גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם בת"א האוויר יצא מהבועה: מניות הבלוקצ'יין המקומיות נפלו

בחמשת החודשים האחרונים לא פחות מ-8 חברות הנסחרות בבורסה בת"א דיווחו על כוונתן להיכנס לפעילות הקשורה למטבעות דיגיטליים ● זה מה שקרה להן מאז

בלוקצ'יין / איור: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
בלוקצ'יין / איור: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

"החלטנו למנוע חשיפה של משקיעים פאסיביים לחברות שעיקר פעילותן במטבעות קריפוטוגרפיים. מדובר בחברות שההשקעה בהן היא ברמת סיכון גבוהה, ספקולטיבית ותנודתית" - כך אמרה ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך, לפני כשבועיים, בהודעה על החלטת הרשות שלא לכלול חברות כאלה במדדי הבורסה לניירות ערך בתל-אביב.

באותה הודעה נכתב עוד כי "עמדת הרשות באה על רקע תופעה של מסחר חריג בניירות ערך של חברות בבורסה בתל-אביב, שהודיעו בחודשים האחרונים כי בכוונתן לפעול בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים. בחלק מהמקרים דיווחי החברות הביאו לזינוק חד בשערי המניות, עוד בטרם קיימת להן פעילות ממשית שניתן לאמוד את תוצאותיה".

לאיזה חברות התכוונו ברשות ניירות ערך? כפי שדיווחנו ב"גלובס", בחמשת החודשים האחרונים לא פחות מ-8 חברות הנסחרות בתל-אביב דיווחו על כוונתן להיכנס לפעילות הקשורה למטבעות דיגיטליים. הראשונה מביניהן הייתה חברת משאבי טבע, ששינתה את שמה לבלוקצ'יין כריה . ב-18 באוקטובר דיווחה החברה לבורסה כי היא "בוחנת שינוי אסטרטגיה עסקית וכניסה לתחום פעילות חדש של בלוקצ'יין ומטבעות מוצפנים".

מניית בלוקצ'יין

כחודש לאחר מכן, דיווחה החברה כי היא "התקשרה עם שני בנקי השקעות קנדיים לאיתור עסקאות בתחום הבלוקצ'יין", ובהמשך דיווחה כי חתמה על הסכם רכישה של חברת בקבון הוסטינג, המפעילה חוות לכריית מטבעות קריפטו בקנדה תחת השם המסחרי Bitfarms, במסגרת עסקת מיזוג בין שתי החברות. ב-19 בדצמבר דיווחה החברה כי רשם החברות אישר את שינוי שמה ל"בלוקצ'יין כריה" ועדכנה כי המיזוג עם בקבון יתבצע בשני שלבים.

ואולם, אישור המיזוג בין בלוקצ'יין כריה לבקבון נדחה שוב ושוב, על רקע "דרישת רשות ניירות ערך להשלמת פרטים", כפי שדווח לבורסה. בסופו של דבר, המיזוג אושר רשמית רק בסוף השבוע האחרון, מעט לפני ערב פסח. ברבעון האחרון של 2017 עלתה מניית החברה באלפי אחוזים, ונכון להיום מחירה גבוה בכ-1,500% מהמחיר שבו נסחרה בבורסה לפני ההודעה הראשונה על השינוי באסטרטגיה העסקית של החברה. עם זאת, מחיר המניה היום נמוך ב-70% מהשיא שאליו הגיע באמצע דצמבר. החברה נסחרת כיום לפי שווי שוק של כ-320 מיליון שקל.

בלוקצ'יין כריה פרסמה בסוף השבוע האחרון את תוצאותיה הכספיות לשנת 2017. על-פי דוחותיה, נכון לסוף השנה הייתה לחברה יתרת הפסדים צבורים בסך כ-14.5 מיליון דולר וכן תזרים שלילי מפעילות שוטפת בסך של כ-412 אלף דולר. רועי סבג, בעל השליטה ומנכ"ל החברה, הודיע באחרונה כי לאחר השלמת המיזוג עם חברת בקבון, יחליפו בתפקיד המנכ"ל ווס פולפורד, שמונה באחרונה למנכ"ל בקבון.

כעת, לאחר השלמת השלב הראשון במיזוג, בלוקצ'יין כריה מתחילה סוף -סוף בפעילות ממשית בתחום, באמצעות החוות לכריית מטבעות דיגיטליים שמפעילה ביטפארמס בקוויבק. ואולם, הצניחה של עשרות אחוזים במחירי המטבעות הדיגיטליים מתחילת השנה, מעלה ספקות באשר לרווחיות העתידית של פעילות זו.

מניית צירון נפלה ב-44% מהשיא

בלוקצ'יין כריה הייתה רק הסנונית שבישרה את בוא "האביב" של ההכרזות על פעילות בתחום המטבעות הדיגיטליים בבורסת תל-אביב. ב-10 בדצמבר הודיעה חברת פנטזי נטוורק כי "הוחלט לבחון אפשרות לפעול בתחום הבלוקצ'יין, ולשם כך מונה יועץ לחברה". ההודעה הזניקה את מניית החברה בתוך כמה ימים במאות אחוזים. ואולם לקראת סוף דצמבר, לאחר אזהרות שהשמיע יו"ר רשות ניירות ערך דאז, שמואל האוזר, בנוגע להשקעה בחברות המדווחות על כניסה לתחום, צנחה מניית פנטזי  - ועד לסוף הרבעון הראשון ירדה בכ-60%. החברה נסחרת כיום לפי שווי של כ-19 מיליון שקל.

שבוע לאחר פנטזי נטוורק, הודיעה חברת אפליי  טכנולוגיות מובייל של נעם לניר כי "החברה חתמה על הסכם עקרונות להקמת פלטפורמת הפצה בתחום הבלוקצ'יין". בהמשך מסרה החברה לרשות ניירות ערך הבהרה, שלפיה "מטרת המיזם היא יישום נוסף של פעילותה הקיימת של החברה, ואין בכוונת החברה, במסגרת המיזם האמור, להשקיע או להקים זירת מסחר במטבעות דיגיטליים". בדוחות הכספיים שהגישה אפליי באחרונה, ציינה החברה כי מיזם המטבעות נמצא בשלבי הקמה.

הדיווח של אפליי על חתימת ההסכם ב-17 בדצמבר הזניק את מניית החברה באותו יום בכ-250% לרמת שיא חריגה, אבל בארבעת הימים שבאו מיד לאחר מכן היא צנחה בחדות בעשרות אחוזים. מתחילת 2018 ירדה המניה בכ-15%, והחברה נסחרת כיום בבורסה לפי שווי שוק של כ-50 מיליון שקל.

יום לאחר הדיווח של אפליי על הסכם העקרונות שעליו חתמה, דיווחה לבורסה חברת אפולו פאוור   על "הצלחה בניסוי לכריית מטבעות וירטואליים מבוססי בלוקצ'יין". ואולם, על רקע אותו דיווח הוגשה נגד החברה והדירקטורים שלה בסוף דצמבר בקשה לתביעה ייצוגית על-ידי המשקיע אלי בוכריס. מניית אפולו פאוור  איבדה כ-25% ממחירה ברבעון הראשון השנה, והיא נסחרת היום לפי שווי שוק של כ-18 מיליון שקל.

כאן כמובן לא נעצר הזרם של החברות המדווחות על כניסה לפעילות בתחום. ב-20 בדצמבר דיווחה חברת אלגומייזר כי היא "פועלת לפיתוח מערכות משלימות בתחום הבלוקצ'יין והמטבעות הקריפטוגרפיים". החברה, העוסקת בתחום התוכנה לפרסום באינטרנט, הודיעה כי הקימה צוות בלוקצ'יין ו- ICO לבחינת המהלך. ואולם, מאז עברו 3 חודשים, והחברה עדיין לא דיווחה על כל צעד משמעותי בתחום. למרות זאת, מניית אלגומייזר  דווקא נהנתה מעלייה ברבעון הראשון, שבסופו השלימה עלייה של כ-16%. החברה נסחרת כיום לפי שווי שוק של כ-85 מיליון שקל.

כחודש אחרי אלגומייזר, ב-23 בינואר, דיווחה חברת צירון בתי זיקוק כי החליטה "להיכנס לתחום של הנגשת מטבעות קריפטוגרפיים, במסגרת הסכם הפצה עם חברת Virtual Crypto Technologies". צירון  נסחרת כיום לפי שווי שוק של כ-9 מיליון שקל, אחרי שמנייתה צנחה ב-44% מאז השיא שרשמה לאחר אותו דיווח.

פחות משבוע לאחר הדיווח של צירון, הודיעה לבורסה חברת טכנופלס ונצ'ר  כי היא "תתחיל לבחון השקעות בחברות ובמיזמים העוסקים בתחום הסייבר, ובכלל זה בתחום טכנולוגיית הבלוקצ'יין". טכנופלס נסחרת כיום לפי שווי שוק של כ-17.5 מיליון שקל, לאחר שמנייתה ירדה ב-28% מאז השיא שרשמה לאחר אותו דיווח.

החברה האחרונה, בינתיים, שדיווחה לרשות ניירות ערך על כוונתה להיכנס לפעילות בתחום הבלוקצ'יין, הייתה וויטסמוק  תוכנה, שב-22 בפברואר הודיעה כי היא "בוחנת כניסה לתחום קידום בורסות מסחר, ארנקים ומטבעות דיגיטליים". וויטסמוק, הפועלת בתחום השיווק באינטרנט, גייסה בינואר כ-2 מיליון שקל מיאיר גולדפינגר, מייסד ICQ, ומשקיעים נוספים. החברה נסחרת כיום לפי שווי שוק של כ-21 מיליון שקל, לאחר שמנייתה צנחה ביותר מ-30% מאז השיא שאליו הגיעה לאחר שדיווחה על אותו גיוס - וחזרה למחיר דומה שבו נסחרה בתחילת 2018.

עוד כתבות

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר