גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוחד? מותר להם: הפרקליטות מציגה הסדר כניעה מול טבע

הסדר הפשרה שנחתם השבוע עם טבע מעביר מסר בעייתי - לפיו הפשע משתלם, האכיפה בררנית, והמקושרים והחזקים זוכים ליחס מועדף ■ פרשנות

משרדי חברת טבע / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
משרדי חברת טבע / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

קראתי את הודעתה של הפרקליטות בנושא הפשרה עם טבע שפורסמה השבוע, הפכתי בה שוב ושוב, ועדיין התקשיתי להאמין למראה עיניי. אחרי שהחקירה בארה"ב העלתה כי טבע שילמה תשלומים מושחתים לעובדי ציבור ברוסיה ובאוקראינה, שביצעה תשלומים לא נאותים במקסיקו, שיצרה רווח כתוצאה מהתשלומים המושחתים שלא פחת מ-220 מיליון דולר; אחרי שחלק מהתשלומים ששולמו על-ידי חברות זרות של טבע לא תוארו כהווייתם ברישומו החברות; אחרי שהתשלומים הוצגו כהוצאות לגיטימיות, ואחרי שטבע הודתה במעורבותה בפרשה - הפרקליטות קנסה את טבע בסכום פעוט ביחס לגודלה של החברה ולכל המעשים שהיא הודתה בהם - 75 מיליון שקל - ובכך ימוצו ההליכים הפליליים נגד החברה.

כן, אלה העובדות: טבע שילמה שוחד, ניפחה רווחים, זייפה למעשה סעיפים בדוחות כדי להסתיר את השוחד - וכל זה הסתכם בכופר קטן יחסית, בלא הליכים פליליים, ובמסר מאוד ברור של הפרקליטות לכל החברות העסקיות ולמנהליהן, שנוקטים אותה שיטה של תשלום שוחד כדי למכור את מרכולתם: הפשע משתלם, האכיפה בררנית, והמקושרים והחזקים זוכים ליחס מועדף, למרות שמדובר בעבירות חמורות מאוד של שוחד בהיקפים אדירים.

זאת ואף זאת: מתברר שהפרקליטות, כשנחה עליה הרוח (תלוי במי המדובר), הופכת למתחשבת, לסלחנית, שמגלה אמפתיה ורחמים כלפי ארגון ומנהלים שעסקו במתן שוחד ומספקת להם הגנה והנחות מפני החוק.

כדי להסביר את הסדר הפשרה, הפרקליטות פרסה בהודעתה שורה של גורמים מקילים לכאורה, שכל אחד מגוחך יותר ממשנהו. הראשון - שטבע כבר שילמה חצי מיליארד דולר לרשויות האכיפה בארה"ב במסגרת ההסדר. אז מה? הפרקליטות היא לא סדרן פיננסי, שמבצע קיזוזים עם רשויות האכיפה בארה"ב; ההסבר השני - שטבע נקטה פעולות שכללו את סיום קשריה העסקיים עם מספר גורמים חיצוניים, סיום העסקה של העובדים הרלוונטיים שהיו מעורבים בפעילות הפסולה, החלפת ההנהלה במספר חברות-בנות והפסקת הפעילות במספר מדינות.

לפי הפרקליטות, טבע יישמה בשנים האחרונות תוכנית ציות מעמיקה, יסודית ומקיפה אשר נועדה להגן על החברה וחברות-הבת שלה מפני הפרות עתידיות, וכמו כן יושם בטבע מבנה ארגוני גלובלי עם שרשרת ניהול המיועדת להפחית סיכונים. בנוסף דאגה טבע כי עשרות אלפי עובדים יוכשרו בנושא ציות ואכיפה, ויובהרו להם צעדים למניעת שחיתות, כחלק ממאמצי ההטמעה של תרבות ציות ואכיפה בחברה.

איזה יופי! ההודעה של הפרקליטות נראית כאילו נכתבה על-ידי פרקליטי ויחצ"ני טבע, ולא על-ידי אנשי הפרקליטות שאמורים לאכוף חוק ולא לתת הנחות לחזקים. מה קורה פה? מודה ועוזב ירוחם, סליחה, טעינו, פעלנו לתיקון השחיתויות ובואו נעבור הלאה במחיר של 75 מיליון שקל? מה המסר כלפי מתן עבירות שוחד שמעבירה פה הפרקליטות? שאפשר לקנות הרשעה בכסף? אז קדימה, שההסדרים הללו יחולו על כל החשודים בשוחד, ולא רק על חברות חזקות.

ההסבר השלילי הוא המגוחך ביותר: הפרקליטות טוענת כי היא לקחה בחשבון את מצבה של החברה, שמעסיקה עובדים רבים בישראל, ואת ההשלכות קשות אשר עלולות היו להיגרם לה לו היו נמשכים הליכי האכיפה כנגדה, זאת בהתחשב גם במצב הכספי הנוכחי ובהליכי ההתייעלות שהיא מבצעת. כחברה גלובלית, הרשעתה בפלילים של החברה כיום עלולה לגרום לה לנזקים משמעותיים. אל תהססו לפעור את פיכם בתגובה להסבר הזה שנשמע שוב כאילו הוכתב על-ידי אנשי טבע. לידיעת הפרקליטות: החברה שאתם חסים עליה ועל מצבה הכספי שילמה למנכ"ל החדש שלה, קאר שולץ, מענק חתימה בהיקף של 40 מיליון דולר, סכום הגבוה בעשרות אחוזים מאותו קנס. אז מה פתאום ההתחשבות במצבה הכספי? למה האמריקאים לא התחשבו במצבה הכספי?

השורה התחתונה היא שהחברה חמקה מאישום פלילי, שמנהליה הבכירים, אלה שהיו אחראים על תשלומי הדרך, כבר לא יועמדו ככל הנראה לדין פלילי - וכל הנחות הענק הללו "נרכשו" בנזיד עדשים לחברות בסדר הגודל של טבע - 75 מיליון שקל.

אז ככה: האמריקאים מיומנים מאוד בגביית קנסות אדירים מחברות כשחרב הפלילים מונפת מעליהם (דוגמאות יש למכביר: בארץ זה בנק לאומי ובנק הפועלים). וזה טבעי - כשחרב הפלילים מונפת, הכיסים נפתחים לרווחה (מה אכפת להם, זה הרי כסף של אחרים). במקרה של טבע ניתנה הנחה ענקית בהרשעות פליליות וגם הנחה כספית.

ואחרי כל זה, היה לי מוזר לשמוע את דבריו של עו"ד שי ניצן, פרקליט המדינה, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס". "המאבק בשחיתות", אמר שם ניצן, "אינו רק צו מוסרי וחובה משפטית, כי אם תנאי לשגשוגה של כלכלת שוק מתפתחת". מסתבר כי מושגים על צווים מוסריים וחובות משפטיות יפים מאוד לנאומים חוצבי להבות, אבל ממש לא להסדרי פשרה בחדרי-חדרים. בהסדר הפשרה עם טבע לא ראינו שום צו מוסרי ושום חובה משפטית, אלא כניעה והתבטלות בפני פרקליטי טבע.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

נעילה חיובית בוול סטריט; S&P 500 שבר שיא בפעם ה-39 השנה

S&P 500 עלה ב-0.3%, ונאסד"ק הוסיף ● מניית נייקי קפצה לאחר שמנכ"ל אפל רכש מניות בחברה ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה 8 שנים ● בארה"ב נרשמה הצמיחה הגבוהה ביותר זה שנתיים, ובבלומברג צופים ביצועי יתר של מניות ערך ב-2026 • לא רק הזהב - גם הנחושת בשיא ● ערב חג המולד, המסחר באירופה ובוול סטריט ננעל מוקדם

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

העלאות הארנונה ב־2026: לאילו רשויות אושרה העלאה, והיכן נדחו הבקשות

תעריף הארנונה יעלה ב־2026 בכ־1.6% - אך לרשויות רבות אושרה העלאה גבוהה הרבה יותר, לעומת אחרות שבקשותיהן נדחו ● במתחם הדולפינריום בת"א התעריף יעלה ביותר מ־100%, ומנגד, באזור הבורסה ברמת גן לא אושר שינוי ● גלובס בדק את המצב בכמה ערים גדולות

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל, לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאסיפת בעלי מניות

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

קמפיין מכבי שיצר מקאן ת''א / צילום: צילום מסך מיוטיוב

קופ"ח מכבי יוצאת למכרז פרסום, בענף סבורים שהוא "שערורייה"

היקף תקציב הפרסום של קופ"ח מכבי, העומד ככל הידוע על כ-25 מיליון שקל, יוצא למכרז חדש ● המכרז הוא לחמש שנים, עם אופציה להארכה כפולה של שלוש שנים בכל פעם - כלומר 11 שנים ברצף ● מכבי בתגובה: "המכרז מנוהל באופן מקצועי תחת פיקוח של ועדת המכרזים"

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

המשפחות השכולות מפנות את גבן לשר שקלי / צילום: מועצת אוקטובר

"ועדת טיוח": התגובות הקשות לוועדת החקירה הפוליטית

מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את ההצעה להקים ועדת חקירה פוליטית לאירועי ה-7 באוקטובר ● קצין נפצע מפיצוץ מטען ברפיח, ובלשכת רה"מ זעמו: "חמאס ממשיך להפר את הפסקת האש, ישראל תפעל בהתאם" ● פלדשטיין העיד: עובד לשכת רה"מ נכח בפגישתי עם ברוורמן בקריה ● סגנו של ראש השב"כ דוד זיני פורש מתפקידו בעקבות משבר אמון בין השניים ● עדכונים שוטפים

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

טופ גאם / צילום: אייל פישר

ברווח של פי 4 על השקעתה: קרן AP יוצאת מטופ גאם

קרן AP רכשה את מניות טופ גאם בשנת 2020 וכעת מכרה את החזקותיה תמורת 145 מיליון שקל - דיסקאונט של 16% על מחיר המניה, אך לדברי החברה, המכירה נסגרה לפני מספר ימים, ובינתיים המניה טיפסה ● הרוכש העיקרי: בית ההשקעות אלטשולר שחם שרכש 7% ממניות טופ גאם ב-100 מיליון שקל

טדי וארדי, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: אינסייט פרטנרס

המשקיע שמאחורי האקזיט הענק חושף את נוסחת ההצלחה, ויש לו גם אזהרה לתעשיית הסייבר

טדי וארדי מאינסייט מתייחס לאקזיט הענק של ארמיס הישראלית ומספר על הפוטנציאל שזיהה בחברה ● בראיון לגלובס הוא מנתח את מלכודת הסייבר המקומי, ומזהיר: הפער בין סטארט־אפ לחברה גלובלית עובר דרך הדמיון והיכולת לבנות הנהלה בארה"ב

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"