גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החשש מהברקזיט היה מוגזם: מצבה של בריטניה נהדר, תודה

כשבריטניה הצביעה בעד היפרדות מהאיחוד האירופי ביוני 2016, מומחים רבים ניבאו לה אסון, אבל למרות התחזיות הקודרות השנה החולפת הייתה מצוינת בסך-הכול ● עזיבת האיחוד, שאמורה להתרחש בעוד שנה בדיוק, עשויה להתברר כהרבה פחות קשה, כלכלית, ממה שמישהו חשב

הפגנה בלונדון נגד הברקזיט / צילום: רויטרס, Peter Nicholls
הפגנה בלונדון נגד הברקזיט / צילום: רויטרס, Peter Nicholls

בשביל מדינה שהייתה אמורה לזחול תחת חורבות הצבעת הברקזיט, בריטניה נהנית עד כה משנה מצוינת. מספר המועסקים נמצא בשיא, ופערי ההכנסות קרובים לשפל של 30 שנה לפי לשכת הסטטיסטיקה הלאומית. הזמנות חדשות מיצרנים מצויות ברמת שיא של דור שלם, והמעסיקים מתקשים באופן כללי לגייס מספיק עובדים כדי לעמוד בביקוש. אפילו מדד האושר הלאומי החדש יחסית רושם שיא.

כשבריטניה הצביעה בעד עזיבת האיחוד האירופי ביוני 2016, התחזית הייתה שונה לגמרי. מארק רוטה, ראש ממשלת הולנד, הכריז ש"בריטניה זה עתה קרסה מבחינה פוליטית, מוניטרית, חוקתית וכלכלית". אבל הקריסה עדיין לא נראית באופק - מה שמוזר בהתחשב במספרם הרב של המומחים שניבאו שניצחון למחנה הברקזיט יבשר אסון. כעת, קרוב לשנתיים אחרי ההצבעה, התמונה ברורה יותר, ויש שפע של ראיות שיאתגרו את הדעה המקובלת, לאלה שיכולים לראות אותן.

רק איכות הדרמה הפוליטית נשארה מפוקפקת. מי שמסתכל רק על ווסטמינסטר, כלומר הפרלמנט, רואה לנגד עיניו אסון. ראשי מחנה הברקזיט לא חשבו מספיק על מה הם יעשו במקרה ניצחון, ולכן הם החלו להרוס זה את זה כאשר הניצחון הגיע. תרזה מיי, שהתנגדה לברקזיט, הפכה לראשת הממשלה, ואיבדה את הרוב שלה בפרלמנט בבחירות מוקדמות בקיץ שעבר. היא ממשיכה בתפקיד, אבל ללא סמכות רבה.

הברקזיט הפך על הראש את כל הממסד הפוליטי. זו הייתה מהפכה, אבל לא הופיע משטר חדש. יכול להיות שזה דבר טוב: אחרי כל הפירוטכניקה של שלוש השנים האחרונות, קצת שעמום פוליטי הוא דבר מבורך. אם זהו משבר, יש לו מנגנוני פיצוי.

בריצה למשאל העם ב-2016, קרן המטבע הבינלאומית ניבאה שהצבעה לברקזיט תניב "ירידות חדות במחירי המניות והבתים" והאטה בהשקעות הזרות. כל השלושה הללו המשיכו לרשום שיאים חדשים. ברקליס צפה שתהיה התכווצות של 0.4% בתמ"ג הבריטי ב-2017, קרדיט סוויס צפה ירידה של 1%, ונומורה צפה ירידה של 1.3%. בפועל, התמ"ג הבריטי עלה ב-1.4%. OECD הזהיר שהצרכנים יפחדו ויצמצמו הוצאות, וזה לא קרה.

האזהרה החריפה ביותר באה אולי מן האוצר הבריטי. התחזית המתונה יותר קבעה שהכלכלה "תשקע למיתון עם ארבעה רבעונים של צמיחה שלילית, והאבטלה תגדל בחצי מיליון איש ואשה, כאשר כל האזורים ירשמו גידול במספר דורשי העבודה". בדיעבד, הצמיחה הכלכלית הואצה אחרי הצבעת הברקזיט. התעסוקה עלתה ב-560,000 איש ואשה, ושיעור האבטלה הנוכחי הוא בשפל של 43 שנים.

איך יכלו כל-כך הרבה מוחות גדולים לשגות כל-כך? זהו מקרה בוחן של הטיה לא מודעת בתחזיות.

יותר מדי כלכלנים הניחו שהציבור הבריטי יגיב להצבעת הברזיט כפי שהם עצמם היו מגיבים: לרוץ למקום גבוה ולהמתין לצונאמי. לכן הם המציאו ניחושים - על ההוצאה הצרכנית, ההשקעות, הפריון - והכניסו אותם למודלים ממוחשבים שפלטו שטויות. התחזית הנכונה היחידה הייתה הירידה של 10% בערך הליש"ט, שהביאה איתה ברכות (יצוא תעשייתי מוגדל) וגם קללות (אינפלציה במחירים לצרכן של 3% בשיא).

המגזר הפיננסי לא נטש בהמוניו

גם האקסודוס הגדול של עובדי המגזר הפיננסי לא התרחש. לפני משאל העם, הבנקים התחרו באזהרות שהם לא יבזבזו זמן ויארזו מזוודות ויזמינו טיסות - גולדמן זאקס וג'יי.פי מורגן אפילו תרמו חצי מיליון ליש"ט לקמפיין ההישארות באיחוד. דויטשה בנק דיבר על העברת 4,000 עובדים מלונדון. מאז דויטשה נרגע מאוד, וכעת הוא מדבר רק על כמה מאות עובדים. בקיץ האחרון הוא חכר אפילו מטה חדש בלונדון.

קל להסביר את האיתנות של לונדון. היא אולי המרכז הפיננסי המוביל בעולם. אין עיר אירופית אחרת שמתקרבת אליה, לא רק בפיננסים אלא גם באווירה תוססת, אנשים והזמנות. מה הטעם להרוויח יותר כסף בפרנקפורט אם צריך להוציא אותו בפרנקפורט? היתרונות של לונדון - אזור הזמן, השפה, העליונות של הטכנולוגיה הפיננסית, היקום הפיננסי - חיים וקיימים עדיין. היריבות הגדולות ביותר שלה הן הונג קונג, ניו-יורק וסינגפור, שכולן מסתדרות היטב מחוץ לאיחוד האירופי.

כשחברות מתיישבות לתכנן תרחישי ברקזיט, הן מגלות שזה לא קשה במיוחד. הסכם סחר חופשי עם האיחוד האירופי בסגנון נאפט"א בצפון אמריקה הוא התוצאה הצפויה ביותר, בתמורה למזומנים שתשלם בריטניה לאיחוד (הנתון הנוכחי הוא 37 מיליארד ליש"ט על פני כמה עשורים). אם הבריטים ישיגו עסקה גרועה (האופציה בעלת הסיכוי השני בגודלו), העסקים ימשיכו לציית לאותם כללים של האיחוד האירופי כמו היום, כלומר לא יהיה הרבה שינוי.

אם השיחות ייכשלו, או שהפרלמנט של וולוניה (בלגיה הצרפתית) יטיל וטו על העסקה, כללי ארגון הסחר האירופי ייכנסו לתוקף, והמכסים יהיו בגובה ממוצע של 4.2%. זה יגרום כאב ראש ליבואנים, אבל לא יהיה משהו דרמטי. לכן, גם בתרחיש הגרוע ביותר, הברקזיט אינו קטסטרופה.

מבחינת הבוסים במגזר הפיננסי, הברקזיט יחייב עשיית יותר עסקים ממשרד בדבלין או פריז, אבל האפקט שלו לא יהיה מעבר לכך. TheCityUK, גוף שמאגד את התעשייה הפיננסית, דיבר על נטישה של עד 100,000 משרות פיננסיות את לונדון אחרי הצבעת הברקזיט. כעת הוא מעריך שהמספר יהיה קרוב יותר ל-3,000.

עובדים זרים נטשו, אבל רבים הגיעו

הרעיון של עובדים זרים שנוטשים את בריטניה לכד את הדמיון ברחבי העולם, בייחוד אצל אלה שמחפשים הוכחות לאסון שהם ניבאו בטעות. דיווח ב"ניו-יורק טיימס" לפני כמה חודשים תיאר "בריחת עובדים זרים" שנוטשים מעסיקים בריטים "לאנחות". מאמר אחר תיאר עזיבה של עובדים בשירות הבריאות הלאומי, NHS, בנימוק שהמדינה שאליה הם היגרו, בריטניה, "כבר לא קיימת".

אבל בריטניה קיימת ועוד איך, וכמוה גם NHS, ששורותיו גדושות כעת בעובדים ממדינות האיחוד יותר מאי פעם (בייחוד רופאים בהתמחות). זה נכון גם לגבי אוניברסיטאות: 382 אזרחים של האיחוד האירופי עזבו את קיימברידג' בשנה שעברה, אבל 509 חברי סגל ועובדים חדשים מאירופה הגיעו. סקר אוניברסיטאות בריטיות של כתב העת "ספקטייטור" מראה ששני שלישים מהן דיווחו על גידול במספר האירופים שעובדים בהן בשנה שעברה. אותה המגמה קיימת בכלכלה בכללותה: מאז הצבעת הברקזיט, לפי לשכת הסטטיסטיקה הבריטית, הגיעו לבריטניה 17 אזרחי האיחוד האירופי על כל עשרה כאלה שעזבו אותה.

עם זאת, המספר מוחלט של המגיעים מהאיחוד האירופי להתגורר בבריטניה ירד מהרמה שלפני ההצבעה - וכמה מעסיקים נכנסו לפאניקה, יחד עם כמה פוליטיקאים. ניקולה סטרג'ון, השרה הראשונה של סקוטלנד, הזהירה לאחרונה שמחצית מעובדי תעשיית עיבוד המזון בבריטניה הם אזרחי האיחוד. פדרציית המזון והשתייה הרחיקה לכת וקבעה שחברותיה "לא יוכלו אולי להאכיל את המדינה" בעקבות עזיבת האיחוד.

סטרג'ון הגזימה: 33% מאותם עובדים הם מהאיחוד האירופי, והנתון הזה היה רק 1% בשנת 2004. תעשיית עיבוד המזון, כמו תעשיות רבות אחרות, שינתה לגמרי את המודל העסקי שלה בתגובה לנדידת העובדים הזרים לבריטניה, בהיקף שהממשלה לא ניחשה.

החשש ממהגרים ירד בתלילות

אפקט ראוי לציון של הברקזיט היה התרככות האווירה הפוליטית. החשש מן המהגרים ירד בתלילות, למרות שההגירה עדיין גבוהה פי שניים מן היעד הממשלתי. המפלגה העצמאית הבריטית של נייג'ל פרג', הדבר הקרוב ביותר שיש לתנועה פופוליסטית בבריטניה, גוססת. עד לא מכבר היא הייתה המפלגה השלישית בגודלה, ואילו היום היא אתנחתא קומית עם 2% מהבוחרים וללא סיכוי למושב בפרלמנט.

השוו את זה למהומה ביתר אירופה. מפלגות פופוליסטיות כבשו לאחרונה יותר ממחצית מהמצביעים באיטליה, שליש מהבוחרים לנשיאות בצרפת, חמישית מהבוחרים בגרמניה ובאוסטריה ובערך אותו שיעור של מושבי פרלמנט. בריטניה של הברקזיט היא נווה מדבר של יציבות בהשוואה, אולי כור ההיתוך המוצלח ביותר ביבשת. נכון שמפלגת הלייבור הבריטית, בהנהגה שמאלית חדשה, היא איום על השקט, אבל האיום הפופוליסטי על אירופה גורש בהצלחה מן הפוליטיקה הבריטית.

לבלבל בין פופוליזם לברקזיט זה כמו לבלבל בין מחלה לתרופה שלה. כפי שמדען המדינה יאן-ורנר מילר מפרינסטון הגדיר, פופוליזם הוא צורה של רטוריקה, לא סדר יום פוליטי. זה עניין של נפנוף אגרוף כלפי הממסד, לומר שמפלגתך היא יחידה שמייצגת את הרוב השקט. אבל בריטניה הציעה תרופה קלה יותר: אם מתייחסים לחששות של אנשים, הפופוליזם מסתלק.

הברקזיט החזיר לסדר היום נושאים חשובים שהוזנחו, שהם מעבר להגנה על מדינת הלאום ושליטה בגבולות. בפרלמנט מדברים כעת רבות על הרצונות והצרכים של אלה שהצביעו בעד הברקזיט - בדרך כלל אנשים פחות אמידים שלא למדו באוניברסיטה. הקבוצה הזו שהייתה שקופה מזכירה שהיא קיימת.

אבל הברקזיט לא היה חייב להיות בלגן פוליטי כזה. רבות מהטענות השטחיות שהשמיעו תומכיו הופרכו, במחיר מסוים למוניטין הבריטי בעולם. שר האוצר האמריקאי סטיבן מנוצ'ין אומר שבריטניה היא "ראשונה בתור" לעסקת סחר חופשי עם ארה"ב, אבל ההתקדמות במו"מ היא איטית להחריד. במהלך הקמפיין ההנחה הייתה שהמו"מ עם בריסל יהיה מהיר וקל. במקום זאת אנחנו רואים עינוי דיפלומטי חדש מאיחוד אירופי מאורגן היטב שרואה בטיפול שלו בבריטניה חלק מהמלחמה בתנועות הפופוליסטיות בתחומו.

הפרלמנט הבריטי מלא בפוליטיקאים שמפנטזים על סיכול התהליך כולו איכשהו. תרזה מיי זקוקה לאישור הפרלמנט לכל עסקה. חברי בית רבים נלהבים מהרעיון של למרר את חייה כדי שכל הברקזיט יתבטל. אבל זהו חלום באספמיה. מייקל או'לירי, מנכ"ל ראיינאייר, ציין לאחרונה שבני עמו האירים נוהגים לערוך משאלי עם "עד שהעם נותן את התשובה הנכונה". אבל זו לא הדרך הבריטית. וגם אם הייתה הצבעה חוזרת, התמיכה בברקזיט כמעט לא השתנתה מיום ההצבעה ב-2016, והמדינה עדיין מפולגת במידה שווה.

הצבעת האמון הגדולה בממלכה

אם גורל הברקזיט היה מוכרע על-ידי איכות ההנהגה הפוליטית, הפרויקט היה ננטש לפני זמן רב. אבל זו לא הייתה בחירה ממשלתית או חישוב של תמ"ג לנפש: הברקזיט הוא על ריבונות, דמוקרטיה והרעיון שהחוקים והממשלה הבריטיים צריכים להיות מוחלטים רק על-ידי כך שהציבור הבריטי בוחר. זו הייתה למעשה הצבעת האמון הגדולה ביותר בפרויקט הממלכה המאוחדת, והאמון הזה לא הלך לאיבוד.

לעתים תכופות מגיע למערכת אימייל שמקבץ חדשות שמכילות את המילים "למרות הברקזיט". לדוגמה: "סיטיגרופ ישקיע בלונדון, ישכור עובדים, למרות הברקזיט" או, "למרות הברקזיט, סוכנויות נכסים בסיטי גורפות הטבות של שנת שיא". לכל אלה אין קשר לברקזיט, שעדיין לא התרחש. כשזה יקרה, זה עשוי להסתכם בהרבה פחות, מבחינה כלכלית, מכפי שחושבים תומכי הברקזיט או מתנגדיו.

יכול להיות שהברקזיט עצמו לא יהיה טוב או רע לבריטניה. הוא יביא סמכויות נוספות, והכול יהיה תלוי אם הן ישמשו היטב או בצורה גרועה את רחוב דאונינג 10. אלה הם ימים מוקדמים, אבל ממה שראינו עד כה, זה נראה כמו הימור שהרבה בריטים עדיין שמחים שהם לקחו. 

כלכלת בריטניה מפגרת אחרי עמיתותיה בעולם, אבל מצבה פחות גרוע ממה שחשבו

בריטניה נכנסה לשנתה האחרונה באיחוד האירופי כשהיא אמורה להיות הכלכלה בעלת הצמיחה האיטית ביותר מבין עמיתותיה המדינות העשירות, עם אי ודאות שצפויה לקזז את יתרונות ההתחזקות הגלובלית, וכאשר היא מנהלת מרוץ נגד השעון על קביעת פרטי היציאה והעתיד שלה.

מאז שהבוחרים הבריטיים העדיפו ברוב קטן את הברקזיט במשאל העם ביוני 2016, הצמיחה היציבה אם כי לא פנטסטית של בריטניה הייתה טובה יותר מרוב התחזיות. אבל ברבעון האחרון של 2017 בריטניה רשמה את ההתרחבות החלשה ביותר מבין מדינות מועדון שבע הכלכלות המתועשות הגדולות ביותר.

ראשת הממשלה תרזה מיי סיירה במדינה בשבוע שעבר כדי לציין את השנה שנותרה עד לפרישה הרשמית של המדינה מהאיחוד האירופי ב-29 במארס 2019. בהודעה שפרסמה לשכתה, היא ציירה את הברקזיט כהזדמנות להקפיץ את הכלכלה הבריטית על ידי שחרורה מקבלת ההחלטות באיחוד ופתיחת שווקים חדשים ליצוא.

"אני נחושה בכך שהעתיד שלנו יהיה בהיר. זה עתיד שבו אנחנו נסחר בחופשיות עם ידידים ושותפים ברחבי אירופה ומעבר לה", אמרה מיי.

כלכלנים אומרים שלפי שעה, החזון של מיי נשאר מרוחק. התחזיות ל-2018 מעמידות את בריטניה בתחתית טבלת הביצועים של מדינות 7G.

בכמה צמח התמג הבריטי

ארגון OECD צופה לבריטניה צמיחה של 1.2% השנה, אותו קצב שצפוי ליפן. ארה"ב והכלכלות המפותחות האחרות צפויות לצמוח הרבה יותר מהר, כאשר הכלכלה העולמית צומחת בצורה אחידה אחרי תקופה ממושכת של צמיחה לא עקבית.

נציגים מלונדון ומבריסל הסכימו בחודש שחלף על תנאים לתקופת המעבר שתגשר בין הברקזיט הרשמי בעוד שנה, לבין ההתחלה הרשמית של הסדרי המסחר החדשים בסוף 2020.

אבל בעיות קריטיות נשארו פתוחות, כאשר מו"מ הברקזיט, שאמור להסתיים באוקטובר השנה, נכנס לשלב הסופי שלו כשהשעון מתקתק.

הנושאים ונותנים צריכים לסכם פתרון למניעת הצורך בתחנות מכס בגבולות, ותשתיות נוספות על הגבול בין הרפובליקה של אירלנד, שחברה באיחוד, לצפון אירלנד, שהיא חלק מבריטניה. מיי מצויה עדיין תחת לחץ מצד ניצי הברקזיט בבית שדורשים ממנה להתנתק בהחלטיות מהאיחוד האירופי.

העסקים אומרים שהאי ודאות מעיקה על הפעילות.

התמ"ג הבריטי עלה ב-1.4% ברבעון האחרון של 2017 בהשוואה לרבעון המקביל שנה לפני כן, לפי הנתונים שפרסמה בשבוע שעבר הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה.

ארה"ב צמחה ב-2.9% לפי נתון מעודכן של משרד המסחר האמריקאי מיום ד' שעבר. באירופה, צרפת, גרמניה ואיטליה עקפו בנקל את הצמיחה הבריטית, וזהו היפוך בהשוואה לשנים הקודמות, שבהן בריטניה דהרה בראש העדר האירופי כאשר גוש האירו התקשה להיחלץ ממשבר החובות שלו.

ועדיין, הציפיות להאטה עמוקה יותר בבריטניה התבררו כלא נכונות, כאשר ההוצאה הצרכנית מחזיקה מעמד למרות האינפלציה הגבוהה יחסית והליש"ט החלשה, שסיפקה עידוד ליצוא.

ב-2017, מאזן הסחר - יצוא בניכוי יבוא - תרם את התרומה הגדולה ביותר שלו לצמיחה השנתית מאז 2011, לפי לשכת הסטטיסטיקה. האבטלה המשיכה לרדת, לשפל של ארבע שנים, 4.3%, בשלושת החודשים נובמבר-ינואר.

אבל השקעות העסקים היו נמוכות יותר מהממוצע במדינות 7G מאז משאל העם, לפי הבנק אוף אינגלנד. דוברי הבנק המרכזי אומרים שהאי ודאות בנוגע לקשרים העתידיים של בריטניה עם האיחוד האירופי גורמת לחברות לעכב השקעות גדולות - מגמה שהם צופים שתימשך עד שמתווה היחסים החדש עם האיחוד ילבש צורה.

הבנק המרכזי מאמין שהחולשה הזו בהשקעות פוגעת ביכולת הכלכלה להתרחב בלי להצית אינפלציה. הבנק אותת שהוא יעלה את הריביות השנה ובשנה הבאה כדי להחזיר את האינפלציה ליעד של 2%.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר