גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשלות ספרד ואיטליה צריכות לקבל שיעורים בפורטוגזית

המשקיעים היו מודאגים כשהמפלגה הסוציאליסטית עלתה לשלטון בפורטוגל ב-2015, אבל הממשלה הוכיחה מדיניות פיסקלית אחראית וקיבלה כמה החלטות קשות, ששיפרו מאוד את מצב כלכלתה

ראש ממשלת פורטוגל אנטוניו קושטהו / צילום: רויטרס
ראש ממשלת פורטוגל אנטוניו קושטהו / צילום: רויטרס

האיחוד האירופי קיבל שתי ממשלות חדשות בסוף השבוע, ושתין לא נראות יציבות. הן מבוססות על קואליציות לא טבעיות, שמורכבות מקצוות של הקשת הפוליטית, מה שמעלה גם תהיות לגבי כיוון הנסיעה שלהן.

הממשלה החדשה באיטליה משלבת את הימין הקיצוני, שמתנגד למהגרים וגם לאיחוד האירופי בדמות מפלגת הליגה, ואת תנועת חמשת הכוכבים האנטי-ממסדית, שהבטחת קמפיין העיקרית שלה הייתה הכנסה בסיסית אוניברסלית לכל אזרח, שהיא בלתי אפשרית מבחינה תקציבית.

המשלה החדשה בספרד מחזיקה ב-86 מושבים בלבד בפרלמנט של 350 מושבים, והיא מתבססת על קואליציה של לא פחות מ-25 מפלגות או סיעות, החל בפודמוס מהשמאל הרדיקלי, עד מפלגות הפרישה הקטלוניות והמפלגה הלאומית הבסקית מהימין הקיצוני.

במבט ראשון, שתי הממשלות הללו נראות כמו מתכון לאי ודאות כלכלית מעמיקה בשתיים מהכלכלות הגדולות בגוש האירו.

אבל זה לא חייב להיות כך. האיחוד האירופי כבר היה בסרט הזה. כשממשלת המיעוט הסוציאליסטי בפורטוגל החלה לכהן בנובמבר 2015 בתמיכת שלוש מפלגות שמאל רדיקליות, כולל הקומוניסטים, גם היא התקבלה באותה עצבנות בבירות האירופיות ובשוקי ההון. בשנתה הראשונה של הממשלה החדשה, תשואת האג"ח הממשלתית הפורטוגלית לעשר שנים כמעט הוכפלה ליותר מ-4% על רקע חששות שהממשלה תאמץ מדיניות תקציבית חסרת אחריות ותבטל רפורמות קודמות, מה שיעמיד בסימן שאלה את פירעון החוב הציבורי של פורטוגל.

אבל בהנהגת ראש הממשלה אנטוניו קושטה, פורטוגל הוכיחה את עצמה כמודל של אחריות תקציבית, וקיבלה החלטות קשות של ניקוי המערכת הבנקאית שלה מחובות. כתוצאה מכך היא זכתה מחדש בדירוג השקעה לאג"ח שלה, ותשואת האג"ח הללו חזרה אל מתחת ל-2%. שר האוצר מריו סנטנו אפילו מכהן היום כנשיא התורן של מועצת שרי אירופה. 

ראש הממשלה החדש בספרד הבהיר שהוא ינסה לחקות את המודל הפורטוגלי. פדרו סנשז ביצע אקרובטיקה פוליטית מרשימה כשהוא קיבץ את הקואליציה שלו כדי להדיח את מריאנו ראחוי בהצבעת אי אמון בפרלמנט - אבל מה שמרשים במיוחד הוא שהוא עשה זאת בלי להבטיח הבטחות מופלגות למפלגות האחרות. במקום זאת הוא התחייב להישאר על התקציב שהציע ראחוי, שמצוי בהליכי החקיקה האחרונים בפרלמנט. זה לא רק הרגיע את השווקים אלא גם את הלאומנים הבסקים, שעמדו לאבד מימון נדיב אילו היה סנשז מכריז על בחירות מוקדמות ועל תקציב חדש.

ממשלתו של סנשז עדיין חלשה, כמובן. הוא לא יצטרך להעביר תקציב נוסף אלא בסוף השנה הבאה, אבל הוא לא צפוי להיות מסוגל להעביר חקיקה מהותית כלשהי בפרלמנט הנוכחי. האינסטינקט שלו יהיה להימנע מבחירות עד לשנה הבאה כדי לבנות תמיכה, אומרים בעלי בריתו. אבל כדי לשפר את מעמדה של מפלגתו, הוא זקוק גם לתמיכת פודמוס מהימין וסיאודדנוס מהמרכז-ימין. הוא צפוי לפנות לבוחרים מהשמאל על ידי ביטול כמה מההגבלות על חירויות האזרח שהטילה הממשלה של ראחוי, אבל לא סביר שהוא ישנה במשהו את רפורמות שוק העבודה ואת שוקי המוצרים שעזרו לספרד לצמוח היטב בחמש השנים האחרונות. סנשז גם לא צפוי לערער את יציבות שוקי ההון או לערער את דימויו כפוליטיקאי מהזרם המרכזי באירופה.

נכון, קשה הרבה יותר לראות באיטליה תוצאה פורטוגזית כזו. הקואליציה החדשה ויתרה על כמה מההצעות הראשונות הרדיקליות שלה, כולל דרישה להקלת החוב הציבורי. ובתגובה ללחצים של חוגי העסקים בצפון המדינה, מעוזה של הליגה, תיקי האוצר והחוץ נמסרו לטכנוקרטים נחשבים. אבל הקואליציה עדיין מחויבת לקיצוצי מס ולהוצאה חדשה על רווחה, שלפי כמה אומדנים תגיע ל-6% מהתמ"ג האיטלקי. הממשלה החדשה הבטיחה גם לבטל שינויים במערכת הפנסיה ובחוקי העבודה.

היצמדות לתוכניות הללו תוביל ללא ספק לעימותים עם בריסל ועם שוקי ההון. הסיכון הגדול ביותר הוא ירידת דירוג האשראי האיטלקי, שתעלה ספיקות לגבי יכולת החזר החובות בטווח הארוך. מודי'ס כבר העמידה את איטליה במעקב להורדת דירוג אפשרית ל-Baa2, שתי דרגות בלבד מעל דירוג זבל.

אבל הממשלה האיטלקית החדשה לא תהיה הראשונה שתגיע לבריסל במגמת עימות, רק כדי למתן את מדיניותה כשהמורכבות של הפוליטיקה האירופית תתברר לה. אחרי הכול, ממשלת יוון הנוכחית התעמתה עם בריסל במשך שישה חודשים ב-2015, אבל כעת היא נחשבת לשותפה אמינה של בריסל. גם ממשלת פולין הנוכחית מנסה לפרוק את המתח עם בריסל סביב רפורמות בתי המשפט שלה, שמאיים לפגוע באינטרסים הרחבים יותר של פולין, כולל נושא התקצוב שלה במוסדות האיחוד. אפילו בריטניה, שמנהלת מו"מ על עזיבת האיחוד, מוצאת את עצמה מנסה לשמר כמה שיותר את יחסי הכלכלה והביטחון עם אירופה.

לאיטליה יש אינטרסים רחבים יותר בתחומים כמו ביטחון והגירה, שמצביעים על הצורך בהידוק היחסים עם האיחוד האירופי. חוץ מזה, שתי המפלגות בקואליציה נבחרו על סמך הבטחות ליותר מקומות עבודה וצמיחה, לא החנקת ההבראה והכנסת איטליה למשבר חדש. הן כעת מפלגות שלטון, והן יודעות שאם הן לא יספקו את הסחורה, הן לא יישארו כאלה.

עוד כתבות

אייל גפני, מנכ''ל בנק ONE ZERO, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ONE ZERO: "הפער בריביות בין הבנקים זה פירורים. זה מביך מאוד"

אייל גפני, מנכ"ל הבנק הדיגיטלי ONE ZERO, שהשתתף היום בכנס "עושים לונג על ישראל", בטוח שהחברה תעבור לרווחיות תוך שנה, תוקף את הבנקים שלא נותנים ריביות אטרקטיביות ללקוחות, ומעריך שהפוטנציאל של הבנק שלו עדיין גדול ● ומה לגבי מכירה?

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ברנס ההשקעות של גלובס / צילום: תמר מצפי

הממונה על שוק ההון: "יש חברות בודדות שלא התיישרו עם הדרישה להוזיל את ביטוחי הרכב"

"אם יש חברות שלא ירצו להגיע, הן לא יהיו שם. בעניין הזה אנחנו רציניים" - כך אמר בכנס "עושים לונג על ישראל" עמית גל, הממונה על שוק ההון, בהתייחס לאולטימטום שימנע מחברות ביטוח למכור ביטוחי רכב אם לא יורידו מחירים ● עוד התייחס גל לחשיפת גלובס בנוגע ל"רפורמת המסלולים", על האכיפה המתגברת על סוכני ביטוח וחברות ללא רישיון, והאם תחום ייעוץ המשכנתאות יוסדר?

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: תמר מצפי

יורם נוה, מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים: "השקעה בישראל היא חלק מהמחויבות של הגופים המוסדיים"

נוה התייחס בכנס "עושים לונג על ישראל" בשיתוף כלל ביטוח לחוזק של הכלכלה הישראלית והאטרקטיביות שלה: "האתגרים הם לטווח קצר, וככל שהולכים לטווח זמן רחוק יותר, רואים הזדמנות השקעה שמוכיחה את הרווחיות שלה" ● וגם: שלושה סקטורים מומלצים להשקעה, ומה עומד מאחורי הזינוק של מניות הביטוח

מחירי הדלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

הערכות: מחיר הדלק צפוי לעלות ל-8.15 שקלים לליטר

עפ"י הערכות ראשוניות, מחיר הדלק צפוי לעלות בתחילת חודש מאי לרמה של כ-8.15 שקלים לליטר ● הסיבה לכך היא בשל פערי הזיקוק המתרחבים בין הנפט הגולמי לבין מוצרי הדלק הסופיים

הגר בן עזרא / צילום: בן עמי קרן

הגר בן עזרא תחליף את אטל מולכו-פיליבה כמנכ״לית פמי

קבוצת שירותי הבריאות פמי, המעניקה שירותי בריאות למוסדות שונים בישראל הודיעה על חילופים בצמרת ההנהלה ● הגר בן עזרא תחליף את אטל מולכו-פיליביה בתפקיד המנכ"לית ● מולכו-פילבה נחשבת למי שמיקדה את החברה, בשבתקופתה גדלה החברה כך שסיפקה שירותים רפואיים לכ-2 מיליון איש

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

לראשונה מאז 2011: רשות התחרות מחמירה את ההנחיות למיזוגים

רשות התחרות מפרסמת להערות הציבור טיוטת הנחיות למיזוגים בשוק, כאשר לראשונה מפורסמות הנחיות למיזוגים לא אופקיים לצד החמרת הגישה למיזוגים אופקיים ● ההנחיות גם מעגנות התנהלות שכבר קיימת לגבי מקרים מיוחדים כגון רכישות סדרתיות

עומס בנתיבי איילון / צילום: Shutterstock

היכונו לשלם יותר על המכונית: הגזירות שבוחנים באוצר

צעדים שיישומם הוקפא בשנים האחרונות, כמו ביטול הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי והחלת מס נסועה ואגרת גודש, חוזרים לשולחן עקב הבור התקציבי ● במקביל, יצרניות היוקרה מרצדס, ב.מ.וו ופולקסווגן ממשיכות לדחוף קדימה בתחום החשמליות, עם טווחים ארוכים יותר ומחירים תחרותיים ● השבוע בענף הרכב

עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט וגלעד יעבץ, היו''ר; רונן ויוני אסיא, מייסדי איטורו; נדב צפריר, מנכ''ל צ׳ק פוינט / צילום: טל שחר, יח''צ, מנש כהן

עובדי אלביט התעשרו, בצ'ק פוינט חטפו מכה: תמונת האופציות נחשפת

בדיקת גלובס את תגמולי האופציות של עובדים בחברות ישראליות בוול סטריט, מלמדת כי הללו מימשו הטבה של 1.4 מיליארד דולר בשנה החולפת, ומחזיקים אופציות "בתוך הכסף" בשווי יותר מכפול ● אייל פרוינד, מנכ"ל ESOP מקבוצת הפניקס: "בחברות הטכנולוגיה הגלובליות העובדים התעשרו 'על הנייר' בצורה מאוד מרשימה, חלק הכפילו את השווי, וחלק הרבה מעבר לזה" ● באילו חברות העובדים הרוויחו, והיכן פחות?

יאיר לפיד ונפתלי בנט / צילום: חיים צח-לע''מ

נפתלי בנט ויאיר לפיד הודיעו על איחוד בין מפלגותיהם

לקראת הבחירות הקרובות שעתידות להתקיים בסוף אוקטובר, צפוי נפתלי בנט לעמוד בראש הרשימה המאוחדת עם יאיר לפיד ● "המהלך מביא לאיחוד גוש התיקון ושם סוף לקרבות הפנימיים", צוין בהודעה של השניים

משרדי מטא / צילום: Shutterstock

הקיצוצים במטא מגיעים לישראל. הערכה: 100 עובדים יפוטרו

לפי גורמים, מתווה פיצויי הפיטורים במטא ישראל צפוי להיות דומה לזה האמריקאי ● ההודעות צפויות להישלח סביב 20 במאי במסגרת קיצוץ של כ-10% מכוח-האדם הגלובלי

הפגנת חרדים נגד הגיוס / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בג"ץ בהחלטה דרמטית: יבוטלו הטבות כלכליות נרחבות למי שלא עמדו בחובת גיוס

בית המשפט העליון מורה לשורת גורמים לפעול כדי להתנות הטבות כלכליות בגיוס חרדים לצה"ל ● חלק מההטבות: סבסוד שכר לימוד במעונות יום, הנחה בתחבורה ציבורית והנחה ברכישת דירה ● "אין מנוס מלהורות על צעדים אופרטיביים", נכתב בהחלטה

שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י / צילום: ap, Khaled Elfiqi

איראן ממשיכה להתבצר בעמדותיה: "כל עוד לא יוסר המצור - לא נשתתף במו"מ"

צה"ל תוקף בדרום לבנון; טראמפ ביטל את המשלחת לפקיסטן לשיחות המו"מ עם איראן: "לנו יש את כל הקלפים, לאיראן אין" ● ה"ניו יורק טיימס": נשיא איראן הבהיר כי טהרן לא תחזור למו"מ כל עוד המצור הימי מתקיים ● עדכונים שוטפים

פינגווינים בארגנטינה / צילום: Shutterstock, Vahagn Grigoryan

מנטרים לא רק את עצמם: התפקיד המפתיע שקיבלו פינגווינים בארגנטינה

חוקרים מהאוניברסיטאות באפלו וקליפורניה נעזרו בפינגווינים כדי למפות את פיזור הכימיקלים וחומרי הפלסטיק הבלתי מתכלים על פני כדור הארץ ● עד לאן הגיעו הכימיקלים, ומה הם גילו על מוצרי הפלסטיק החדשים וה"ידידותיים לסביבה"?

פילסברי המיובאת לישראל על ידי רוסטיק בייקרי / צילום: יח''צ

בדרך לבורסה: רוסטיק בייקרי מתכננת הנפקה לפי שווי של מיליארד שקל

רוסטיק בייקרי, שבשליטת דני נגל, הגישה תשקיף לרשות ניירות ערך בשבוע שעבר, והיא צפויה להתחיל לקדם את התהליך ● ההנפקה, אותה תוביל אי.בי.אי חיתום צפויה להתבצע לפי שווי של כמיליארד שקל

ציפי חוטובלי ודורון כהן / צילום: רמי זרנגר, כדיה לוי

הממשלה אישרה את המינויים של נתניהו לנציבות שירות המדינה ומערך ההסברה הלאומי

דורון כהן יכנס לתפקיד נציב שירות המדינה, לאחר סאגה ממושכת שהחלה עוד בסוף 2024 וביקורות על אי שיוויון מגדרי ● במקביל, ציפי חוטובלי תכהן כראש מערך ההסברה הלאומי במשרד ראש הממשלה, לאחר שבשנים האחרונות כיהנה כשגרירה בלונדון

אמנון שעשוע, בני אפשטיין, אמיר פנוש / צילום: עומר הכהן, יח''צ, נטי לוי

הישראלית שזינקה ב-17% - והמומחים חושבים שזו רק ההתחלה

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● רדקום זינקה במעל 20% לשיא של מעל שבע שנים, כאשר ברקע, קבוצת בעלי מניות מבקשים להדיח את רוב חברי הדירקטוריון ● מובילאיי קפצה בשיעור דו־ספרתי לאחר הדוחות הכספיים ● וסיוה קפצה על רקע הסנטימנט החיובי בשוק השבבים

ברנאר ארנו / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"קטסטרופה": לא כל יום שומעים אחד מעשירי העולם באזהרה כזו

ברנאר ארנו, המייסד של תאגיד היוקרה הצרפתי LVMH, אמר בשיחה עם בעלי מניות ומשקיעים כי המלחמה באיראן עשויה להידרדר ל"קטסטרופה עולמית" ● בתוך כך, מניית LVMH ירדה ביותר מ-26% מאז תחילת השנה, וצימקה את הונו של ארנו בעשרות מיליארדי אירו

ד''ר נבות בר, מנכ''ל ומייסד קרן קיסטון, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

נבות בר: "מי שישלוט באנרגיה, בקרקע ובדאטה יעצב את עתיד הכלכלה"

מנכ"ל ומייסד קרן קיסטון, ד"ר נבות בר, העריך בכנס "עושים לונג על ישראל" שהפתרון למשבר התחבורה הציבורית עובר דרך אגד שבשליטת הקרן – ומכוון לכך שאוטובוס יגיע כל 5 דקות ● על התחום ה"לוהט" של הדאטה סנטרס אמר: "הסתערנו ראשונים על התעשיות החמות"

כוחות אכיפת החוק מגיבים במהלך ארוחת הערב של כתבי הבית הלבן / צילום: ap, Tom Brenner

טראמפ פונה מאירוע בבית הלבן בעקבות ירי מחוץ למקום

נשיאנ ארה"ב דונלד טראמפ אישר במסיבת עיתונאים לאחר האירוע כי החשוד בירי הוא תושב קליפורניה ● במהלך האירוע נורו יריות מחוץ לאולם, עשרות סוכני שירות חשאי נכנסו לאולם ופינו את הנשיא טראמפ ורעייתו ואת סגן הנשיא ● היורה זוהה כקול תומאס אלן, שהגיע לזירה חמוש ברובה ציד, אקדח וסכינים רבים לפי אנשי השירות החשאי

באי הכנס

עושים לונג על ישראל: הרגעים מאחורי כנס ההשקעות של גלובס

מאות אורחים השתתפו היום בכנס "עושים לונג על ישראל" של גלובס ● רגולטורים פיננסים, מובילי קהילת שוק ההון ומנהלים בכירים נפגשים על במה אחת, והמליצו איך כדאי להתמודד עם האתגרים בישראל ואף למנף אותם