גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי עשור: מה עלה בגורל הנכסים של מיידוף

ארבעת הבתים של ברני מיידוף, שהורשע בהונאת הפונזי הגדולה אי-פעם, נמכרו בימי השפל של שוק הנדל"ן כדי להחזיר כסף למשקיעים, ומאז דווקא עלה שווים

ברנרד מיידוף / צילום: רויטרס
ברנרד מיידוף / צילום: רויטרס

כשסוכן הנדל"ן ג'ייסון האבר מ-Warburg Realty ראה לראשונה את הפנטהאוז של ברנרד מיידוף באפר איסט סייד ב-2009, חפציו האישיים של מיידוף היו עדיין בדירה - ממש כאילו איש הפיננסים עטוי החרפה יצא כרגע מהחדר. חולצות פולו לבנות נערמו במגירה. מכונת גילוח חשמלית הייתה מונחת על ארונית חדר האמבטיה.

"זה היה מביך מכיוון שידעת שכל זה שלו, וזה הרגיש מוזר להיות שם", אמר האבר. "בכל רחבי הבית היו סוכנים פדרליים שרשמו כל חפץ ברשימת המלאי. הם ביקשו ממני למסור להם את הטלפון שלי בגלל שלאף אחד לא הייתה רשות לצלם תמונות".

חלפו קרוב לעשר שנים מאז שמיידוף התוודה בפני בניו שחברת ההשקעות שלו היתה בעצם "הונאת פונזי ענקית" שהיקפה נאמד באותה עת ב-50 מיליארד דולר.

וידויו הפעיל שרשרת אירועים שהובילו באמצעות צו בית משפט להחרמת ומכירת ארבע נכסי הנדל"ן המובחרים שלו, כולל הפנטהאוז במנהטן שבו בילה מיידוף כמה חודשים במעצר בית. תקבולי מכירת הנכסים - כולל הפנטהאוז, בית החוף שלו בהמפטונס, וילה בדרום צרפת ובית בפלורידה - שימשו לתשלום פיצויים לקורבנותיו.

מיידוף כבר ריצה קרוב לתשע שנים מעונש המאסר בן 150 השנים שנגזר עליו לאחר שהודה ב-11 סעיפי אישום שכללו מרמה פיננסית, מרמה באמצעות הדואר, הלבנת כספים ועדות שקר בהליכים הקשורים להונאת הפונזי.

בינתיים תפח במיליוני דולרים שוויים של נכסי הנדל"ן - שמרביתם נמכרו כששוק הנדל"ן היה בנקודת השפל העמוקה ביותר שלו - גם בגלל התאוששות שוק הנדל"ן וגם בגלל השיפורים שביצעו הבעלים החדשים של אותם הנכסים.

הפנטהאוז הידוע לשמצה במנהטן, שבו בילו מיידוף ואשתו, רות, את מרבית זמנם, נמכר ב-2010 ב-8 מיליון דולר. כיום נאמד שוויו ביותר מ-13 מיליון דולר, לדברי מומחי נדל"ן. להלן הסיפורים מאחורי המכירות, שמרביתן אורגנו בידי שירות המרשלים של ארה"ב, וכן הערכותיהם של מומחי נדל"ן לגבי שוויים הנוכחי של הנכסים.

הפנטהאוז בניו יורק: "זה נראה כאילו הוא ניסה להסתתר"

דירת הדופלקס, שנמצאת בבניין באיסט סטריט מס' 64, שנבנה ב-1927, עוצבה בסגנון ניאו-קלאסי, כולל מסגרות חלונות בהשראה יוונית, עמודים צרים ועיטורים שבלוליים באבן גיר, על פי מודעת מכירה של הנכס מ-2014. בדירה היו שלושה חדרי שינה, ארבעה וחצי חדרי אמבטיה ומרפסת ארוכה עם נוף לשלושה כיוונים.

את הדירה רכשה רות מיידוף ב-1984. לאחר התפוצצות הפרשה, במכרז המכירה נאמד שווי הדירה על ידי הרשויות ב-7 מיליון דולר.

ג'ייסון האבר, שהתראיין אז במטרה לזכות במכרז המכירה של הנכס, אך לא זכה במכרז, נזכר שהדירה נראתה מיושנת כשסייר בה ב-2009.

"אני זוכר שאמרתי למרשלים: 'מיידוף בהחלט לא השתמש בכסף כדי לתחזק את הבית', הוא מספר. "מי שיקנה אותו יצטרך להשקיע בו המון".

בסופו של דבר נמכרה הדירה ב-8 מיליון דולר לאלפרד קאהן - לשעבר יו"ר ומנכ"ל 4Kids Entertainment, שעומד מאחורי תופעת "חבורת הזבל" - ולאשתו, פטסי. קאהן אמר כי באותה העת העריך שהמחיר הנמוך שבו הוצע למכירה הפנטהאוז נועד למשוך קונים.

