גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כאן מפטרים: שוק העבודה הצרפתי מתרגל לרפורמה של מקרון

חברות בצרפת מנצלות את החוקים החדשים שהעביר הנשיא בשוק העבודה כדי לרענן את שורותיהן ■ עכשיו נשאר לראות אם הצעדים האלה יתרמו למודרניזציה של כוח העבודה או רק יסתכמו בפיטורים המוניים

מפעל של פז'ו / צילום: רויטרס
מפעל של פז'ו / צילום: רויטרס

כמה מהמעסיקים הגדולים בצרפת מנצלים את הרפורמה של הנשיא עמנואל מקרון בשוק העבודה כדי לתכנן פיטורים המוניים, שמבשרים שינוי מהותי במדינה שבמשך שנים פינקה את כוח העבודה שלה.

פז'ו, יצרנית הרכב הגדולה בצרפת, מתכננת פיטורים של 1,300 עובדים לפי החוק החדש לפיטורים וולונטריים שנכנס לתוקף בתחילת השנה. סוסייטה ז'נרל, הבנק השלישי בגודל נכסיו במערכת, ויבמ מתכננים גם הם צמצומים רחבים.

זהו מבחן מוקדם לרפורמה, שיאותת אם השינויים יסללו את הדרך למודרניזציה של כוח העבודה הצרפתי, או רק יגרמו לפיטורים המוניים.

מקרון חותר לעידן חדש של שיתוף פעולה שיסיים עשרות שנים של כיפופי ידיים בין בעלי העסקים לאיגודי העובדים הלהוטים לשבות. ממשלת צרפת הנוכחית מאמינה שהיא יכולה לעודד יצירת מקומות עבודה על ידי הסרת שכבות הגנה על משרות וביורוקרטיה שמעמיסה על עסקים עובדים לא חיוניים ומטרפדת את הניעות שלהם.

פז'ו מיישמת את החוקים החדשים כדי להיפטר מעובדים שמושפעים מן האוטומציה או שקל יותר להחליפם במיקור חוץ. עובד אחד שמתכנן לפרוש מרצון - אדם בן 47 שעובד בחברה עשר שנים - אמר שפזו מציעה לו 10,500 אירו כדי לעבור הסבה מקצועית. הוא רוצה להפוך למורה.

"הגענו לנקודה שבה החברה כבר אינה מתאימה בשבילי, ואני כבר לא מתאים בשביל החברה", הוא אמר. "גירושים טובים עדיפים על נישואים רעים".

אבל המדיניות של מקרון עלולה לגרום נזקים אם חברות ישתמשו בחוקים החדשים כדי לפטר עובדים בלי לשכור עובדים חדשים. כלכלת צרפת סוף סוף מבריאה, והנתונים האחרונים מראים שיעור אבטלה של 8.9% בסוף 2017, הרמה הנמוכה ביותר מתחילת שנת 2009. מקרון נתון ללחץ להמשיך להוריד את השיעור הזה, והאיגודים רבי העוצמה במדינה עוקבים אחרי כל ראיה לכך שהחוקים יפגעו במישרות במקום לייצר אותן.

גם עסקים זרים שראו בצרפת בור שבו השקעות יורדות לטמיון, עוקבים מקרוב אחרי הנעשה. עורכי דין לדיני עבודה בפריז כבר מקבלים פניות מפירמות בארה"ב ובמדינות אחרות ש"מתעניינות באפשרות של פעולה מהירה במסגרת מוסכמת שאיננה טראומטית לעובדים שלהן", אמרה קלר טומייה, שותפה בחברת עורכי הדין אלן אנד אוברי.

יבמ שפועלת מהעיירה ארמונק במדינת ניו יורק מתכננת "לשכור עובדים בצורה אגרסיבית בתחום כישורי מפתח" בצרפת, במקביל לצמצומים בהתבסס על החוקים החדשים, מסרה דוברת של החברה.

בספטמבר, מקרון פרסם צווים עם אינספור שינויים, כולל קביעת תקרה לקנסות של בתי משפט על פיטורים, והענקת יותר סמכויות לחברות לנהל מו"מ על תנאי עבודה עם עובדים ולא עם איגודים. חלק אחד מהחבילה הרחבה הוא אמצעי שמשחרר חברות מההליכים המורכבים והממושכים של ביצוע צמצומים וולונטריים.

לפני כן, חברה הייתה צריכה להוכיח שהיא בקשיים כספיים כדי ליזום פיטורים, אפילו על בסיס וולונטרי. חברות בורסאיות חששו להודיע שהן בקשיים. העונשים על הפרת ההליכים היו גבוהים, וחברות היו עלולות להיאלץ לשכור מחדש עובדים שעזבו.

החוקים החדשים מאפשרים למעסיקים לדון במקום זאת בהסכם פרישה מרצון למספר רב של עובדים, בלי קשר לבריאותה של החברה.

"זהו שינוי מוחלט של הפילוסופיה", אמר דוד ז'ונון, שותף במשרד הפרקליטים גידה לורייט נואל שמתמחה בדיני עבודה.

בנק סוסייטה ז'נרל מתכוון להיעזר בחוקים החדשים כדי לארגון מחדש את פעילותו הקמעונאית. כאשר הלקוחות עוברים לשירותים מקוונים, הבנק מתכנן לסגור 300 מ-2,000 סניפיו הרגילים בצרפת, ולבצע אוטומציה של 80% מהתהליכים שבין השירות ללקוחות והמנהלה שלו. התוכנית, שמכונה "מעבר לצמיחה", כוללת פרישה של 3,450 עובדים מהרשת הקמעונאית בשנים 2016-2020, הבנק מסר בנובמבר.

רבים מהצמצומים הללו היו אמורים להתרחש באמצעות יציאה לגמלאות, או העברת עובדים ליחידות אחרות של הבנק, אבל בחודש שעבר סוסייטה ז'נרל הודיע שגם הוא ייעזר בחוקי העבודה החדשים.

הבנק קבע תאריכים לפגישות עם האיגודים בהמשך חודש זה. לפי חוק מקרון, כל חברה שרוצה לאמץ את המשטר החדש צריכה לזכות ברוב של נציגי האיגודים שלה. בכמה מקרים זה התברר כחסם רציני.

"ההנהלה פועלת מהר מדי. כשרוצים להיפטר מכה הרבה משרות, צריך להסביר למה", אמרה מוניקה מוטש, נציגה של האיגוד המתון יחסית CFDT בסוסייטה ז'נרל.

ברשת ההלבשה הצרפתית פימקי, האיגודים כבר הצליחו ליירט הצעה מ-9 בינואר ליישם את הליך הצמצומים החדש. הם כפו על הרשת לחזור לשיטה הישנה שמחייבת את הרשת להוכיח שהיא במצוקה כספית.

פז'ו, בניגוד לכך, השיגה את הסכמת האיגודים שלה בתוך כמה ימים. החברה עשתה זאת על ידי שיפור הצעת הפרישה מרצון, ושילוב שלה עם תוכנית פרישה מוקדמת של 900 עובדים שפורסמה לפני כן, ותוכנית לגיוס והכשרה של עובדים מיומנים יותר. תוכנית זו כוללת 1,300 משרות חדשות ו-2,000 מתמחים.

"זה קל יותר מבחינה פסיכולוגית. אין מחויבות לעזוב. הכל וולונטרי, וזה מגן על עובדים שרוצים להישאר", אמר ז'אן-פרנסואה קונדקטיק, נציג של העובדים במועצת הפיקוח של פז'ו.

עובדים שבוחרים להישאר מקבלים יותר גמישות. ז'אן-לואי תירו, בן 50, הסכים לעבור הסבה לעבודה חדשה של בדיקת תוכנה לאלקטרוניקה של כלי רכב. מרכז הפיתוח במערב פריז שבו הוא עובד כעת בהזמנת חלקי חילוף לרכב ייסגר השנה.

"אני יכול להתקדם כי אני נשאר בחברה", אמר תירו, שעובד בפז'ו כבר יותר מ-30 שנה.

אחרים אומרים שהם הבינו שעבודה בפז'ו כבר איננה בטוחה כפי שהיא הייתה. טכנאי בן 40 שאביו, אחיו ואשתו עבדו כולם בפז'ו אמר שהוא חשב שיש לו עבודה לכל החיים כשהוא הצטרף לפז'ו ב-2003. כעת, כשהחברה הוציאה למיקור חוץ כמעט את כל העבודה של המחלקה שלו, הוא החליט לקחת את הפרישה מרצון.

"אני המוהיקני האחרון", הוא אמר.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה