גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

ההנפקות הפרטיות בארה"ב גייסו יותר מ-2.4 טריליון דולר ב-2017

גיוסי הפרייבט אקוויטי והנפקות המטבעות הדיגיטליים עקפו בשנה שעברה את ההנפקות הציבוריות בשוק ההון האמריקאי ● גיוסי הון עצומים כמו זה שמבצעת טלגרם, ממחישים את הסיכון הגבוה בשוקי ההון הפרטיים

פאבל דורוב, מייסד טלגרם. המטבע הדיגיטלי התייקר עוד לפני שהונפק/ צילום: רויטרס
פאבל דורוב, מייסד טלגרם. המטבע הדיגיטלי התייקר עוד לפני שהונפק/ צילום: רויטרס

כשאפליקציית המסרונים טלגרם גייסה השנה יותר ממיליארד דולר לפרויקט של השקת מטבע קריפטוגרפי, הוא התעלם משוק המניות והזמין במקום זאת קבוצת חברות להשקיע במטבעות דיגיטליים שלו. המשקיעים האלה תומכים במיזם שעוד לא נולד. מעט מאוד ידוע על הבעלות על החברה הפרטית הזו ועל המימון שלה. ובכל זאת, 81 משקיעים התגייסו כדי להזרים לחברה 850 מיליון דולר כבר בסבב הגיוס הראשון, ובסוף מארס כבר דווח כי היקף הגיוס הוכפל.

הגיוס של טלגרם הוא ציון דרך בעלייה הדרמטית של שוקי הון פרטיים, שעקפו את השווקים הציבוריים והפכו לדרך הפופולרית ביותר של חברות לגייס כספים בארה"ב. התופעה הזו משנה בכמה דרכים את האופן שבו החברות מנוהלות ומתפקדות. השווקים הפרטיים "מעצבים מחדש את הנוף הפיננסי", אמר ג'ייסון תומאס, מנהל המחקר בחברת האקוויטי הפרטי קרלייל גרופ. "הצמיחה של ההון הפרטי היא לכל רוחב הכלכלה".

עם מעט מידע על הכספים שגויסו באופן פרטי, כולל זהות המשקיעים, קשה לקבל תמונה ברורה של מה שקורה בשווקים האלה. ניתוח של ה"וול סטריט ג'ורנל" מצא כי הם הוכפלו ויותר בגודלם בעשור האחרון, ועלו בכך על צמיחת שוקי המניות והאג"ח שזמינים לכל המשקיעים.

השווקים הציבוריים גייסו 2.1 טריליון דולר

לפחות 2.4 טריליון דולר גויסו באופן פרטי בארה"ב בשנה שעברה. השווקים הציבוריים גייסו 2.1 טריליון דולר, לפי ניתוח הג'ורנל של אלפי תשקיפי הנפקות ונתונים שסיפקה חברת הנתונים דילוג'יק. עסקאות המוכרות כגיוסי פרייבט אקוויטי, שהן החלק הגדול של השווקים הפרטיים, גייסו לפחות 1.6 טריליון דולר עבור חברות ועסקים בשנה עברה, לפי ניתוח של יותר מ-40 אלף הודעות רשמיות על גיוסים כאלה.

השווקים הפרטיים פורחים גם בזכות החברות שלהוטות לגייס כספים בלי הדרישות הרגולטוריות של הנפקות לציבור, וגם בזכות משקיעים שמחפשים דרכים חדשות להשיג תשואות נדיבות מחוץ לשוקי המניות והאג"ח.

הגאות בשוק ההנפקות הפרטיות מסייעת ללא ספק לכמה עסקים לצמוח. הון פרטי יכל לעודד חדשנות, מפני שהוא מאפשר לחברה לקחת סיכון בלי לדווח על ההשלכה המידית על הרווחים. זוהי סיבה אחת לכך שהתרחבות השוק הפרטי חשובה במיוחד לעמק הסיליקון. "זה מעודד יזמות, מפני שלחברות יש הרבה אופציות להשיג הון", אמרה ז'קלין קלי, ראש יחידת שוק ההנפקות הראשוניות באמריקה של חברת ראיית החשבון ארנסט אנד יאנג.

כשההון הפרטי גדל, השווקים הציבוריים מתכווצים: מספר החברות הבורסאיות צנח ביותר ממחצית מ-1996. ההתרחקות הזו ממניות בארה"ב מדאיגה כמה רגולטורים, ומאתגרת כמה ממושגי היסוד בניהול התאגידי. "יש פחות הזדמנויות השקעה למשקיעים מחוץ לוול סטריט", אמר יו"ר רשות ניירות הערך הפדרלית (SEC), ג'יי קלייטון, בוועדה בקונגרס בשנה שעברה.

חברות שמנפיקות מניות ואג"ח חייבות להירשם ב-SEC ולפרסם פרטים פיננסיים "אינטימיים" שלהן. לעומת זאת, בגיוסי הון פרטיים המפקחים דורשים מעט, ולעתים לא דורשים בכלל, גילוי ודיווח. המצב הזה מאפשר לחברות ולשוק ההון הרחב לפעול ולהתרחב "מתחת לרדאר".

השקעה בגיוס הון פרטי מוגבלת במקרים רבים למוסדות כמו קרנות פנסיה, קרנון הות ממשלתיות וקרנות גידור, פירמות מוול סטריט וחברות ביטוח. במקרים מסוימים, משקיעים פרטיים עשירים במיוחד יכולים להשתתף בגיוס. ההוצאה של משקיעים קטנים יותר מהתהליך - משמעותה, בין השאר, שהם לא יכולים לקבל נתח מהצמיחה המוקדמת המדהימה של כמה סטארט-אפים, בעיקר בעמק הסיליקון. המספר הממוצע של משקיעים בהנפקות פרטיות בשנה שעברה היה שמונה, לפי הניתוח שביצע "וול סטריט ג'ורנל".

השיא של סופטבנק: גיוס של 93 מיליארד דולר

שוקי ההון הפרטיים כוללים חברות בכל גודל - ממפעילות קטנות של בארות נפט ועד לענקית עסקי החקלאות קרגיל, שמגייסות הון ומנפיקות אג"ח למספר מצומצם של משקיעים. מעבר להנפקות הפרטיות האלה, חברות מוכרות חוב (אג"ח) באופן פרטי למשקיעים גדולים כמו בנקים, במה שנקרא "עסקאות 144A". נוסף על כך, ממשיכות לצוץ בשווקים נישות חדשות, כמו מכירה של מניות באמצעות מימון המונים (crowdfunding) או הנפקות ראשוניות של מטבעות דיגיטליים (ICOs).

בשנה שעברה נרשמו יותר גיוסי הון של כמה מיליארדי דולרים בשוק הפרטי מאשר בשוק הציבורי. לפחות 20 הנפקות פרטיות, רובן של קרנות, גייסו יותר מ-4 מיליארד דולר כל אחת, לפי ניתוח של "וול סטריט ג'ורנל". הנתון הזה כלל את הגיוס של 93 מיליארד דולר על ידי תאגיד ההשקעות היפני סופטבנק גרופ, שמתמחה בהשקעות טכנולוגיה, והיה גיוס שיא עולמי. לשם השוואה, הנפקת המניות הראשונית הגדולה ביותר בשנה שעברה, של חברת ההייטק סנאפ, גייסה 3.9 מיליארד דולר בלבד.

כמות אדירה של כספים ממתינה לרגע הנכון לזרום לשוק: נכסי חברות הפרייבט אקוויטי (השקעות פרטיות) הסתכמו ביוני 2017 ב-2.8 טריליון דולר, שמתוכם טריליון דולר עדיין לא הושקעו, לפי הנתונים העדכניים ביותר של חברת המחקר Preqin.

כל הכסף הזה שמחפש את ההשקעה הנוצצת הבאה יכול להסביר את עלייתה של תופעת עמק הסיליקון של "חדי-קרן" - חברות המוערכות בשווי של מיליארד דולר ויותר על ידי קרנות הון סיכון. מספר חדי-קרן בארה"ב הוכפל בתוך ארבע שנים, ל-105 חברות בפברואר לעומת 31 בדצמבר 2014, על פי בדיקת "וול סטריט ג'ורנל". בין חדרי הקרן האלה, אתר השכרת הדירותAirbnb הוערך ב-31 מיליארד דולר בסבב הגיוס התשיעי של החברה לפני שנה.

ענקית שיתוף הרכב אובר נותרה פרטית תשע שנים לאחר הקמתה. לפי הערכות עדכניות, ביוני 2016 גדלה שוויה של אובר ל-68 מיליארד דולר, גם ללא השתתפות של משקיעים מחוץ לוול סטריט. המשקיעים הבולטים באובר הם תמהיל טיפוסי של שוקי הון פרטיים: קרנות הון סיכון, חברות השקעות מוול סטריט כמו בלקרוק או גולדמן זאקס, וממשלות כמו סעודיה וקטאר ​​באמצעות קרנות הון ממשלתיות.

תקנות ה-SEC קובעות כי כמה מההנפקות הפרטיות יימכרו רק לבנקים ולמשקיעים מוסדיים. הנפקות אחרות יכולות למכור לאותן חברות בתוספת משקיעים כשירים - כלומר, כאלה עם הכנסה נטו של יותר מ-200 אלף דולר או עם הון בשווי נטו של מיליון דולר, לא כולל נדל"ן. מבחן זה מותיר מחוץ להנפקות 90% ממשקי הבית בארה"ב, על פי דוח ה-SEC לשנת 2015.

ההבטחה המפוקפקת של טלגרם

אחד המגזרים בעלי הצמיחה המהירה ביותר בשווקים הפרטיים הוא מגזר האשראי הפרטי. אחד האינדיקטורים לצמיחתו של שוק זה הוא הגידול בנכסי הקרנות שהוקמו עבור הלוואות חשאיות כאלה. אלה גדלו פי ארבעה ויותר על פני עשור לסכום של 722.8 מיליארד דולר עד סוף 2017, על פי נתוני חברת הייעוץ המילטון ליין. השוק הצומח במהירות הקל על חברות קטנות ובינוניות לקבל הלוואות. ואולם הסיכון של הלוואות רעות גלש מעבר לבנקים, הפועלים תחת פיקוח הדוק, אל תוך שוק שאינו מפוקח במידה רבה, והדבר מעלה שאלות לגבי ההשלכות האפשריות במקרה של האטה על הכלכלה הרחבה.

"וול סטריט ג'ורנל" בחן את שוק ההון הפרטי הגדול ביותר, סוג של הנפקות פרטיות המוכרות בשם "תקנה ד'" (Regulation D), אשר ניתן לאמוד את היקפן כי הן מדווחות ל-SEC. הנפקות אלה הסתכמו בלפחות 1.6 טריליון דולר בשנה שעברה - יותר מפי שלושה מהסכום בשנת 2009. ואולם, גם כשחברות חושפות הנפקות פרטיות, המידע שנחשף לציבור נותר מוגבל ביותר.

טלגרם היא דוגמה טובה לכך. החברה לא אמרה דבר על גיוס ההון שביצעה עבור פלטפורמת הבלוקצ'יין והתשלומים שהיא מתכננת להקים. אתר החברה מציין רק כי טלגרם "נתמכת" על ידי האחים הרוסים פאבל וניקולאי דורוב, שהוזכרו כמנהלי טלגרם בדיווח ל-SEC על הגיוס של 850 מיליון דולר. בדיווח של טלגרם, שפיתחה אפליקציית מסרים מיידיים פופולרית מאוד, היא לא חשפה את היקף הכנסותיה והציגה רק חוזה אחד, שנחתם על ידי פירמת רואי חשבון מאיי הבתולה הבריטיים.

הגיוס הענקי של טלגרם מדגים את הסיכון בשוקי הון פרטיים. בבורסות לניירות ערך מחירי המניות של חברות מוצגים לציבור ובעלי המניות יכולים בדרך כלל למצוא קונה למניות במחיר כלשהו אם הם רוצים לצאת מההשקעה. לעומת זאת, למשקיעים שהופכים לבעלי חלק מעסק פרטי באמצעות עסקה פרטית - אין כל ערובה כזו. נוסף על כך, מניות המונפקות בהקצאות פרטיות הן בדרך כלל "מוגבלות" - כלומר, בדרך כלל לא ניתן למכור אותן במשך שישה חודשים עד שנה לפחות.

על פי מסמכים שהגיעו לידי "וול סטריט ג'ורנל", טלגרם הבטיחה כי תחזיר למשקיעים את כספם, אם הרשת מבוססת הבלוקצ'יין שהיא מתכננת לא תושק עד אוקטובר 2019. ואולם, אותם מסמכים גם מזהירים כי "לא יכול להיות כל ביטחון" לכך שיישאר בידי החברה מספיק כסף כדי להחזיר את ההשקעה כמובטח. לפי אותם מסמכים, אף שהמטבעות הדיגיטליים שהחברה מתכננת עדיין לא הונפקו, המחיר הנדרש כדי להיכנס להשקעה בהם עלה מ-38 סנט לכל מטבע, על בסיס סבב הגיוס הראשון שהושלם בפברואר, למחיר ממוצע צפוי של 1.33 דולרים בסבב השני שהתחיל בסוף פברואר.

האנליסט צ'ארלס נויס מפנטרה קפיטל, קרן גידור קריפטו, אמר שהתוכניות הטכניות שפורסמו עבור הרשת החדשה של טלגרם, הן "לגמרי בלתי מוכחות". במאמר שפרסם באתר Medium, האנליסט כתב כי הוא "לא היה שם אפילו סנט אחד שאכפת לו להפסיד" על ההשקעה הזאת. טלגרם סירבה להגיב על הטענות.

עוד כתבות

יהודה לוי ודן שטרן / צילום: שי פרנקו

​עם מלאי של יותר מ־10,000 דירות: אביסרור מגייסת את יהודה לוי כפרזנטור ראשי

אביסרור, שהונפקה לאחרונה בבורסה, ממנה את יהודה לוי לפרזנטור הראשי לאחר שנתיים וחצי שבהן קידם את פרויקט ASHIRA ורכש בו מיני פנטהאוז ● קבוצת מאיר יוצאת למבצע חלוקת ארוחות בבסיסי צה"ל • וגם: הפעילויות המיוחדות של רשות הטבע והגנים בחול המועד סוכות ותערוכת הצילום החדשה של תאגיד מי אביבים ● אירועים ומינויים

באיזו מדינה צריכת השוקולד לנפש היא הגבוהה בעולם? / צילום: Shutterstock

באיזו מדינה צריכת השוקולד לנפש היא הגבוהה בעולם?

מהי גאופגיה, איזה נחל מתחיל לזרום בין הר גריזים להר עיבל, ולפי הקומיקס של DC, באיזו מדינה בארה"ב ממוקמת העיר הבדיונית גות'האם? ● הטריוויה השבועית

וואטסאפ / צילום: Shutterstock, Wachiwit

מכה לעסקים: מטא מבטלת את הפטור מתשלום על שירות לקוחות בוואצאפ

עד כה איפשרה מטא לעסקים להשיב לפניות משתמשים ללא עלות, כל עוד המענה ניתן בתוך "חלון שירות לקוחות" של 24 שעות מהודעת הלקוח ● כעת מודיעה על עדכון במודל התמחור של הפלטפורמה בוואצאפ, ובביטול הפטור ● כל הודעת שירות תחויב מחדש ● כמה זה יעלה, ומי בכל זאת לא יחוייב?

הרברט ריימונד מקמאסטר / צילום: Shutterstock

היועץ לשעבר של טראמפ מזהיר: "אם המטרה להביא את איראן למו"מ - נתאכזב שוב"

הרברט ריימונד מקמאסטר שימש כיועץ לביטחון לאומי של דונלד טראמפ בקדנציה הקודמת ● בראיון מיוחד לגלובס, הוא שובר שתיקה וחושף כיצד מתקבלות ההחלטות ● הוא מודה שיש מחסור משמעותי במיירטים, חושף שהנפט ממשיך לצאת מהמפרץ ומסביר את המדיניות הכלכלית: "טראמפ שואף שארה"ב תהיה אלטרנטיבה לסין"

השבוע נשבר מיתוס פוליטי, ובן גביר צריך להיות מודאג

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת ● מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? ● והפעם: הנדל וזליכה ממשיכים לפלג את הסקרים והגושים, והבוחרים הצעירים עם נתון מפתיע

נגמ''ש איתן / צילום: באדיבות מנת''ק

מערכת ההגנה החדשה של צה"ל בשדה הקרב

נגמ"שי איתן חץ דורבן, המוגדרת כ"דור הבא" של מערכות ההגנה האקטיבית של צה"ל, משלבת ביצועים גבוהים עם עיצוב קומפקטי ● מדינות אירופה מבקרות את ישראל ברמת הממשלות, ומאידך משתמשות בטכנולוגיות הביטחוניות שלה בהיקפי ענק ● ותחום האמצעים הבלתי מאוישים צובר תאוצה בעולם ככלל ובמזרח התיכון בפרט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סטודנטים לרפואה / צילום: Shutterstock

רוצים ללמוד רפואה? הסיכוי שלכם עלה. כמה זה יעלה ואיפה כדאי

המל"ג מאשרת מסלולי לימוד בקצב שיא עם יעד עתידי של 2,000 סטודנטים לרפואה בשנה ● אך בשטח מדווחים על אתגרים שלא זוכים למענה ● מפתיחת המסלולים מאריאל ועד אילת, דרך סוגיית התורנויות והפערים בין הפרטי לציבורי, ועד בריחת המוחות ● גלובס בדק האם תנאי הקבלה ירדו ואיפה הכי קל להתקבל

מהי העיר בה התושבים בישראל הכי מרוצים מהעירייה שלהם? / צילום: Shutterstock

באיזו עיר התושבים בישראל הכי מרוצים מהעירייה שלהם?

מה זו אפליקציית Muse שהושקה החודש? • למה העסקה לרכישת כאל על ידי קבוצת יוניון-הראל התרסקה? • וגם: וורן באפט הודיע על פרישה מתפקיד יו"ר ברקשייר האת'הווי. באיזו שנה הוא רכש את השליטה? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

זלמן שובל / צילום: שלומי יוסף

בגיל 96, זלמן שובל רוצה להציל את מערכת הבריאות בישראל. ויש לו תוכנית

הרופאים הישראלים עוזבים, הרופאים היהודים באמריקה מתחילים לחשוש לעתידם, והשגריר לשעבר מזהה הזדמנות לחבר בין שתי התופעות ● בדרך הוא חוזר לימים שבהם היה שגריר ומזהיר מפני האנטישמיות משני צדי המפה הפוליטית ● וגם: מה הוא חושב על פרשת מלי וליאל יהלומי, שהביאה את בנק ירושלים שבשליטת משפחתו לכותרות?

הגזירות החדשות של בנק ישראל שעשויות לגנוז לכם את חלום המשכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

בעוד שבוע לרבים מאיתנו יהיה הרבה יותר קשה ויקר ליטול משכנתא

בדיקה רוחבית לפני מתן אשראי וצמצום האפשרות להלוואה על חשבון ההורים ● שתי הצעות עומדות לשנות את אפשרויות המשכנתא של לווים חדשים ● בשביל רוכשים רבים זו אולי הזדמנות אחרונה לאשר משכנתא בבנק בתנאים נוחים יחסית

טויוטה ראב4 / צילום: יח''צ

טויוטה מציגה: רכב טוב בתג מחיר גבוה

הדור החדש של הראב4 נכנס לנעליו הגדולות של קודמו, שהיה אחד הדגמים הנמכרים בעולם ● יש לו עיצוב רענן, תא נוסעים מרווח ומתוכנן היטב ומערכת הנעה חסכונית ויעילה ● המחיר לא יקל עליו להתמודד בשוק רווי בהיברידיות זולות

עומס בנתב''ג, ארכיון / צילום: פולי טובמן

סוכות בנתב"ג: היעד הפופולרי, ואיזו חברה מובילה בעיכובים בטיסות

כ־1.13 מיליון נוסעים צפויים לעבור בנתב"ג בתקופת החגים, עם יותר מ־100 אלף נוסעים בימי השיא ● העומסים כבר מורגשים: בשבוע האחרון נרשם עיכוב ממוצע של 52 דקות בהמראות, ורק 16% מהטיסות יצאו בזמן ● אלה היעדים המבוקשים והחברות שרשמו את העיכובים הגדולים ביותר

אילוסטרציה: Shutterstock ו-Gemini / צילום: Shutterstock

האם אפשר להיכנס לראיון עבודה עם כוס קפה? הסרטון שהצית סערה

ויכוח ויראלי בארה"ב סביב מועמדים שמגיעים לראיון עם קפה חושף שינוי רחב יותר בשוק העבודה: כשהמעסיקים מגייסים פחות, גם פרטים קטנים הופכים לכלי סינון

מוצרים של תומר / צילום: יח''צ

תומר מזון: הרווח הנקי אשתקד יקטן ב-3 מיליון שקל עקב ניפוח המלאים

בעקבות החשש לאי־סדרים בחברה, הוועדה הבלתי־תלויה שמונתה לבדוק את הנתונים מצאה ניפוח של ערכי המלאי של החברה, וכי היו"ר והמנכ"ל דורון קימלוב השפיע עליהם ● הוועדה פועלת להפרדת תפקידי היו"ר והמנכ"ל ולמינוי יו"ר פעיל

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות חדות, על רקע סערת האג"ח העולמית

מדד ת"א 35 נפל בכ-1.3%, ת"א 90 איבד קרוב ל-2% ● כלל המדדים הענפיים ננעלו באדום, מדד הקלינטק נפל ב-3.5% ● ברקע, הסערה בתשואות האג"ח בעולם - התשואה לעשור בשיא של 19 שנה, התשואה ל-30 שנה נגעה ברמתה הגבוהה מאז 2004 ● הסיבות: החובות המדינתיים התופחים ברחבי העולם, זעזועי האנרגיה והחששות מפני אינפלציה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

בתום מסחר תנודתי, וול סטריט ננעלה ביציבות; מניות נביוס ומטא זינקו

נאסד"ק ללא שינוי, דאו ג'ונס בירידה קלה ● משרד האוצר האמריקאי רכש היום אג"ח ממשלתיות ארוכות טווח בהיקף של 4 מיליארד דולר, פחות מתקרת הרכישה ● מטא השיקה משקפי מציאות מדומה ● נביוס קיבלה העלאת המלצה ● הבורסות באירופה ננעלו בירידות

שפע, נדיבות ושמחת אכילה. לולוליש / צילום: אפיק גבאי

יוצאים מהסרט, פותחים שולחן: תחנות החובה הטעימות ביותר בחיפה

פסטיבל הקולנוע הבינלאומי שיתקיים בחיפה בחול המועד סוכות מזמין את המבקרים לגלות את הסצנה הקולינרית התוססת בעיר, ממאפי שמרים בבת גלים ועד ארוחות טעימות בשוק תלפיות

כוחות צה''ל (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

בצל האסון ברצועה: צה"ל הקפיא את השימוש ברחפנים תוקפים

אסון בצפון הרצועה: 2 לוחמים נהרגו מפיצוץ רחפן צה"ל ● "שיתכוננו לרעידת אדמה" האזהרה של סינוואר לפני 7 באוקטובר ● נשיא איראן בריאיון ל-NBC: רוצים להגיע עם ארה"ב להסכם לסיום המלחמה לפני בחירות האמצע שלהם בנובמבר ● נתניהו תקף את קטאר וטורקיה בנאומו באו"ם - והגיב להאשמות נגד ישראל: "רצח עם? זה שקר המאה" ● בכיר פתח מעיד: זו האזהרה שסינוואר סיפק לפני 7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

ברוקלין. חלק מהבניינים יכולים להגיש בקשה להטבה חדשה / צילום: Shutterstock

ההטבות על מס הרכוש עומדות לפקוע, וניו יורק תתייקר עוד יותר

ההפחתה ההדרגתית של הטבת מס פופולרית בניו יורק צפויה להביא לזינוק במסי הנכסים או בשכר הדירה של דיירים באלפי בניינים

כך הפך גיל המעבר לשוק לוהט / צילום: Shutterstock

כך הפך גיל המעבר לשוק לוהט

תסמיני גיל המעבר אצל נשים היו תופעה מושתקת, אלא ששורה של מחקרים הפכו אותו לשיחת היום - והשוק לא נשאר אדיש ● עם תרופות, שירותי רפואה, תוספים ותכשירים - תעשיית מוצרי המנופאוזה העולמית מוערכת ב-15-10 מיליארד דולר ● איך מתארגן עולם התעסוקה, והאם מדובר רק בטרנד?