גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי עשור טראומטי, ביוון מתחילים לראות אור בקצה המנהרה

סקרי עסקים מצביעים על פעילות, הזמנות חדשות וגיוסי עובדים ברמות שלא נראו זה שנים, וכלכלנים צופים צמיחה של 2% ב-2018

חנות מזכרות באתונה. עסקים קטנים מספקים את רוב התעסוקה במדינה / צילום: רויטרס, Alkis Konstantinidis
חנות מזכרות באתונה. עסקים קטנים מספקים את רוב התעסוקה במדינה / צילום: רויטרס, Alkis Konstantinidis

כאשר הצמיחה הכלכלית חוזרת ליוון אחרי עשור של משבר, חוזרות אליה גם חברות שהתעלמו ממנה באותו עשור. בימים אלו פתחה רשת המרכולים Spar שני מרכולים חדשים באיים כרתים וסקיאתוס, בתור התחלה להתרחבות של 350 מרכולים שהיא מתכננת ביוון.

רק לפני שנתיים הרשת ההולנדית הזו נטשה את יוון אחרי שהשותפה המקומית שלה פשטה רגל. זה היה במסגרת גל קריסות במגר הקמעונאי במדינה שהכנסת משקי הבית שלה צנחה בשליש מתחילת המשבר ב-2009.

מצבה של יוון נראה ורוד יותר היום. התמ"ג עלה בשנה שעברה ב-1.4%, העלייה המשמעותית הראשונה מאז 2007, בהובלת עלייה חדה בהשקעות. סקרי העסקים מצביעים על פעילות, הזמנות חדשות וגיוסי עובדים ברמות שלא נראו זה שנים. כלכלנים צופים צמיחה של כ-2% השנה.

10 שנים והספירה נמשכת

אחרי שפל כלכלי שהיה מהממושכים והעמוקים בהיסטוריה המודרנית, יוון מתחילה סוף סוף להתאושש. אם זה יימשך, הבראה ביוון תסיים את הפרק האחרון של משבר גוש האירו יותר מאשר הסיום המתוכנן של חבילת הסיוע הבינלאומית לאתונה בקיץ הקרוב.

"הגרוע ביותר כבר בהחלט מאחורינו", אמר פיבוס קרקיצוס, מנכ"ל Spar Hellas. מחירי הנכסים צנחו עד כדי כך שמשתלם למשקיעים לחזור, הוא הוסיף. "אם היציבות הנוכחית בפוליטיקה ובחברה תימשך, תהיה צמיחה", לדבריו.

למדינה החבולה יש עדיין כברת דרך ארוכה ללכת כדי להבריא לגמרי מעשור טראומטי. קריסת התקציב הממשלתי ב-2009 הובילה לסדרת חילוצים כספיים של גוש האירו וקרן המטבע הבינלאומית. משמעת תקציבית נוקשה בתמורה למלוות החירום תרמה לצניחה הכלכלית החופשית. התמ"ג היווני צנח בכ-28%. האבטלה, שנכנסה כבר לירידה, עדיין גבוהה מ-20%.

הפוליטיקה היוונית נשארה מקוטבת לחלוטין. הממשלה הטילה מסים גבוהים במיוחד על משקי בית ועסקים כדי לעמוד ביעדים תקציביים שקבעו הנושים בינלאומיים.

התקוות להבראה התבדו עד כה. פעילות כלכלית מוגברת נרשמה לפרק זמן קצר ב-2014, לפני שהיא נפלה קורבן לאי יציבות פוליטית, כאשר מפלגת סיריזה מהשמאל הקיצוני ניסתה ללא הצלחה לבטל את תוכנית החילוץ שהייתה כרוכה במדיניות צנע.

אבל היום מיישמת הממשלה בהובלת סיריזה את התוכנית של הנושים. הצנע כבר הסתיים ברובו, והוא מעיק פחות על הכלכלה. היחסים בין יוון לנושות שלה, בעיקר גרמניה, שקטים יחסית לשנים הקודמות.

"אף אחד כבר לא מדבר על גרקזיט (נטישה יוונית) מהאיחוד האירופי", אמר טסוס אנסטסטוס, הכלכלן הראשי ב-EFG Eurobank, אחד הבנקים הגדולים ביוון. "השאלה היא אם אנחנו מדברים רק על תגובה קצרת טווח של הכלכלה, או על תקופה ממושכת של צמיחה בת קיימא".

אגיאן איירליינז, חברת התעופה הגדולה ביוון, הרגישה בטוחה מספיק במארס להזמין עד 42 מטוסי איירבוס חדשים בשווי 4 מיליארד אירו (4.9 מיליארד דולר). זוהי ההשקעה הגדולה ביותר של חברה יוונית כלשהי מאז פרוץ משבר.

"בדקנו את ההשקעה הזו, ואת ההתייצבות ההדרגתית שאנחנו מרגישים כאן במשק היווני, במשך יותר משנה", אמר סגן יו"ר החברה, אפטיכיוס וסילקיס. הסיכונים לצמיחה עדיין קיימים, לדבריו, כולל קונפליקט באגן המזרח של הים התיכון, שבו המחלוקות בין יוון לטורקיה תוססות על אש נמוכה. "אבל מלבד הסיכון הזה, אני לא חושב שאנחנו נחזור לירידה הקשה של השנים האחרונות".

גם טסלה מגלה עניין

דוגמה נוספת להתעניינות המחודשת של משקיעים היא חברת המכוניות החשמליות האמריקאית טסלה, שפתחה מרכז מחקר ופיתוח קטן באתונה. לחברה זו יש מתחים כספיים משלה, אך היא אומרת שהבחירה באתונה משקפת את השילוב של השכר הנמוך ביוון וכוח העבודה המשכיל. "ליוון יש כישרונות חזקים בהנדסת רכב חשמלי ואוניברסיטאות טכנולוגיות", אמר דובר של טסלה.

עסקים קטנים מספקים את רוב התעסוקה במדינה, והם חיוניים לצמיחה. במרכז אתונה, שיעור החנויות הסגורות ירד ל-25% משיא של 33% במהלך המשבר, כאשר אמון הצרכנים מתחיל להתחזק.

"זו הפעם הראשונה שאפשר לראות שקט ויציבות", אמר אלכס לאוסיס, מנהל חנות מקוונת למוצרי בית. הוא כמעט עזב את יוון ב-2015, כשהמדינה הייתה על סף פשיטת רגל. המכירות השנתיות שלו עלו מאז ב-150%. אם העלייה הזו תימשך השנה, הוא ישקול להכפיל את מספר עובדיו. הפוליטיקאים יצטרכו לעזור לצמיחה, כי המיסוי הגבוה מדי לא יוכל להימשך כפי שהוא.

סקר שוק העבודה היווני האחרון של חברת מנפאואר מצא שכוונות גיוס עובדים חדשים הן החזקות ביותר בתשע השנים האחרונות. יותר מאחד מכל ארבעה מעסיקים יוונים אומר שהוא מתכנן לשכור עובדים ברבעון הנוכחי (השני) של השנה. רק 5% מהמעסיקים מתכננים פיטורים.

גאורגוס סטמטיאדיס, יועץ שיווק בן 56 בעל קרוב ל-30 שנות ניסיון, מצא עבודה חדשה בחברת אינטרנט בפברואר, אחרי שהעסק הפרטי שלו נמחק במהלך המשבר.

"זו הייתה ירידה ממושכת במדרון גבעה", הוא אומר. "התרגלתי ללכת למרכול עם 10 אירו ולקנות את המזון שיחזיק מעמד הכי הרבה זמן". כעת הוא יכול שוב לשלם את כל חשבונותיו. הקיץ הוא מתכנן חופשה ראשונה זה שלוש שנים.

סימני חיים במגזר הבנייה

אפילו מגזר הבנייה שגסס מראה סימני חיים. חברת ההנדסה של זיריס ציאציקס מקבלת היום הרבה יותר הזמנות למיזמי בנייה - מעסקים שמרחיבים את משרדיהם עד כמה פרויקטים חדשים של דיור.

"כולנו עדיין זהירים מאוד לגבי העתיד", אומר ציאציקס. הוא מציין שיוון זקוקה עדיין להרבה רה-ארגון, כולל בביורוקרטיה הלא יעילה שלה.

אחרי עשור שבו המדינה איבדה דור של בוגרי מכללות שנטו אותה לטובת עבודה בחו"ל, כמה צעירים מתחילים לחזור הביתה. באוקטובר חזרה לאתונה נטליה ניקולאידי, תזונאית בת 29, מאזרבייג'ן. היא אומרת שהיא ידעה שההכנסה באתונה תהיה נמוכה יותר, אבל היא חשה שיש יותר הזדמנויות.

"יש לי הרבה חברים בחו"ל וגם הם רוצים לחזור בקרוב. הם מקווים שזו תהיה השנה האחרונה שלהם בחו"ל", היא אומרת. "אני חושבת שאנחנו רואים סוף סוף קצת אור בקצה המנהרה".

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"