולקוות לתוצאות אחרות".

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארה"ב דוחה את שליחתו של נשק מדויק לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; מדד ניקיי עולה ב-1.4%


מדד הקוספי הדרום קוריאני מזנק בכ-2%, לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג יורד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים