גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלקרוק מציעה: הערכת סיכונים לתיקי הלקוחות בחינם

כחלק ממאמץ למכור יותר קרנות למשקיעים יחידים, מציעה חברת ניהול הפיננסים הגדולה בעולם כלי חינמי ליועצי ההשקעות, שיאפשר להם להעריך סיכונים בתרחישים כלכליים שונים - תוך השוואה לתיקים אחרים ● למדריך השקעה במניות

בלקרוק מפרסמת במגרשי הטניס. ייעוץ בחינם / צילום: רויטרס AI Project
בלקרוק מפרסמת במגרשי הטניס. ייעוץ בחינם / צילום: רויטרס AI Project

חברת ניהול הנכסים הפיננסיים הגדולה בעולם, בלקרוק האמריקאית, מקווה למכור עוד מוצרי השקעות לציבור הרחב, באמצעות אחת האסטרטגיות הוותיקות בעסקים: שירות מתנה צמוד.

בלקרוק (סימול מניה BLK) מפתה יועצים פיננסיים להעלות את התיקים של הלקוחות שלהם לאתר משלים שלה, שבוחן איך התיקים הללו מתפקדים בתרחישים כלכליים שונים, ומשווה אותם לתיקים אחרים. מאז אוקטובר שעבר כ-20 אלף יועצים פיננסיים כבר השתמשו בכלי הזה, שנקרא BlackRock Advisor Center.

היועצים מקבלים גישה חופשית לאתר, שמתבסס על גרסה לטכנולוגיה של בלקרוק שנקראת אלאדין, שבאמצעותה חברות גדולות בוול סטריט וחברות ביטוח מעריכות סיכונים.

בלקרוק מקווה שהיועצים הפיננסיים יקנו בתמורה יותר קרנות שלה. דוברת של החברה אמרה, שהטכנולוגיה "עוזרת ליועצים לנהל את העבודה שלהם בצורה יעילה ומדידה יותר".

בלקרוק, שפועלת מניו יורק, מוכרת גרסה נרחבת יותר של טכנולוגיית אלאדין לחברות ברוקרים שיש להן רשתות גדולות של יועצים פיננסיים, כמו קבוצת UBS ומורגן סטנלי. השירות הזה אמור להעניק לחברות הללו מבט על הסיכונים שבתיקי הלקוחות בסניפי חברות הברוקרים.

כמה חברות ניהול נכסים אחרות מציעות גם הן כלים בחינם, אבל בלקרוק היא מקרה ייחודי - בגלל גודלה האדיר, ההיצע הרחב של מוצרי ההשקעה שלה והיכולת שלה להמשיך לצבור נכסים של משקיעים חדשים.

האילוצים החדשים שיוצרת הרגולציה

בלקרוק מצויה תחת לחץ למצוא דרכים חדשות לניהול הון בגל שינויי הרגולציה של תעשיית ניהול הנכסים, ועל רקע המגמה של המשקיעים תאבי החיסכון לחפש את עלויות ההשקעה הנמוכות ביותר.

חוק חדש של משרד העבודה הפדרלי האמריקאי, שנכנס לתוקף באפריל 2016, חייב ברוקרים שעובדים עם תוכניות פרישה (פנסיה) להעמיד את האינטרס של הלקוח בעדיפות ראשונה. פירוש הדבר הוא שפחות קרנות נכנסות למבחר המוצרים שחברות הברוקרים מציעות ללקוחות. זו סכנה לחברות כמו בלקרוק, שנשענות על יועצים פיננסיים למכירת מוצריהן לציבור הרחב.

החוק של משרד העבודה נמחק על-ידי בית משפט לערעורים במארס השנה, אך רשות ניירות ערך הפדרלית, SEC, עובדת על גרסה משלה של העדפת האינטרס של הלקוחות על-ידי ברוקרים.

המטרה המקורית של מרכז הייעוץ היתה לסייע להפוך את בלקרוק למוקד נתונים על ניהול הון, בדומה לכך שפייסבוק היא מוקד מידע על יחסים ואמזון היא מוקד מודיעין מסחרי, כך מסרו לעיתון מקורות יודעי דבר. צבירת נתונים על תיקי ניהול הון תעניק לבלקרוק אינדיקציה להתנהגות אפשרית של קניית קרנות, והיכן היא תהיה מסוגלת למכור עוד קרנות שלה, נוסף על היחסים המשופרים עם יועצי ההשקעות.

בלקרוק, שמנהלת נכסים בשווי 6.3 טריליון דולר, הצטרכה בעבר לאסוף את המידע הזה בפגישות יחידניות עם יועצי השקעות, או להסתמך על ספקי נתונים חיצוניים, מפני שבניגוד ליריבותיה קבוצת ונגארד ופידליטי השקעות, היא איננה מוכרת קרנות נאמנות או תעודות סל ישירות למשקיעים פרטיים.

כך פועל מרכז הייעוץ החינמי: יועצים פיננסיים יכולים לבחון מה יעשה תיק השקעות אם, נניח, מחירי הנפט יעלו ב-35%, או שהתנודתיות בשוק המניות תעלה ב-20%. יועץ שבודק סוג מסוים של קרן יקבל בשלב ראשון הצצה לגרסה של הקרן הזו בבלקרוק.

אם מקלידים את סימול המסחר של קרן יריבה כגון ונגארד או צ'רלס שוואב, שעוקבת אחרי ביצועי מדד 500 S&P, לדוגמה, מקבלים לינק לתעודת הסל iShares Core S&P של בלקרוק, שהיא מוצר מקביל, כך לפי יועצים פיננסיים שכבר ניסו את הגרסה החינמית של הטכנולוגיה.

עדכון שנעשה לאתר לאחרונה מאפשר ליועצים הפיננסיים להשוות תיק של לקוח לכ-7,000 תיקי יועצים אחרים, לפי מסמכים שבידי וול סטריט ג'ורנל. הנתונים באים מתיקים שאנשי הייעוץ של בלקרוק ראו בפגישות עם יועצים, ובאמצעות הכלי המקוון בתקופה של שישה חודשים עד סוף פברואר.

ניגודים עניינים פוטנציאליים

הפלטפורמה החינמית הזו, שלתוכה מכניסים יועצי ההשקעות בצורה וולונטרית נתונים של תיקים שהם מנהלים, יכולה להניב רווחים גדולים אם היא מובילה למכירות נוספות של קרנות או טכנולוגיה. חברות נוספות, כולל ג'יי.פי מורגן צ'ייס, מציעות גם כן טכנולוגיית ניתוחי תיקים חינמית ליועצים פיננסיים.

כמה משקיפים אומרים שניגודי עניינים פוטנציאליים של יועצים פיננסיים יכולים להיווצר אם הם מפצים את בלקרוק או חברת קרנות אחרת בתמורה לטכנולוגיה הזו, בכך שהם מעדיפים את הקרנות שלהן על פני מוצרים אחרים שמתאימים יותר ללקוחות שלהם.

"מבחינתי, המפגש בין הצמיג לכביש, כלומר רגע האמת, הוא איך יועצי ההשקעות משתמשים בשירות הזה, והאם ההמלצות של היועצים הן המענה הטוב ביותר לאינטרסים של הלקוחות", אמר ארתור לייבי, פרופסור למשפטים באוניברסיטת רטגרס (ניו ג'רזי), ועובד לשעבר ברשות ניירות ערך האמריקאית, ה-SEC.

כלים מסוג זה גם מעלים את החששות מפני פגיעה בפרטיות הלקוחות, וזה תלוי במידע שהיועצים שלהם חולקים עם עמיתיהם ועם חברת ניהול הנכסים, אמר לייבי.

תנאי השימוש של בלקרוק בשירות שלה הם שהיועצים יהיו מודעים לכך שהם אחראים להשגת הרשות של לקוחותיהם לחלוק במידע שקשור אליהם.

"מרכז הייעוץ תוכנן בכוונה תחילה בכיוון של תיקי מודל ושמירה על הלקוחות של היועצים אנונימיים מבחינת בלקרוק. אנחנו לא מחייבים את היועצים להשתמש במידע האישי של לקוחותיהם כשהם משתמשים בשירותי מרכז הייעוץ. למעשה, אנחנו אומרים שאנחנו לא רוצים זאת, ואין לנו צורך בזה", מסרה דוברת של החברה. 

עוד כתבות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"