גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אלוביץ ובנו הפיקו רווחים פסולים של מאות מיליוני שקלים"

לביהמ"ש הוגשה בקשה להורות לבזק, ל-yes ולבעל השליטה בהן, שאול אלוביץ, למסור מסמכים לשם בקשה לאישור תביעה נגזרת בשם בזק ● לפי הנטען בבקשה, עולה חשד כי כי מכירת מניות בזק שהוחזקו בידי בי קום התבצעה "ביודעין, או למצער ברשלנות, תוך שימוש במידע הפנים של בזק ובשווי גבוה משמעותית משוויין הבורסאי האמיתי של המניות הנמכרות"

שאול אלוביץ / צילום: שלומי יוסף
שאול אלוביץ / צילום: שלומי יוסף

בעל מניות בחברת בזק, יצחק אליעז, הגיש היום (א') לבית המשפט המחוזי מרכז בלוד בקשה להורות לחברת בזק, לחברה הבת שלה yes הפרטית (המוחזקת באמצעות חברת "די.בי.אס שירותי לוויין", שמחזיקה מניות בבזק) לבעל השליטה בהן, שאול אלוביץ, ולבנו אור, למסור לעיונו, כבעל מניות בבזק , מסמכים שונים לשם בחינת הגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת בשם בזק.

עניינה של הבקשה לגילוי מסמכים מכוח חוק החברות, היא הטענה כי חברת בי קומיונקיישנס  ובעלי השליטה בה (בשרשור), שאול ואור אלוביץ, הפיקו רווחים פסולים בסך מאות מיליוני שקלים, על-ידי כך שעשו שימוש במידע פנים של בזק. זאת בשעה שמכרו את מניות בזק שהחזיקו השניים באמצעות בי קום. אליעז טוען כי יש להשיב כספים אלה לידיהם של בעלי מניות בזק.

לפי המפורט בבקשה, נכון לפברואר 2016, בי קום ושאול ואור אלוביץ היו "אנשי פנים" בבזק והחזיקו במידע פנים מהותי של חברת התקשורת. עוד נטען כי בראשית אותו החודש מכרה בי קום כ-4.18% ממניות בזק (115 מיליון מניות) במחיר של 8.5 שקל למניה ובתמורה לסכום כולל של כ-982 מיליון שקל.

לפי הנטען בבקשה, עולה חשד כי כי מכירת מניות בזק שהוחזקו בידי בי קום התבצעה "ביודעין, או למצער ברשלנות, תוך שימוש במידע הפנים של בזק ובשווי גבוה משמעותית משוויין הבורסאי האמיתי של המניות הנמכרות".

לבקשה לגילוי מסמכים צורפה חוות דעתו של המומחה הכלכלי, בארי בן-זאב, שלפיה מכירת מניות בזק הסבה לבי קום רווחים פסולים בהיקף של כ-313 מיליון שקל. קבלת המסמכים, מצוין בבקשה, נועדה לבחון אם מתקיימת עילת תביעה לבזק נגד בי קום ונגד שאול ואור אלוביץ.

תמריץ לניפוח תזרים המזומנים 

בבקשה - שהוגשה באמצעות עו"ד רועי סלוקי ועידו קוסובר ממשרד ברם-סלוקי ושות' - מתאר אליעז את השתלשלות העניינים משנת 2014, אז התקשרה בזק עם חברת yes - בעסקה לרכישת מלוא מניותיה של די.בי.אס ב-yes (עסקת בזק-yes). לפי הנטען בבקשה, טרם עסקת בזק-yes החזיקה בזק בכ-50% ממניות yes ובאופציה לרכישת 8% נוספים, כאשר יתר מניות yes הוחזקו בידי די.בי.אס.

בנוסף צוין בבקשה כי בעסקת בזק-yes רכשה בזק מדי.בי.אס את מלוא מניותיה ב-yes תמורת כ-680 מילון שקל במזומן, וכן תמורת שתי תמורות מותנות נוספות בהיקף של עד 170 מקל שקל (התלויות, בין השאר, בתזרים המזומנים שיוצג בדוחותיה הכספיים "החופשיים" של yes ב-3 השנים שלאחר העסקה). בנסיבות הללו, נטען, נוצר לכאורה לאלוביץ אינטרס להביא לניפוח תזרים המזומנים "החופשי" של yes ועל-ידי כך למקסם את התמורה הכספית המותנית שתשלם בזק ל-די.בי.אס במסגרת עסקת בזק-yes.

המבקש מזכיר כי במהלך שנת 2017 פתחה רשות ניירות ערך בחקירה נגד מספר נושאי משרה בכירים בבזק, ובהם שאול ואור אלוביץ, בחשד כי ביצעו לכאורה שורה של עבירות במסגרת עריכת דוחותיה הכספיים של בזק על רקע עסקת בזק-yes. לפי הנטען, האלוביצים ביצעו בשנים 2015-2016 מניפולציות בדוחות הכספיים של yes במטרה לשפר את תזרים המזומנים החופשי של החברה ולהביא לניפוחו. מניפולציות אלה, כך נטען, השתקפו בהכרח גם בדוחותיה הכספיים של בזק. לדברי המבקש, קיימות אינדיקציות רבות המבססות באופן מובהק את החשדות, שלפיהם "תזרים המזומנים החופשי של yes בשנים 2015 ו-2016 'נופח' באופן מלאכותי" על-ידי נושאי משרה בבזק.

בין נושאי משרה החשודים מציין בעל המניות, ניתן למצוא את שאול ואור אלוביץ שכיהנו כדירקטורים בבזק ובמקביל כדירקטורים גם בבעלת השליטה בבזק, בי קום, שהחזיקה ב-30.38% ממניות בזק (בדילול מלא).

פערים של מאות מיליוני שקלים

לאור חשדות רשות ניירות ערך וככל ויתברר כי יש ממש בחשדות אלה, המבקש טוען כי "קיים בסיס ממשי לחשש כי במועד שבו בי קום מכרה את מניות בזק, ה"ה, אלוביץ ובי קום עצמה - אשר שלושתם 'אנשי פנים' בבזק, החזיקו במידע בנוגע לדוחותיה הכספיים של בזק העולה כדי 'מידע פנים'". במילים אחרות טוען אליעז כי האלוביצ'ים, החזיקו ב"מידע פנים" שלא היה ידוע לציבור, ואשר אילו היה נודע לו, היה בו כדי להביא לשינוי משמעותי במחיר מניות בזק שמכרה בי קום בשעתו.

באופן קונקרטי מוסבר בבקשה לגילוי כי קיים בסיס ממשי לחשד כי בפברואר 2016 (החודש בו מכרה בי קום 115 אלף מניות בזק), החזיקו האלוביצים וחברת בי קום במידע פנים, שלפיו הדוחות הכספיים של yes ושל בזק "אינם משקפים את המצב הפיננסי של החברה דה-פקטו, אלא תזרים מזומנים חופשי מנופח ומלאכותי בפערים של מאות מיליוני שקלים".

בהתאם טוען אליעז כי בי קום מכרה את מניות בזק מעל שוויhן הבורסאי הריאלי בתמורה לכ-982 מיליון שקל, בעודה מחזיקה מידע פנים - הווה אומר, בפברואר 2016 עשתה בי קום שימוש במידע פנים של בזק, באמצעות האלוביצים' וגרפה לכיסה רווחים פסולים בהיקף משמעותי של מאות מיליוני שקלים.

לטענת אליעז, במעשיהם אלה בי קום ושאול ואור אלוביץ הפרו את חובות הנאמנות, ההגינות והאמונים החלה על נושאי משרה בבזק מכוח חוק החברות. 

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות