גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצביעות הגדולה: למה שהערים הגדולות לא יקלטו מסתננים?

לראשי הערים החזקות יותר מדי נוח לזרוק את האחריות למשבר המסתננים על המדינה ● פרשנות

הפגנה נגד גירוש הפליטים / צילום: Corinna Kern, רויטרס
הפגנה נגד גירוש הפליטים / צילום: Corinna Kern, רויטרס

"הן באמצעות האקטיביזם הגורף שלו והן באמצעות ניסיונו להשתתף בקביעת דמותה הערכית של המדינה, נטל בית המשפט העליון חלק פעיל במאבק הפוסט-הגמוני על עיצוב דמותה של ישראל, שהחל מתחולל בסוף שנות השבעים. בית המשפט 'תפס צד'. הוא פעל באופן המזוהה בבירור עם הקבוצה הליברלית המערבית נגד הקבוצה המבקשת לעצב את דמותה של ישראל על-פי ערכיה של היהדות. בשנים שלאחר המהפך של 1977 הרחיבו החוגים הדתיים יותר ויותר את האחיזה שלהם במוסדות השלטון ובמנהל הציבורי של המדינה. זאת, תוך יצירתה של ברית הולכת ומתחזקת עם החוגים הלאומיים שעלו לשלטון. לעומת זאת, החוגים המזוהים עם הליברליזם מצאו עצמם פעם אחר פעם נכשלים במשימתם לשוב לשלטון ולהשתלט על המנהל. האקטיביזם של בית המשפט העליון פתח בפני החוגים האלה ערוץ להתערבות במהלכיו של השלטון, במטרה לשבשם. ואילו הטקסטים של פסקי הדין של בית המשפט, שבהם נחשפה הזהות הליברלית של הפסיקה באופן נרחב וגלוי, הבטיחו להם עולם ערכים שבו ירגישו 'בבית'".

"אכן, מבין חברי הכנסת היו אלה בעיקר חברי הכנסת ממפלגות 'השמאל' שהגישו במהלך שנות השמונים בג"צים - לעשרות - נגד מוסדות השלטון ורשויות המנהל (אני נוקט בביטוי "שמאל" רק משום שהוא מקובל בשיח המתנהל בישראל לצורך האפיון של קבוצה מסוימת. אם שמאל פירושו חתירה למימוש משנה חברתית החותרת לצדק חברתי והמכוונת לשפר את מצבן של השכבות החלשות באוכלוסייה, הרי שבישראל לא קיים שמאל מזה לפחות 30 שנה, ואף יותר). חברי כנסת אלה, שמצאו עצמם במיעוט בכנסת, מנותקים מתקציב המדינה וחסרי אחיזה ברשויות המנהל של המדינה, הפכו את בית המשפט העליון זירה חשובה לניהול המאבקים הפוליטיים שלהם. הצטרפו אליהם עמותות לקידומם של נושאים שונים, וכן עורכי דין ופרופסורים למשפטים... הדיון בבג"צים אלה לווה לא אחת בכיסוי תקשורתי נרחב ומתמשך. לאורך כל שנות השמונים הילך בית המשפט העליון (שהילך) קסם על החוגים הליברליים בישראל - העיתונות, התקשורת, חברי הכנסת ממפלגות השמאל והאקדמיה המשפטית.

"ייתכן שההתמקדות בבית המשפט העליון כזירה מרכזית לפעילות הייתה אסטרטגיה של חוסר ברירה עבור אלו שמצאו עצמם פעם אחר פעם באופוזיציה, מנותקים משליטה בתקציבי המדינה ובמנהל של המדינה. במבט של סוף שנות התשעים על שנות השמונים, החוגים הליברליים נראים כמי שפעלו בעיקר בפסגות מוארות הזרקורים של המשפט, בזירת המאבקים הסימבוליים, המופשטים, ולא ב'שטח', בפריפריה, במקומות שבהם מתנהלים חיי היום-יום של בני האדם, מתעוררות בעיות הפרנסה והדיור, שאלות חינוכם, גידולם ועתידם של הילדים, עולות השאלות על אודות המשמעות והזהות - בין השאר לנוכח החלל הריק שנוצר בעקבות התפוררותה של ההגמוניה התרבותית הקודמת - צומחים המצוקות והתסכולים, אך גם נוצקות הנאמנויות העמוקות וארוכות-הטווח.

"אבל אקטיביסטי ככל שיהיה, בית משפט הוא תמיד גוף הפועל באופן נקודתי ולא באופן מערכתי ורחב היקף: גוף הפועל בדרך-כלל על-ידי פסילת פעולותיהן של רשויות אחרות ולא בדרך של הכתבה של מה שצריך להיעשות; גוף מופעל ומגיב, שסדר היום שלו נקבע במידה רבה על-ידי אחרים, לא גוף יוזם ופעיל. הגשת עתירות לבית משפט וכתיבתם של פסקי דין לעולם אינם יכולים להיות תחליף לעשייה פוליטית של ממש".

(מתוך המאמר "המשפט הסמוי מן העין" מאת פרופ' מנחם מאוטנר, שנכתב ב-1998. פרופ' מאוטנר כיהן כדיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב והיום משמש כפרופ' מן המניין בפקולטה. היה מועמד בעבר לבית המשפט העליון).

1. זה לא מפליא ששרת המשפטים אילת שקד ציטטה את דבריו של מאוטנר במאמרה "מסילות אל המשילות". גם לא מפליא שאותם "חוגים ליברלים", כפי שמאוטנר קורא להם, מנסים להפוך את הדיון על האקטיביזם של בית המשפט העליון למתקפה על החוק ובעצם למנוע דיון לגיטימי על מערכת האיזונים והבלמים שבין הרשות השופטת לרשות המחוקקת. נכון מאוד שכל אותם "חוגים ליברלים" העבירו את המאבק שלהם בשלטון הנוכחי לבית המשפט העליון, במקרים רבים לא כדי לדאוג לאינטרס הציבורי, אלא כדי לשבש את פעולותיו. כיוון שאיבדו את ההגמוניה, הם מנסים להחזירה לא דרך הקלפי אלא דרך פסיקות של בית המשפט העליון.

נדמה לי שהמאמר שכתב מאוטנר רלוונטי מאוד למשבר המסתננים, משום שסביב בית המשפט העליון מתנהל מאבק סימבולי ומופשט שאינו קשור כלל למה שקורה ב"שטח", כפי שמאוטנר כתב, ולא למקום שבו מתנהלים חיי היום-יום של בני האדם. במקרה של המסתננים, מדובר בתושבי דרום תל-אביב, שהופקרו במשך שנים לטובת דיונים סימבוליים, בלי שניתן להם פתרון. הם הופקרו לגורלם, בשעה שבמגדלי השן מתנהלות עתירות שאינן יכולות להיות תחליף לפעולה שעשויה לפתור את בעיותיהם. לכן הדיון על מערכת האיזונים והבלמים הזו הוא חשוב מאין כמוהו, ומי שמנסה לבלום אותו בכסות "ליברלית" ובכסות של "שלטון החוק", הוא בעצם סוג של דיקטטור נאור.

ובכלל, אולי כדאי להפסיק להשתמש במושג המגוחך "שומרי הסף", שמקנה להם אוטומטית חיסיון מביקורת ציבורית, כאילו "שומרי הסף" הם בעד הציבור ובעד החוק וכל השאר לא. זה רחוק מאוד מהמציאות. בהרבה מקרים ראינו כיצד "שומרי הסף" לא ייצגו את האינטרס הציבורי, אלא בעיקר את האג'נדות הפרטיות שלהם. ובכלל, מיהו בדיוק "שומר הסף" ששמר על האינטרס של תושבי דרום תל-אביב? אף אחד מהם לא.

2. אני תמיד חושד בכל אותם "ליברלים" שמומחים בלהגיד את הדברים ה"נכונים" ולהשתבח בדעותיהם ההומניות על זכויות אדם בכלל ועל זכויות המסתננים בפרט, אבל כשהם נשאלים אם הם מוכנים לקבל אותם בחצר ביתם, הם מגלגלים עיניים. ספק אם אי פעם ביקרו וראו במו עיניהם מה קורה בדרום תל-אביב. יהיה גם חבל אם פסקת ההתגברות תנוצל לעוד משבר פוליטי ובחירות מוקדמות, דבר שכמובן לא יפתור את הבעיה של תושבי דרום תל-אביב, אלא רק יחמיר אותה.

במאמר קודם על המסתננים, הפניתי זרקור לרון חולדאי, ראש עיריית תל-אביב, שמצליח לחמוק מאחריות בכל העניין הזה. לחולדאי יש כישרון לקחת קרדיט על דברים מוצלחים בעיר, אבל להתרחק מכל הדברים הרעים. דרום תל-אביב והמסתננים? זו אחריות המדינה. תל-אביב עיר של עשירים? זו אחריות המדינה. האומנם? ממש לא. חולדאי הוא אחד האנשים החזקים במדינה, בוודאי בשלטון המקומי. העובדה שתל-אביב די סטטית לאורך זמן במספר תושביה (קצת יותר מ-400 אלף בסך הכול) נוחה לחולדאי: הוא מעדיף כמה שיותר עסקים ואי-צמיחה בתושבים. יש לכך השלכות גם על הדיור ועל הכנסות העירייה מארנונה לעסקים ומהיטלי השבחה. העובדה שהמסתננים התרכזו רק בדרום תל-אביב נובעת גם מסיבות כלכליות (כוח עבודה זול) וגם מכך שהתושבים שם אינם הבסיס הפוליטי שלו.

3. יש עוד גוף חזק מאין כמוהו שחולדאי עומד בראשו, והוא פורום ה-15, אותו פורום המייצג את הערים החזקות בישראל, הכולל את העיריות העשירות יחסית והעצמאיות בישראל שאינן זקוקות למענקים מהמדינה: תל-אביב, חיפה, באר-שבע, הרצליה, רעננה, רמת-גן, אשדוד, גבעתיים, חדרה, חולון, כפר-סבא, נתניה, פתח-תקווה, ראשון-לציון ורחובות.

האם שמעתם את קולם הערכי של ראשי העיריות הללו במשבר המסתננים? אני מניח שרובם או חלקם מתנגד לגירוש. ונניח, רק נניח, שיש תוכנית פיזור מגובשת למסתננים במקום תוכנית גירוש. האם כל אחד מאותם ראשי עיריות יהיה מוכן לקלוט כמה מאוד מסתננים, נניח עד 1,000 כדי לפתור את הבעיות החמורות של דרום תל-אביב? מדוע כולם שותקים? אולי כי לכולם נוח שדרום תל-אביב הופקרה ונוח להם לזרוק את הבעיה רק על המדינה?

כדי להפר את השתיקה הזאת, בכוונתי לפנות אליהם ישירות בשאלה הבאה: האם אתם מוכנים לקלוט 1,000 מסתננים כדי לפתור את בעיית דרום תל-אביב? מאחר שבפתח תקוה ובאשדוד יש מסתננים רבים, החלפתי אותן ברמת השרון ובקרית אונו. במקרה של תל-אביב, מדובר על קליטה בחלקים אחרים בעיר.

בואו נראה אם הם מנציחים את שתיקתם.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ות"א 90 מטפס בשיעור דומה ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים