גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כאב ראש החדש של המשקיעים: פחות נזילות

למשקיעים קשה יותר כיום לנהל מסחר בכמה שוקי הון, וההתפתחות הזאת מחלישה את יכולתם לגייס כסף או להתגונן מפני ירידות חדות במניות

סוחר בבורסת ניו יורק / צילום: רויטרס
סוחר בבורסת ניו יורק / צילום: רויטרס

היכולת להיכנס ולצאת מהשקעה - או במלים אחרות, הנזילות - כמעט שלא נבחנה בתקופה הארוכה שבה המניות והאג"ח עלו ועלו עם מעט תנודתיות. כעת, כשחששות האינפלציה, המסחר והמתיחות בסוריה מטלטלים את השווקים, המשקיעים מבחינים בכך שקשה יותר לסחור באותה קלות.

כריס רצלר, מנהל קרן הצמיחה למניות הקטנות של נידהם (Needham), ניסה לקנות בפברואר מניה של חברת הייטק בשווי שוק קטן, וגילה כי המסחר היה דליל והמחירים לא קורצים. במקום לשלם יותר מדי, הוא החליט להמתין כמה שבועות עד שמצא מישהו שהציע את המניה במחיר סביר. "יש מעט מאוד דברים שאפשר לעשות בשלב זה, מלבד להצטייד בסבלנות ולא לשלם יותר מדי", אמר רצלר.

בעיית הנזילות מחמירה כבר כמה שנים. משקיעים אומרים שהיא התחילה לפני כמעט עשור, כשהרגולציה שאחרי המשבר הפיננסי מנעה מבנקים לסחור עבור עצמם (נוסטרו), וכפתה עליהם להחזיק הון בהיקפים גדולים יותר - ולכן צמצמה את מלאי הנכסים המסוכנים יותר שלהם. כך פחתה גם יכולת הבנקים לשמש מתווכים בין קונים למוכרים.

"זה כמו להיכנס למכולת ולא למצוא כלום על המדפים", אמר ג'פרי קליבלנד, הכלכלן הראשי של חברת ניהול הכספים פיידן אנד ריגאל מלוס אנג'לס. לדבריו, הנזילות היא נושא לוהט בין הסוחרים שעמם הוא משוחח בקביעות במסגרת תפקידו.

צניחת המסחר

"כדאי למכור כל זמן שיש נזילות"

בשוק המניות האמריקאי, מחצית מ-8,500 המניות הרשומות למסחר נסחרות במחזור הקטן מ-100 אלף מניות ביום - שבריר קטנטן מנפח המסחר במניות גדולות - לפי דוח של רשות ניירות הערך האמריקאית, SEC, מ-10 באפריל.

הרשות שוקלת שינויים כדי ליצור יותר נזילות במניות של חברות עם שווי שוק קטן (small-cap), כמו האפשרות לרכז את המסחר במניות כאלה בבורסה אחת. "מניות עם מסחר דליל והמשקיעים שלהן ראויים למבנה שוק שיתאים לצרכים המיוחדים שלהם", אמר ברט רדפירן, ראש יחידת המסחר והשווקים ב-SEC, בכנס בניו יורק בשבוע שעבר.

אפילו בשוק האג"ח העמוק בעולם, אג"ח האוצר האמריקאי, הנזילות מתהדקת, מפני שפעילות המסחר אינה יכולה לעמוד בקצב ההיצע העולה. רשת הסוחרים הראשיים של הפדרל ריזרב - אלה שמחויבים להגיש הצעות קנייה במכרזים של אג"ח ממשלתיות - דיווחה על 455 מיליארד דולר של עסקאות ביום באג"ח האלה בשבעת הימים שהסתיימו ב-11 באפריל. הנתון הזה ירד מאז 2007, אף שמאותה שנה החוב הממשלתי הסחיר עלה ביותר מפי שלושה.

העלייה האחרונה של התנודתיות בשוק "מאותתת שיש סיבה טובה לחשוש מהיצע הנזילות בתקופות של לחץ בשוק", כתב הכלכלן צ'רלס הימלברג מקבוצת גולדמן זאקס בסקירה עדכנית שלו. "זה יכול לתרום לירידות מחירים, ואולי גם לתקופות ממושכות של אי-יציבות פיננסית".

עם פחות ביטחון שהם יוכלו לגייס מזומן כדי לבצע רכישות חדשות או לעמוד בפדיונות של לקוחות, כמה חברות השקעה מכרו כבר יותר סחורה מכפי שתכננו במקור, מחשש שהן לא יוכלו אולי למכור בעתיד הקרוב או הרחוק. "כדאי לך למכור כל זמן שיש נזילות, כי ייתכן שהנזילות תיעלם בתוך יום", אמר מארק באשלו, מנהל יחידת האג"ח בחברת מנינג אנד נפייר.

"כולם רצים אחרי אותם הדברים"

התנודתיות של השנה פגעה אפילו בנזילות של החוזים העתידיים הפופולריים E-mini על מדד 500 S&P, שנסחרים בבורסת הסחורות בשיקגו. מוצר נגזר זה משמש בעיקר להימור על מגמת שוק המניות, או כגידור מפני תנודות בשוק.

בחוזה E-mini הפעיל ביותר, המספר הממוצע של חוזים זמינים לקנייה או מכירה במחיר הטוב ביותר צנח מיותר מ-500 באוקטובר 2017 ל-96 בלבד במארס השנה, לפי חברת ניתוחי השוק MayStreet.

בשוק האופציות, הנזילות הידרדרה כשבורסות חדשות ומוצרים נוספים דיללו את המסחר, לדברי אנליסטים. הנזילות באופציות בפברואר הייתה נמוכה אפילו ביחס לאוגוסט 2015 - חודש שבו הפיחות הבלתי צפוי של היואן הסיני שיגר את השווקים בעולם לירידות.

בחודש שעבר ניסה סוחר המניות רוהאן גופטה, העובד מביתו, לצבור עוד אופציות של אמזון. ואולם, כשהבחין כי הפער בין מחירי הקנייה והמכירה גדול מהמקובל, הוא החליט לא ללחוץ על ההדק. מרווחים גדולים יותר כאלה הפכו לשכיחים במניות של חברות הייטק גדולות ובמדדים, וגרמו לגופטה להתרחק לעתים מהשוק.

אפילו אחד החוזים הפופולריים ביותר נסחר בדלילות. מספר החוזים שתומכים באופציות קנייה ומכירה בתעודת הסל SPDR S&P 500, שעוקבת אחרי מדד 500 S&P, צנח בדרמטיות בפברואר ובמארס, ביותר מ-30% מהממוצע של השנה שעברה.

בשוק האג"ח הקונצרניות, המשקיעים מדווחים כי הם צריכים לעתים לפצל הוראות מסחר לחבילות קטנות יותר כדי להשלים רכישות גדולות. מאחר שסדרת עסקות קטנות יותר דורשת יותר זמן, השוק יכול לנוע נגד המשקיעים כשהם מבצעים את הקנייה. "אנחנו רוצים אג"ח מסוימות במחיר מסוים, אבל אפילו עוד לפני שבנינו את הפוזיציה, הן עולות בחמש נקודות", אמר מאט פרוינד, מנהל השקעות משותף ב- Calamos.

יש סוחרים שמאמינים כי בעיות הנזילות לא יימשכו עוד זמן רב. כשממשל טראמפ מגלגל אחורנית את הרגולציה הבנקאית, הם מקווים שהמסחר ישתפר, אם הבנקים יקבלו היתר להחזיק יותר נכסים מהסוג שמוגדר כמסוכן בתקנות הנוכחיות.

סוחרים אומרים שעסקאות אג"ח קטנות יותר לא נפגעו במידה רבה. באג"ח קונצרניות, מרווחי הקנייה-מכירה הדוקים יותר בהשוואה לתקופה שלפני המשבר הפיננסי. גם בתקופות של תנודתיות גבוהה בשוק - מאז עליית תשואות האג"ח ב-2013 בעקבות הודעת הפד על צמצום קניות האג"ח שלו עד לעליית מדד התנודתיות ("מדד הפחד") של לשכת המסחר בשיקגו בפברואר השנה - המרווחים האלה בקושי השתנו.

סיבה נוספת לירידה בנזילות: משקיעים רבים עוקבים כעת יותר אחר מדדי אג"ח, וזוהי מגמה שיוצרת ביקוש גדול לאג"ח מונפקות חדשות על חשבון אג"ח ישנות. "כולם רצים אחרי אותם הדברים", אומר קליבלנד מחברת פיידן אנד ריגאל, שגם היא משקיעה במדדים.

עוד כתבות

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"לא בוטחות בארה"ב לטווח ארוך": המומחית שמסבירה למה מדינות המפרץ לא מגיבות לתוקפנות האיראנית

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון