גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הולנד דיכאה את מרד האירו אך מתגלה כחוליה החלשה באיחוד

הולנד הייתה בחזית המאבק של האיחוד האירופי במרד הפופוליסטי נגד האירו ב-2017, אך ייתכן שדווקא ההצלחה הכלכלית גורמת להולנדים לאבד אמון בממשלות של חברות אחרות

מארק רוטה ראש ממשלת הולנד / צילום: רויטרס
מארק רוטה ראש ממשלת הולנד / צילום: רויטרס

כישלונו של חרט וילדרס, מנהיג מפלגת PVV ההולנדית שמתנגדת להגירה מהימין הקיצוני בבחירות הכלליות שהיו בהולנד במארס 2017, ושובו של ראש הממשלה מארק רוטה לתפקיד בראש קואליציה בת ארבע מפלגות שתומכות באיחוד האירופי (אמנם אחרי 208 ימי מו"מ ועם רוב פרלמנטרי של קול אחד בלבד), התקבלו באנחת רווחה ברחבי היבשת.

אבל כאשר האיחוד מתחיל את מה שנראית כמו עוד שנה גורלית עם החלטות גדולות על הידוק השילוב האירופי, התקציב הבא והברקזיט, אי אפשר לקבל את הפוליטיקה ההולנדית כמובנת מאליה. הולנד נשארה כנראה החוליה החלשה באיחוד האירופי.

הולנד, כמובן, היא עדיין מדינה פרו-אירופית: 68% מאזרחי הולנד אופטימיים באופן כללי לגבי עתידו של האיחוד, לפי הסקר אחרון של אירו-ברומטר.

ככלכלה קטנה יחסית ופתוחה, הולנד נהנית בגדול מהשוק האירופי האחיד. הפירמות ההולנדיות משולבות מאוד בשרשראות האספקה הפאן-אירופיות. נמל רוטרדם הוא שער הכניסה העיקרי לאירופה היבשתית. המוסדות החזקים של הולנד, מערכת המשפט היעילה, כוח העבודה המשכיל ודובר האנגלית והתשתית באיכות גבוהה הופכים אותה למוקד פאן-אירופי לשירותים. הכלכלה פורחת, עם צמיחה של 3% בשנה שעברה, אבטלה של 4.4%, חוב ציבורי מתחת ל-60% מהתמ"ג ועודף תשלומים שוטף של מעל 8% מהתמ"ג.

אבל ייתכן שההצלחה הכלכלית הופכת את ההולנדים ליותר אירו-סקפטים, ולא פחות. זה מפני שהעוינות ההולנדית לגוש האירו נובעת יותר מחששות מההגירה, אלו שליבו את התמיכה בווילדרס. העמדות של הולנד עוצבו גם מהניסיון של המדינה במשבר הפיננסי העולמי, שעודד אצל רבים חששות מהאופי של האיחוד שהולנד הצטרפה אליו.

המשבר פגע קשה בהולנד: הממשלה נאלצה להוציא 20% מהתמ"ג על חילוץ המערכת הבנקאית. מחירי הדיור צנחו ב-25%, והממשלה נאלצה תחת חוקי האיחוד האירופי להשיק צעדי צנע חריפים, כולל העלאת מסים, קיצוצי הוצאה והעלאת השתתפות העובדים בתוכניות הפנסיה שלהם, כל זה בעיצומו של מיתון. התוצאה הייתה קריסת הכנסת משקי הבית, שחוזרת רק כעת לרמה שלפני המשבר, מציינת מריקה בלום, הכלכלנית הראשית להולנד בבנק ING גרופ ההולנדי-אירופי.

כאשר ההולנדים עמדו בהתחייבויות שלהם לתקנון התקציבי של האיחוד, מדינות אחרות לא עמדו ביעדים ולא נקטו את הצעדים לשיפור הפריון שלהן. איטליה הגיבה באיטיות רבה למשבר הבנקאי שלה. יוון, פורטוגל וקפריסין סובלות עדיין מנטל חוב ציבורי ופרטי גבוה. ממונים הולנדים מאמינים שהגמישות שהנציבות האירופית נקטה כלפי המדינות הסוררות פגעה מאוד באמינות הכללית של גוש האירו.