"חשבתי שאף אחד לא יקנה אותו. נקודה", אמר קאהן. "הממשלה בדקה כל קונה וקונה לפני שאפשרה לו לראות את הנכס. חשבתי שזה ירתיע המון קונים שלא רצו לעבוד בדיקה".

בהמשך התגרשו בני הזוג קאהן, וב-2013 הציעה פטסי קאהן את הפנטהאוז שוב למכירה, תמורת 17.25 מיליון דולר. בסופו של דבר נמכר הנכס ב-2014 בסכום נמוך יותר ללורנס בננסון, בכיר בתעשיית הנדל"ן, וזאת על פי מידע ציבורי. בננסון לא נענה לפנייה שבה התבקש להגיב. לא ניתן היה ליצור קשר עם רות מיידוף, שנגדה לא הוגשה שום תביעה פלילית בקשר להונאת הפונזי.

מייקל גרייבס מ-Douglas Elliman, שהיה סוכן הנדל"ן של קאהן באותה העת, אמר שהשם מיידוף הועיל לפרסום, אך הייתה לו השפעה שלילית מכיוון שחלק מהקונים הפוטנציאליים נרתעו מהאסוציאציה. הם לא יכלו לדמיין את עצמם משוויצים בפני חברים על ביתו לשעבר של נוכל שיכול להיות שעשק את כספם של ידידיהם, לדברי גרייבס.

"זו הייתה זיקה מסובכת", הוסיף גרייבס. "במשך הזמן זה השתפר, אבל באותה העת זה היה יותר מדי כואב. היו אנשים שעדיין התמודדו עם ההפסדים שספגו. היו אנשים שפשוט נרתעו אפילו מלראות את הבית בגלל העבר שלו".

פטסי קאהן מספרת כי לראשונה ביקרה בדירה מתוך סקרנות, אך מהר מאוד ראתה כיצד תוכל לשפר אותה. "היו סוככים גדולים מעל החלונות, אז אף פעם לא ניתן היה לראות פיסה אחת של שמיים. זזה כאילו הוא ניסה להסתתר במודע או שלא במודע" אמרה קאהן.

לאחר שעברה לגור בדירה, היא הזמינה חברים לטקס של הבערת צמחים לטיהור הבית מאנרגיה שלילית. קאהן וידידיה הבעירו לבנדר ומרווה, ודקלמו תפילות ושירים כדי לטהר את הבית.

גרייבס אמר שזה עזר שהלקוחה שלו נפטרה מהווילונות הכהים והכניסה אור לדירה באמצעות חפצי אמנות משעשעים. היא גם ערכה בדירה אירועי גיוס כספים לצדקה, וביקשה מהאורחים לרשום את שמותיהם על הדלת. "היה לה אוסף מגוון של טושים שלא ניתן למחוק, וכולם השתמשו בטושים האלה כשהם נכנסו לבית", הוא מספר. כל מי שהיה מוכן לראות את הבית גילה דירה משמחת למראה.

לו היתה הדירה נמכרת כיום, קרוב לוודאי שהמחיר היה דומה למחיר המכירה ב-2014, בהנחה שלא בוצעו בה עבודות שיפוץ נוספות, לדברי גרייבס. המחיר החציוני לדירה בת שלושה חדרי שינה במנהטן ב-2014 היה 3.728 מיליון, לעומת 4.094 מיליון דולר ב-2017, על פי דו"ח של Douglas Elliman.

שמאי הנדל"ן ג'ונתן מילר אמר ששוק דירות היוקרה בניו יורק - שמוגדר כ-10% העליונים של הדירות - ירד ב-8.5% מ-2014. ללא שינוי בכל הגורמים האחרים, פירושו של דבר שמחיר הדירה עומד כיום על 13.268 מיליון דולר.

הווילה בקאפ ד'אנטיב: "לא היה שם שום דבר יוצא דופן"

ביתו של מיידוף באזור קאפ ד'אנטיב בדרום צרפת היה דירה בת שלושה חדרים בווילה בסגנון ים תיכוני עם רעפי טרקוטה ותריסים ירוקים, לדברי גיום טורקואה, הסוכן שייצג את מיידוף ברכישת הנכס.

הווילה היתה מוקמת במתחם המגורים "טירת האורנים" (Chateau des Pins), מתחם מגורים מפואר עם מגרשי טניס ונוף שנשקף אל הים. במתחם יש 24 דירות בשבע וילות, לדברי טורקואה.

בני הזוג מיידוף קנו את הנכס ב-2000 או 2001, כך על פי מסמך שהגיש עורך דינו של מיידוף ב-2009. הנכס נמכר בידי אנשי התביעה הציבורית בצרפת לאיש עסקים רוסי תמורת 1.3 מיליון דולר ב-2009, לדברי טורקואה, שמאששים דיווחים בעיתונות הצרפתית. טורקואה לא ייצג את ממשלת צרפת בעסקת המכירה של הנכס.

טורקואה אמר שמדובר בדירה לא-מרשימה. "היא הייתה נחמדה. לא הייתי אומר שהיו בה אבזרי מותרות. לא היה שם שום דבר יוצא דופן", ציין טורקואה.

אם היתה הדירה מוצעת למכירה כיום, קרוב לוודאי שאומדן השווי שלה היה 1.6 מיליון דולר, על בסיס תנאי השוק הנוכחיים, להערכת טורקואה.

בית החוף בפאלם ביץ': בריכת שחייה ומעגן ליאכטה

בני הזוג מיידוף קנו את הנכס בסגנון קריבי בפאלם ביץ', פלורידה, ב-1994, ולא עשו בו שיפוצים רבים. מיידוף ורבים מלקוחותיו היו חברים בקאנטרי קלאב של פאלם ביץ'.

סוכני הנדל"ן ששיווקו את הנכס עבור שירות המרשלים של ארה"ב ב-2009 תיארו את הבית בן 817.5 מ"ר וחמשת חדרי השינה כ"בית אי קלאסי". לבית יש תקרות מקושתות, לוג'יה מקורה, בריכת שחייה ומעגן מים עמוקים פרטי ליאכטה.

נכס זה פיגר אחר נכסי מיידוף האחרים מכיוון ששוק דירות היוקרה בפלורידה היה חלש באותה העת, אך הוא נרכש משירות המרשלים בידי קרן Bray children's Trust תמורת 5.65 מיליון דולר ב-2010. הקונה שכר את מייקל פרי מ-MP Design & Architecture בפאלם ביץ' כדי לשפץ את הבית.

ב-2013 מכרה הקרן את הבית תמורת 9.1 מיליון דולר לחברה מגרדן סיטי, ניו יורק, שזוהתה במסמכים ציבוריים כ-Algonquin Partners LLC. מסמכים מקשרים חברה זו לנסיך האוסטרי אלכסנדר וון אורשפרג. עד למועד פרסום הכתבה לא ניתן היה ליצור קשר עם וון אורשפרג או עם הקרן לצורך תגובה.

באשר לשווי הנכס כיום, מאז נמכר הנכס ב-2013 נרשמה עלייה משמעותית במחירי דירות היוקרה בפאלם ביץ', על פי ממצאיו של מילר. מחיריהן של דירות יוקרה, שמוגדרות כדירות שנמצאות ב-10% העליונים של מחירי מכירה, עלו ב-33%, ופירושו של דבר הוא שכעת עומד שווי הבית על 12.1 מיליון דולר, במידה שלא חל שינוי בכל הגורמים האחרים.

בית החוף בהמפטונס: קו ראשון לים, לשיפוץ נרחב

ביתם של בני הזוג מיידוף במונטוק, ניו יורק, עוצב בסגנון סגפני וכהה, עם דלפקים מצופי פורמייקה ושטיחים אוריינטליים כהים.

מילר, שמאי נדל"ן ב-Miller Samuel, מספר כי צפה בסרטון וידיאו של הנכס שנשלח לאמצעי התקשורת, והוא זוכר שהמארח, מרשל פדרלי חגור אקדח, תיאר את "האלגנטיות המאופקת" של הנכס.

בית החוף בן 288 המ"ר, שמשקיף אל החוף הציבורי, ושכולל בריכה עם נוף לאוקיינוס, נרכש בידי הבעלים סטיבן ודארל רוט תמורת 9.41 מיליון דולר ב-2009. בני הזוג רוט ערכו שיפוץ נרחב בנכס, שאותו הוביל המעצב תיירי דפון. הם התקינו מערכת מדרגות חדשה, והעבירו את חדר השינה המרכזי מקומת הקרקע לקומה השנייה.

בני הזוג רוט מוכרים כעת את הנכס מכיוון שיש להם שני בתים אחרים בקרבת מקום באיסט המפטון, ואין להם פנאי רב לבלות בנכס במונטאוק, לדברי סוכני הנדל"ן גארי דפרשה וג'ואן הגנר מ-Corcoran Group, בריאיון שהעניקו לוול סטריט ג'ורנל. הנכס מוצע למכירה תמורת 21 מיליון דולר. רוט הוא יו"ר חברת הנדל"ן Vornado Realty Trust. בני הזוג רוט סירבו להגיב.

מילר אמר כי לעתים נדירות הוא זוכה לראות עליה או ירידה כה משמעותית בשוויו של נכס על בסיס הקשר של אותו נכס לדמות ידועה כמו מיידוף.

"על כל דוגמה שניתן לספק של מישהו ששילם יותר, אפשר לספק דוגמה אחת או יותר של מישהו ששילם פחות", ציין מילר.

עוד כתבות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה