גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכה לחשודים בהלבנת הון: תמיכה מהעליון למדיניות החילוטים

בצל החילוטים שבוצעו נגד בעל השליטה בבזק ונגד יו"ר שיכון ובינוי לשעבר - פסיקה חדשה של העליון איפשרה למדינה לחלט לחברה קדישא רכוש בשווי רב במסגרת חקירת חשד להלבנת הון ● העליון: "ניתן לחלט רכוש כשר וחוקי לחלוטין, כל עוד הוא שווה-ערך לרכוש שקשור לעבירה"

שאול אלוביץ / צילומים: אמיר מאירי ושלומי יוסף
שאול אלוביץ / צילומים: אמיר מאירי ושלומי יוסף

בעל השליטה בחברת בזק, שאול אלוביץ, הממתין בימים אלה להחלטה בבקשתו לשחרור חלק מהרכוש שתפסה המשטרה בפרשת 4000 (פרשת בזק), וכן יו"ר שיכון ובינוי לשעבר, רוית ברניב, שביקשה אף היא מבית המשפט לשחרר רכוש שלה שנתפס במסגרת חקירת השוחד לכאורה בשיכון ובינוי - לא יאהבו את ההחלטה הבאה: בית המשפט העליון קיבל חלקית ערעור שהגישה המדינה והורה על תפיסת רכוש של חברה קדישא בשווי 2.5 מיליון שקל במסגרת חקירת עמותת חסדי דוד לעדת הבוכרים (חברה קדישא). 

אולם, "הבשורה" השלילית או החיובית (תלוי את מי שואלים) שעולה מפסק הדין, אינה סכום הכסף שחולט במקרה הספציפי, אלא הרוח הגבית שנותן בית המשפט למדינה בנושא התפיסות והחילוטים במסגרת חקירות בחשד להלבנת הון. "פוטנציאל החילוט בשלב הסעד הזמני נגזר מהענישה הנוהגת, שכן מטרתו של הצו הזמני היא להבטיח את מימושן של תכליות החילוט הסופי. אולם יודגש כי חוק איסור הלבנת הון הוא חוק 'צעיר' יחסית (טרם מלאו לו 20 שנים), וכי מאז חקיקתו ניתן למלחמה בהלבנת הון מקום מרכזי בסדרי עבודתם של גורמי האכיפה. בנסיבות אלה נראה כי צפויות עוד תמורות בפסיקה הנוהגת בתחום זה, כשהמגמה היא כאמור של החמרה", כותבת השופטת ענת ברון בהחלטה.

הסוגייה המרכזית שהתעוררה בפסק הדין נוגעת להיקף החילוט הזמני בעבירות לפי חוק איסור הלבנת הון; ובפרט לשאלה אם יש להורות על חילוט כספים "כשרים" ששימשו, על-פי הנטען, לביצוע עבירה של הלבנת הון, על-ידי "ערבובם" עם הכספים המולבנים, באופן שלא ניתן עוד להתחקות אחר הכספים המולבנים. במסגרת ההחלטה נקבע כי פעולת הערבוב של רכוש אסור ורכוש כשר עשויה להיחשב לפעולת הלבנת הון שמאפשרת חילוט גם מתוך הכספים הכשרים, עד לגובה הרכוש האסור.

בשורה רעה לחשודים

לקביעות אלה של בית המשפט עשויות להיות השלכות רוחביות על כלל התיקים המתנהלים בימים אלה בערכאות השונות, ושבהם הוגשו בקשות או כבר ניתנו צווים לתפיסה ולחילוט רכוש, וביניהם עשרות מיליוני השקלים (בכסף ובשווה-כסף) שחולטו למשפחת אלוביץ בתיק 4000, וכן רכוש בהיקף של כ-20 מיליון שקל שנתפס בעניינה של יו"ר שיכון ובינוי לשעבר, רוית ברניב, מהחשודים בפרשת השוחד לכאורה של שיכון ובינוי באפריקה. האמירה של העליון כי המגמה הקיימת בפסיקת בתי המשפט להחמיר עם נאשמים בעבירות הלבנת אינה חדשה, ואולם רוח החלטתה של ברון מהווה על פניו עוד עליית מדרגה בהחמרה ביכולות הרשויות לחלט רכוש של חשודים.

ערבוב רכוש כשר ואסור

שאלת החילוטים הגיעה לעליון הפעם בערעור וערעור שכנגד שהגישו המדינה והחברה קדישא. הערעורים הוגשו נגד צו זמני לחילוט רכוש של החברה שנתן בית המשפט המחוזי בירושלים, מכוח חוק איסור הלבנת הון ופקודת הסמים המסוכנים.

במסגרת צו החילוט הורה המחוזי על תפיסת סכום של 650 אלף שקל מתוך חשבונות הבנק של החברה קדישא. זאת, חרף העובדה שהיקפה הכספי של המירמה, כנטען בכתב האישום, עומד על 6.8 מיליון שקל, ובקשת החילוט הראשונית של המדינה, התייחסה לרכוש בשווי גבוה הרבה יותר, כאשר רק שווי נכסי המקרקעין אותן ביקשה המדינה לתפוס הוערך על-ידי יחידת החילוט במשרד האפוטרופוס הכללי בסך של 13.5-16 מיליון שקל.

לפי כתב האישום, חברה קדישא גבתה במרמה מ-660 רוכשי "חלקות קבר בחיים", סכומי כסף שאסור היה לה לגבות, העולים על הסכום המרבי לחלקת קבר לפי חוק שירותי דת. עוד צוין בכתב האישום כי לחלק מרוכשי החלקות, הוצגו מצגי שווא בנוגע למחירי החלקה; כאשר לרוכשים נוספים הוצגו מצגים זלפיהם מחיר חלקת הקבר כולל רכיב נוסף של תרומה לחברה קדישא, שבלעדיה לא ניתן יהיה לרכוש את החלקה.

לפי החשד, לאחר קבלת הכספים עבור חלקות הקבר, נהגה חברה קדישא לפצל את העסקה בספרי החשבונות שלה, באופן שחלק מהתמורה נרשם כתשלום עבור "חלקת קבר בחיים" והיתרה כתרומה.

בגין מעשיה אלה, מואשמת החברה קדישא בעבירה של קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות וכן בעבירות על חוק איסור הלבנת הון, בהיקף כולל של כ-17.5 מיליון שקל.

במסגרת הדיון במחוזי ביקשה המדינה, סעדים זמניים, בהם הקפאת חשבונות הבנק של חברה קדישא וכן צווים נוספים הנוגעים לאיסור על ביצוע כל דיספוזיציה (שינוי בעלות) בנכסי המקרקעין שבבעלות חברה קדישא המוערכים בשווי של עשרות מיליוני שקלים.

מחוזי נעתר חלקית לבקשת המדינה והורה על חילוט ותפיסה של רכוש בגובה של 635 אלף שקל בלבד, תוך שהוא קובע כי קיים "ניצוץ ראייתי" לנטען בכתב האישום. על החלטה זו ערערו הן המדינה (בטענה כי יש להגדיל את סכום התפיסות) והן חברת קדישא (בטענה כי יש לבטל את התפיסות משלא הונחה תשתית ראייתית מספיקה).

בדיון שהתקיים בערעור בעליון, הודתה המדינה בקביעת המחוזי לעניין היקף עבירת המרמה, המתקבל בסכימת התרומות ששילמו המתלוננים. מהדיון עלה כי היקך העבירות מסתכם ב-522 אלף שקל בלבד).

אולם, לעמדת המדינה שגה המחוזי בכך שהגביל את הצו הזמני לתפיסת כספי המירמה והיה מקום להורות לכל הפחות על תפיסה זמנית של כל כספי התרומות שהצטברו בקופת חברה קדישא בסך 6.8 מיליון שקל. עוד הוסיפה המדינה וטענה כי ברור מהחלטת המחוזי כי חברה קדישא ערבבה כספים אסורים עם כספים כשרים שקיבלה, ולפיכך יש לראות בכל כספי התרומות ככאלה ששימשו לביצוע עבירות לפי חוק איסור הלבנת הון. בנסיבות אלה, נטען, היה מקום להורות על תפיסתם כספי התרומות במסגרת הצו הזמני.

השופטת ברון התייחסה בהחלטתה ל"ערבוב" הנכסים הכשרים והלא-כשרים, וציינה כי הלבנת הון היא הטמעה של רכוש שמקורו בפעילות עבריינית, ברכוש בעל אופי חוקי וכשר והכל - תוך טשטוש מקורו הבלתי חוקי של הרכוש האסור.

עוד צוין בפסק הדין כי "השיטות לביצוע הלבנת הון הן רבות ומגוונות, ואולם על-פי רוב הדבר כרוך בניצול המערכת הפיננסית ו'זיהומה' בכספים שמקורם בביצוע עבירה". בנסיבות אלה, הבהירה, השופטת ברון כי כלי החילוט הוא אחד הכלים האפקטיביים במלחמה בהלבנות ההון, והדרך אליו היא דרך תפיסת הנכסים של החשודים.

על הרקע הזה, דנה השופטת בבקשת הרחבת צו תפיסת הרכוש גם לרכוש ה"כשר", תוך שהיא מציינת כי "ניתן לחלט רכוש כשר וחוקי לחלוטין, כל עוד הוא שווה-ערך לרכוש שקשור לעבירה". לאחר בחינת התשתית הראייתית במקרה של חברת קדישא קבעה השופטת שהמדינה הניחה תשתית ראייתית לכאורית להוכחת ביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה בהיקף של 522 אלף שקל, וכן להתקיימות היסודות העובדתיים של העבירות שבסעיף 3(א) ובסעיף 4 לחוק איסור הלבנת הון - וזאת הן ביחס להסתרת מקור כספי התרומה באמצעות סיווגם כתרומות, והן ביחס לערבובם עם כספים כשרים על-מנת שלא ניתן יהיה להתחקות אחר מקורם.

הצדקה לענישה מחמירה

ברון ציינה כי חומרתן של עבירות מרמה ועבירות כלכליות שבהן מואשמת חברה קדישא, היקפן הרחב ומספר המתלוננים הרב, כמו גם העובדה שהעבירות בוצעו תוך ניצול מעמדה ורישיון הקבורה שניתן לחברה - כאלה אלה מצדיקים ענישה מחמירה, אם אמנם תורשע החברה.

עוד ציינה השופטת כי האפקטיביות של ענישה מרתיעה בעבירות כאלה, ברורה מאליה. עם זאת, סייגה את דבריה וקבעה כי חרף הרטוריקה הקוראת להחמרת ענישה בעבירות הלבנת הון, ככלל בתי המשפט אינם נוהגים להורות על חילוט כספים כשרים ששימשו לביצוע עבירות כאמור. זאת, להבדיל מכספי עבירות המקור (עבירות לפי חוק איסור הלבנת הון) או רווחים שצמחו כתוצאה מביצוע העבירה. בהקשר זה ציינה השופטת כי "לא בכדי, כנראה, לא עלה בידי המדינה להציג פסיקה ממין זה בתמיכה לטענתה, שלפיה יש לחלט במקרה דנן הן את כספי עבירת המקור הן את הכספים הכשרים שעימם עורבבו".

בית המשפט המשיך והוסיף שהגם שהתשתית הראייתית הלכאורית שהציגה המדינה, בקשר עם העבירות המיוחסות לחברה קדישא - מוצקה יחסית, ברור כי בנסיבות אלה לא ניתן להורות בגדרו של הצו הזמני על תפיסת כל כספי התרומות שהתקבלו החברה בשנים הרלוונטיות (6.8 מיליון שקל), הגבוהים פי יותר מ-12 מסך הכספים שגבתה לכאורה החברה במירמה (522 אלף שקל). בהקשר זה ציינה השופטת כי פוטנציאל החילוט בשלב הסעד הזמני נגזר מהענישה הנוהגת, שכן מטרת הצו היא להבטיח את מימושן של תכליות החילוט הסופי.

בהתאם לכך, קבעה השופטת ברון כי על-מנת להשיג איזון ראוי בין האינטרס הציבורי שבהטחת מימוש תכליות החילוט לבין זכויותיה הקנייניות של חברה קדישא, שווי הרכוש התפוס יעמוד על 2.5 מיליון שקל, מתוכם מיליון שקלים מכספי חשבונות הבנק של חברה קדישא, והיתר באמצעות הטלת צו מניעה זמני האוסר דיספוזיציה (שינוי בעלות) באחת מהדירות שבבעלות חברה קדישא.

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?