גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כעשור אחרי משבר האירו, בדרום אירופה עוד סובלים מהצלקות

ספרד, איטליה ויוון מתמודדות עם זעזועים פוליטיים, חברתיים וכלכליים כתוצאה מרפורמות החירום ותקציבי הצנע

ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי / צילום: רויטרס
ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי / צילום: רויטרס

המשברים הפוליטיים בפרופיל גבוה בשבוע שעבר בספרד ובאיטליה חושפים את הצלקות החברתיות והכלכליות שנותרו בדרום אירופה כמעט עשור אחרי משבר גוש האירו, שמערערות בריתות מסורתיות ומזינות תסיסה פוליטית.

באיטליה, שבה פועלת כעת התנועה האנטי-ממסדית הגדולה ביותר במערב אירופה, שתי מפלגות חיצוניות לממסד עלו לשלטון, בעזרת מיליוני קולות של איטלקים שנואשו מהאבטלה הגבוהה והעקשנית ומהעוני.

בספרד הודח ראש ממשלה מכהן בהצבעת אי אמון בפעם הראשונה מאז שהמדינה נחלצה מהרודנות של הגנרליסימו פרנצ'סקו פרנקו. מריאנו ראחוי, ראש הממשלה בעל הוותק הגדול ביותר באירופה, הודח ביום שישי האחרון בעקבות שערוריית שחיתות שהתבררה כמכה האחרונה למנהיג שהתמיכה בו הלכה ונשחקה מאז שהוא הנהיג מדיניות צנע כדי למנוע אסון כלכלי בספרד.

במקביל, יוון מאמצת עוד סבב של פורמות כואבות, כולל את הסבב ה-13 של קיצוץ קצבאות פנסיה, בתקווה להשתחרר ממשטר החילוץ שנכפה עליה זה שמונה שנים. אבל גם אחרי שהיא תיחלץ מן הצנע הכלכלי, הנושים שלה ישמרו על שליטה הדוקה על התקציב שלה, במה שרק יחמיר את המרירות הציבורית שגולשת לאלימות של קבוצות קיצוניות.

"אנחנו עדיין מתמודדים עם גלי ההמשך של המשבר", אמר פרנקו פבונסלו, פרופסור באוניברסיטת ג'ון קבוט ברומא. "אלה הן מדינות שסבלו במידה קיצונית מהמשבר, והתוצאות הן מכאיבות מאוד לאורך שנים רבות".

התמונה הכלכלית הכוללת באירופה היא האופטימית ביותר זה שנים, אבל מיליונים בדרום אירופה, מוקד משבר החובות בגוש האירו שאיים על שלימות הגוש הזה, עדיין אינם חשים את ההבראה. רבים מאשימים בכך את הרפורמות שנחקקו בשיא המשבר, בתמורה לחילוץ ולסיוע החירום שניתן לספרד, פורטוגל, יוון, אירלנד וקפריסין.

ראחוי, למשל, רופף את חוקי העבודה כדי לעודד חברות לשכור עובדים. שיעור האבטלה בספרד אכן ירד משיא של 27% בתחילת 2013 ל-17% כעת, והצמיחה הכלכלית היא 3% לפחות בשנה מ-2015, ובכך ספרד היא לכאורה המודל לרפורמה מוצלחת בעקבות המשבר.

אבל 90% מחוזי העבודה החדשים בספרד הם לטווח קצר, בדרך כלל במשרות של שכר נמוך ולעתים רק למשך כמה ימים. התופעה הזו פוגעת בעיקר בצעירים ברחבי דרום אירופה: באיטליה בשנה שעברה, יותר מ-60% מחוזי העבודה של צעירים בני עד 25 היו לטווח קצר.

חוזים כאלו פוגעים בסיכוייהם של צעירים להתקדם, כי חברות רבות מספקות הכשרה מועטה ולא מציעות קידום. גם הבנקים מסרבים להעניק משכנתאות לאלו שאין להם תעסוקה קבועה. התוצאה היא כישלון לשלב מיליוני צעירים בשוק העבודה.

יוון, ספרד, איטליה ופורטוגל סובלות גם משיעורי הילודה הנמוכים באירופה. בסקרים בשנה שעברה, לפחות 67% מהנסקרים בספרד, איטליה ויוון אמרו שהם צופים שלידיהם יהיו במצב גרוע יותר ממצב הוריהם. בגרמניה שיעור המשיבים כך היה 52%.

אבטלה ארוכת טווח נשארה מכה ברחבי דרום אירופה. שחיקת בסיס הייצור באיטליה מחקה מיליוני מקומות עבודה, וכלכלה מסוידת לא יוצרת מיליוני מקומות עבודה חדשים. כ-60% מהמובטלים באיטליה חסרי עבודה כבר לפחות שנה, ועוד 5 מיליון איטלקים חיים בעוני מוחלט - כמעט פי שניים ממספרם לפני עשור, לפי לשכת הסטטיסטיקה.

הצמיחה באיטליה וביוון עדיין מפגרת בהרבה אחרי יתר אירופה. כלכלת איטליה עדיין קטנה ב-6% מכפי שהיא הייתה לפני המשבר, והיא היחידה במועדון שבע המדינות המתועשות הגדולות שלא צמחה מאז. בשנה שעברה הסתכמה הצמיחה הכלכלית ב-1.5%, הקצב המהיר ביותר בשש שנים, אבל הנה כבר נרשמה האטה והשכר אינו עולה.

תנועת חמשת הכוכבים והליגה, שתי המפלגות החדשות בשלטון, נתנו קול לאותם מיליונים שמתקשים למצוא עבודה. ממשלת הקואליציה החדשה של שתי המפלגות הללו, שזכו בכמחצית מהקולות בבחירות לפרלמנט במארס, הושבעה שלשום (ו').

כלכלת יוון, שספגה תקופת מיתון ארוכה יותר מן השפל הכלכלי בארה"ב במאה שעברה, התכווצה ב-28% בהשוואה לתקופה שלפני המשבר.

ממשלתו של אלקסיס ציפראס צריכה בשבועות הקרובים לתקן עשרות חוקי עבודה ופנסיה כדי להשתחרר ממשטר החילוץ הכספי שלה, שכפה עליה העלאות מס, קיצוצי פנסיות ומכירת נכסים ממלכתיים.

דקלן קוסטלו, הממונה הראשי על יוון בנציבות האירופית, אמר ביום ה' שעבר שיידרשו עד עשר שנים עד שהרפורמות הנחוצות יושלמו. בינתיים, הנושים של יוון לא מראים נכונות למחוק או להקל את נטל החוב הציבורי שלה, 180 מיליארד אירו (201 מיליארד דולר).

שנים של צנע ככלי הותירו את הזירה הפוליטית ביוון מקוטבת מאוד, ולמעשה כל הסצנה הפוליטית באירופה מפוצלת יותר, כאשר מפלגות פופוליסטית צצות, ומפלגות הממסד מואשמות באחריות למשבר.

בספרד, ממשלת השמאל-מרכז החדשה שהושבעה שלשום היא חלשה, ויש שצופים בחירות מוקדמות בסתיו הקרוב. מפלגת פודמוס מהשמאל הקיצוני, שצברה תמיכה בזכות התנגדותה לצעדי הצנע, עומדת בראש ברית של 67 מבין 350 חברי הבית התחתון של הפרלמנט. עם מפלגת סיאודדנוס מהמרכז, שלה 32 מושבים, התמיכה במפלגות הממסד הוותיקות נשחקה, והפרלמנט מפוצל מאי פעם.

ראחוי עמד בראש ממשלת מיעוט כה חלשה, שהיא התקשתה להעביר חקיקה. הממשלה החדש בהובלת הסוציאליסטים חלשה עוד יותר במונחי תמיכה בפרלמנט, והיא תלויה בחסדי מגוון מפוצל של מפלגות. לכן כינה ראחוי שלשום את הקואליציה החדשה "ממשלת פרנקנשטיין".

ראחוי רופף את חוקי העבודה כדי לעודד חברות לשכור עובדים. שיעור האבטלה בספרד אכן ירד מ-27% בתחילת 2013 ל-17% כעת. אבל 90% מחוזי העבודה החדשים בספרד הם לטווח קצר, בדרך כלל במשרות של שכר נמוך ולעתים רק למשך כמה ימים

עוד כתבות

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים במגדל העמק / צילום: אנגלו סכסון מגדל העמק

קריית טבעון עולה על רדאר המשקיעים? בכמה נמכרה דירת 4 חדרים במגדל העמק

דירת 4 חדרים במגדל העמק בשטח של 115 מ"ר עם מרפסת, נמכרה תמורת 1.59 מיליון שקל ● המוכרים זכו בדירה במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן", ורכשו אותה תמורת 930 אלף שקל ● "הדירה נמכרה על רקע העניין הגובר באזור, בעקבות הכרזה על הקמת הקמפוס של אנבידיה" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

איתי יצחקי / צילום: הגר בדר

את החברה הראשונה הוא מכר לטדי שגיא ב־50 מיליון דולר. עכשיו הוא בדרך לאקזיט השני

"במהירות של השוק אני לא בטוח שהייתה לנו ברירה אחרת מאשר להימכר ל-Zendesk. יש להם 120 אלף לקוחות. הם יכולים להנגיש את הטכנולוגיה שלנו בקצב שייקח לנו שנים להגיע אליו" ● שיחה קצרה עם איתי יצחקי, מייסד-שותף ומנכ"ל Unleash, פלטפורמת חיפוש ארגונית מבוססת AI

אזרחים תומכי הנשיא מדורו יוצאים לרחובות / צילום: ap, Matias Delacroix

התגובות למהלך של טראמפ, ואיפה חוששים להיות הבאים בתור?

התגובות בעולם למהלך ההתקפי של ארה"ב על ונצואלה נעו בין גינויים חריפים מצד מתנגדי המדיניות האמריקאית, להימנעות מביקורת מצד מי שאמורים להיות בעלי בריתה של ארה"ב ● נשיא ברזיל טען בתגובה כי ארה"ב "חצתה רף מסוכן מאוד", ואילו באיחוד האירופי פרסמו הודעה מתונה שבה אמרו כי הם "בעד העברת השלטון בוונצואלה בדרכי שלום"

בודקים את המיתוס. האירופאים שגילו את אמריקה לפני קולומבוס / צילום: ציור: רידולפו גירלנדיו

האירופאים שגילו את אמריקה לפני קולומבוס

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: הספן זכה ליום חג על שמו בארה"ב, למרות שלא הגיע מעולם לשטחה הצפוני של היבשת

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מה צפוי בהחלטת הריבית של בנק ישראל - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

דמי הניהול במאות קרנות נאמנות מתייקרים עם תחילת השנה ● וורן באפט יורד מתחת לרדאר בברקשייר האת'וויי ● השקל מתחזק והאינפלציה מתמתנת - אך בשוק לא צופים הורדת ריבית בשבוע הבא ● וגם: הקשר הישראלי של המניה שהובילה את מדד S&P 500 השנה

גם זה קרה פה / צילום: יח''צ, נקסט ויז'ן

מעל 20 מיליארד שקל: החברה הביטחונית שעקפה בשווי את שטראוס, תשובה וליאורה עופר

נקסט ויז'ן מפתיעה אפילו את עפרה שטראוס ● משרד הכלכלה מוכיח שגם ללא דגלים או שגרירויות, אפשר לקיים מסחר ● וחברות הנדל"ן שכחו כלל חשוב ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר החדש בבורסה מתחיל: מה צפוי למשקיעים ולמה כדאי יהיה לעקוב אחריו

רגע היסטורי: החל מהיום, שבוע המסחר בבורסה עובר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1935 המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

חסן עבאסי / צילום: כפיר זיו

הדוקטור למחשבים שטיפח קריירה מבטיחה בענקיות הטכנולוגיה - ואז החליט לשנות כיוון

חסן עבאסי הקים את אפליקציית HAAT כדי שלתושבים הערבים בצפון יהיה שירות משלוחי מזון ראוי ונוח ● אלא שמאז היא לא מפסיקה להתרחב - והשבוע נכנסה לראשונה לגוש דן ● עם מחירים אטרקטיביים וממשק נגיש היא מבטיחה לתת פייט אפילו לוולט ● ראיון

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

הבנק הבינלאומי שממליץ: הגדילו חשיפה למניות וחפשו הזדמנויות בסין

ב־UBS מעריכים המשך תנופה בשוקי המניות הסיניים בשנה הקרובה ● בדויטשה בנק דווקא סבורים שסין עלולה לאבד מומנטום בגלל משבר הנדל"ן וצופים קאמבק של הדולר, ולמרות האופטימיות בג'יי.פי מורגן לגבי הצמיחה הגלובלית הם מזהים גם סכנת מיתון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

"פיטורי בינה מלאכותית הם עובדה מוגמרת, אבל אף אחד לא כותב על גיוסי העובדים"

ניטין מיטל, סמכות הבינה המלאכותית של דלויט, מסביר מדוע גל הפיטורים בענף הייעוץ והטכנולוגיה יוצר אשליה של משבר, איך ה־AI דווקא מגדילה תעסוקה בתחומים אחרים, ולמה הדיון האמיתי צריך לעבור משאלת הקיצוצים לשאלת הכישורים והצמיחה ● הוא משוכנע שישראל לא פספסה את המהפכה, אך מזהיר: "קשה לסטארט־אפים לגדול פה"

מהי מילת השנה באנגלית שבחר מילון אוקספורד ל־2025? / צילום: Shutterstock

מהי מילת השנה באנגלית שבחר מילון אוקספורד ל־2025?

מהי עיר הבירה של סומלילנד, איך קוראים למותג הגלידות שהשיק בחודש שעבר הכדורסלן דני אבדיה, ומי ניסה לפייס את שכניו בפאלו אלטו באמצעות אוזניות חוסמות רעשים? ● הטריוויה השבועית

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית / צילום: Shutterstock

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית

סקטור המשכנתאות החוץ־בנקאיות עדיין מהווה אחוזים בודדים בלבד משוק ההלוואות לדיור, אך צומח במהירות, כשעוד ועוד חברות ממהרות להיכנס אליו ● בענף מעריכים כי בתוך שנים יגיע לנתח של עשרות אחוזים - אלא שבשוק שבו ליועצים תפקיד מרכזי והפיקוח עדיין חלקי, עולות גם שאלות של סיכון והסדרה ● למי זה מתאים, מהם הסיכונים - ואיך המדינה מנסה לצמצם את הפרצות?

תחזית מנהלי ההשקעות ל-2026 / צילום: Shutterstock

ת"א תעלה ב־13% והשקל יגיע לשיא חדש: שאלנו 9 גופי השקעה מה הם מעריכים שיקרה בשנת 2026

לאחר שנה יוצאת דופן בבורסה בת"א, והתרסקות של הדולר מול השקל - מעריכים בגופים הפיננסיים המקומיים כי המגמות הללו יימשכו גם ב–2026 ● בדיסקונט צופים עלייה של 16% במדד הדגל המקומי, בעוד שבמזרחי מעריכים מחצית מכך ● ומי הגוף שמהמר כי הדולר יצנח אל מתחת ל-3 שקלים

מיכלית נפט בחוף בוונצואלה / צילום: ap, Matias Delacroix

פוטנציאל הנפט הלא-ממומש של ונצואלה יכול להתהפך לטובת ארה"ב

ניהול גרוע של מונופול הנפט הממשלתי בידי נשיאי ונצואלה, הוגו צ'אבס וניקולס מדורו, וסנקציות אמריקאיות חסמו את "הזהב השחור" מלבוא לכדי מימוש ● כעת, בשל הפלת השלטון בוונצואלה, מזקקות הנפט בחוף הדרומי של ארה"ב יכולות להפוך לגורם מרכזי בעיבוד הנפט הזה לכדי מוצרי דלק לרחבי העולם

ביונסה בהופעה בוויילס. מנהלת פורטפוליו של נכסים סינרגטיים / צילום: Reuters, INSTARimages.com

על המודל העסקי של ביונסה: המוזיקה כמצע להקמת אימפריה

ביונסה הצטרפה השבוע לרשימת המוזיקאים המיליארדרים ● באופן מפתיע, רק חלק קטן מההון שלה בפועל מהעיסוק במוזיקה ● כמו רבים היא למדה: בעולם החדש מוזיקה היא כלי שיווקי, לא מוצר כלכלי בפני עצמו

סניף של טסלה באירופה / צילום: Shutterstock

טסלה מדווחת על ירידה של 16% במסירות - ומאבדת תואר יוקרתי

סיום הסובסידיה האמריקאית לרכבים חשמליים וביקוש אירופי מתמוטט פגעו במכירות הרכבים החשמליים הגלובליות

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

קרן כספית או פיקדון? הורדת הריבית מסבכת את התשובה

השילוב בין התייקרות הקרנות לירידת הריבית מחייב את חוסכי הקרנות הכספיות לחשב מסלול מחדש ● מהזדמנויות באפיק הצמוד ועד לקרנות "תאריכי יעד": אלו החלופות שעל השולחן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האח, המתנה והעיקול מביטוח לאומי: איך הסתיים המאבק על הנכס?

ביהמ"ש קבע כי מקבל נכס במתנה שזכויותיו לא נרשמו, גובר על זכויותיו של נושה בעל עיקול - אם יוכיח כי פעל בתום לב ● תביעת אחות־למחצה למחצית מנכסי ירושה נמחקה וחויבה בהוצאות כבדות ● עובד שכינה קולגה "סוטה" לא חויב בפיצוי בלשון הרע, לאחר שנקבע כי ההתפרצות נבעה מהטרדה מינית ● 3 פסקי דין בשבוע

5 הערות על השנה ששברה את כל השיאים בשוק הגמל / צילום: Shutterstock

"שוק ההון התנתק מהכלכלה": האם אחרי שנה פנטסטית הגיע הזמן להקטין חשיפה למניות?

2025 הייתה השנה הכי טובה שראו החוסכים בישראל זה 16 שנה, אבל מסלול אחד פופולרי במיוחד אכזב את המשקיעים ● את טבלת התשואות הובילו שתי חברות ביטוח עם אהדה להשקעות בארץ ● ואיפה ממליצים המומחים לשים את הכסף ב־2026?

בוררות בפרויקטי התחדשות עירונית / איור: עומר הופמן

ניהול תביעה בבית משפט או במסגרת בוררות - מה נכון יותר בפרויקטי התחדשות עירונית?

בעלי דירה בפרויקט התחדשות עירונית תבעו את היזמית בטענה כי עבודות הבנייה שעשתה פגעו באיטום של דירתם ● החברה טענה כי בהתאם להסכם התמ"א, על התביעה להתברר בפני בוררות ולא בבית המשפט ● מה החליט בית המשפט?