גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעירים המתוסכלים שמניעים את הפופוליזם באירופה

הדורות הצעירים ברחבי היבשת הם שעומדים מאחורי המפלגות האנטי-ממסדיות שצוברות יותר ויותר כוח ● הכאב שמורגש בדרום אירופה משקף תחושה בחלק גדול מהעולם המערבי שהדור הצעיר לא יצליח לחקות את רמת החיים והביטחון של הוריו

מחפשי עבודה בצרפת/ Eric Gaillard , צילום: רויטרס
מחפשי עבודה בצרפת/ Eric Gaillard , צילום: רויטרס

מרד צעירים משנה את פני הפוליטיקה האיטלקית, וייתכן שהוא מבשר דברים נוספים. הממשלה האנטי-ממסדית הגדולה ביותר במערב אירופה עלתה לשלטון החודש, בעיקר בזכות מצביעים איטלקים צעירים. מול העדר הזדמנויות התעסוקה בעשור האחרון, הם הצביעו בהמוניהם לשתי מפלגות בבחירות שהיו ב-4 במארס: תנועת חמשת הכוכבים והליגה שמתנגדת להגירה. התוצאה חושפת פער בין-דורי, כאשר האיטלקים המבוגרים יותר, שלעתים קרובות צריכים לתמוך בילדיהם, ממשיכים להצביע למפלגות הזרם המרכזי.

אותו דפוס קיים בכל דרום אירופה, והכוחות מאחורי הפער הבין-דורי אינם נעלמים. כמעט 30% מהאיטלקים בני 20-34 אינם עובדים, לומדים או נמצאים בהכשרה כלשהי, לפי אירוסטט, הגוף הסטטיסטי של האיחוד האירופי, יותר מבכל מדינה אחרת באיחוד. יוון היא השנייה עם 29% וספרד השלישית, עם 21%.

"איטליה קורסת, ובכל זאת שום דבר מהותי לא השתנה במשך 30 שנה לפחות", אמר קרלו גטאני, מהנדס עצמאי מפרוג'יה. לפני עשר שנים, כשהוא היה בתחילת שנות ה-20 לחייו, הוא הצביע למפלגת שמאל-מרכז שהוא קיווה שתפעל לפיתוח כלכלי בדרום איטליה. כשהמדינה גלשה למיתון משתק, הוא הרגיש נבגד על ידי מפלגות השמאל המסורתיות. הוא ראה חברים שמתקשים למצוא עבודה, ואמר שההזדמנויות שלו מוגבלות על ידי המגזר הפרטי הקפוא. עבודות למגזר הציבורי מוענקות דרך כלל לבעלי קשרים שאין לו.

גטאני, בן 33 היום, הצביע לחמשת הכוכבים בבחירות של 2013, וחזר על ההצבעה הזו במארס השנה עם פחות היסוסים. "חמשת הכוכבים היא התקווה האחרונה שלנו. אם גם הם ייכשלו, אני אפסיק להצביע", הוא אמר.

שיעור האבטלה בין איטלקים בני עד 40 ירד בכל שנה מ-2007 עד 2014 לפני שהתייצב בשלוש השנים האחרונות. הוא עלה בכל שנה לבני 55-64, בין היתר בגלל העלאת גיל הפנסיה. מספר האיטלקים מתחת לגיל 34 שמצויים בעוני מוחלט - כלומר לא יכולים להרשות לעצמם מוצרים ושירותים בסיסיים - הוכפל ויותר בשנים 2010-2016 ל-10%, לפי רשות הסטטיסטיקה הלאומית, איסטט. בקרב בני 65 ויותר הוא ירד מ-5.4% ל-3.8%.

מערכת של תעסוקה כפולה

בעיה גדולה אחרת בדרום אירופה היא מערכת התעסוקה הכפולה, שבה אנשים עם חוזי עבודה לא מוגבלים, בדרך כלל עובדים מבוגרים יותר, נהנים מביטחון תעסוקתי והטבות מלאים. בו זמנית, במהלך המיתון, מעסיקים החלו להשתמש בחוזי עבודה קצרים יותר, מחודש עד שנה. באיטליה, 62% מהחוזים לעובדים בני פחות מ-25 היו קצרי טווח ב-2017, לעומת 25% בלבד בשנת 2000.

הפוליטיקאים האיטלקים השיקו את החוזים הללו בשנות ה-90 כדי לסייע לצעירים להיכנס לכוח העבודה כתחנה לפני קבלת קביעות. המעסיקים משתמשים בהם כדי להימנע מהעלויות ומכאב הראש של פיטורים. בדומה לרפורמות שהיו במקומות אחרים באירופה, איטליה אימצה רפורמה גדולה בחוקי העבודה ב-2014 וב-2015, שניסתה לעודד מעסיקים להחתים עובדים על חוזים ארוכי טווח יותר, כולל הקלות מס במיליארדי אירו. ההקלות הנדיבות ביותר פקעו ב-2016.

המאמץ הזה לא השיג את התוצאה הרצויה של שינוי מבני בשוק העבודה שיגדיל את מספר בעלי התעסוקה הקבועה. ב-2016, כשהקלות המס היו עדיין בתוקף, רק 13% מהעובדים החדשים עבדו לפי חוזי עבודה קצרים. בשנה שעברה, יותר מ-80% היו בחוזים קצרים, לפי איסטט.

תנועת חמשת הכוכבים משכה אליה מיליוני מצביעים צעירים עם הבטחות להחזיר לאחור את חוקי העבודה החדשים, להעניק לחסרי התעסוקה ולעניים הכנסה בסיסית אוניברסלית של 780 אירו בחודש, ולבטל את הנוהג של השתלמויות (שוליות) שלא בתשלום. מנהיג המפלגה, לואיג'י די מאיו, היה סטודנט שנשר מלימודיו בגיל 26 וחי עם הוריו כשהוא נבחר לפרלמנט ב-2013. כעת הוא סגן ראש הממשלה. גם הליגה (לגה, לשעבר הליגה הצפונית) הפכה את ביטול תיקון חוקי העבודה לנדבך חשוב במצע שלה.

הבעיות הכלכליות של איטליה גיבשו גם את הסנטימנט של הבוחרים הצעירים כלפי המהגרים במסע הבחירות, וכך נולדו שיעורי התמיכה הגבוהים בליגה. "אנחנו לא יכולים לארח את כל אפריקה", אמר ג'אן-לוקה טברוצ'י, עובד מרכול בן 23 מפרוג'יה שהצביע לליגה. "יש לנו הבעיות שלנו. יש לנו הרבה אבטלה ועבודות לא קבועות".

מתאו סלביני, מנהיג הליגה שהפך לסגן ראש הממשלה ולשר הפנים בממשלה החדשה, הבטיח להחזיר מאות אלפי מהגרים למדינות המוצא שלהם. תנועת חמשת הכוכבים, שלא נוקטת עמדה ברורה בנושאים רבים, דיברה על עצירת ההגירה הלא חוקית, אך לא על גירושים המוניים.

כ-53% מהאיטלקים עד גיל 35 הצביעו לשתי המפלגות הללו, לפי סקר איפסוס. כ-43% מהאיטלקים בני 65 ויותר הצביעו עבור הימין-מרכז והשמאל-מרכז המסורתיים, לעומת 28% בלבד מהאיטלקים הצעירים.

בספרד, כמעט 40% מבני 35 ומטה אמרו בסקר באפריל שהם יצביעו למפלגת פודמוס מהשמאל הקיצוני ולבעלות בריתה בבחירות הבאות. ביוון, יותר מ-41% מבני 18-24 הצביעו לסיריזה בבחירות של 2015, לעומת 35% שהמפלגה הזו קיבלה בכל האוכלוסייה.

ארגירו מלטסוגלו, בת 30, אמר שהיא הצביעה לסיריזה ב-2015 מפני שחשבה שהמפלגה החדשה הזו תבצע שינויים רדיקליים במדיניות הסיוע לצעירים. מאז שהיא סיימה את לימודיה לתואר ראשון ב-2013, היא נעה בין חוזי עבודה קצרים, של פחות משנה. היא מחפשת עבודה מאז שהחוזה האחרון שלה כמזכירה בבית חולים באתונה הסתיים במארס. החוזה הזה שילם לה 500 אירו בחודש, הכי הרבה שהיא קיבלה אי פעם. היא נעזרת בהוריה כדי להתקיים. "לא על זה חלמתי כשלמדתי", היא אמרה. "אני רוצה להקים משפחה, אבל בתנאים האלה אני לא מדברת על זה".

חריגה אחת מתופעת הפער הבין-דורי היא ההצבעה על הברקזיט בבריטניה ב-2016: 71% מהמצביעים בגילאי 18-24 הצביעו בעד הישארות באיחוד האירופי. רק 26% מבני 65 ומעלה הצביעו בעד הישארות.

מחקרים נעשו אחרי הצבעת הברקזיט הראו שהצעירים הבריטים העריכו את חופש העבודה, את הלימודים ואת הנסיעות ברחבי האיחוד האירופי. בו זמנית, המצביעים המבוגרים יותר חשבו שעזיבת האיחוד תשפר את הפיקוח על ההגירה.

הצלקות ישפיעו על הקריירה

הכאב שמורגש בדרום אירופה משקף תחושה בחלק גדול מהעולם המערבי שהדור הצעיר לא יצליח לחקות את רמת החיים והביטחון של הוריו. מחצית מהאיטלקים שהגיבו בשנה שעברה לשאלון מקוון של אתר מונסטר.קום אמרו שהם מניחים שהם ירוויחו פחות מהוריהם במהלך הקריירה שלהם.

הצעירים האיטלקים, שספגו את עיקר הכאב של המיתון הממושך במדינה, עדיין נושאים צלקות שישפיעו על הקריירה, על קניית הבתים ועל שיעורי הילודה שלהם בעשרות השנים הבאות.

הבנקים נרתעים ממתן הלוואות לעובדים בחוזים קצרים, מה שהעלה את הגיל הממוצע של רוכשי דיור באיטליה ל-41.6 שנים ב-2017 מ-39.4 שנים ב-2012, לפי קבוצת הנדל"ן טכנוקאסה. בשנה שעברה, 56% מכל רוכשי הדירות ובתים במדינה היו בני פחות מ-45, לעומת 66% חמש שנים לפני כן.

מספר האיטלקים שמתחתנים ירד בחמישית בעשור האחרון, לפי איסטט. ב-2016, השנה האחרונה שבה עודכנו הנתונים, גבר איטלקי התחתן בממוצע בגיל 35 ואשה - בגיל 32. בשני המקרים מדובר על עלייה של שנתיים מאז 2008. שיעור הילודה ירד בשנה שעברה לשפל היסטורי.

במדינה בעלת מסורת של קשרי משפחה חזקים, ההורים עוזרים לילדים. הם יכולים לעשות זאת כי הם נהנים במקרים רבים מפנסיות שהן פרי עשרות שנים של הטבות פרישה נדיבות. איטליה מוציאה יותר מ-15% מן התמ"ג שלה על פנסיות, והיא שנייה בכך רק ליוון באיחוד האירופי.

כמחצית מהאיטלקים בני 25-34 מתגוררים עם הוריהם, לפי אירוסטט, כמעט פי שניים מהממוצע האירופי ויותר מכל מדינה אחרת במערב אירופה. יותר משליש מהאיטלקים בשנות ה-30 לחייהם מקבלים עזרה כלכלית מהוריהם או מסביהם, לפי סקר של התאחדות התעשייה החקלאית קולדירטי וחברת הסקרים Ixe.

מפלגות כמו חמשת הכוכבים יכולות להמשיך ליהנות מתמיכה של בוחרים צעירים אם הן יוכלו לחוקק חלק מהבטחות הבחירות שלהן. "אני לא מתעניינת בפוליטיקה מפני שאף אחד בפוליטיקה לא עושה משהו כדי לעזור לצעירים", אמרה גיאדה גרמנציני, בוגרת אוניברסיטה בת 29. היא לא מצאה עבודה קבועה מאז שהחליטה לא לחדש חוזה של שלושה חודשים לעבודה כפקידת קבלה במשרה מלאה בכ-2.70 דולרים לשעה. בשנה שעברה היא חזרה לגור עם הוריה הגמלאים, ושיגרה יותר מ-70 קורות חיים שלה, לפני שהחליטה לעבור לניו יורק ולנסות בה את מזלה.

בבחירות של מארס היא הצביעה למפלגה פרו-אירופית קטנה, בהצבעת מחאה נגד המפלגה הדמוקרטית, מפלגת המרכז-שמאל ששלטה במדינה בחמש השנים האחרונות. היא לא חשה שתנועת החמשת הכוכבים ראויה לשלטון.

אביה אמיליו מקבל פנסיה טובה מפני שהוא עבד רוב הקריירה שלו בעיריית נאפולי. האם דניאלה החלה לעבוד במשרה מלאה בגיל 20, גם היא בעיריית נאפולי. היא פרשה לפנסיה בשנה שעברה. דניאלה חוששת מן ההתחלה המאוחרת של הבת בחיים. "איך אפשר לא לדאוג כשהבת שלך בת 29 ועדיין לא מצאה את עצמה?" היא אומרת. 

עוד כתבות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?