גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההנפקות הפרטיות בארה"ב גייסו יותר מ-2.4 טריליון דולר ב-2017

גיוסי הפרייבט אקוויטי והנפקות המטבעות הדיגיטליים עקפו בשנה שעברה את ההנפקות הציבוריות בשוק ההון האמריקאי ● גיוסי הון עצומים כמו זה שמבצעת טלגרם, ממחישים את הסיכון הגבוה בשוקי ההון הפרטיים

פאבל דורוב, מייסד טלגרם. המטבע הדיגיטלי התייקר עוד לפני שהונפק/ צילום: רויטרס
פאבל דורוב, מייסד טלגרם. המטבע הדיגיטלי התייקר עוד לפני שהונפק/ צילום: רויטרס

כשאפליקציית המסרונים טלגרם גייסה השנה יותר ממיליארד דולר לפרויקט של השקת מטבע קריפטוגרפי, הוא התעלם משוק המניות והזמין במקום זאת קבוצת חברות להשקיע במטבעות דיגיטליים שלו. המשקיעים האלה תומכים במיזם שעוד לא נולד. מעט מאוד ידוע על הבעלות על החברה הפרטית הזו ועל המימון שלה. ובכל זאת, 81 משקיעים התגייסו כדי להזרים לחברה 850 מיליון דולר כבר בסבב הגיוס הראשון, ובסוף מארס כבר דווח כי היקף הגיוס הוכפל.

הגיוס של טלגרם הוא ציון דרך בעלייה הדרמטית של שוקי הון פרטיים, שעקפו את השווקים הציבוריים והפכו לדרך הפופולרית ביותר של חברות לגייס כספים בארה"ב. התופעה הזו משנה בכמה דרכים את האופן שבו החברות מנוהלות ומתפקדות. השווקים הפרטיים "מעצבים מחדש את הנוף הפיננסי", אמר ג'ייסון תומאס, מנהל המחקר בחברת האקוויטי הפרטי קרלייל גרופ. "הצמיחה של ההון הפרטי היא לכל רוחב הכלכלה".

עם מעט מידע על הכספים שגויסו באופן פרטי, כולל זהות המשקיעים, קשה לקבל תמונה ברורה של מה שקורה בשווקים האלה. ניתוח של ה"וול סטריט ג'ורנל" מצא כי הם הוכפלו ויותר בגודלם בעשור האחרון, ועלו בכך על צמיחת שוקי המניות והאג"ח שזמינים לכל המשקיעים.

השווקים הציבוריים גייסו 2.1 טריליון דולר

לפחות 2.4 טריליון דולר גויסו באופן פרטי בארה"ב בשנה שעברה. השווקים הציבוריים גייסו 2.1 טריליון דולר, לפי ניתוח הג'ורנל של אלפי תשקיפי הנפקות ונתונים שסיפקה חברת הנתונים דילוג'יק. עסקאות המוכרות כגיוסי פרייבט אקוויטי, שהן החלק הגדול של השווקים הפרטיים, גייסו לפחות 1.6 טריליון דולר עבור חברות ועסקים בשנה עברה, לפי ניתוח של יותר מ-40 אלף הודעות רשמיות על גיוסים כאלה.

השווקים הפרטיים פורחים גם בזכות החברות שלהוטות לגייס כספים בלי הדרישות הרגולטוריות של הנפקות לציבור, וגם בזכות משקיעים שמחפשים דרכים חדשות להשיג תשואות נדיבות מחוץ לשוקי המניות והאג"ח.

הגאות בשוק ההנפקות הפרטיות מסייעת ללא ספק לכמה עסקים לצמוח. הון פרטי יכל לעודד חדשנות, מפני שהוא מאפשר לחברה לקחת סיכון בלי לדווח על ההשלכה המידית על הרווחים. זוהי סיבה אחת לכך שהתרחבות השוק הפרטי חשובה במיוחד לעמק הסיליקון. "זה מעודד יזמות, מפני שלחברות יש הרבה אופציות להשיג הון", אמרה ז'קלין קלי, ראש יחידת שוק ההנפקות הראשוניות באמריקה של חברת ראיית החשבון ארנסט אנד יאנג.

כשההון הפרטי גדל, השווקים הציבוריים מתכווצים: מספר החברות הבורסאיות צנח ביותר ממחצית מ-1996. ההתרחקות הזו ממניות בארה"ב מדאיגה כמה רגולטורים, ומאתגרת כמה ממושגי היסוד בניהול התאגידי. "יש פחות הזדמנויות השקעה למשקיעים מחוץ לוול סטריט", אמר יו"ר רשות ניירות הערך הפדרלית (SEC), ג'יי קלייטון, בוועדה בקונגרס בשנה שעברה.

חברות שמנפיקות מניות ואג"ח חייבות להירשם ב-SEC ולפרסם פרטים פיננסיים "אינטימיים" שלהן. לעומת זאת, בגיוסי הון פרטיים המפקחים דורשים מעט, ולעתים לא דורשים בכלל, גילוי ודיווח. המצב הזה מאפשר לחברות ולשוק ההון הרחב לפעול ולהתרחב "מתחת לרדאר".

השקעה בגיוס הון פרטי מוגבלת במקרים רבים למוסדות כמו קרנות פנסיה, קרנון הות ממשלתיות וקרנות גידור, פירמות מוול סטריט וחברות ביטוח. במקרים מסוימים, משקיעים פרטיים עשירים במיוחד יכולים להשתתף בגיוס. ההוצאה של משקיעים קטנים יותר מהתהליך - משמעותה, בין השאר, שהם לא יכולים לקבל נתח מהצמיחה המוקדמת המדהימה של כמה סטארט-אפים, בעיקר בעמק הסיליקון. המספר הממוצע של משקיעים בהנפקות פרטיות בשנה שעברה היה שמונה, לפי הניתוח שביצע "וול סטריט ג'ורנל".

השיא של סופטבנק: גיוס של 93 מיליארד דולר

שוקי ההון הפרטיים כוללים חברות בכל גודל - ממפעילות קטנות של בארות נפט ועד לענקית עסקי החקלאות קרגיל, שמגייסות הון ומנפיקות אג"ח למספר מצומצם של משקיעים. מעבר להנפקות הפרטיות האלה, חברות מוכרות חוב (אג"ח) באופן פרטי למשקיעים גדולים כמו בנקים, במה שנקרא "עסקאות 144A". נוסף על כך, ממשיכות לצוץ בשווקים נישות חדשות, כמו מכירה של מניות באמצעות מימון המונים (crowdfunding) או הנפקות ראשוניות של מטבעות דיגיטליים (ICOs).

בשנה שעברה נרשמו יותר גיוסי הון של כמה מיליארדי דולרים בשוק הפרטי מאשר בשוק הציבורי. לפחות 20 הנפקות פרטיות, רובן של קרנות, גייסו יותר מ-4 מיליארד דולר כל אחת, לפי ניתוח של "וול סטריט ג'ורנל". הנתון הזה כלל את הגיוס של 93 מיליארד דולר על ידי תאגיד ההשקעות היפני סופטבנק גרופ, שמתמחה בהשקעות טכנולוגיה, והיה גיוס שיא עולמי. לשם השוואה, הנפקת המניות הראשונית הגדולה ביותר בשנה שעברה, של חברת ההייטק סנאפ, גייסה 3.9 מיליארד דולר בלבד.

כמות אדירה של כספים ממתינה לרגע הנכון לזרום לשוק: נכסי חברות הפרייבט אקוויטי (השקעות פרטיות) הסתכמו ביוני 2017 ב-2.8 טריליון דולר, שמתוכם טריליון דולר עדיין לא הושקעו, לפי הנתונים העדכניים ביותר של חברת המחקר Preqin.

כל הכסף הזה שמחפש את ההשקעה הנוצצת הבאה יכול להסביר את עלייתה של תופעת עמק הסיליקון של "חדי-קרן" - חברות המוערכות בשווי של מיליארד דולר ויותר על ידי קרנות הון סיכון. מספר חדי-קרן בארה"ב הוכפל בתוך ארבע שנים, ל-105 חברות בפברואר לעומת 31 בדצמבר 2014, על פי בדיקת "וול סטריט ג'ורנל". בין חדרי הקרן האלה, אתר השכרת הדירותAirbnb הוערך ב-31 מיליארד דולר בסבב הגיוס התשיעי של החברה לפני שנה.

ענקית שיתוף הרכב אובר נותרה פרטית תשע שנים לאחר הקמתה. לפי הערכות עדכניות, ביוני 2016 גדלה שוויה של אובר ל-68 מיליארד דולר, גם ללא השתתפות של משקיעים מחוץ לוול סטריט. המשקיעים הבולטים באובר הם תמהיל טיפוסי של שוקי הון פרטיים: קרנות הון סיכון, חברות השקעות מוול סטריט כמו בלקרוק או גולדמן זאקס, וממשלות כמו סעודיה וקטאר ​​באמצעות קרנות הון ממשלתיות.

תקנות ה-SEC קובעות כי כמה מההנפקות הפרטיות יימכרו רק לבנקים ולמשקיעים מוסדיים. הנפקות אחרות יכולות למכור לאותן חברות בתוספת משקיעים כשירים - כלומר, כאלה עם הכנסה נטו של יותר מ-200 אלף דולר או עם הון בשווי נטו של מיליון דולר, לא כולל נדל"ן. מבחן זה מותיר מחוץ להנפקות 90% ממשקי הבית בארה"ב, על פי דוח ה-SEC לשנת 2015.

ההבטחה המפוקפקת של טלגרם

אחד המגזרים בעלי הצמיחה המהירה ביותר בשווקים הפרטיים הוא מגזר האשראי הפרטי. אחד האינדיקטורים לצמיחתו של שוק זה הוא הגידול בנכסי הקרנות שהוקמו עבור הלוואות חשאיות כאלה. אלה גדלו פי ארבעה ויותר על פני עשור לסכום של 722.8 מיליארד דולר עד סוף 2017, על פי נתוני חברת הייעוץ המילטון ליין. השוק הצומח במהירות הקל על חברות קטנות ובינוניות לקבל הלוואות. ואולם הסיכון של הלוואות רעות גלש מעבר לבנקים, הפועלים תחת פיקוח הדוק, אל תוך שוק שאינו מפוקח במידה רבה, והדבר מעלה שאלות לגבי ההשלכות האפשריות במקרה של האטה על הכלכלה הרחבה.

"וול סטריט ג'ורנל" בחן את שוק ההון הפרטי הגדול ביותר, סוג של הנפקות פרטיות המוכרות בשם "תקנה ד'" (Regulation D), אשר ניתן לאמוד את היקפן כי הן מדווחות ל-SEC. הנפקות אלה הסתכמו בלפחות 1.6 טריליון דולר בשנה שעברה - יותר מפי שלושה מהסכום בשנת 2009. ואולם, גם כשחברות חושפות הנפקות פרטיות, המידע שנחשף לציבור נותר מוגבל ביותר.

טלגרם היא דוגמה טובה לכך. החברה לא אמרה דבר על גיוס ההון שביצעה עבור פלטפורמת הבלוקצ'יין והתשלומים שהיא מתכננת להקים. אתר החברה מציין רק כי טלגרם "נתמכת" על ידי האחים הרוסים פאבל וניקולאי דורוב, שהוזכרו כמנהלי טלגרם בדיווח ל-SEC על הגיוס של 850 מיליון דולר. בדיווח של טלגרם, שפיתחה אפליקציית מסרים מיידיים פופולרית מאוד, היא לא חשפה את היקף הכנסותיה והציגה רק חוזה אחד, שנחתם על ידי פירמת רואי חשבון מאיי הבתולה הבריטיים.

הגיוס הענקי של טלגרם מדגים את הסיכון בשוקי הון פרטיים. בבורסות לניירות ערך מחירי המניות של חברות מוצגים לציבור ובעלי המניות יכולים בדרך כלל למצוא קונה למניות במחיר כלשהו אם הם רוצים לצאת מההשקעה. לעומת זאת, למשקיעים שהופכים לבעלי חלק מעסק פרטי באמצעות עסקה פרטית - אין כל ערובה כזו. נוסף על כך, מניות המונפקות בהקצאות פרטיות הן בדרך כלל "מוגבלות" - כלומר, בדרך כלל לא ניתן למכור אותן במשך שישה חודשים עד שנה לפחות.

על פי מסמכים שהגיעו לידי "וול סטריט ג'ורנל", טלגרם הבטיחה כי תחזיר למשקיעים את כספם, אם הרשת מבוססת הבלוקצ'יין שהיא מתכננת לא תושק עד אוקטובר 2019. ואולם, אותם מסמכים גם מזהירים כי "לא יכול להיות כל ביטחון" לכך שיישאר בידי החברה מספיק כסף כדי להחזיר את ההשקעה כמובטח. לפי אותם מסמכים, אף שהמטבעות הדיגיטליים שהחברה מתכננת עדיין לא הונפקו, המחיר הנדרש כדי להיכנס להשקעה בהם עלה מ-38 סנט לכל מטבע, על בסיס סבב הגיוס הראשון שהושלם בפברואר, למחיר ממוצע צפוי של 1.33 דולרים בסבב השני שהתחיל בסוף פברואר.

האנליסט צ'ארלס נויס מפנטרה קפיטל, קרן גידור קריפטו, אמר שהתוכניות הטכניות שפורסמו עבור הרשת החדשה של טלגרם, הן "לגמרי בלתי מוכחות". במאמר שפרסם באתר Medium, האנליסט כתב כי הוא "לא היה שם אפילו סנט אחד שאכפת לו להפסיד" על ההשקעה הזאת. טלגרם סירבה להגיב על הטענות.

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

תיקון והתנצלות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● חיל האוויר תקף אתרים צבאיים ומחסני אמצעי לחימה של חיזבאללה בדרום לבנון ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?