גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כעשור אחרי משבר האירו, בדרום אירופה עוד סובלים מהצלקות

ספרד, איטליה ויוון מתמודדות עם זעזועים פוליטיים, חברתיים וכלכליים כתוצאה מרפורמות החירום ותקציבי הצנע

ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי / צילום: רויטרס
ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי / צילום: רויטרס

המשברים הפוליטיים בפרופיל גבוה בשבוע שעבר בספרד ובאיטליה חושפים את הצלקות החברתיות והכלכליות שנותרו בדרום אירופה כמעט עשור אחרי משבר גוש האירו, שמערערות בריתות מסורתיות ומזינות תסיסה פוליטית.

באיטליה, שבה פועלת כעת התנועה האנטי-ממסדית הגדולה ביותר במערב אירופה, שתי מפלגות חיצוניות לממסד עלו לשלטון, בעזרת מיליוני קולות של איטלקים שנואשו מהאבטלה הגבוהה והעקשנית ומהעוני.

בספרד הודח ראש ממשלה מכהן בהצבעת אי אמון בפעם הראשונה מאז שהמדינה נחלצה מהרודנות של הגנרליסימו פרנצ'סקו פרנקו. מריאנו ראחוי, ראש הממשלה בעל הוותק הגדול ביותר באירופה, הודח ביום שישי האחרון בעקבות שערוריית שחיתות שהתבררה כמכה האחרונה למנהיג שהתמיכה בו הלכה ונשחקה מאז שהוא הנהיג מדיניות צנע כדי למנוע אסון כלכלי בספרד.

במקביל, יוון מאמצת עוד סבב של פורמות כואבות, כולל את הסבב ה-13 של קיצוץ קצבאות פנסיה, בתקווה להשתחרר ממשטר החילוץ שנכפה עליה זה שמונה שנים. אבל גם אחרי שהיא תיחלץ מן הצנע הכלכלי, הנושים שלה ישמרו על שליטה הדוקה על התקציב שלה, במה שרק יחמיר את המרירות הציבורית שגולשת לאלימות של קבוצות קיצוניות.

"אנחנו עדיין מתמודדים עם גלי ההמשך של המשבר", אמר פרנקו פבונסלו, פרופסור באוניברסיטת ג'ון קבוט ברומא. "אלה הן מדינות שסבלו במידה קיצונית מהמשבר, והתוצאות הן מכאיבות מאוד לאורך שנים רבות".

התמונה הכלכלית הכוללת באירופה היא האופטימית ביותר זה שנים, אבל מיליונים בדרום אירופה, מוקד משבר החובות בגוש האירו שאיים על שלימות הגוש הזה, עדיין אינם חשים את ההבראה. רבים מאשימים בכך את הרפורמות שנחקקו בשיא המשבר, בתמורה לחילוץ ולסיוע החירום שניתן לספרד, פורטוגל, יוון, אירלנד וקפריסין.

ראחוי, למשל, רופף את חוקי העבודה כדי לעודד חברות לשכור עובדים. שיעור האבטלה בספרד אכן ירד משיא של 27% בתחילת 2013 ל-17% כעת, והצמיחה הכלכלית היא 3% לפחות בשנה מ-2015, ובכך ספרד היא לכאורה המודל לרפורמה מוצלחת בעקבות המשבר.

אבל 90% מחוזי העבודה החדשים בספרד הם לטווח קצר, בדרך כלל במשרות של שכר נמוך ולעתים רק למשך כמה ימים. התופעה הזו פוגעת בעיקר בצעירים ברחבי דרום אירופה: באיטליה בשנה שעברה, יותר מ-60% מחוזי העבודה של צעירים בני עד 25 היו לטווח קצר.

חוזים כאלו פוגעים בסיכוייהם של צעירים להתקדם, כי חברות רבות מספקות הכשרה מועטה ולא מציעות קידום. גם הבנקים מסרבים להעניק משכנתאות לאלו שאין להם תעסוקה קבועה. התוצאה היא כישלון לשלב מיליוני צעירים בשוק העבודה.

יוון, ספרד, איטליה ופורטוגל סובלות גם משיעורי הילודה הנמוכים באירופה. בסקרים בשנה שעברה, לפחות 67% מהנסקרים בספרד, איטליה ויוון אמרו שהם צופים שלידיהם יהיו במצב גרוע יותר ממצב הוריהם. בגרמניה שיעור המשיבים כך היה 52%.

אבטלה ארוכת טווח נשארה מכה ברחבי דרום אירופה. שחיקת בסיס הייצור באיטליה מחקה מיליוני מקומות עבודה, וכלכלה מסוידת לא יוצרת מיליוני מקומות עבודה חדשים. כ-60% מהמובטלים באיטליה חסרי עבודה כבר לפחות שנה, ועוד 5 מיליון איטלקים חיים בעוני מוחלט - כמעט פי שניים ממספרם לפני עשור, לפי לשכת הסטטיסטיקה.

הצמיחה באיטליה וביוון עדיין מפגרת בהרבה אחרי יתר אירופה. כלכלת איטליה עדיין קטנה ב-6% מכפי שהיא הייתה לפני המשבר, והיא היחידה במועדון שבע המדינות המתועשות הגדולות שלא צמחה מאז. בשנה שעברה הסתכמה הצמיחה הכלכלית ב-1.5%, הקצב המהיר ביותר בשש שנים, אבל הנה כבר נרשמה האטה והשכר אינו עולה.

תנועת חמשת הכוכבים והליגה, שתי המפלגות החדשות בשלטון, נתנו קול לאותם מיליונים שמתקשים למצוא עבודה. ממשלת הקואליציה החדשה של שתי המפלגות הללו, שזכו בכמחצית מהקולות בבחירות לפרלמנט במארס, הושבעה שלשום (ו').

כלכלת יוון, שספגה תקופת מיתון ארוכה יותר מן השפל הכלכלי בארה"ב במאה שעברה, התכווצה ב-28% בהשוואה לתקופה שלפני המשבר.

ממשלתו של אלקסיס ציפראס צריכה בשבועות הקרובים לתקן עשרות חוקי עבודה ופנסיה כדי להשתחרר ממשטר החילוץ הכספי שלה, שכפה עליה העלאות מס, קיצוצי פנסיות ומכירת נכסים ממלכתיים.

דקלן קוסטלו, הממונה הראשי על יוון בנציבות האירופית, אמר ביום ה' שעבר שיידרשו עד עשר שנים עד שהרפורמות הנחוצות יושלמו. בינתיים, הנושים של יוון לא מראים נכונות למחוק או להקל את נטל החוב הציבורי שלה, 180 מיליארד אירו (201 מיליארד דולר).

שנים של צנע ככלי הותירו את הזירה הפוליטית ביוון מקוטבת מאוד, ולמעשה כל הסצנה הפוליטית באירופה מפוצלת יותר, כאשר מפלגות פופוליסטית צצות, ומפלגות הממסד מואשמות באחריות למשבר.

בספרד, ממשלת השמאל-מרכז החדשה שהושבעה שלשום היא חלשה, ויש שצופים בחירות מוקדמות בסתיו הקרוב. מפלגת פודמוס מהשמאל הקיצוני, שצברה תמיכה בזכות התנגדותה לצעדי הצנע, עומדת בראש ברית של 67 מבין 350 חברי הבית התחתון של הפרלמנט. עם מפלגת סיאודדנוס מהמרכז, שלה 32 מושבים, התמיכה במפלגות הממסד הוותיקות נשחקה, והפרלמנט מפוצל מאי פעם.

ראחוי עמד בראש ממשלת מיעוט כה חלשה, שהיא התקשתה להעביר חקיקה. הממשלה החדש בהובלת הסוציאליסטים חלשה עוד יותר במונחי תמיכה בפרלמנט, והיא תלויה בחסדי מגוון מפוצל של מפלגות. לכן כינה ראחוי שלשום את הקואליציה החדשה "ממשלת פרנקנשטיין".

ראחוי רופף את חוקי העבודה כדי לעודד חברות לשכור עובדים. שיעור האבטלה בספרד אכן ירד מ-27% בתחילת 2013 ל-17% כעת. אבל 90% מחוזי העבודה החדשים בספרד הם לטווח קצר, בדרך כלל במשרות של שכר נמוך ולעתים רק למשך כמה ימים

עוד כתבות

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; הביטקוין צלל ב-10% לשפל של כמעט שנתיים

נאסד"ק ירד בכ-1.5% ● הביטקוין ירד ל-65 אלף דולר, חצי מהשיא שנקבע באוקטובר ● זינוק של 118% בהודעות הפיטורים בארה"ב, בינואר הגיעו לרמתם הגבוהה ביותר מאז 2009 ● דו"חות אמזון אחרי נעילת המסחר: ההכנסות צפויות לעלות לראשונה על 200 מיליארד דולר ● מחירי המתכות היקרות יורדים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

גוגל מכה את התחזיות ומכריזה על השקעת עתק

אלפאבית עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, עם הכנסות של 111.3 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.82 ● החברה דיווחה על הגדלה משמעותית של הוצאות ההון שלה ב-2026 ל-175-185 מיליארד דולר - משמעותית מעל צפי האנליסטים ● המניה יורדת במסחר המאוחר

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

תשובה חושף את עסקיו בניו יורק ופלורידה לקראת גיוס אג״ח של 100 מיליון דולר

ארבע שנים אחרי שהגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח, איש העסקים יצחק תשובה רוצה להחזיר את פעילות הנדל"ן שלו בארה"ב לבורסה המקומית ● החברה, המחזיקה בארבעה נכסי נדל"ן למגורים בהקמה, תבקש לגייס מהמוסדיים 100 מיליון דולר

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הדיווח שהגדיל את הונו של צדיק בינו בחצי מיליארד שקל בתוך יום

בעקבות דיווח על כוונת פיבי של צדיק בינו להתמזג עם הבנק הבינלאומי שבשליטתה, זינקה מניית חברת ההחזקות בכ־17% וצמצמה את הדיסקאונט העמוק בו נסחרה ביחס לשווי החזקותיה בבנק ● אי.בי.אי: "השוק חיכה למהלך הזה. בינו מעוניין לסגור את הדיסקאונט ו'להתקרב לצלחת'"

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

הנפיקו בוול סטריט ונחתכו ביותר מחצי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נפלו במעל 50%: ייסורי המנפיקות הישראליות בוול סטריט

שלוש חברות ישראליות שהצליחו לצאת בהנפקה אשתקד, איטורו, ויה ונאבן, התעוררו למציאות שונה מזו שייחלו לה בעת הצילום המסורתי ביום הגדול בניו יורק ● הסיבות לכך: סנטימנט שלילי לחברות התוכנה, בשל חשש מהתחרות שיעוררו שחקנים מבוססי AI ● אצל מי מזהים האנליסטים אפסייד אפשרי?

איליה סוצקבר / צילום: כדיה לוי (עיבוד תמונה)

בכיר בחברה של איליה סוצקבר בישראל עוזב לסטארט־אפ חדש

עזיבה נוספת במרכז הפיתוח של SSI בתל אביב: שחר פפיני, מהמהנדסים הבכירים בחברה של איליה סוצקבר, פרש ומצטרף כ־CTO לסטארט־אפ Attestable AI, שגייס כ־20 מיליון דולר עוד לפני השקת מוצר

חומרים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

התמכרנו ל-AI: מנוע הצמיחה של וול סטריט הפך למשקולת

וול סטריט בפאניקה ● תחנת הרדיו שרק רוצה לעשות נעים ● והחוק שגוזר עלינו ביצים יקרות ל–17 שנה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: Shutterstock

המסרון שעלה לאיש בדירת הפנטהאוז שלו כשנפרד מבת זוגו

בני זוג ידועים בציבור נפרדו, והאישה דרשה לקבל את חלקה בנכס שנרכש לפני תחילת מערכת היחסים, ושלא שימש את בני הזוג "בחיי היומיום" או למגוריהם ● למה בכל זאת בית המשפט פסק לטובתה?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

זו תהיה הטעות הכי גדולה לתיק ההשקעות שלכם

בין המתיחות הגאו־פוליטית בעולם לראלי הארוך בשווקים, הניסיון "לתזמן את השוק" הוא טעות שעלולה לעלות ביוקר ולחתוך לכם חלק משמעותי מהתשואה ● וגם: מי שברח ל־S&P 500 גילה שהעוצמה הישראלית השאירה לו אבק ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

חייל חשד א–שעבי באירוע לציון הניצחון על דאע''ש בבגדד / צילום: Reuters, Ahmed Saad

תקציב של 3.4 מיליארד דולר ו"חיילי רפאים": נתיב הכסף האחרון של איראן

טהרן מהדקת אחיזה בעיראק כצינור מימון לפעילות הטרור ● באמצעות משרות פיקטיביות ושליטה על משרדי ממשלה, ארגון פרו־איראני מקומי בונה אימפריה כלכלית על חשבון האזרחים

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית: לוין מונע מינוי שופטים ואלפי תיקים מצטברים

בהרב-מיארה הגישה לבג"ץ את עמדתה בעתירה נגד סירובו של לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והפנתה לנתונים של הנהלת בתי המשפט על מחסור כבד במערכת ● לדבריה, הציבור נפגע ואלפי תיקים "ממתינים על המדף"

יזמי MyOr. מימין:  ד''ר מיכאל ברנדווין, ד''ר אריאל כץ ופרופ' רוני כהן / צילום: באדיבות החברה

ליזם שהפך את אנזימוטק לסיפור הצלחה יש תוכנית חדשה לשינוי עולם הבריאות

ד"ר אריאל כץ, היזם שהוביל את חברת אנזימוטק ופרש רגע לפני שנמכרה במאות מיליוני דולרים, רוצה לרתום את קליניקות התזונה למהפכה ברפואה מונעת ● בראיון הוא מספר על המודל העסקי של חברת MyOr שהקים וצופה לה השנה הכנסות של 30 מיליון דולר

מניות התוכנה יורדות אל מול האיום החדש / אילוסטרציה: Shutterstock

מנכ"ל אנבידיה מנסה להרגיע, אבל בשוק בטוחים: "החפיר של המניות הללו נפרץ"

הכלי החדש שעליו הכריזה חברת אנתרופיק הצית סערה מושלמת בוול סטריט ובת"א, שמחקה מאות מיליארדי דולרים משווי חברות התוכנה ● המשקיעים, שחוששים כי עוזרי בינה מלאכותית יחליפו מיומנויות של עשרות שנים, מתחילים לתמחר מחדש את ענקיות התוכנה כ"נכס רעיל"

האם רגולציית הסייבר לרכב תחסום יבוא דגמים מסוימים? / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך הדרמטי של הממשלה: התקנה שעשויה לעצור את יבוא הרכב מסין

יבוא רכבים לישראל יחוייב השנה באישורי סייבר, לפי תקנות משרד התחבורה ● ב-2025, ישראל הובילה ביבוא רכבים סיניים מופחתי זיהום ודורגה 14 בעולם ביצוא מוחלט ● וגם: עודפים מוזלים של "אפס ק"מ" גם בחודש פברואר ● השבוע בענף הרכב

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, וההסבר המפתיע

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

מל''ט הרמס תוצרת אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

זמן טיסה ארוך פי 5 לרחפנים: הכירו את הפיתוח הישראלי החדש

סטארט־אפ ישראלי נבחר בידי אלביט לפיתוח מנועים היברידיים לרחפנים ● ארה"ב ובחריין תרגלו יירוט כטב"מים במפרץ ● קטאר מצטיידת במכ"מים מתוצרת צרפת ● ואוקראינה עוברת לכטב"מים מבוססי מצלמות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה צפויה לאשר: שדה תעופה בינלאומי יוקם בציקלג שבנגב

לאחר שנים של מחלוקות, הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון את הקמת שדה התעופה הבינלאומי המשלים הראשון בישראל ● ההכרעה התקבלה בדיון שקיים ראש הממשלה עם שרת התחבורה ובכירים נוספים, חרף הסתייגויות מקצועיות וביקורת בענף התעופה