התוצאה היא אובדן אמון נרחב בבריסל ובממשלות של מדינות חברות אחרות, בכל רמות החברה ההולנדית. לכן, רבים בהולנד חוששים מאוד מהדחיפה הנוכחית בבריסל ובפריז לשילוב הדוק יותר של גוש האירו.

ההולנדים חוששים שדורשים מהם להשתתף בסיכונים שנובעים מכך שמדינות אחרות לא היו מוכנות או מסוגלות לבצע רפורמות במוסדות שלהן, לגבות את המסים שלהן ולבצע את השינויים המתחייבים במערכת המשפט, במנגנונן הציבורי ובשוקי המוצרים והעבודה.

"ההולנדים גאים במערכת החברתית והכלכלית שלהם", אומר אדריאן שוט, מנהל התוכנית האירופית במכון המחקר Clingendael בהאג. "הם לא רוצים להחליף אותה במערכת נחותה של האיחוד האירופי".

במקביל, עננת הברקזיט מרחפת מעל הדיון ההולנדי על עתיד האיחוד האירופי. החלטת בריטניה לנטוש את האיחוד התקבלה בהלם אצל ההולנדים. לא רק ששתי המדינות נהנות מקשרי כלכלה, חברה ותרבות היסטוריים - בריטניה מהווה 11% מהמסחר ההולנדי - אלא שהן היו גם בעלות ברית קרובות במסגרת האיחוד, עם אותה גישה בעד השווקים הפתוחים והסחר החופשי.

כעת חוששים העסקים בהולנד שהם יתייצבו מול מחסומי סחר חדשים מול בריטניה, והאיחוד האירופי עצמו צפוי להיות מתגונן יותר מבחינה מסחרית. ברקזיט מוצלח עשוי גם להצית דרישות ל"נקזיט" בהולנד.

כל זה מצביע על שנה מאתגרת לממשלת הולנד. ההסכם הקואליציוני שרטט קווים ברורים של רפורמות בגוש האירו, כולל התנגדות מוחלטת לתקציב אחיד למדינות האירו, וכך יכולה הממשלה להיקלע למסלול התנגשות עם נשיא צרפת הנמרץ, עמנואל מקרון.

יש בהאג חשש שהולנד לא תוכל להסתמך על גרמניה כדי לבלום את התוכניות של צרפת אם בגרמניה תוקם קואליציה גדולה בהשתתפות הסוציאליסטים. זה ייצור קשיים לרוטה, שנאלץ לחצות קו אדום קודם כשהוא הסכים לחילוץ השלישי של יוון ב-2015 ואישר הסכם סחר בין האיחוד האירופי לאוקראינה למרות שזה נדחה במשאל עם.

בו זמנית, רוטה משלם מחיר גבוה על תוכניתו לבטל את החוק שעל פיו נערך משאל העם הזה. ביטול כזה יסיר נשק רב עוצמה שהאירו-סקפטים קיוו שישמש כווטו נגד הסכמים אחרים של האיחוד האירופי, ויצית פרישה של הולנד מהאיחוד.

הטענה שהממשלה מפחדת מדמוקרטיה מלבה את התמיכה במפלגה חדשה של אירו-סקפטים, הפורום לדמוקרטיה. זה עלול לשלול מהקואליציה את הרוב שלה בבחירות לבית העליון (הסנאט) בשנה הבאה, ולעורר ספיקות לגבי יכולתה לשרוד ארבע שנים בשלטון.

מפלגות הזרם המרכזי שתומכות באיחוד האירופי ניצחו בבחירות 2017 - אך המאבק שלהן בפופוליזם אנטי-אירופי עדיין בעיצומו.

עוד כתבות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים