גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצבירות והגיוסים: אלטשולר שחם מוביל, אחריו הראל ומנורה

מבדיקת "גלובס" את נתוני הצבירה נטו בשוקי הפנסיה הגמל וההשתלמות, ואת הגיוסים בקרנות הנאמנות ובתעודות הסל, עולה כי זרם הכספים הנכנס לניהול תשעת הגופים הגדולים בשוק עמד בשנה האחרונה על 58 מיליארד שקל, המהווים 5.3% מהנכסים המנוהלים ● למדריך קופות גמל להשקעה

גילעד אלטשולר, אלטשולר שחם. גם כוכבי העבר פודים, והרבה / צילום: תמר מצפי
גילעד אלטשולר, אלטשולר שחם. גם כוכבי העבר פודים, והרבה / צילום: תמר מצפי

58 מיליארד שקל, זהו היקף הכספים החדשים נטו שזרמו לניהול קבוצות הביטוח ובתי ההשקעות בשוקי הפיננסים המרכזיים, שנתוניהם זמינים לציבור, ב-12 החודשים האחרונים שהסתיימו באפריל האחרון. כך עולה מניתוח "גלובס" של תוצאות תשעת הגופים המובילים לניהול כספים, בהתייחס לנתוני הצבירה נטו בשוק הגמל וההשתלמות, ובשוק הפנסיה החדשה, ולנתוני הגיוסים או הפדיונות בשוקי קרנות הנאמנות ותעודות הסל. מדובר בהיקף כספי שמהווה כ-5.3% מסך הנכסים שנוהלו על-ידי תשעת הגופים הללו, שהסתכמו בסוף אפריל בכ-1.11 טריליון שקל.

שוק קופות הגמל ושוק הפנסיה המקיפה החדשה הם שוקי חיסכון לטווח ארוך, שבמידה רבה תחליפיים האחד לשני. שוק קרנות ההשתלמות נלווה לשוק לחיסכון לטווח ארוך, שכולל גם את פוליסות ביטוחי המנהלים של חברות הביטוח. לצד שני שווקים אלה, רוב הגופים הגדולים מנהלים גם חיסכון לטווח קצר, בדמות קרנות הנאמנות ותעודות הסל, וכן תיקים מנוהלים.

בניתוח היום אנו כוללים את כל השווקים שנתוניהם בגין הכסף החדש שזורם לניהולם זמינים לציבור. זאת, בין אם דרך אתרי הפנסיה-נט והגמל-נט שמפעילים האוצר ורשות שוק ההון, אשר מפרסמים את נתוני הצבירה נטו - הכוללים את דמי הגמולים בשקלול התשלומים לעמיתים וההעברות בין הגופים בשוק - ובין אם הודות לנתונים שהגופים עצמם מפרסמים מדי חודש.

הצבירה נטו והגיוסים בשווקים הפיננסים

מה עולה מבחינת הנתונים ברמת השוק? ראשית, ישנם שלושה גופים שבולטים במעלה טבלת הצמיחה בנכסים המנוהלים ב-12 חודשים שהסתיימו באפריל האחרון: בית ההשקעות אלטשולר שחם, קבוצת הביטוח הראל וקבוצת הביטוח מנורה מבטחים. עבור שלושת הגופים הללו מבשרים המספרים על עתיד טוב, משום שההכנסות נגזרות ישירות מהיקף הנכסים המנוהלים, וזאת מכיוון שדמי הניהול שבאפיקים אלה נגזרים כשיעור מהם.

למעשה, לא רק שלושת הגופים הללו בולטים במעלה טבלת המגייסים בשוקי קרנות ההשתלמות, קופות הגמל, קרנות הפנסיה ותעודות הסל. צבירה נטו וגיוסים חיוביים יש גם בבית ההשקעות ילין לפידות. בחודשים האחרונים הוא חווה תקופה קשה של ניודים החוצה בשוקי הגמל ופדיונות. ילין לפידות אינו חלק משוק הפנסיה החדשה, הצומח מאוד, שהינו השוק היחיד שכל הגופים הפועלים בו מציגים צבירה נטו חיובית. עוד בולטים קבוצת הביטוח מגדל (שמחזיקה בקרן הפנסיה מקפת), וכלל ביטוח (שלה אין קרנות נאמנות).

למול ששת הגופים הללו ישנם שלושה גופים שב-12 החודשים האחרונים רשמו ירידה בבסיס הנכסים המנוהלים על-ידיהם, ללא קשר להשפעה של התשואות בשוקי ההון. מדובר בהפניקס, שמחזיקה בבית ההשקעות אקסלנס, ושסובלת בעיקר מפדיונות בקרנות הנאמנות ובתעודות הסל שמנוהלים בבית ההשקעות שלה. הפניקס רשמה איזון בתקופה האמורה, והיא נהנית מצבירה נטו נאה בגמל ובפנסיה.

אחריה יש שני בתי השקעות גדולים ובולטים, שסובלים מזרימת כספים החוצה, נכון ל-12 החודשים שהסתיימו באפריל האחרון: מיטב דש ופסגות, שרשמו צבירה נטו שלילית בשוקי החיסכון לטווח ארוך, ובשקלול גם בשוקי החיסכון לטווח קצר.

בכל אופן, בדיקת "גלובס" מלמדת כי הצבירה נטו בקופות הגמל (לא כולל קרנות ההשתלמות) ב-12 החודשים האחרונים כאמור, הסתכמה ב-10 מיליארד שקל כמעט, ורק שלושה גופים ספגו צבירה נטו שלילית. אלטשולר שחם לבדו רשם בתקופה האמורה צבירה נטו בהיקף של יותר מ-10 מיליארד שקל - יותר מכפול מיתר חמשת הגופים שרשמו צבירה נטו חיובית בגמל.

במקביל, שוק קרנות ההשתלמות רשם בתקופה האמורה צבירה נטו חיובית של כ-10.7 מיליארד שקל, וגם פה - מי שבולט מלמעלה הוא בית ההשקעות אלטשולר שחם, שהודות לתשואות חיוביות נהנה מצבירה נטו של 7.5 מיליארד שקל. עוד מגייסים גדולים הם ילין לפידות, הראל ומנורה מבטחים.

בשוק הפנסיה החדשה - שהינו השוק הפיננסי הצומח ביותר, גם הודות להעדפה רגולטורית - בולטים במעלה הטבלה מנורה מבטחים, הראל ואלטשולר שחם (כשיעור מהנכסים). גם יתר קבוצות הביטוח הגדולות מצטיינות שם, ובעיקר מגדל והפניקס. סך הנכסים המנוהלים על-ידי תשעת הגופים שבחנו בשוקי החיסכון לטווח ארוך (לא כולל ביטוחי המנהלים וקרנות פנסיה ותיקות), עומד על כ-772 מיליארד שקל.

בשוקי קרנות הנאמנות מדובר על גיוסים חיוביים מצרפיים של כמעט 15 מיליארד שקל, ורק הראל, מיטב דש וילין לפידות מציגים גיוסים חיוביים, ואילו היתר מציגים פדיונות. אגב, רוב הגיוסים בענף זה נרשמו בגופים קטנים יותר, שאינם נכללים בבדיקתנו עתה.

בשוק תעודות הסל, שבו פעילות רק ארבע חברות ניהול, שעד סוף השנה ייבלעו בחברות ניהול קרנות הנאמנות של אותם גופים, רשמו שלוש מהשחקניות פדיונות, בעוד שרק הראל רשמה גיוסים.

בסך הכול, בדיקת "גלובס" מלמדת כי הגופים המנהלים הגדולים ביותר בשווקים שבחנו, וללא ביטוחי המנהלים (שם הגדולים בשוק הם מגדל וכלל ביטוח), הם מנורה מבטחים, שנהנית מכך שהיא מנהלת את קרן הפנסיה החדשה הגדולה במשק (ושגם מחזיקה במניות מיעוט בקרנות הנאמנות של אלטשולר שחם); הראל - שפעילה בכל תחומי ניהול הכספים; בתי ההשקעות מיטב דש ופסגות - שפעילים בכל התחומים שבחנו; מגדל; הפניקס עם אקסלנס; אלטשולר שחם - שהוא הגוף הצומח ביותר; כלל ביטוח; ובית ההשקעות ילין לפידות - שפעיל רק בחלק מהפעילויות שבחנו.

אגב, ישנו שוק גדול נוסף שלא התייחסנו אליו, והוא שוק התיקים המנוהלים, שמפוקח על-ידי רשות ני"ע, ושלגביו אין נתונים פומביים, והוא שרוי באפלה מבחינת הציבור הרחב. 

למדריך קופות גמל להשקעה

עוד כתבות

חיים גליק ודדי שמחי / צילום: בר לביא, איל יצהר, צילום מסך

דדי שמחי וחיים גליק רוצים לחבר את אצולת אזרבייג’ן למכרזי הענק של המטרו

על רקע מכרזי המטרו הגדולים בתולדות המדינה, צמד המתווכים פועלים להביא לישראל שחקנים זרים חדשים ● בין המתעניינות: אקורד האזרית, שכבר החלה במהלך לרישום כקבלן ישראלי - בזמן שחברות אירופיות ותיקות דווקא נסוגות מהשוק ● מי עומד מאחורי החברה?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הדס פרוש

נתניהו לא הגיש בקשת חנינה אלא כתב "אני מאשים"

המסמך שהגיש רה"מ לנשיא המדינה לא כולל הודאה באשמה ומבהיר כי לא יפרוש ● היועמ"שית צפויה להתנגד, אבל הנשיא הרצוג עשוי לתמוך – ובאקלים הנוכחי המהלך עשוי אף לקבל את ברכת בג"ץ ● התנהלות שופטי נתניהו מבהירה כי גם זיכוי על הפרק

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

רשות ני"ע נגד שיווק הקרנות ברשתות: פרסומי מנהלי קרנות ומשפיענים יוגבלו

בעמדת סגל שפרסמה היום הרשות היא מסדירה את האופן שבו מנהלי קרנות נאמנות, ומי שמקבלים מהם כסף, יוכלו לפרסם את הקרנות שלהם ברשתות החברתיות ● הכללים חלים גם על תגובות לפרסומים הנוגעים לקרנות תחת ניהולם

מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

מנכ"ל מיטרוניקס פורש עם הפסד רבעוני של 40 מיליון שקל

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות מקיבוץ יזרעאל דיווחה אומנם על גידול של 5% בהכנסותיה, אך התחזקות השקל והפעולות להפחתת המלאי הביאו להעמקת ההפסד, שעמד בסוף הרבעון על כ-40 מיליון שקל ● הירידה במלאי של מיטרוניקס נמשכה גם אל תוך הרבעון השלישי

פנסיה (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

מסלול אחד הניב תשואה של מעל 20% השנה: מה עשה החיסכון שלכם?

החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתוספת תשואה חיובית ממוצעת של 1% בנובמבר, בעוד החוסכים במסלולי המניות צפויים ליהנות מתשואה חזקה מעט יותר של 1.3% ● בהמשך למגמה בחודשים האחרונים, גופים ומסלולים שהיו חשופים יותר לישראל הרוויחו יותר, ואלה שהיו מוטים למדדי ארה"ב נהנו פחות

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב–35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

הרפורמה הצרכנית בחשמל: מי ייהנה מהחשמל הזול?

רשות החשמל פרסמה שימוע למכרז למכירת הספק של חשמל זול לשוק הפרטי, אך ללא מגבלות ברורות, חלק ניכר מההקצאה עלול לזרום לעסקים ולספקולנטים - ולצמצם את ההנחות המוצעות לצרכנים ● במקביל, גם חשבון החשמל עליו מוצעת ההנחה צפוי לעלות

יפית גריאני / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית שתוביל את מכירת חברת כרטיסי האשראי כאל לבעלי שליטה חדשים

יפית גריאני, לשעבר בכירה בישראכרט ובדיסקונט, נבחרה להוביל את כאל בעיצומו של הליך מכירה לבעלי שליטה חדשים ● היא נכנסת לתפקיד תחת מגבלות של חוסר ודאות רגולטורית ועם ציפייה ברורה: לשמור על ביצועים חזקים שיבטיחו את השווי המרבי בעסקה

מה מסתתר במבול תשקיפי הנדל''ן בבורסה בת''א / איור: גיל ג'יבלי

6 חברות נדל"ן הגישו תשקיף באותו סוף שבוע, ויש להן מכנה משותף אחד

בסוף שבוע אחד, 6 חברות נדל"ן חדשות פרסמו תשקיף לקראת הנפקת מניות או אג"ח ● לכולן יש מכנה משותף: גירעון בהון החוזר, שמלמד על צורך גובר בנזילות ● מהלכי ההנפקה מקודמים ימים ספורים אחרי הורדת הריבית של בנק ישראל ● גלובס צלל לתשקיפים ומביא את התוצאות והסיבות להנפקות החדשות של ת"א

פעילות כוחות צה''ל ברפיח (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

4 מחבלים מתבצרים חוסלו כשיצאו ממנהרה ברפיח

דיווחים בעזה: צה"ל תוקף בח'אן יונס ● מתקיימים חיפושים אחר חלל חטוף בבית לאהיא ● קטאר רומזת שיש להתקדם לשלב ב' בהסכם בין ישראל לחמאס: "זה שנותרו שני חטופים חללים - הישג אמיתי" ● גילויים חדשים על כישלון חיל האוויר ב-7 באוקטובר: "לא תקפו" ● הרמטכ"ל מקים צוות חקירה ייעודי למחדל "חומת יריחו" ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בבורסה ננעל במגמה מעורבת; אל על ומניות הביטוח ירדו

ת"א 35 עלה ב-0.1%, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● ירידות בוול סטריט ● סדרה של נתוני מאקרו בארה"ב תקבע את הכיוון אליו ילכו השווקים בדצמבר ● וגם: בנק ההשקעות ג'פריס מסמן שתי מניות צמיחה "במחיר סביר" שצפויות להניב ביצועים חזקים ב-2026

חימושים של אלביט בדרך למשימת הפצצה באיראן / צילום: ביטאון חיל האוויר

שלוש ישראליות ברשימת 100 החברות הביטחוניות הכי גדולות. ומי הראשונה?

אלביט, התעשייה האווירית ורפאל מדורגות ב-34 המקומות הבכירים בעולם ב-2024 ● בראייה כלל־אזורית, תשע חברות מהמזרח התיכון נכנסו לרשימה, כשההכנסות שלהם יחד עמדו על כ־31 מיליארד דולר ● ומי מובילה את הרשימה?

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

יו''ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר

רוצה להתחרות בשכ"ד: מגוריט תחלק דיבידנד כל חודש החל משנה הבאה

קרן הריט למגורים תחל לחלק מהשנה הבאה לבעלי המניות דיבידנד מדי חודש, במטרה להציע אלטרנטיבה להשקעה בדירה ● הקרן צופה כי תחלק בעוד כשלוש שנים סכום של כ-86 מיליון שקל בשנה

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: יחצ

עסקת ענק: קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 בכמיליארד דולר

קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 מידי קרן KKR בכ-950 מיליון דולר, לאחר שניצחה במכרז וגברה על קרנות ההשקעה הפרטיות בלקסטון ו-cvc

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

מניית השבבים שזינקה בת"א ב־3,000% וחברת הגמל שהרוויחה ממנה בגדול

חברת בידוק השבבים קווליטאו הציגה דוח חזק בו שילשה את הרווח הרבעוני והפחיתה את התלות בסין ● המרוויח הגדול: ילין לפידות

ראש מפא״ת במשרד הביטחון, תא''ל (מיל') ד״ר דני גולד, בכנס דיפסנטק / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

מפתח כיפת ברזל חשף: זה מועד מסירת מערכת הלייזר לצה"ל

תא"ל (מיל') דני גולד הודיע בכנס דיפנסטק כי מערכת "אור איתן" תימסר לצה"ל ב־30 בדצמבר ● בכנס אף התייחס מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל') אמיר ברעם למערכה נוספת שצפויה עם איראן: "כל החזיתות עדיין פתוחות"

משטרת ישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

לפנות בוקר: עשרות עצורים בפשיטה על ארגוני פרוטקשן

המשטרה פשטה לפנות בוקר על עשרות יעדים של ארגוני הפשיעה חרירי ואבו לטיף, אשר חלק מהעומדים בראשם כבר מרצים עונשי מאסר ● עשרות חשודים נעצרו, כולל בשטחים

משלוחי קוקאין שנתפסו על ידי משמר החופים האמריקאי בפורט אוורגליידס, פלורידה / צילום: ap, Rebecca Blackwell

טראמפ מתמקד במלחמה בסמים, והסטארט-אפים בתחום הביטחון מרוויחים

רחפנים, חיישנים ופלטפורמות בינה מלאכותית זוכים למיתוג מחדש ככלים למאבק ב"טרור סוחרי הסמים" ● כך, הטכנולוגיה שעיצבה את מלחמת עיראק ואפגניסטן - ולא פסחה על אוקראינה - עוברת מיתוג מחדש ומוצבת במשמר החופים בקריביים ובמדבריות הגבול המקסיקני