גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגוף שהמשקיעים ביוון הכי חוששים ממנו? רשות העתיקות

הרשות, שסובלת מקיצוץ בתקציב ובכוח-אדם, מסוגלת לתקוע תוכניות השקעה במשך שנים על בסיס החשד שיש עתיקות מתחת לקרקע שמיועדת לפיתוח ■ כשיוון מנסה להיחלץ משנים של מיתון, הצורך לשמר מתנגש עם הצורך בהשקעות

הפנתיאון העתיק באתונה / צילום: רויטרס, Alkis Konstantinidis
הפנתיאון העתיק באתונה / צילום: רויטרס, Alkis Konstantinidis

ביוון, הכסף נעצר אצל הארכיאולוגים.

מייק אנג'ליאדס, קבלן יווני-אמריקאי, גילה את זה אחרי שהוא זכה במכרז ממשלתי לפרויקט בהשקעה של 400 מיליון אירו (495 מיליון דולר) של פיתוח אתר גולף על חוף האי רודוס.

שנתיים אחר כך, אחרי שהוא הוציא 1.5 מיליון אירו, רשות העתיקות היוונית הקפיאה את הפרויקט. האתר שהוא הקים היה סמוך לחורבת מבצר מהתקופה המיקנית, לפני יותר משלושת אלפים שנה, והרשות חששה ששרידים רבי-ערך ארכיאולוגי טמונים באזור.

קרן ההפרטות היוונית הממלכתית גילתה אהדה למצוקת היזם. היא הבטיחה בשנה שעברה לשכור ארכיאולוגים חיצוניים, שאינם עובדי רשות העתיקות הלאומית, כדי לבצע סקר באזור כדי שהפרויקט יחזור למסלולו. אבל עד כה, שום דבר לא נעשה.

"כולם הזהירו אותי שהשיער שלי יאפיר לפני שאצליח לבנות משהו ביוון", אמר אנג'ליאדס. "זה פרויקט שהשקעתי בו את החיים והנשמה שלי".

רשות העתיקות היוונית היא מהגופים הביורוקרטיים המפחידים ביותר במדינה שידועה לשמצה בביורוקרטיה שלה. הרשות הזו מסוגלת לתקוע תוכניות השקעה במשך שנים על בסיס החשד שיש עתיקות מתחת לקרקע שמיועדת לפיתוח.

כאשר יוון מנסה להיחלץ משנים של מיתון כלכלי, הצורך להגן על מורשת העתיקות חסרת המחיר של המדינה מתנגש עם הצורך הנואש בהשקעות. הבעיה מסתבכת עוד יותר מפני שרשות העתיקות מנסה למלא את שליחותה עם קיצוץ רציני בתקציב ובכוח-האדם שלה במסגרת הצנע, מה שמוביל לדחייה בביצוע סקרים.

ביוון, כבישים ראשיים, צינורות ביוב, תיעול ועוד פרויקטים ציבוריים נדחים לעיתים קרובות, או מתוכננים מחדש או חורגים בהרבה מהתקציב שלהם בגלל עלויות הטיפול בשרידי העבר. בנייני מגורים חדשים אינם כוללים חניונים תת קרקעיים, מפני שהקבלנים חוששים מחשיפה ארכיאולוגית שעלולה לעצור את הבנייה לשנים.

הרכבת התחתית בסלוניקי, העיר השנייה בגודלה ביוון, עדיין אינה מוכנה אחרי 30 שנות עבודה, בין היתר בגלל גילוי עיר קדומה שכמה ארכיאולוגים משווים לפומפיי הרומאית. החפירות חשפו מבנים פרה-ביזנטיניים, כבישים ומאות אלפי פריטים שונים. כתוצאה מכך, היה צורך לתכנן מחדש את אחת מתחנות הרכבת התחתית, וחלק מהקו עדיין לא הונח.

הבעיות שגורמים העיכובים הללו הפכו לדוחקות יותר כאשר היוונים מחזרים אחרי השקעות זרות כדי לאתחל מחדש את הכלכלה שלהם, ולנצל את ההסרה הצפויה של מגבלות האיחוד האירופי על הוצאות המדינה ולקיחת ההלוואות שלה באוגוסט.

בסתיו האחרון, רשות העתיקות הייתה במוקד מאבק חריף על השקעה של 8 מיליארד אירו בהיליניקון, אתר נמל התעופה הקודם של אתונה.

הליניקון הוא חלק גדול מתוכנית הפרטה בהיקף מיליארדי אירו שאתונה הבטיחה לנושים של יוון להשלים. מדובר על פרויקט של בניית מלונות, מוזיאונים, פארק שעשועים ומתקני מחקר, באחד ממיזמי הפיתוח הגדולים ביותר באירופה.

רשות העתיקות דחתה את מועד התחלת העבדת ביותר משנה, למרות שהארכיאולוגים לא הביעו כל הסתייגות כשהאתר שימש לפעילות ספורט במהלך אולימפיאדת 2004. בית עלמין קדום ואמת מים (אקוודוקט) נמצאו וגודרו באזור של 6,000 דונם, אבל הרשות עיכבה את הפיתוח בטענה שיהיו אולי ממצאים נוספים בשטח.

בסתיו שעבר, תחת לחץ גדל של נושים בינלאומיים, הממשלה התערבה כדי לצמצם את היקף השטח שהוכרז כבלתי ניתן לפיתוח ל-5% בלבד מהשטח הכולל.

היוונים גאים באופן כללי במורשת התרבותית העתיקה של ארצם, ושמירה עליה היא כמובן במוקד המשיכה התיירותית של המדינה, כאשר תיירות חוץ מביאה 10% מן התמ"ג היווני.

"כאן נולדה הציביליזציה היוונית, שהיא ערש התרבות האירופית", אמרה מריה ולצאקי, מנהלת רשות העתיקות. המחלוקת על שמירת המורשת הזו היא על כמה ולא על למה.

"אין לנו איזון", אומר אריסטוטליס פנטליאדיס, מנכ"ל רשת מרכולים שנאלצה לעבור חמש שנים של סקרים ארכיאולוגיים בגלל חנות אחת שהיא רצתה להרחיב בפלופונזוס. "שמירה על כל פריט ארכיאולוגי היכן שהוא נחשף, גם אם מדובר על גל אבנים קטן מלפני 500 שנה, וחסימת השקעות בגלל העדר מימון לחפירות, הפכה את רשות העתיקות לכזאת שהיעד שלה הוא 'אל תיגעו בשום דבר'".

חלק מהקפדת היתר של רשות העתיקות בעיני אנשי העסקים נובע כנראה ממה שהתרחש שנות ה-80 וה-90, שבהן היו כמה מקרים של הסתרה או גניבה של עתיקות במהלך בנייה. החוקים הודקו כדי שכל פרויקט הקמת בניין לא יוכל להתקדם ללא אישור של רשות העתיקות.

כשהמשבר הכלכלי פגע ביוון, אמרה מנהלת רשות העתיקות ולאצקי, הרשויות נטו לאשר במהירות כל תוכנית פיתוח. "הכול נעשה בחיפזון ללא הקפדה על ההליכים הנכונים, כשהמשבר משמש כתירוץ", היא אמרה.

מדינות אחרות שזרועות בממצאים ארכיאולוגיים מתרבויות קדומות, כמו ישראל ואיטליה, נוקטות גישה שונה. בישראל החוק מחייב התחלקות בעלויות הטיפול בשרידים ארכיאולוגיים בין המדינה ליזמים. למדינה יש גם יותר תקציב לתפעול רשות העתיקות שלה.

"הבעיה עם יוון היא שהמדינה מקבצת נדבות", אמר פול קרטלדג', פרופסר לתרבות יוון באוניברסיטת קיימברידג'. משרד התרבות היווני מעסיק כ-6,500 עובדים, מול 18,500 עובדי משרד התרבות האיטלקי.

באיטליה, כמה רשויות מנסות להגביל עיכובים ממושכים במיזמי בנייה על ידי שילוב העתיקות שנחשפות במבנים החדשים. למשל, חלק מאקוודוקט (אמת מים) בן 2,000 שנה הושאר ללא שינוי ומוצג בקומה התת-קרקעית של חנות כלבו מפוארת במרכז רומא.

במקרה של שרידים בעלי חשיבות יוצאת דופן, גם באיטליה הבנייה מתעכבת. חשיפת אודיטוריום מתקופת הקיסר אדריאנוס בפיאצה ונציה ברומא אילצה את הרשויות להעתיק ממקומה תחנה של הרכבת התחתית.

הרשויות ביוון ניסו שותפויות דומות בעבר: לפי הסכם עם יזמי הרכבת התחתית של אתונה, יותר מ-50,000 פריטים הועברו ממקומם, ורבים מהם מוצגים כעת בשש תחנות של הרכבת הזו.

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים