גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

ממשלות ספרד ואיטליה צריכות לקבל שיעורים בפורטוגזית

המשקיעים היו מודאגים כשהמפלגה הסוציאליסטית עלתה לשלטון בפורטוגל ב-2015, אבל הממשלה הוכיחה מדיניות פיסקלית אחראית וקיבלה כמה החלטות קשות, ששיפרו מאוד את מצב כלכלתה

ראש ממשלת פורטוגל אנטוניו קושטהו / צילום: רויטרס
ראש ממשלת פורטוגל אנטוניו קושטהו / צילום: רויטרס

האיחוד האירופי קיבל שתי ממשלות חדשות בסוף השבוע, ושתין לא נראות יציבות. הן מבוססות על קואליציות לא טבעיות, שמורכבות מקצוות של הקשת הפוליטית, מה שמעלה גם תהיות לגבי כיוון הנסיעה שלהן.

הממשלה החדשה באיטליה משלבת את הימין הקיצוני, שמתנגד למהגרים וגם לאיחוד האירופי בדמות מפלגת הליגה, ואת תנועת חמשת הכוכבים האנטי-ממסדית, שהבטחת קמפיין העיקרית שלה הייתה הכנסה בסיסית אוניברסלית לכל אזרח, שהיא בלתי אפשרית מבחינה תקציבית.

המשלה החדשה בספרד מחזיקה ב-86 מושבים בלבד בפרלמנט של 350 מושבים, והיא מתבססת על קואליציה של לא פחות מ-25 מפלגות או סיעות, החל בפודמוס מהשמאל הרדיקלי, עד מפלגות הפרישה הקטלוניות והמפלגה הלאומית הבסקית מהימין הקיצוני.

במבט ראשון, שתי הממשלות הללו נראות כמו מתכון לאי ודאות כלכלית מעמיקה בשתיים מהכלכלות הגדולות בגוש האירו.

אבל זה לא חייב להיות כך. האיחוד האירופי כבר היה בסרט הזה. כשממשלת המיעוט הסוציאליסטי בפורטוגל החלה לכהן בנובמבר 2015 בתמיכת שלוש מפלגות שמאל רדיקליות, כולל הקומוניסטים, גם היא התקבלה באותה עצבנות בבירות האירופיות ובשוקי ההון. בשנתה הראשונה של הממשלה החדשה, תשואת האג"ח הממשלתית הפורטוגלית לעשר שנים כמעט הוכפלה ליותר מ-4% על רקע חששות שהממשלה תאמץ מדיניות תקציבית חסרת אחריות ותבטל רפורמות קודמות, מה שיעמיד בסימן שאלה את פירעון החוב הציבורי של פורטוגל.

אבל בהנהגת ראש הממשלה אנטוניו קושטה, פורטוגל הוכיחה את עצמה כמודל של אחריות תקציבית, וקיבלה החלטות קשות של ניקוי המערכת הבנקאית שלה מחובות. כתוצאה מכך היא זכתה מחדש בדירוג השקעה לאג"ח שלה, ותשואת האג"ח הללו חזרה אל מתחת ל-2%. שר האוצר מריו סנטנו אפילו מכהן היום כנשיא התורן של מועצת שרי אירופה. 

ראש הממשלה החדש בספרד הבהיר שהוא ינסה לחקות את המודל הפורטוגלי. פדרו סנשז ביצע אקרובטיקה פוליטית מרשימה כשהוא קיבץ את הקואליציה שלו כדי להדיח את מריאנו ראחוי בהצבעת אי אמון בפרלמנט - אבל מה שמרשים במיוחד הוא שהוא עשה זאת בלי להבטיח הבטחות מופלגות למפלגות האחרות. במקום זאת הוא התחייב להישאר על התקציב שהציע ראחוי, שמצוי בהליכי החקיקה האחרונים בפרלמנט. זה לא רק הרגיע את השווקים אלא גם את הלאומנים הבסקים, שעמדו לאבד מימון נדיב אילו היה סנשז מכריז על בחירות מוקדמות ועל תקציב חדש.

ממשלתו של סנשז עדיין חלשה, כמובן. הוא לא יצטרך להעביר תקציב נוסף אלא בסוף השנה הבאה, אבל הוא לא צפוי להיות מסוגל להעביר חקיקה מהותית כלשהי בפרלמנט הנוכחי. האינסטינקט שלו יהיה להימנע מבחירות עד לשנה הבאה כדי לבנות תמיכה, אומרים בעלי בריתו. אבל כדי לשפר את מעמדה של מפלגתו, הוא זקוק גם לתמיכת פודמוס מהימין וסיאודדנוס מהמרכז-ימין. הוא צפוי לפנות לבוחרים מהשמאל על ידי ביטול כמה מההגבלות על חירויות האזרח שהטילה הממשלה של ראחוי, אבל לא סביר שהוא ישנה במשהו את רפורמות שוק העבודה ואת שוקי המוצרים שעזרו לספרד לצמוח היטב בחמש השנים האחרונות. סנשז גם לא צפוי לערער את יציבות שוקי ההון או לערער את דימויו כפוליטיקאי מהזרם המרכזי באירופה.

נכון, קשה הרבה יותר לראות באיטליה תוצאה פורטוגזית כזו. הקואליציה החדשה ויתרה על כמה מההצעות הראשונות הרדיקליות שלה, כולל דרישה להקלת החוב הציבורי. ובתגובה ללחצים של חוגי העסקים בצפון המדינה, מעוזה של הליגה, תיקי האוצר והחוץ נמסרו לטכנוקרטים נחשבים. אבל הקואליציה עדיין מחויבת לקיצוצי מס ולהוצאה חדשה על רווחה, שלפי כמה אומדנים תגיע ל-6% מהתמ"ג האיטלקי. הממשלה החדשה הבטיחה גם לבטל שינויים במערכת הפנסיה ובחוקי העבודה.

היצמדות לתוכניות הללו תוביל ללא ספק לעימותים עם בריסל ועם שוקי ההון. הסיכון הגדול ביותר הוא ירידת דירוג האשראי האיטלקי, שתעלה ספיקות לגבי יכולת החזר החובות בטווח הארוך. מודי'ס כבר העמידה את איטליה במעקב להורדת דירוג אפשרית ל-Baa2, שתי דרגות בלבד מעל דירוג זבל.

אבל הממשלה האיטלקית החדשה לא תהיה הראשונה שתגיע לבריסל במגמת עימות, רק כדי למתן את מדיניותה כשהמורכבות של הפוליטיקה האירופית תתברר לה. אחרי הכול, ממשלת יוון הנוכחית התעמתה עם בריסל במשך שישה חודשים ב-2015, אבל כעת היא נחשבת לשותפה אמינה של בריסל. גם ממשלת פולין הנוכחית מנסה לפרוק את המתח עם בריסל סביב רפורמות בתי המשפט שלה, שמאיים לפגוע באינטרסים הרחבים יותר של פולין, כולל נושא התקצוב שלה במוסדות האיחוד. אפילו בריטניה, שמנהלת מו"מ על עזיבת האיחוד, מוצאת את עצמה מנסה לשמר כמה שיותר את יחסי הכלכלה והביטחון עם אירופה.

לאיטליה יש אינטרסים רחבים יותר בתחומים כמו ביטחון והגירה, שמצביעים על הצורך בהידוק היחסים עם האיחוד האירופי. חוץ מזה, שתי המפלגות בקואליציה נבחרו על סמך הבטחות ליותר מקומות עבודה וצמיחה, לא החנקת ההבראה והכנסת איטליה למשבר חדש. הן כעת מפלגות שלטון, והן יודעות שאם הן לא יספקו את הסחורה, הן לא יישארו כאלה.

עוד כתבות

ביהמ”ש דחה תביעת אם שטענה לבעלות על בית שנרשם על שם בנה / צילום: Shutterstock

ביהמ”ש קבע: רישום הבית על שם הבן משיקולי מס אינו מעניק זכויות לאם

האם מימנה את רכישת הבית ושילמה את המשכנתא במשך שנים, אך הזכויות נרשמו על שם בנה ● בית המשפט קבע כי הרישום גובר על טענותיה לבעלות, אך פסק כי היא זכאית להשבת חלק מהכספים ששילמה

פאלמר לאקי / צילום: Reuters, Jonathan Alcorn

מה מחפש ילד הפלא של תעשיית הביטחון בישראל?

לגלובס נודע, כי אנדוריל, הסטארט-אפ הבולט ביותר בתחום הביטחון בארה"ב, מבצע בימים אלה ראיונות עם מספר בכירים בישראל להקמת פעילות מקומית שתעסוק במכירות למערכת הביטחון הישראלית ובמו"פ עבור מוצריה הגלובליים

גילעד אלטשולר, ממייסדי אלשטולר שחם, ויוסי לוי, ממייסדי בית ההשקעות מור / צילום: איל יצהר, יח''צ

מהפך: מור עוקף את אלטשולר שחם והופך לגוף השני בגודלו בתעשיית הגמל

בית ההשקעות מור עקף באופן רשמי את אלטשולר שחם בהיקף הנכסים המנוהלים, והפער צפוי לגדול בחודשים הבאים ● עוד בענף: מיטב כבר מייצר פער בצמרת של 40 מיליארד שקל ● מנגד, אנליסט וילין לפידות רושמים את החודש הגרוע ביותר שלהם אי-פעם באובדן כספים למתחרים. אלטשולר איבד בשנה האחרונה 30 מיליארד שקל, וילין לפידות איבד 12.5 מיליארד שקל

אנשים באיראן. סנקציות לא משפיעות על הממשל, אבל פוגעות באזרחים / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

ארה"ב מסלימה את הלוחמה הכלכלית. אויביה אינם נרתעים

איראן, רוסיה וקוריאה הצפונית שולטות באמנות ההתחמקות מסנקציות אמריקאיות

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

חברת הטילים של אהרון פרנקל רוצה להנפיק בנאסד"ק

יוויז'ן מעמק חפר, שבשליטתו המלאה של פרנקל, צפויה להגיש בחודש הקרוב תשקיף לקראת הנפקה ראשונית לפי שווי מוערך של 3-3.5 מיליארד דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ על רקע מצר הורמוז / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ יכול להיות מרוצה? מה קורה במצרי הורמוז רגע אחרי ההסכם

חברת מחקר גלובלית מצאה כי כ-25 ספינות ומיכליות נפט חצו את המצר ● יחד עם זאת מדובר במספר נמוך משמעותית מהעבר ● ומה יקרה אחרי 60 יום?

מאור שלמה / צילום: דורון לצר

משווי שיא של 513 מיליון דולר: לאן נעלמה החברה המבטיחה של היזם המפורסם

מאור שלמה מכר את חברת בייס44 לוויקס תמורת 92 מיליון דולר ● לפני כן הוא ייסד חברה נוספת שתפסה את המשקיעים, אקספלוריום, אך היא הגיעה לשווי גבוה מדי שהקשה על גיוסי הון ● איפה היא היום אחרי שעזב המייסד?

בג''ץ דן בעתירות נגד שינוי הוועדה לבחירת שופטים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

נשיא העליון יצחק עמית: "אנחנו בשינוי משטרי"

בג"ץ דן היום במשך 9.5 שעות בעתירות נגד שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ● נשיא העליון יצחק עמית: "הד.נ.א השיפוטי עלול להשתנות, וזאת הסכנה העיקרית. כבר היום לא מקדמים שופטים בגלל שיקולים פוליטיים; כשהתיקון ייכנס לתוקף, זה יקרה פי ארבעה" ● לפי התיקון לחוק, חברי לשכת עוה"ד יוצאו מהוועדה לבחירת שופטים, ובמקומם ייכנסו משפטנים שייבחרו בידי פוליטיקאים

יעקב אגם / צילום: תומר אפלבאום

האומן הבינלאומי יעקב אגם הלך לעולמו בגיל 98

יעקב אגם, חתן פרס ישראל, החל ליצור כבר בגיל 12 - והפך לאחת הדמויות הישראליות הבולטות בעולם האומנות ● רבים מזהים אותו עם המזרקה המפורסמת בכיכר דיזנגוף, אך יצירותיו הרבות הגיעו גם לארמון ורסאי ואף לטהרן ● בשנת 1996 זכה בפרס נחשב מטעם ארגון אונסק"ו וב-2026 - בפרס ישראל לאומנות

עובד סניטריה מרסס חומר חיטוי נגד נגיף האבולה בשוק בקונגו / צילום: ap, Moses Sawasawa

חשד שני לאבולה: אדם נוסף שחזר מקונגו הגיע לבית החולים

משרד הבריאות מדגיש כי מדובר בינתיים בחשד, וכי תוצאות הבדיקה צפויות להתקבל תוך ימים ספורים ● בינתיים עורך המשרד חקירה אפידמיולוגית לצורך איתור ואולי בידוד מגעים של שני החשודים בהידבקות, ובוחן האם יש קשר בין המקרים

עמר בר אילן, אלון דרור, חמוטל מרידור וג'ייסון מני / צילום: יוסי אלטרמן

החברה שפרצה למגרש הביתי של הענקיות הביטחוניות

קלע, שלה מערכת שליטה ובקרה המחברת שחקנים שונים תחת פלטפורמה אחת, סירבה להצעת רכישה מאנדוריל האמריקאית ● המשקיעים כבר הצטרפו ● מקום 4 ברשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס

מרעומי פגזים שמייצרת ארית תעשיות / צילום: חזי שטרנליכט

מנכ"ל ארית: "אני אומר לעולם זה תקן של צה"ל - זה לבד מוכר"

מנכ"ל החברה הביטחונית חיים שטפלר אמר בשיחה למשקיעים כי הוא רוצה להגיע ל-15% מהשוק בארה"ב ובאירופה ● בהודו ארית כבר אחראית ל-80% מהשוק ● החברה הגדילה את יכולת ייצור המרעומים שלה פי 11

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בית ההשקעות הקטן שכבש את צמרת התשואות – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הקרן שהניבה 266% בשלוש שנים, ואיזה סיכון אורב למוצר ההשקעה שהפך ללהיט ● 
המשקיע שמזהה סיכוי לקריסה של 35% במדד הפופולרי ● בלי סוכנים: בית ההשקעות הקטן שכובש את צמרת טבלת התשואות ● מנהל ההשקעות שבטוח: הסקטור הזה ייתן תשואה עודפת בשנים הבאות ● ה-SpaceX הבאה? שתי מניות חלל עם אפסייד של עד 61%

נסיונות הדחה הדדיים. אבי ונד ג'ונסון / אילוסטרציה: Reuters, Sipa USA, Brian Snyder

המאבק בין אב לבתו שטלטל אימפריית השקעות של 18 טריליון דולר

עוד לפני רצף ההצלחות שלה בפידליטי, אבי ג'ונסון נאלצה להדוף את הספקות מצד יריביה ומצד אביה

ד''ר חן ליכטנשטיין / צילום: שלומי יוסף

הדרמה מאחורי מינוי מנכ״ל צים נחשפת: ״לא האמנו שהוא יסכים לבוא״

מיהו חן ליכטנשטיין, שמונה למנכ"ל חברת הספנות באחת התקופות הרגישות בתולדותיה ומה האתגרים המרכזיים שעומדים בפניו בחודשים הקרובים ● וגם, הדרמה שליוותה את מינויו כשבכלל לא היה ברשימת המועמדים, וכמה זמן יכהן בתפקיד?

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

הורמוז עדיין משותק? איראן הכריזה על סגירת המצר, אך בארה"ב מכחישים

יממה לאחר שטהרן הודיעה על סגירת מצר הורמוז בעקבות הפרות של הסכם הפסקת האש, בארה”ב מתעקשים כי נתיב השיט נותר פתוח ● בפועל, חברות הספנות עדיין חוששות לחזור לפעילות מלאה, ומאות ספינות ממשיכות להמתין במפרץ הפרסי

עו''ד מיה טובול גבאי מקבוצת גבאי / צילום: תמר מצפי

מנכ"לית חברת הנדל"ן מגלה: "באזור הזה בתל אביב יש ירידה עצומה"

מיה גבאי־טובול, יו"רית ומנכ"לית קבוצת גבאי, מספרת בראיון לגלובס על ההנפקה שיצאה לדרך במחיר נמוך משחשבו ("בסופו של דבר מדובר באמון עצום"), על השינוי שעברה החברה המשפחתית ("הבנתי מהר שמישהו צריך למקם כל אחד") ועל מצב השוק ("לא אטומים להסכמים החתומים") ● למרות הקשיים היא אופטימית: "זו תקופה מאתגרת, אבל תקופה כזו גורמת לך לפתוח את הראש"

חיים ברוידא, ראש עיריית רעננה / צילום: יחצ - רפי דלויה -

הבורר הכריע: עיריית רעננה תשלם מיליונים לחברה מקבוצת שיכון ובינוי

פסק הבוררות קובע כי עיריית רעננה תשלם לחברת ריקטק כ־10 מיליון שקל ותשיב לה ערבות בסך כ־3.4 מיליון שקל ● הרקע: טעות משותפת בנתוני המכרז

דב, בן 79. עובד שמונה שעות ביום / צילום: שלומי יוסף

8 שעות ביום גם בגיל 80: "רוצה לעבוד עד שאני סוגר את העיניים"

הם עברו את גיל הפרישה לפני יותר מעשור, אבל ממשיכים לצאת לעבודה בכל יום - ולא מתכננים לעצור בקרוב ● הפנסיה שלא מספיקה להם, קצבת הזקנה הנמוכה וההוצאות שגדלו משאירות את בני ה־80 במעגל התעסוקה ● ויש גם מי שפשוט רוצה להרגיש חי: "אעבור עד היום שבו אסגור את העיניים"

אוניברסיטת תל אביב / צילום: Shutterstock

האוניברסיטה הישראלית ששיפרה את מיקומה בדירוג הבינלאומי

אוניברסיטת תל אביב שיפרה את מיקומה במדד ה-QS לאוניברסיטאות בעולם, והיא נמצאת במקום ה-208 מתוך 1,500 מוסדות האקדמיה הבינלאומיים ● גם האוניברסיטה העברית והטכניון עלו בדירוג ושיפרו את מיקומן