גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יקרה לנפט? חברות אופ"ק מושכות בחבל לכיוונים מנוגדים

הסנקציות האמריקאיות על איראן מגבירות את הלחץ הגיאופוליטי בקרב חברות הארגון ויצרניות נפט גדולות אחרות, שביניהן כבר שררו חילוקי דעות על הסכם הגבלת התפוקה ● חלקן מעדיפות לפתוח את הברזים ולהגדיל נתח שוק, בעוד אחרות מעוניינות לשמר את ההסכם

קידוח נפט / צילום: רויטרס, Essam Al Sudani
קידוח נפט / צילום: רויטרס, Essam Al Sudani

החלטתו של הנשיא דונלד טראמפ לסגת מהסכם הגרעין עם איראן עלולה להגביר את הלחץ על הסכם הגבלת התפוקה של אופ"ק ולזעזע את האיזון העדין בין המדינות החתומות על הסכם זה, לדברי אנליסטים.

בשבוע שעבר העפיל מחיר הנפט לשיא של שלוש שנים וחצי, בשל הציפיות שחידוש הסנקציות הכלכליות האמריקאיות יחריף את המתח באזור ויפחית עוד יותר את זרימת הנפט הגולמי.

מחיר הנפט כבר היה בעלייה עקב ההסכם שעליו חתמו ב-2016 חברות אופ"ק ויצרניות נפט גדולות אחרות כמו רוסיה, ושהקטין את היצע הנפט העולמי ב-2%.

קבוצה זו צפויה להיפגש ביוני כדי להחליט אם להאריך את ההסכם אל מעבר לשנה הנוכחית. אם הסנקציות האמריקאיות ידחקו את הנפט האיראני אל מחוץ לשוק ויגרמו לעלייה נוספת של מחיר הנפט, עשויות כמה מהמדינות החתומות על ההסכם להגיע למסקנה כי מטרת ההסכם, שנועד לצמצם את הרוויה בשוק הנפט ולהעלות את המחירים, הושגה, לדברי אנליסטים.

כמה מדינות, כמו רוסיה וקזחסטן, שאינן חברות בקרטל, להוטות לפתוח את הברזים ולהגדיל את נתח השוק שלהן, בעוד שמדינות אחרות, כמו סעודיה, רוצות לשמר את ההסכם, שעד כה העלה את מחירי הנפט.

סעודיה כבר אמרה כי ברצונה לספק נפט שיחליף את הנפט האיראני שייגרע מהשוק, ומדינות אחרות ירצו גם הן להשתתף באספקת נפט חלופי.

10 מפיקות הנפט הגדולות

המהלך של טראמפ הגביר את הלחץ הגיאופוליטי בקבוצה, שבה כבר שררו חילוקי דעות. ביום שישי האחרון אמר שר הנפט האיראני, ביג'ן זנגנה, כי ארצו רוצה שמחיר הנפט יעמוד על כ-60 דולר לחבית, וכי חלק מחברות אופ"ק פועלות לקידום האינטרסים של ארה"ב מכיוון שמחירי נפט גבוהים יותר מיטיבים עם ייצור נפט הפצלים.

אם ההסכם יבוטל, והיצרניות ישובו לייצר נפט במלוא התפוקה, הנפט יציף את השוק והמחירים יירדו, לדברי אנליסטים.

"ייתכן שאופ"ק צריכה להכניס שינויים במגבלות התפוקה, אבל זו לא תהיה החלטה קלה מכיוון שהסעודים רוצים מחירים גבוהים יותר", אמר חסן קבזרד, לשעבר מנהל חטיבת המחקר של אופ"ק, שישתתף בפגישה ביוני. "הכול על השולחן".

עדיין לא ברור כמה מהנפט האיראני יוסר מהשוק. חלק מהאנליסטים אומרים כי השפעת הסנקציות האמריקאיות המחודשות, שאינן זוכות לתמיכה מצד הכלכלות הגדולות באירופה, תהיה זניחה, אך אנליסטים אחרים טוענים כי ייתכן שיוסרו יותר מ-700,000 חביות נפט גולמי ביום. הסנקציות הקודמות שהטילו מדינות המערב על איראן ב-2012 הסירו מהשוק כ-1 מיליון חביות נפט איראני ביום.

כלכלנים אומרים כי מחירו הגבוה של הנפט הגולמי - שנסק ביותר מ-50% מהשנה שעברה - עשוי לצמצם את הביקוש, ואף לדרבן חלק מהלקוחות לעבור למקורות אנרגיה מתחדשת. בינתיים מספקים המחירים הגבוהים תמריץ ליצרניות נפט הפצלים האמריקאיות הזריזות, שנוגסות בנתח השוק של אופ"ק, רוסיה ובנות בריתן.

כעת יוצר חידוש הסנקציות האמריקאיות נגד איראן פיתול גיאופוליטי בסאגת זרם הנפט.

"הסכם אופ"ק נולד כהסכם היצע וביקוש, וגם אז היה קשה לגבש קונצנזוס. כשמוסיפים פוליטיקה לתמהיל, זה הופך את הדברים למסובכים יותר", אמר אוליבייה ג'ייקוב, מנהל חברת מחקר הנפט השווייצית Petromatrix. "ייתכן שאנחנו עומדים לראות את סופו של הסכם שהיה על טהרת השליטה בהיצע".

סעודיה רוצה לדחוף השנה את מחירי הנפט ליותר מ-80 דולר לחבית, כדי להגדיל את ההכנסות ולהתכונן להנפקתה הראשונית לציבור של ענקית האנרגיה הממשלתית ארמקו.

איראן וחברות אופ"ק אחרות חוששות שהנהנות הגדולות ביותר ממחירי נפט גבוהים מאוד יהיו יצרניות נפט הפצלים האמריקאיות.

"חלק מחברות אופ"ק משחקות לידיים של ארה"ב" כשהן תומכות בהחלטת וושינגטון לצאת מהסכם הגרעין, כתב זנגנה בציוץ טוויטר.

חברות נפט רוסיות להוטות מאוד להגדיל את התפוקה לאחר שעיכבו פרויקטים שתוכננו לפני זמן רב בשל ההסכם עם אופ"ק.

"הרוסים רוצים להגדיל את התפוקה כבר הרבה זמן. עכשיו הם עלולים לנצל את סוגיית איראן כתירוץ לשים קץ להסכם או להגמיש אותו", אמר טמאס ורגה, אנליסט בחברת הברוקרים PVM Oil Associates.

חלק מהאנליסטים מעריכים כי בעיותיה של איראן עשויות גם לספק לאופ"ק ובנות בריתו הזדמנות לחזק את ההסכם שלהן. סעודיה כבר אמרה שהיא רוצה להמשיך את שיתוף הפעולה אל מעבר להסכם הנוכחי.

ייתכן שאיראן תספק את ההזדמנות. במטרה לפצות על הנפט האבוד של איראן, אופ"ק עשוי להגמיש את מגבלות ההסכם, וזה ישביע את רצונן של חלק מהחברות, כגון עיראק וקזחסטן, שאינן מרוצות מהקיצוצים, לדברי אלן וולד, מומחית במכון המחקר Arabia Foundation בוושינגטון.

"זה עשוי לתרום לחיזוק המחויבות שלהן לעזור זו לזו ולקדם את הקבוצה", אמרה וולד. "זאת הזדמנות אמיתית... להפוך את הקבוצה למוסד קבוע בשוק, והן לא ירצו להחמיץ אותה".

אסון הנפט הזוחל בוונצואלה עלול להיות גדול יותר מזה של איראן

כותרות הנפט בשבוע שעבר היו כולן על איראן, אבל האסון הזוחל בוונצואלה עלול להיות משמעותי יותר.

פחות משבועיים לפני בחירות מוקדמות שנויות במחלוקת לנשיאות שיעניקו קרוב לוודאי לנשיא המכהן ניקולס מאדורו כהונה של שש שנים, מקור הכנסות היצוא העיקרי של ונצואלה עלול לספוג עוד מכה קיצונית. S P Global Platts מעריכה שתפוקת הנפט הגולמי במדינה מגיעה לאחרונה ל-1.41 מיליון חביות ביום, שפל של 30 שנה לפחות (מלבד השביתה הגדולה ב-2002-2003) ומעל חצי מיליון חביות מתחת לתפוקה לפני שנה.

ונצואלה ניצבת בפני שני סיכונים שאם הם יתממשו, תפוקת הנפט הגולמי שלה תפחת ביותר מהתחזיות של מה שיקרה לתפוקה האיראנית בעקבות חידוש העיצומים של ארה"ב. הסיכונים נובעים מהתלות של ונצואלה ביבוא של נפט קל יותר כדי למהול אותו בנפט הכבד שהיא מפיקה, ומהצורך שלה לייבא מארה"ב מוצרים שיאפשרו לנפט הכבד שלה להיות משונע.

חברת הנפט הלאומית הוונצואלית מחזיקה במתקני זיקוק ואחסון באיים קורסאו ובונייר שמנוהלים על ידי הולנד. החברה האמריקאית קונוקו-פיליפס מנסה להחזיר לידיה את המתקנים הללו, אחרי שהיא זכתה בפסיקת בוררות נגד ונצואלה, שתפסה אותם ב-2007. ונצואלה הודיעה לספקיות שלה שלא להעביר נפט למתקנים הללו, מחשש שקונוקו-פיליפס תשתלט גם עליהם. פירוש הדבר הוא שבתי הזיקוק והמחסנים ישותקו.

התרחיש השני עלול לקרות אם ארה"ב תעצור את היצוא לוונצואלה של מוצר מדלל מסוים, שמאפשר את משלוחי הנפט הכבד. מהלך כזה יסכן מחצית או יותר מהתפוקה שנשארה בוונצואלה. סגן הנשיא מייק פנס כבר כינה את הבחירות בוונצואלה "הונאה".

כלכלן האנרגיה פיליפ פרלגר מעריך שהסכסוך עם קונוקו עלול לעלות לוונצואלה 500,000 חביות ביום של יצוא נפט, כמו הקצה העליון של טווח ההערכות לגבי איראן אם העיצומים יחודשו במלואם. אמברגו על נפט ונצואלי יפגע בה עוד יותר.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה