גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין וארה"ב מסלימות את עימותי הסחר על גב העסקים והצרכנים

סין לא בזבזה זמן אחרי שממשל טראמפ הכריז על תוכניתו להטיל מכסי מגן על מוצרים סיניים, והנחיתה מהלומה משל עצמה, בהיקף כספי זהה ובאותו לוח זמנים ● בין הנפגעות הגדולות: החברות הזרות שמרכיבות את מוצריהן בסין מחלקים שנרכשו במדינות אחרות ואח"כ מוכרות את המוצרים בארה"ב ובשווקים אחרים

נשיא ארה"ב טראמפ ונשיא סין / צילום: תומאס פיטר, רויטרס
נשיא ארה"ב טראמפ ונשיא סין / צילום: תומאס פיטר, רויטרס

עימותי הסחר בין ארה"ב לסין טיפסו עוד מדרגה בסוף השבוע. בייג'ין נקטה צעד תגמול נגד מכסי המגן שארה"ב מתכננת להטיל על סחורות סיניות, והודיעה כי תטיל מכסי עונשין על מוצרי יבוא אמריקאיים יקרים, כולל תוצרת חקלאית, מכוניות ונפט גולמי. מהלכים אלה מקרבים את שתי הכלכלות הגדולות ביותר בעולם למלחמת סחר במתכונת מלאה.

זמן קצר לאחר שממשל טראמפ חשף ביום שישי את תוכניתו להטיל מכסי מגן של 25% על מוצרים סיניים ב-1,102 קטגוריות בשווי כולל של 50 מיליארד דולר, הכריזה ממשלת סין כי תטיל מכס עונשין זהה על מוצרים אמריקאיים בשווי כולל זהה.

ארה"ב "גורמת למלחמת הסחר", אמר שלשום דובר משרד החוץ הסיני, לו קנג, שנשבע להגן על האינטרסים של ארצו.

במהלומת הנגד שלה כלפי ארה"ב הרחיבה סין את רשימת המוצרים האמריקאיים שעליהם יוטלו מכסי מגן ל-659 קטגוריות מוצרים, מ-106 הקטגוריות שחשפה ברשימה המקורית באפריל. מרבית הסחורות שהתווספו לרשימת הסחורות שעליהן תטיל סין מכסי עונשין הן מוצרים חקלאיים כגון פולי סויה, בשר חזיר ועוף, כלי רכב, כימיקלים, נפט גולמי ופחם.

מכסי מגן בשני שלבים

בייג'ין מטילה את מכסי העונשין בשני שלבים, ממש כפי שעושה וושינגטון, וקובעת את אותן הכמויות והתאריכים שקובעת ארה"ב. ב-6 ביולי תטיל סין מכסי מגן על מוצרים אמריקאיים בשווי כולל של 34 מיליארד דולר ב-545 קטגוריות - החל בפולי סויה, בשר חזיר ועוף ופירות ים וכלה ברכבי כביש-שטח וכלי רכב חשמליים. מכסי העונשין על המוצרים החקלאיים נועדו לפגוע במדינות שבהן נמצא בסיס הבוחרים של טראמפ, לדברי מקורות שמכירים את תוכניתה של בייג'ין.

לאחר מכן תטיל סין מכסי מגן על סחורות אמריקאיות בשווי כולל של 16 מיליארד דולר, לדברי ממשלת סין. המועד שבו יוחל בגביית מכסי מגן על מוצרים אלה - כולל כימיקלים, פחם, נפט גולמי ומכשירים רפואיים - יוכרז במועד מאוחר יותר, לדברי הממשלה. מטוסי סילון מסחריים, מנועי מטוסים וציוד תעופה אחר אינם כלולים ברשימה.

בהודעה שפרסם טראמפ במועד מוקדם יותר שלשום נאמר שארה"ב תגיב בהטלת מכסי מגן חדשים על כל צעד תגמול שהוא מצדה של סין. טראמפ כבר איים להטיל מכסי מגן נוספים על מוצרי יבוא סיניים בשווי כולל של 100 מיליארד דולר, אך ארה"ב עדיין לא פירטה באילו מוצרים מדובר.

"מלחמת הסחר החלה לפני שנים רבות" ומי שהתחיל אותה היו סין ומדינות אחרות", אמר שלשום טראמפ בבית הלבן. הוא ציין שכלכלת ארה"ב כבר רושמת צמיחה חזקה, והוסיף: "אחרי שנעשה את עסקאות הסחר שלנו, חכו עד שתראו את המספרים שלנו".

ארה"ב מטילה מכסי מגן על סחורות סיניות לאחר שממשל טראמפ כבר הטיל מכסי מגן אחרים על מתכות שמיובאות לארה"ב מבנות בריתה באירופה, וכן ממקסיקו, קנדה ויפן. זה מציב את וושינגטון במרכזו של סכסוך סחר מחריף כתוצאה מהמהלכים שנוקט טראמפ ליישום מדיניות "אמריקה מעל הכול" בתחום הסחר.

הנפגעות הגדולות: החברות הרב-לאומיות

מלחמת סחר בין שתי הכלכלות הגדולות ביותר בעולם תפגע בעסקים ובצרכנים בשתי המדינות, אך מי שנמצא על הכוונת הן החברות הרב-לאומיות שלהן נוכחות בסין היבשתית.

חברות זרות רבות מרכיבות כיום את מוצריהן בסין מחלקים שנרכשו במדינות אחרות, ולאחר מכן מוכרות את המוצרים האלה בארה"ב ובשווקים אחרים. החברות האלה פגיעות לסנקציות האמריקאיות החדשות, וגם ללחץ ולצעדי התגמול מצדה של סין.

חברות שיש להן בעלי מניות זרים - כולל חברות בהונג-קונג ובטייוואן - מייצרות 43% מסך היצוא הסיני, על פי ניתוח של מכון המחקר הניו-יורקי קונפרנס בורד. היצרניות מבין החברות האלה אחראיות על 77% מיצוא טכנולוגיית המידע והתקשורת של סין - מגזר שאותו סימן ממשל טראמפ כיעד למכסי המגן החדשים.

למשל, בואינג עלולה להיפגע משני הצדדים, למרות שצעדי תגמול פוטנציאליים מצדה של סין יפגעו בה יותר. בואינג, היצואנית הגדולה ביותר בארה"ב, מסרה אשתקד 202 כלי טיס לסין - יותר מ-25% מסך מכירותיה בעולם. בסבבים קודמים של מתח פוליטי ביחסי ארה"ב-סין, הסיטה סין את רכישותיה ליריבתה של בואינג, איירבוס. אמצעי התקשורת הממלכתיים הסיניים הזהירו את בואינג לצפות למהלך דומה גם הפעם, למרות שרשימת המוצרים שעליהם תטיל סין מכסי עונשין בסבב הנוכחי אינה כוללת מטוסים מסחריים מתוצרת ארה"ב.

בואינג קונה כמה מחלקי בואינג 737 ו-787 מספקיות סיניות, בעיקר מהחברה הסינית הממשלתית Aviation Industry Corp. רשימת מכסי המגן האמריקאים כוללת כמה מוצרי איירוספייס מתוצרת סין, וזה עלול להגדיל את עלויותיהם של רכיבים אלה לבואינג. אך רכיבים אלה מהווים חלק קטן בלבד מסך שוויים של מטוסי בואינג, לדברי אנליסטים שמתמחים בתעופה.

על כף המאזניים מוטלת גם תוכניתה של קוואלקום לרכוש את החברה השבדית NXP Semiconductors בעסקה בת 44 מיליארד דולר, שנחשבת לקריטית עבור יצרנית השבבים האמריקאית. בסוף החודש שעבר, על רקע סימני ההתקדמות בשיחות הסחר בין וושינגטון לבייג'ין, אותתו הרשויות הסיניות על כוונתן לסיים את בחינת העסקה ולאשרה.

אך המומנטום נתקע בתגובה להודעת הבית הלבן על הטלת מכסי המגן, וההתנגדות בקונגרס להחלטתו של טראמפ לפטור את החברה הסינית ZTE מצעדים חמורים בגין הפרת הסנקציות האמריקאיות נגד צפון קוריאה ואיראן. 

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר