גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט אמזון עוקץ את מניות מוצרי הצריכה הבסיסיים

משקיעים רבים מטילים ספק ביכולתן של ענקיות מוצרי היסוד להתמודד עם העלייה בהוצאות ולהתגונן מפני תחרות מקוונת ● המניות בסקטור הזה איבדו השנה 12% בממוצע, הביצוע הגרוע ביותר מבין מגזרי מדד 500 S&P

מרכז של אמזון / צילום: רויטרס
מרכז של אמזון / צילום: רויטרס

משקיעים שנמשכו בעבר לתשלומי הדיבידנד היציבים של חברות שמוכרות מוצרי צריכה בסיסיים - כמו קורנפלקס לארוחות בוקר או מכשירי גילוח - מתרחקים היום מהסקטור הזה.

סדרה של דוחות כספיים מאכזבים מענקיות כמו פיליפ מוריס אינטרנשיונל , פרוקטר אנד גמבל  וקימברלי קלארק  שיגרה את מניות מוצרי הצריכה היסודיים לירידות בשבוע שעבר - סימן לכך שמשקיעים רבים נשארו ספקניים לגבי יכולתן של החברות הללו להתמודד עם העלייה בהוצאות, ולהתגונן מפני תחרות מקוונת של חברת כמו אמזון.

ביצועי המניות הגרועים בסקטור הזה הפתיעו אנליסטים, שציפו לך שסימני העלייה באינפלציה יחזירו את המשקיעים למניות של עסקים שמוכרים מוצרי בית חיוניים, כאלו שצרכנים ימשיכו לקנות גם כאשר עליית המחירים שוחקת את כוח הקנייה הכללי שלהם. במקום זאת, חברות שמתמודדות עם רשתות שיווק מוזלות מתקשות לייקר את מוצרי הליבה שלהן. הדוחות הכספיים האחרונים מראים שהקושי הזה הוא הרוח הנגדית הגוברת לעסקים של אותן חברות.

דיבידנדים זה לא מספיק

גם תשלומי דיבידנד נדיבים אינם מספיקים כדי למשוך את המשקיעים למניות מוצרי הצריכה החיוניים, שאיבדו 12% במדד 500 S&P מתחילת השנה, הירידה החדה ביותר מבין 11 מגזרי המדד הרחב. המדד עצמו איבד 1.3% מתחילת השנה.

בעיות תמחור המוצרים של מגזר הצריכה החיונית גורמות למנהלי כספים רבים לתהות אם היצרניות הגדולות ביותר של המוצרים הללו (household staples) כבר מעבר לשיא שלהן.

"מה שקורה הוא שהחברות הללו מתקשות לגלגל את התייקרות העלויות שלהן על הצרכנים", אמר שון קרוז, מנהל אסטרטגיית המסחר בחברת ניירות הערך TD Ameritrade. "המותגים הגדולים סמכו על שמות המותג שלהם שימשכו לקוחות, וזה כבר לא קורה".

אחד הימים הגרועים ביותר השנה לסקטור הצריכה הביתית הבסיסית היה יום חמישי ב-19 בחודש, שבו דיווחה ענקית הסיגריות פיליפ מוריס על ירידה חדה מהצפוי במכירות הרבעוניות, לאחר שהצרכנים ברחבי העולם המשיכו להתרחק מסיגריות. מניית פיליפ מוריס  צנחה ב-16%, הירידה החדה ביותר שלה באחוזים בכל ימי המסחר מאז שהונפקה לציבור ב-2008. מתחילת השנה איבדה המניה 23%.

נשרכות מאחור

אבל חברות מוצרי צריכה ביתיים רבות סובלות בהיבט רחב יותר, של התחרות הגוברת מצד ענקיות הקמעונות המקוונת, שלוחצות על היצרניות לשמור על מחירי מוצרים נמוכים.

מניית G&P, יצרנית אבקת הכביסה טייד וטיטולי פמפרס, צנחה השנה ב-21%, אחת הירידות החדות ביותר בסקטור הזה. החברה נאלצה להוזיל את מוצריה בכל קטגוריה, כולל סכיני הגילוח ג'ילט, כדי להדוף תחרות מצד יריבות של עלויות נמוכות, כמו Dollar Shave Club. ההוזלות פגעו בצמיחת מכירות פרוקטר אנד גמבל ברבעון האחרון שלה.

חברה אחרת שנשרכת מאחור היא ג'נרל מילס , שמנייתה צנחה השנה ב-26%, תוך שהחברה מתמודדת עם מה שהמנכ"ל ג'ף הרמנינג כינה "עלייה חסרת תקדים בעלויות הלוגיסטיקה".

העלייה הזו גרמה לג'נרל מילס להנמיך את תחזית הרווח השנתי שלה, וכעת מדובר על צפי לעלייה של 1% בלבד ברווח למניה בשנת העסקים שמסתיימת במאי (החודש הבא), לעומת תחזית קודמת של 4%.

למרות העלייה בהוצאת ההובלה וחומרי הגלם, חברות כמו ג'נרל מילס, מרקי קמבל, קלוג וקונאגרה ברנדס מתקשות להגן על רווחיהן על-ידי ייקור מוצריהן, מפני שהן בתחרות קשה עם רשתות קניות מוזלות.

הכניסה לאי-קומרס לא עוזרת

אפילו חברות שנכנסו למסחר אלקטרוני כדי לנסות להתמודד חזיתית עם גורילות כמו וולמארט ואמזון רושמות ביצועים גרועים. מניית קרוגר  צנחה ב-9 במארס ב-12%, הירידה היומית החדה ביותר שלה מאז יוני 2017, אחרי שהחברה דיווחה שההשקעה שלה בפעילות המקוונת פגעה ברווח ברבעון הרביעי.

כמה חברות נקטו אמצעים דרסטיים יותר לקיצוץ עלויות כדי להגן על שולי הרווח הנשחקים שלהן. קימברלי קלארק, יצרנית טיטולי האגיס וממחטות הנייר קלינקס, השיקה השנה רה-ארגון ענק של פעילותה, שאמור לחסוך עד 550 מיליון דולר לפני מס בסוף שנת 2021. אבל הארגון מחדש עצמו יהיה יקר, ויעלה לחברה הזו סכום כולל של כ-1.9 מיליארד דולר.

ההפרשה הזו העיקה על רווחי קימברלי קלארק ברבעון הראשון, אך החברה העלתה את תחזית המכירות שלה לשנה זו. המניה ירדה בתגובה ב-1.5% ביום ההודעה (16.4). המנכ"ל תומאס פולק אמר שקיצוצי העלויות היו הכרחיים, יחד עם פיתוח מוצרים חדשים וכמה ייקורי מוצרים, כדי לייצב את החברה ואת המגזר כולו.

כמה אנליסטים מאמינים שגל של תנודתיות בבורסות שיצית ביקוש לנכסים בטוחים יוכל לאושש את מניות מוצרי הצריכה הביתיים, שנחשבות לנכס דמוי אג"ח בגלל תשלומי הדיבידנדים שלהן.

בסוף מארס השנה, 33 מבין 34 המניות במגזר מוצרי הצריכה הבסיסיים של S&P העלו את תשלומי הדיבידנד לבעלי המניות, לפי נתוני חברת מדדי S&P Dow Jones. תשואת הדיבידנד הממוצעת במגזר (יחסית למניה) הייתה 3%, לעומת ממוצע של 2.4% בכל המניות שמשלמות דיבידנד במדד 500 S&P.

כל הסקטורים שנחשבים בטוחים בעיני המשקיעים - טלקום, נדל"ן וחשמל - מפגרים השנה בביצועים שלהם אחרי מדד S&P. בינתיים, המשקיעים מוסיפים לתיקים שלהם מניות שהם מאמינים שיוכלו לספק צמיחת רווח מהירה יותר.

"זו בעיה לענקיות מוצרי הצריכה הביתיים הבסיסיים", אמר צ'רלי סמית, מנהל ההשקעות הראשי בחברת פורט פיט קפיטל גרופ. "אין במערכת כעת הרבה אינפלציה של מחירים, והיכולת שלהן לייקר את המוצרים שלהן פשוט לא קיימת". 

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט