גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עובר על אל-על: הדרת נשים וביטולי טיסות

אל-על לא יורדת מהכותרות, בין היתר על רקע המקרה בו הזיזו נוסעות ממקומן כדי לפנות שורת כיסאות לחרדים וכן על רקע ביטולי הטיסות "בגלל הטייסים" ● מה עובר על החברה? ● פרשנות

מנכ"ל אל-על, גונן אוסישקין / צילום:סיוון פרג'
מנכ"ל אל-על, גונן אוסישקין / צילום:סיוון פרג'

מה עובר על אל-על בימים אלה? 100 ימי החסד של המנכ"ל הטרי גונן אוסישקין מגיעים אל סיומם, והחברה מככבת לאחרונה בכותרות - ולא בצד החיובי שבהן.

גם ביום חמישי האחרון חוו נוסעי אל-על שיבושים בטיסות, ולא מדובר בעיכוב סמלי שיכול להתרחש לכל חברה, כי אם בשיבושים שמובילים לעוגמת-נפש ולקלקול ממשי בתוכניות. כך למשל מי שתכנן לבלות סוף שבוע בליסבון ולטוס ביום חמישי בשעה 17:00 עם טיסה מספר 5161 (סאן דור), נאלץ לצאת לבירת פורטוגל ב-12 שעות עיכוב, כלומר בשעות הבוקר של יום שישי. עיכובים של שעות ארוכות נרשמו גם בטיסות לקייב ולברצלונה.

לנוסעי אל-על שתכננו לטוס ללונדון (לוטון) בטיסה 313 ביום חמישי, המבוכה הייתה גדולה בהרבה, משום שהטיסה בוטלה, ובכל שיבוש, עיכוב או ביטול כדאי לזכור את תגובת השרשרת, כלומר גם לטסים אל ישראל (לרבות תיירים) וגם לטיסות שאליהן משבצים אותם מטוסים בהמשך. "נסיבות מבצעיות", כהגדרת אל-על, הובילו גם לביטול 5 טיסות לאחרונה בקו לטורונטו, ביטולי טיסות להונג-קונג ולבייג'ין, ומסתמן שהיד עוד נטויה.

מה עומד מאחורי אותו נימוק עלום? האם אל-על רומזת כי הטייסים עמם היא מצויה במשא-ומתן בשנה האחרונה הם הם ה"אשמים" במצב?

כדי לענות על השאלה הזו כדאי לחזור לאחד מסימני השאלה הגדולים שמלווים את התנהלותה של אל-על לאורך השנים: באופן קבוע לו"ז הטיסות של אל-על, זה שהיא מוכרת לציבור הנוסעים בארץ ובעולם, אינו מאויש מראש במלואו. למעשה, לפחות שליש ממנו לא מאויש עד לרגע האחרון. אפילו במשמרת בבית קפה לא משאירים מצב כזה, אבל כאן החברה נסמכת על הקפצת טייסים (שהיא משלמת להם יותר לפיכך) שיענו לטלפונים שהם הורגלו לקבל יום או יומיים לפני טיסה.

בדרך-כלל השיטה הזו עובדת - אבל לא תמיד. טייסים מתלוננים על קושי לקיים אורח חיים תקין - לא רק פספוס של מסיבת הסיום של הילדה בגן אלא גם במצב שבו צוות שלם נתקע בבוסטון למשך 5 ימים לאור ביטולי הטיסות. ולא רק טייסים - גם דיילים שמתייצבים לטיסה ו"נשרפים" עד למועד שבו היא ממריאה - ויש צורך לשלח אותם לביתם ולהזניק להם מחליפים.

אל הכאוס הזה הצטרף פוסט שהעלה ביום שישי נוסע של אל-על בשם חן רותם. הפוסט, שזכה לעשרות אלפי צפיות, ל-4,000 שיתופים ולשיח קולני בתגובות, מתאר את שהתרחש בטיסה 002 של אל-על מנמל התעופה קנדי בניו-יורק לתל-אביב. בפסוט מתאר רותם כי לפני ההמראה, 4 נוסעים חרדים שעלו לטיסה מסרבים לשבת ליד נשים - אחד מהם, מתאר הנוסע, "אדוק וסגפן במיוחד, עלה למטוס כשעיניו עצומות בחוזקה, מובל ביד על-ידי חברו - ונשאר כך לכל אורך הטיסה". מתפתחת מהומה, וצוות אל-על מנסה לפתור את המשבר.

"החרדים לא מוכנים לדבר עם, או להסתכל על, הדיילות. כל הגברים בצוות, חוץ מהקפטן, עוסקים עכשיו רק בזה, במקום להתכונן להמראה ולשרת את הנוסעים. החרדים לא ממצמצים. אחד מאנשי הצוות מאיים: 'אם לא תשבו, אתם יכולים לרדת מהטיסה כבר עכשיו'.

"בסוף", כותב הנוסע, "אחרי דקות ארוכות של משא-ומתן, הצוות נכנע. ואז מתחיל תהליך דיפלומטי וממושך של הזזת נוסעות ממקומן, כדי לפנות שורת כיסאות לארבעת החרדים. יצוין כי כל העת הזאת, חובשי כיפה אחרים במטוס (חב"דניקים, חובשי כיפות שחורות, סרוגות ורפורמים אמריקאים) מביעים תמיהה וסלידה מהתנהגות החרדים. בסוף, אחרי הרבה התפתלויות, צעקות ותמרונים, שתי נשים (אחת אמריקאית כבת 70 והשנייה ישראלית צעירה) מסכימות, גם מפאת לחץ הזמן, לעבור מקום, והמשבר נפתר. הצוות, שהתרוצץ במעברים יותר משעה, נראה מותש כבר לפני ההמראה, אם כי יש להניח שמורגל כבר בסצנות שכאלה.

"רק למען הסר ספק: הנשים לא שודרגו למקום טוב יותר, רק עברו למושבים אחרים במחלקת תיירים. לא שזה רלוונטי לעניין העקרוני, כמובן. האם יש מדיניות רשמית כלשהי בעניינים שכאלה?", תוהה רותם בפוסט, "ואם כן, מהי? והאם כל נוסע יכול לדרוש - ולקבל - הזזת נוסעים אחרים ממקומם לטובת רווחתו האישית ועל-פי אמונתו הפרטית?".

אל השאלות של רותם אפשר להוסיף שאלה עקרונית - האם זהו מצב שהיה מתקבל על הדעת בחברת תעופה זרה? קשה להניח שחברת תעופה זרה הייתה מוכנה לספוג קנסות על עיכוב (שגובה נמל התעופה) בסיטואציה דומה.

אל-על נמצאת במובן מסוים במצב מביך. הקהל הדתי והחרדי חשוב לה. חרמות הן לא משהו שהחברה רוצה לחוות. נזכיר כי אל-על גם לא טסה רשמית בשבת לטובת הנוסעים הדתיים (שאמנם מצידם טסים גם בחברות מתחרות) - סוגיה שעולה לה בהפסדים קשים, וזאת לאור הרציונל הפשוט: מטוסים שעומדים על הקרקע, בכל חברה ובכל מצב, הם הפסד כספי שרחוק מלתאר מצב של התייעלות אליו שואפות כל החברות - וגם אל-על. בשבוע שעבר פרסמנו ב"גלובס" איגרת שהפיץ אושיסקין לעובדי אל-על, בה הוא קורא להם להתייעלות מחויבת המציאות.

עונת הקיץ נפתחת בימים אלה, ופתיחתה ברגל שמאל אינה מבשרת טובות. מזה 10 חודשים שוועד הטייסים של אל-על מצוי בשיחות קדחתניות עם הנהלת החברה דרך המגשר עו"ד עמוס גבריאלי. מקורות אמרו ל"גלובס" כי ההתקדמות בשיחות היא בבחינת צעד קדימה - שני צעדים אחורה. הרקע לשיחות הן לא רק פרצות שנותרו מחוץ להסכם שעליו חתם הוועד בשעתו עם דוד מימון, המנכ"ל הקודם של אל-על, שחווה את אחד מהמשברים הגדולים ביחסים עם ועד הטייסים, אלא גם תקנות ה-FTL שייכנסו לתוקף בחודש אוקטובר, כלומר ממש מעבר לפינה, והן מגדירות את שעות הטיסה המותרות והרכבי הטייסים לפי מרחקי הטיסה. במילים אחרות - חובה יהיה להגדיר מראש את מבנה השכר של הטייסים ולחדול מהמנהג של אי-איוש הטיסות הנהוג כיום.

האם אל-על הפכה להיות החברה שהישראלים אוהבים לשנוא? האמוציות בטוקבקים הן לפוסט האמור והן לחדשות האחרונות בהן כיכבה אל-על מלמדים את היחס שחשים כלפיה הנוסעים, גם אלה שמצהירים בטוקבקים שכבר מזמן נטשו את החברה שנושאת את דגל המדינה כלוגו שלה.

גם בתוך החברה מתארים העובדים אווירה קשה. השיבושים אמנם פוגעים בראש ובראשונה בנוסעים, אבל גם העובדים בכל הרובדים של אל-על חשופים לפגיעה, גם אם היא תדמיתית. ומי נהנה מכל זה? חברות התעופה הזרות, שממשיכות להתחזק על גב החברות הישראליות.

את חודש מאי האחרון סיימה אל-על עם נתח של 27% בתנועת הנוסעים בנתב"ג, לעומת נתח של 30% במאי שעבר. טורקיש איירליינס, וויז אייר ואיזי ג'ט הן הנהנות הגדולות מתנועת הנוסעים, שמספרם במאי האחרון היה גבוה ב-14% לעומת מאי שעבר.

אם קברניטי אל-על רוצים להוביל את הספינה שלהם לחוף מבטחים שבו ניצב בעיקר אמון הנוסעים, כדאי שינקטו צעדים מהירים. להרוס אמון עם ביטול טיסה או עיכוב ב-5 שעות מבלי לקבל התראה או התנצלות בגינה - קל בהרבה מאשר להשיב את האמון חזרה.

סלוגן "הכי בבית בעולם" מקבל משמעות צינית מדי בימים אלה. זוהי קריאה אחרונה למנהלי החברה - הטיסה לחופשת הקיץ עומדת לצאת לדרכה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?