גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצבירות והגיוסים: אלטשולר שחם מוביל, אחריו הראל ומנורה

מבדיקת "גלובס" את נתוני הצבירה נטו בשוקי הפנסיה הגמל וההשתלמות, ואת הגיוסים בקרנות הנאמנות ובתעודות הסל, עולה כי זרם הכספים הנכנס לניהול תשעת הגופים הגדולים בשוק עמד בשנה האחרונה על 58 מיליארד שקל, המהווים 5.3% מהנכסים המנוהלים ● למדריך קופות גמל להשקעה

גילעד אלטשולר, אלטשולר שחם. גם כוכבי העבר פודים, והרבה / צילום: תמר מצפי
גילעד אלטשולר, אלטשולר שחם. גם כוכבי העבר פודים, והרבה / צילום: תמר מצפי

58 מיליארד שקל, זהו היקף הכספים החדשים נטו שזרמו לניהול קבוצות הביטוח ובתי ההשקעות בשוקי הפיננסים המרכזיים, שנתוניהם זמינים לציבור, ב-12 החודשים האחרונים שהסתיימו באפריל האחרון. כך עולה מניתוח "גלובס" של תוצאות תשעת הגופים המובילים לניהול כספים, בהתייחס לנתוני הצבירה נטו בשוק הגמל וההשתלמות, ובשוק הפנסיה החדשה, ולנתוני הגיוסים או הפדיונות בשוקי קרנות הנאמנות ותעודות הסל. מדובר בהיקף כספי שמהווה כ-5.3% מסך הנכסים שנוהלו על-ידי תשעת הגופים הללו, שהסתכמו בסוף אפריל בכ-1.11 טריליון שקל.

שוק קופות הגמל ושוק הפנסיה המקיפה החדשה הם שוקי חיסכון לטווח ארוך, שבמידה רבה תחליפיים האחד לשני. שוק קרנות ההשתלמות נלווה לשוק לחיסכון לטווח ארוך, שכולל גם את פוליסות ביטוחי המנהלים של חברות הביטוח. לצד שני שווקים אלה, רוב הגופים הגדולים מנהלים גם חיסכון לטווח קצר, בדמות קרנות הנאמנות ותעודות הסל, וכן תיקים מנוהלים.

בניתוח היום אנו כוללים את כל השווקים שנתוניהם בגין הכסף החדש שזורם לניהולם זמינים לציבור. זאת, בין אם דרך אתרי הפנסיה-נט והגמל-נט שמפעילים האוצר ורשות שוק ההון, אשר מפרסמים את נתוני הצבירה נטו - הכוללים את דמי הגמולים בשקלול התשלומים לעמיתים וההעברות בין הגופים בשוק - ובין אם הודות לנתונים שהגופים עצמם מפרסמים מדי חודש.

הצבירה נטו והגיוסים בשווקים הפיננסים

מה עולה מבחינת הנתונים ברמת השוק? ראשית, ישנם שלושה גופים שבולטים במעלה טבלת הצמיחה בנכסים המנוהלים ב-12 חודשים שהסתיימו באפריל האחרון: בית ההשקעות אלטשולר שחם, קבוצת הביטוח הראל וקבוצת הביטוח מנורה מבטחים. עבור שלושת הגופים הללו מבשרים המספרים על עתיד טוב, משום שההכנסות נגזרות ישירות מהיקף הנכסים המנוהלים, וזאת מכיוון שדמי הניהול שבאפיקים אלה נגזרים כשיעור מהם.

למעשה, לא רק שלושת הגופים הללו בולטים במעלה טבלת המגייסים בשוקי קרנות ההשתלמות, קופות הגמל, קרנות הפנסיה ותעודות הסל. צבירה נטו וגיוסים חיוביים יש גם בבית ההשקעות ילין לפידות. בחודשים האחרונים הוא חווה תקופה קשה של ניודים החוצה בשוקי הגמל ופדיונות. ילין לפידות אינו חלק משוק הפנסיה החדשה, הצומח מאוד, שהינו השוק היחיד שכל הגופים הפועלים בו מציגים צבירה נטו חיובית. עוד בולטים קבוצת הביטוח מגדל (שמחזיקה בקרן הפנסיה מקפת), וכלל ביטוח (שלה אין קרנות נאמנות).

למול ששת הגופים הללו ישנם שלושה גופים שב-12 החודשים האחרונים רשמו ירידה בבסיס הנכסים המנוהלים על-ידיהם, ללא קשר להשפעה של התשואות בשוקי ההון. מדובר בהפניקס, שמחזיקה בבית ההשקעות אקסלנס, ושסובלת בעיקר מפדיונות בקרנות הנאמנות ובתעודות הסל שמנוהלים בבית ההשקעות שלה. הפניקס רשמה איזון בתקופה האמורה, והיא נהנית מצבירה נטו נאה בגמל ובפנסיה.

אחריה יש שני בתי השקעות גדולים ובולטים, שסובלים מזרימת כספים החוצה, נכון ל-12 החודשים שהסתיימו באפריל האחרון: מיטב דש ופסגות, שרשמו צבירה נטו שלילית בשוקי החיסכון לטווח ארוך, ובשקלול גם בשוקי החיסכון לטווח קצר.

בכל אופן, בדיקת "גלובס" מלמדת כי הצבירה נטו בקופות הגמל (לא כולל קרנות ההשתלמות) ב-12 החודשים האחרונים כאמור, הסתכמה ב-10 מיליארד שקל כמעט, ורק שלושה גופים ספגו צבירה נטו שלילית. אלטשולר שחם לבדו רשם בתקופה האמורה צבירה נטו בהיקף של יותר מ-10 מיליארד שקל - יותר מכפול מיתר חמשת הגופים שרשמו צבירה נטו חיובית בגמל.

במקביל, שוק קרנות ההשתלמות רשם בתקופה האמורה צבירה נטו חיובית של כ-10.7 מיליארד שקל, וגם פה - מי שבולט מלמעלה הוא בית ההשקעות אלטשולר שחם, שהודות לתשואות חיוביות נהנה מצבירה נטו של 7.5 מיליארד שקל. עוד מגייסים גדולים הם ילין לפידות, הראל ומנורה מבטחים.

בשוק הפנסיה החדשה - שהינו השוק הפיננסי הצומח ביותר, גם הודות להעדפה רגולטורית - בולטים במעלה הטבלה מנורה מבטחים, הראל ואלטשולר שחם (כשיעור מהנכסים). גם יתר קבוצות הביטוח הגדולות מצטיינות שם, ובעיקר מגדל והפניקס. סך הנכסים המנוהלים על-ידי תשעת הגופים שבחנו בשוקי החיסכון לטווח ארוך (לא כולל ביטוחי המנהלים וקרנות פנסיה ותיקות), עומד על כ-772 מיליארד שקל.

בשוקי קרנות הנאמנות מדובר על גיוסים חיוביים מצרפיים של כמעט 15 מיליארד שקל, ורק הראל, מיטב דש וילין לפידות מציגים גיוסים חיוביים, ואילו היתר מציגים פדיונות. אגב, רוב הגיוסים בענף זה נרשמו בגופים קטנים יותר, שאינם נכללים בבדיקתנו עתה.

בשוק תעודות הסל, שבו פעילות רק ארבע חברות ניהול, שעד סוף השנה ייבלעו בחברות ניהול קרנות הנאמנות של אותם גופים, רשמו שלוש מהשחקניות פדיונות, בעוד שרק הראל רשמה גיוסים.

בסך הכול, בדיקת "גלובס" מלמדת כי הגופים המנהלים הגדולים ביותר בשווקים שבחנו, וללא ביטוחי המנהלים (שם הגדולים בשוק הם מגדל וכלל ביטוח), הם מנורה מבטחים, שנהנית מכך שהיא מנהלת את קרן הפנסיה החדשה הגדולה במשק (ושגם מחזיקה במניות מיעוט בקרנות הנאמנות של אלטשולר שחם); הראל - שפעילה בכל תחומי ניהול הכספים; בתי ההשקעות מיטב דש ופסגות - שפעילים בכל התחומים שבחנו; מגדל; הפניקס עם אקסלנס; אלטשולר שחם - שהוא הגוף הצומח ביותר; כלל ביטוח; ובית ההשקעות ילין לפידות - שפעיל רק בחלק מהפעילויות שבחנו.

אגב, ישנו שוק גדול נוסף שלא התייחסנו אליו, והוא שוק התיקים המנוהלים, שמפוקח על-ידי רשות ני"ע, ושלגביו אין נתונים פומביים, והוא שרוי באפלה מבחינת הציבור הרחב. 

למדריך קופות גמל להשקעה

עוד כתבות

דירת 4 חדרים בקריית אונו / צילום: דיויד לוין

"נמוך מהממוצע בעיר": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בקריית אונו?

מדובר בדירה שנוספה בפרויקט חיזוק ובינוי, ומחירה נמוך מזה של דירות 4 חדרים בעיר ● העסקה ממחישה את הפערים הגדולים בין דירות חדשות לבין דירות שהורחבו בתמ"א 38/1

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הטעות הגדולה ביותר שישראלים עושים בפנסיה – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בכל שנה 120 אלף ישראלים עושים את הטעות הזאת בפנסיה שלהם ● בוול סטריט מאמינים כי "ימי 'שבע המופלאות' הם בעיקר מאחורינו" ● מנהל ההשקעות שמסמן את ההזדמנות הבאה ● וגם: פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א לא מצליח להתרומם

נשיא סוריה אחמד א־שרע / צילום: ap, Stephanie Lecocq

בישראל משגרים מסר לנשיא סוריה: "לא ניתן עוד לעצום עין"

מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם התייחס לראשונה לחיסול רמטכ"ל ארגון הטרור בלבנון ● צה"ל עדכן כי חיל האוויר חיסל הבוקר שני חשודים בדרום הרצועה שחצו את הקו הצהוב ● צה"ל הודיע ליישובים שנטבחו ב-7 באוקטובר: מ-1 בינואר אין יותר מילואים בכיתות הכוננות ● דובר צה"ל: "השינוי נוגע לצמצום השימוש במשאב ימי המילואים בלבד" ● עדכונים שוטפים

בדיקה טכנולוגית / צילום: Shutterstock

האם המודל החדש של ג'מיני מצדיק את ההתלהבות?

מודל הבינה המלאכותית החדש של גוגל, ג'מיני 3, מציע מספר מצבים - מהיר, חושב וקנבס - עולה 20 דולר בחודש ומהווה שדרוג משמעותי לעומת הדור הקודם ● עם זאת, גם כעת לא מומלץ לסמוך עליו בעיניים עצומות

פעילות כוחות צה''ל ברפיח (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

4 מחבלים מתבצרים חוסלו כשיצאו ממנהרה ברפיח

דיווחים בעזה: צה"ל תוקף בח'אן יונס ● מתקיימים חיפושים אחר חלל חטוף בבית לאהיא ● קטאר רומזת שיש להתקדם לשלב ב' בהסכם בין ישראל לחמאס: "זה שנותרו שני חטופים חללים - הישג אמיתי" ● גילויים חדשים על כישלון חיל האוויר ב-7 באוקטובר: "לא תקפו" ● הרמטכ"ל מקים צוות חקירה ייעודי למחדל "חומת יריחו" ● עדכונים שוטפים

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

חץ 3 תהפוך השבוע למבצעית בגרמניה, ובשוק מדברים על גל ההזמנות שבדרך

מערכת ההגנה האווירית חץ 3 של התעשייה האווירית תחל לפעול באופן חלקי כבר השבוע בברלין ותספק לגרמניה הגנה מול טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה ● "באירופה יש צורך אקוטי במערכות כאלו", אומרים בתעשיות המקומיות ● אילו עוד עסקאות בדרך?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השתמשו בחניה המשותפת במשך כ־50 שנה. האם יש להם זכויות?

מפקח המקרקעין הורה למשפחה להפסיק את השימוש שעשו בחניה משותפת במשך כמעט 48 שנה ● ביהמ"ש דחה תביעה של אחות לקבל מחצית מכספי חשבון בנק שהיה משותף לה ולאִמה ● וגם: הפניקס תשלם למבוטח שנאלץ לעזוב את דירתו בעקבות הצפה בגין דמי השכירות ששילם לבתו - אשר הוכרו כהוצאה לגיטימית במסגרת הפוליסה

תדלוק בתחנת דלק / צילום: ap, Marta Lavandier

ממחר: מחיר הדלק יעלה ב-4 אגורות לליטר

משרד האנרגיה: "מחיר הבנזין בתחנה יעמוד על 7.11 אגורות לליטר בשירות עצמי, עלייה של כ־0.56% לעומת החודש הקודם; מתוך זה, עלייה של 3 אגורות נובעת מהעלייה במחיר הבינלאומי של הדלק, ועוד עלייה של אגורה אחת נובעת מהתחזקות הדולר"

מימין: אלי גליקמן, ראסל אלוונגר, יוס שירן / צילום: ענבל מרמרי, יח''צ, עינת לברון

מאבק השליטה שמקפיץ את צים, והישראלית שטסה ב-160% תוך חצי שנה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מניית צים השלימה קפיצה של כ-20% מאז פורסם מאבק השליטה הרשמי על החברה ● אבן קיסר המריאה, לאחר שהודיעה על צעדי התייעלות שתקיים ● ויצרנית השבבים טאואר טסה ב-160% על רקע בום ה-AI

ד''ר זואי צ'אנס / צילום: איאין כריסטמן

החוקרת שמלמדת איך לשכנע אנשים להגיד כן

כמומחית לשיווק וחוקרת של קבלת החלטות, צ'אנס הבינה שמערכות יחסים יותר אפקטיביות מטיעונים כשמנסים לשכנע אחרים ● הקורס שלה באוניברסיטת ייל כבר הפך לאחד המבוקשים בקרב מנהלים וקובעי מדיניות ● בראיון לגלובס, עם יציאת רב המכר שלה "התנין והשופט" בעברית, היא מסבירה איך כל אחד יכול לחולל שינוי

קורטני קרדשיאן בסרטון הקמפיין. כל המשפחה משתתפת בקידום / צילום: צילום מסך יוטיוב

החברה מטירת הכרמל פיתחה תוסף מזון. קורטני קרדשיאן התאהבה בו

המותג Lemme של קורטני קרדשיאן השיק תוסף מזון בקמפיין שזכה ליותר מ–8.4 מיליון צפיות ● המוצר, בצורת סוכריות גומי, מבוסס על פיתוח של סטארט–אפ ישראלי שמפיק אבקת חלבונים עם סגולות ייחודיות מחלב פרה ● "זה המותג הכי סקסי שקנה מאיתנו", מספרת המייסדת מאיה אוטמזגין–אשכנזי, ומשוכנעת: בקרוב הטרנד יגיע לישראל

בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי/ידיעות אחרונות

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיש בקשת חנינה לנשיא הרצוג

סנגורו של נתניהו כתב להרצוג כי "על רקע הצורך להביא לאיחוד העם ואיחוי הקרעים, ראש הממשלה נכון לצעוד בדרך זאת של בקשת חנינה, למרות שבכך הוא יוותר על זכותו לנהל את ההליך המשפטי בעניינו עד תום - וזאת מתוך ראיית האינטרס הציבורי" ● בית הנשיא: "מדובר בבקשת חנינה יוצאת דופן, שתישקל באחריות ובכובד-ראש"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

טורקיה למדה את השיטה האיראנית ולקחה אותה צעד אחד קדימה

כל המערך הפיננסי הטורקי - בין אם מדובר בבנקים, בבורסה באיסטנבול או במשרדי הממשלה - עומד למען חמאס פתוח לרווחה ● עם זאת, ארגון הטרור הוא רק "כלי" אחד מתוך רבים שמפעילה טורקיה במסגרת שאיפתה להחזיר "עטרה ליושנה" ולהפוך לאימפריה ● ובטווח הארוך, נשיא טורקיה רוצה שישראל תחדל מלהתקיים. פשוטו כמשמעו

החיסכון של סלקום מעמלות המדיה נחשף: - כ25% מהתקציב בשנה

מדיניות עבודת השיווק והפרסום החדשה של סלקום מצביעה על צוותים עצמאיים שילוו את מותגי קבוצת התקשורת ● בכך, סלקום למעשה מוציאה מהמשוואה את עמלות המדיה המקובלות בענף הפרסום, מה שיחסוך לחברה כ-10 מיליון שקל בשנה

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

למרות התנגדות הייעוץ המשפטי: חוק השידורים בדרך לוועדה מיוחדת

ועדת הכנסת תדון ביצירת מסלול עוקף לקידום הצעת החוק של שר התקשורת שלמה קרעי, ובכך תדלג על ההתנגדות שהוביל יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן ● בענף מביעים חשש מפוליטיזציה

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

מנורה סוגרת את דוחות חברות הביטוח עם תשואה להון של 31.6%

חברת הביטוח מנורה הציגה ברבעון החולף עלייה של כ-10% ברווח, שעמד על כ-587 מיליון שקל ● היקף הנכסים תחת ניהולה המשיך לגדול ועמד על כ-423.5 מיליארד שקל ● בדיקת מחירי ביטוחי הרכב ממשיכה לרחף מעל חברות הביטוח

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שצפויות לעלות היום, ומה צפוי בשווקים בדצמבר

עונת הדוחות בבורסה תגיע היום לסיומה, וגל ההנפקות מתחמם עם שתי חברות חדשות ● טבע וטאואר חוזרות עם פערי ארביטראז' חיוביים ● והתחזיות של הבנקים הגדולים בארה"ב ל-S&P 500

משלוחי קוקאין שנתפסו על ידי משמר החופים האמריקאי בפורט אוורגליידס, פלורידה / צילום: ap, Rebecca Blackwell

טראמפ מתמקד במלחמה בסמים, והסטארט-אפים בתחום הביטחון מרוויחים

רחפנים, חיישנים ופלטפורמות בינה מלאכותית זוכים למיתוג מחדש ככלים למאבק ב"טרור סוחרי הסמים" ● כך, הטכנולוגיה שעיצבה את מלחמת עיראק ואפגניסטן - ולא פסחה על אוקראינה - עוברת מיתוג מחדש ומוצבת במשמר החופים בקריביים ובמדבריות הגבול המקסיקני

בנימין נתניהו, הליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בקשת החנינה של נתניהו: איך זה עובד והאם יש צורך בהודאה באשמה

רה"מ בנימין נתניהו יצר רעידת אדמה כשהחליט להגיש באופן רשמי בקשת חנינה לנשיא המדינה ● מה המשמעויות, וכיצד תתקבל ההכרעה? ● גלובס עושה סדר

פנסיה (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

"המהפכה השנייה בפנסיה" יוצאת לדרך: מערכת שליטה אישית לציבור על כספי החיסכון

רשות שוק ההון מוציאה לדרך מכרז חדש במטרה לייצר פלטפורמה חדשה שתחליף את המסלקה הפנסיונית ותאפשר לציבור לשלוט בצורה ישירה על המידע הפנסיוני שלו ואף לבצע פעולות ● המערכת תעלה כ-10 שקלים לכניסה ● רשות שוק ההון: "מהפכה בשוק החיסכון הפנסיוני בישראל"