גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשקיעים מפנים לדולר כתף קרה על רקע הצמיחה העולמית

ככל שכלכלות יפן ואירופה מתאוששות, יותר ויותר כספים מוסטים להשקעות בין ובאירו על חשבון המטבע האמריקאי

שלטי החלפת כספים במקסיקו / צילום: רויטרס, Mike Blake
שלטי החלפת כספים במקסיקו / צילום: רויטרס, Mike Blake

הציפיות לצמיחה כלכלית מואצת מחוץ לארה"ב מסיטים כספי משקיעים לין, לאירו ולמטבעות רבים של מדינות מתעוררות, על חשבון הדולר שמצוי במצור זה שנה.

מדד הדולר ICE נגע ביום שישי האחרון ברמת שפל של יותר משלוש שנים, ובכך המשיך ירידה של קרוב ל-10% בשנה שעברה, שהייתה הירידה השנתית התלולה ביותר שלו מאז 2003. המדד הזה עוקב אחרי שווי המטבע האמריקאי מול סל מטבעות של עמיתות סחר של ארה"ב.

משקיעים מצביעים על העלייה בנתוני הצמיחה העולמיים בחודשים האחרונים, ועל הצעדים הנלווים של בנקים מרכזיים באירופה וביפן לנרמל את המדיניות המוניטרית אחרי שנים של מדיניות מרחיבה. הבנק האירופי המרכזי והבנק של יפן ממשיכים אמנם לספק תמיכה נדיבה לשווקים, אך הציפיות שנבנות הן שהכלכלות הגדולות בעולם יתחילו לצמצם בקרוב אמצעי המרצה של קרוב לעשור, ויצטרפו בסופו של דבר לפדרל ריזרב בהעלאת ריביות (ראו ידיעה נפרדת).

זה הופך את הדולר לפחות קורץ למשקיעים, שבמשך שנים נהרו לנכסים אמריקאיים בציפייה לצמיחה יציבה, והסתפקו בתשואות נמוכות אם כי טובות יחסית לשאר העולם. מדד דאו ג'ונס אמנם עלה לשיאים לצד שוקי מניות רבים בעולם, אבל מדדי המניות בארה"ב מפגרים בחודשים האחרונים אחרי המדדים בעולם, בסימן לכך שהשווקים בארה"ב, שרשמו עליות מרשימות בעשור האחרון, הם כבר חדשות ישנות.

"הסיפור של הדולר הוא של חילופי משטר עולמי", אמר מארק מקורמיק, מנהל יחידת אסטרטגיית המט"ח בצפון אמריקה בחברת TD סקיוריטיז. כלכלות כמו אירופה ויפן "מתחילות להיראות כמו מקומות שהיית רוצה להשקיע בהם".

ירידת הדולר היא האכזבה האחרונה למשקיעים רבים שצפו שהוא יעלה כאשר הפדרל ריזרב ימשיך את מדיניות העלאת הריבית המדורגת שלו מהשנים האחרונות. לאחרונה, ירידת הדולר היא איטית ויציבה, אבל אי יכולתו של הדולר לעלות כשהחדשות דיברו על סיכוי לקצב מואץ יותר של העלאת ריביות, או על הזדקרות של האינפלציה, הרשימה לרעה משקיעים רבים.

יש לכך שתי דוגמאות בולטות מהזמן האחרון. ביום שישי פורסמו בארה"ב נתונים חזקים על המחירים לצרכן, והדולר לא עלה בתגובה, ותשואות אג"ח האוצר עולות זה כמה שבועות, בלי אפקט על הדולר, למרות שהן הציתו ויכוח ישן על השאלה אם הריביות יחזרו לבסוף לרמתן מלפני המשבר של 2008.

"רואים את כל הדברים החיוביים הללו שצריכים היו לגרום לדולר להתחזק, ואין להם שום אפקט ראוי לציון", אמר סעיד חיידר, מנהל חיידר קפיטל מנג'מנט, שמנהל כספים בהיקף של 388 מיליון דולר. הוא מהמר שהדולר ייחלש מול מטבעות של מדינות מתעוררות שמפיקות סחורות כמו מלזיה, צ'ילה וקולומביה.

אנליסטים רבים מאמינים שירידת הדולר ב-2018 צפויה להאיץ בגלל העברת חוק המס האמריקאי, שצפוי להרחיב את הגירעון התקציבי. הדולר נוטה לרדת כשהגירעון מתרחב, בין היתר מפני שהממשל צריך להנפיק יותר אג"ח כדי לממן את הגירעון.

גולדמן זאקס וג'יי.פי מורגן מצפים שהגירעונות התקציביים יעלו לטריליון דולר, 5% מהתמ"ג, ב-2019, מ-664 מיליארד דולר ב-2017 (שנת התקציב, עד ספטמבר), כ-3.4% מהתמ"ג.

במידת מה, חולשת הדולר פשוט משקפת את כוחות השוק. הדולר עלה מול עמיתיו ב-25% מהשפל של 2011, עלייה שבעיני אנליסטים רבים הפכה את המטבע האמריקאי ליקר מדי בהשוואה לנתוני הבסיס שתומכים בו.

ירידה מתונה נוספת של הדולר תתקבל בברכה בחברות אמריקאיות גדולות רבות, שמשיגות חלק גדול מרווחיהן בחו"ל. ירידה של הדולר משפרת את היצוא האמריקאי, שהופך לתחרותי יותר - אחד היעדים של נשיא דונלד טראמפ. דולר חלש גם מעניק לפדרל ריזרב יותר מרחב להעלאת ריביות, כי הוא מאיץ אינפלציה.

אבל כמה משקיעים חוששים שירידה מתמשכת של הדולר תערער את האמון בכלכלת ארה"ב, ותגביר את החששות מהתמחורים הגבוהים בשוק המניות תוך כדי יצירת היסוס בפד לגבי המשך העלאת הריבית. פיחות חד של הדולר עלול גם להצית חששות שהאינפלציה תעלה מעבר לקצב המתון שרצוי בעיני הבנק המרכזי והמשקיעים.

ההימורים נטו נגד הדולר בשוק החוזים העתידיים ירדו לרמה הנמוכה ביותר זה יותר מחודש בדצמבר, בין היתר בעקבות ציפיות שהחברות ינצלו את החיתוך החד-פעמי במס על רווחים שמוחזרים מחו"ל (ומזומנים בכלל), שנכלל בחוק הרפורמה במס של הרפובליקאים. אבל ההימורים הדוביים על הדולר עלו שוב בשבועות האחרונים, בייחוד מפני שהאירו הפך לאופנתי יותר.

למשקיעים שמחפשים תשואה, "יש יותר אפסייד (פוטנציאל עלייה) במדינות כמו אירופה ויפן, שבהן המדיניות המוניטרית עדיין רחוקה מלהיות נורמלית", אמר קיט יוקס, אסטרטג בסוסייטה ז'נרל. "לא היינו רוצים לקנות סיפורים שכבר מיצו את עצמם במידה רבה".

מצמצמים פערים

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות