גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רמזים מן העבר: מה ניתן ללמוד מהמפולת של 1987 על ההווה?

האם הירידות האחרונות עשויות לבשר לא על משבר אלא על גאות, מתי האזרח האמריקאי מהשורה יושפע וישפיע על ההידרדרות, ומה מלמדות התחזיות האופטימיות בעבר ובהווה?

בורסת  nyse באוקטובר 1987 / צילום: רויטרס
בורסת nyse באוקטובר 1987 / צילום: רויטרס

תיקון המחירים הראשון בשוק המניות בשנתיים האחרונות - ירידת המדדים ביותר מ-10% - גורם לאנליסטים ולמשקיעים להתבונן בקריסות דומות מהעבר כדי לנסות לשער את מה שיקרה בהמשך הדרך.

הנסיגה של מדד דאו ג'ונס מציינת את הפעם החמישית שבה השוק השורי הארוך הנוכחי בארה"ב סובל מירידת מחירים של 10% ויותר במדדי המניות. הירידות האחרות היו ב-2011, בעקבות הורדת דירוג האג"ח של האוצר האמריקאי על-ידי S&P; ב-2013, במהלך החששות מהפחתת קניית האג"ח על-ידי הפד עם השיפור במצב הכלכלי; ב-2015, בעקבות הפיחות המפתיע של היואן הסיני; ובתחילת 2016, בתגובה להתרחבות תופעת הריביות השליליות וחששות מדפלציה במדינות המערב וביפן.

צניחה מעוררת תקווה

כמה משקיעים ואנליסטים חוזרים לאחור אפילו לאוקטובר 1987, אל "יום שני השחור", כדי להתבונן בכמה קווים מקבילים, למרות ההבדלים החשובים מול היום שבו צנח דאו ג'ונס בשיעור החד ביותר בהיסטוריה באחוזים - 22.6%.

ההשוואה הזו באה עם קמצוץ של תקווה. שנות מפולת אחרות בשוק המניות האמריקאי, כמו 1929 ו-2008, בישרו מיתון כלכלי חריף, שלא לומר שפל, ואילו המפולת של 1987 בישרה דווקא גאות מחודשת בשוק המניות ותנופה כלכלית.

"עם הראייה לאור המאלפת של ההיסטוריה, ראינו פשוט שהמניות נדחפות חזרה למגמה הגדולה שקדמה לירידות בבורסה", אמר אלן רסקין, האסטרטג של דויטשה בנק.

גם המימושים של השבוע שעבר וגם המפולת של 1987 החלו אחרי ריצה חזקה למניות, כאשר אנליסטים שקלו את האפקט של רפורמות מס גדולות, ותשואות אג"ח האוצר האמריקאי האיצו את עלייתן.

ב-1987 הצמיחה הכלכלית צברה תאוצה, במה שהעלה מאוד את תשואות האג"ח. תשואת אג"ח האוצר לעשר שנים עלתה מכ-7.25% בתחילת אותה שנה ליותר מ-10% לפני המפולת של אוקטובר.

תשואות האג"ח היו כמובן גבוהות בהרבה מאלה של ימינו, וגם הריביות היו גבוהות בהרבה. ריבית קרנות הפד, למעשה ריבית ההלוואות הבין-בנקאית ליממה, היתה מעל 6% במשך כל 1987, לעומת 1.25%-1.5% היום.

עליית התשואה ההיא הופכת את עליית התשואה הנוכחית, מ-2.06% בספטמבר ל-2.85% כעת, לצנועה יחסית. אבל בשני המקרים, עליית התשואות מילאה תפקיד בירידת שוק המניות אחר כך. עם ריביות כאלה נמוכות כה הרבה שנים, שווקים אחרים כמו שוק המניות רגישים יותר לתנודות בתשואות האג"ח.

"ב-2018, יש דירוג מחודש דומה של מניות יחסית לאג"ח, מפני שהמניות תפקדו היטב ב-12-18 החודשים האחרונים, ותשואות האג"ח חזרו לעלות ב-4-5 החודשים האחרונים", ציין אנליסט המניות בסיטי ריסרץ' בשבוע שעבר. הוא הוסיף שעוצמת התנודות במניות ובאג"ח בשבוע שעבר היתה נמוכה בהרבה ביחס ל-1987.

המרחב של הפד הצטמצם

עוד דבר שמבדיל בין תיקוני שוק שונים הוא אפקט העושר שלהם על האמריקאי מן השורה.

"אם השווקים יורדים ללא הפוגה ונשארים למטה - למשך חודשיים ושלושה, לא רק לכמה שבועות - מתחיל להיות להם אפקט על הכלכלה הריאלית, בייחוד על שיעור האבטלה", אמר רוג'ר פארמר, פרופסור לכלכלה ומנהל מחקר במכון הבריטי הלאומי למחקר חברתי וכלכלי. "אתה מביט בחשבון הפנסיה שלך כעבור כמה חודשים, ומחליט שלא לקחת את החופשה שתכננת".

אחרי "יום שני השחור", המשקיעים ייחלו שיו"ר הפד החדש דאז, אלן גרינספן, יפעל, והפדרל ריזרב אכן הוריד במהירות את הריבית. כעבור שבועיים, היתרות העודפות במערכת הפיננסית האמריקאית גדלו ב-61% ל-1.6 מיליארד דולר כאשר הפד עסק בפעילות של שוק פתוח, התערבויות בשוקי הריבית. "כעת זה נראה כמו תיקון פשוט, אבל לפד אין היום את המרחב שהיה לו ב-1987 לפעול", הוסיף פרופסור פארמר. "זהו הדבר היחיד שמחזיק אותי ער בלילה".

המפולת של 1987 באה גם בעיתוי של ציפיות חיוביות מרווחי החברות. "מחירי המניות קרסו, אבל הרווחים נסקו", היתה כותרת כתבת הסיקור של הוול סטריט ג'ורנל ב-21 באוקטובר 1987. "ותחזית הרווחיות, להוציא מיתון שנובע מהטראומה בשוקי ההון ברחבי העולם, היא ורודה".

הרווח המצרפי למניה במדד 500 S&P (סכום הרווח/הפסד למניה של כל 500 החברות) עלה מ-14.48 דולר בסוף 1986 ל-17.50 דולר בסוף 1987, והגיע ל-23.75 דולר בסוף 1988.

"המנטליות שלנו היא במידה רבה לקנות בירידה אם אנחנו חושבים שהירידה נובעת מרקע טכני", אמר לארס קרקל, אסטרטג מניות עולמי בחברת LGIM.

למרות התחזית החיובית של משקיעים רבים, לא הכל ורוד, מפני שירידה מתמשכת בשוק המניות עלולה להחליש את התנאים הפיננסיים ואת הכלכלה הרחבה.

"בשלוש תקופות השפל האחרונות, הנפגעים הראשונים היו השווקים הפיננסיים, ורק אחר כך באה הכלכלה הרחבה, לא להיפך", אמר דבאל ג'ושי, אסטרטג ההשקעות האירופי הראשי בחברת BCA ריסרץ'.

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר