גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זה מרוץ סוסים. כולם ירצו עכשיו להשקיע בקוריאה"

תשומת-הלב העולמית התמקדה ביממה האחרונה בקוריאה הצפונית, אולם מפגש הפסגה בין טראמפ לקים יכול להשפיע על הכלכלה של האחות העשירה - קוריאה הדרומית

מנהיגי צפון ודרום קוריאה בשיחות הפיוס / צילום: רויטרס
מנהיגי צפון ודרום קוריאה בשיחות הפיוס / צילום: רויטרס

סין וקוריאה הדרומית נערכות להזרים השקעות לקוריאה הצפונית, אם המנהיג שלה, קים ג'ונג און, ישיג עסקה עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על פירוז ארצו מנשק גרעיני. העניין הוא שההשקעות הללו הן גם חיוביות לקוריאה הצפונית לקוריאה הצפונית, וגם מסוכנות.

סין הביעה בשבועות האחרונים תמיכה בקריאתו של קים להעניק עדיפות לפיתוח הכלכלי ולקדם שיתוף פעולה תעשייתי. כמה אנשי עסקים סינים מהמרים על זינוק בסחר ההדדי, שנפגע מאכיפת העיצומים הבינלאומיים על ידי סין נגד שכנתה.

נשיא קוריאה הדרומית, מון ג'ה-אין מקדם במקביל תוכניות לחיבור הדוק יותר של כלכלות שתי הקוריאות כדרך לקידום שיתוף הפעולה הפוליטי. יש הצעות לפתיחת קשרי התעופה, הכבישים והרכבות, ולהחייאת פרויקטים משותפים שיוכלו להעניק תנופה לצפון, שכלכלתו חלשה מאד ביחס לזו של הדרום.

"אני רואה את זה כמרוץ סוסים. שערי הפתיחה היו סגורים זה שנים לרוב המשקיעים, אבל האפשרות שהם ייפתחו כעת בבת אחת גורמת לרבים לרצות להיות הראשונים שמתחילים לדהור", אמר קייל פרייר, מנהל מחקר אקדמי במכון הכלכלי הקוריאני לאמריקה.

במקרה של עסקה שתסיר את העיצומים מעל קוריאה הצפונית, גם טראמפ ומזכיר המדינה שלו מייק פומפאו התחייבו לסיוע כלכלי שיאפשר לצפון לפתח את הכלכלה שלו.

מבחינת סין וקוריאה הדרומית, אפילו תוצאה צנועה יותר של המפגש טראמפ-קים תעניק להן כיסוי פוליטי לפתיחת הדלת לפיונגיאנג, ותקשה על ארה"ב לשמור על משטר העיצומים.

"כל הצלחה דיפלומטית צריכה להיות עבור הסינים עילה להקלת אכיפת הסנקציות, מאחר שהלחץ הבינלאומי לא יהיה חזק כמו מקודם", אמר בנג'מין סילברסטין, חוקר עמית במכון מחקרי מדיניות החוץ מפנסילבניה.

פומפאו אמר בחודש שעבר שאם פיונגיאנג תסכים לעסקת ויתור על הנשק הגרעיני שלה, שטף השקעות של המגזר הפרטי האמריקאי יסייע לה לבנות את תשתית החשמל שלה ולבצע מודרניזציה בחקלאות. "נשמח לחלוק איתם את הטכנולוגיה, הידע, היזמות והמאמץ לבנות מערכות", הוא אמר בשבוע שעבר.

שתי מדינות לעם אחד

"לא תהיה עסקה"

עדיין לא ברור אם קוריאה הצפונית מעוניינת בדברים הללו. "ארה"ב מתגאה בכך שהיא תציע פיצוי כלכלי והטבות במקרה שנוותר על הגרעין שלנו", אמר קים קאי גוון, דיפלומט בכיר מקוריאה הצפונית, בהודעה חריפה למדי בחודש שעבר. "אבל לא הייתה לנו ציפייה לתמיכה אמריקאית כשבנינו את הכלכלה שלנו, ולא תהיה לנו עסקה דומה גם בעתיד".

יתרה מזו, פתיחות כלכלית עלול לסכן את המנהיג קים, שמשטרו המשפחתי שולט בקוריאה הצפונית ביד חזקה זה עשרת שנים.

בשבועות האחרונים, התקשורת הממלכתית בקוריאה הצפונית הגבירה את התקפותיה על הקפיטליזם והשפעות חיצוניות. בשבוע שעבר נאמר במאמר המערכת של יומון המפלגה הראשי ש"חברה קפיטליסטית, שמערערת ללא רחמים את זכויות החרות והדמוקרטיה של העם, צפויה לחלוף מן העולם".

סין וקוריאה הדרומית ממשיכות בהכנותיהן, בתקווה לעסקה עם יתרונות כלכליים לפיונגיאנג, בין היתר בגלל פוטנציאל הכלכלי שהן רואות בקוריאה הצפונית פתוחה ומשולבת יותר. עם זאת, לבייג'ין וסיאול יש יעדים אסטרטגיים אחרים.

החשש העיקרי של סין הוא שקריסה כלכלית בקוריאה הצפונית או איחוד מחדש עם קוריאה הדרומית, יצרו קוריאה מאוחדת דמוקרטית שתהיה בעלת ברית של ארה"ב, ותחזק את מעמדם האסטרטגי של האמריקאים באסיה. ביג'ין, שחוששת מדחיקתה לשוליים בשיחות האחרונות בין וושינגטון, סיאול ופיונגיאנג, רואה בסיוע הכלכלי דרך להבטיח לעצמה תפקיד בדיונים על עתיד חצי האי הקוריאני.

בשני מפגשים בסין, בסוף מארס ובתחילת מאי, הנשיא שי ג'ינפינג אמר לקים שבייג'ין תומכת בתוכניותיו לפתח את הכלכלה, והביע נכונות להגביר את שיתופי הפעולה הדו צדדיים.

כמה ימים אחרי המפגש השני, פיונגיאנג שיגרה משלחת גדולה של בכירים מכל מחוז ועיר ראשית לסיור במפעלי תעשייה בבייג'ין, שנחאי והמחוזות שאנשי וז'דיאנג, לפי התקשורת הסינית.

ראש המשלחת פאק טאה סונג, סגן יו"ר הוועד המרכזי של מפלגת השלטון, אמר לבכיר סיני שאנשיו "מייחלים להשקיף וללמוד מניסיון הסיני וההישגים של סין בבניה כלכלית וכן ברפורמות ובהיפתחות", לפי המחלקה הבינלאומית של המפלגה הקומוניסטית הסינית.

מימון פרויקטים משותפים

מון, מנהיג קוריאה הדרומית, העניק לקים בפגישתם באזור המפורז בין שתי הקוריאות באפריל דיסק און קי שעליו טיוטה של מסמך שיחולל מפנה ביחסי שתי השכנות אחרי עשרות שנות עימות.

הרעיון חוזר ל"מדיניות זריחת השמש" כלפי הצפון שקודמיו הליברליים של מון קידמו בשנים 1998-2008. בשיא התקופה הזו, 50,000 צפון קוריאנים עבדו עבור חברות מקוריאה הדרומית בפארק תעשייתי משותף בקוריאה הצפונית, ותיירים מקוריאה הדרומית נסעו לאתר הררי בצפון.

החייאה של מדיניות זריחת שמש תהיה קשה לאור העיצומים הנוקשים יותר על קוריאה הצפונית, אבל מון - שתומך זה שנים בדיאלוג עם הצפון, לא נרתע. במאי הוא הורה לקבינט שלו למצוא דרכים להגברת שיתופי הפעולה עם הצפון, ומימון פרויקטים משותפים.

הפארק התעשייתי המשותף בעיר קאסונג סיפק למשטר הצפון קוריאני 120 מיליון דולר בשכר עובדים ב-2015, השנה השלמה האחרונה שבה הוא פעל, לפי המשרד לאיחוד הקוריאות בסיאול. לפי המשרד, פיונגיאנג השתמשה בכסף זה לקידום תוכניות הגרעין והטילים שלה. בתחילת 2016 עצרה ממשלה הימנית שהייתה באותה עת בסיאול את מעורבות הדרום בפארק התעשייתי.

הצעה מהותית חדשה נוספת בפסגת מנהיגי שתי הקוריאות באפריל הייתה לפתיחת משרד קישור ביניהן בקאסונג, מה שעורר הערכות שהן נערכות לחידוש פעילות הפארק התעשייתי. בשבוע שעבר שיגר הנשיא מון את סגן שר האיחוד שלו אל הפארק הסגור כדי לבחון את מערכות החשמל והמים שלו.

מון רואה בעיני רוחו איחוד כלכלי של עשרות מיזמים משותפים, בהימור על כך ששיתוף פעולה כזה ייצור את תנאים לאיחוד פוליטי.

בכמה היבטים, החזון של מון משתלב עם זה של קים, שמדיניותו הייתה של "התקדמות כפולה" - פיתוח נשק גרעיני ופיתוח כלכלי במקביל. באפריל הכריז קים שתוכנית הנשק הגרעיני שלו נחלה הצלחה, וכעת הוא יקדיש את זמנו לכלכלה.

הפרויקטים הכלכליים שמון העלה בשיחות יהיו אטרקטיביים לקוריאה הצפונית, מפני שהם מציעים מקור הכנסות יציב, בייחוד אחרי שנה שבה הקהילה הבינלאומית כולל בעלת-הברית סין צמצמו את הכנסות המט"ח של הצפון. 

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד