גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אברכהן: "אוריד מותג שיעלה מחירים באופן לא מוצדק"

כך אמר הערב מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן, בוועידת MAD של "גלובס" ● בפאנל השתתפו גם מנכ"ל קסטרו, גבי רוטר, ומנכ"ל אל-על גונן אוסישקין ● אברכהן: "יש קהל עצום שרוצה לבצע קנייה בלי שיפריעו לו בקופה. יש קהל שלם שרוצה לעשות קנייה באפליקציה"

נעמה סיקולר, איציק אברכהן, גונן איסישקין, גבי רוטר / צילום: איל יצהר
נעמה סיקולר, איציק אברכהן, גונן איסישקין, גבי רוטר / צילום: איל יצהר

"רכישת הודיס היא למעשה השלמה של מסמך אסטרטגי שיצרנו ב-2010 כשחזרנו מגרמניה" - כך אמר היום (ב') גבי רוטר, מנכ"ל ובעלים משותף ברשת קסטרו, בפאנל הפתיחה של ועידת MAD של "גלובס". "התחלנו ב'ילדים של קסטרו', שזכה להצלחה אדירה, ואחר-כך אמרנו שאם נעשה רכישות ומיזוגים, נעשה את זה עם חברה מצליחה עם תחומים משלימים לנו ותחת האופנה והלייף סטייל. הרבה עסקאות עברו תחת השולחן שלנו, אבל הקבוצה שמרכיבה את הודיס בראשות גביזון התאימה לנו, כי אנחנו משלימים אחד את השני".

הדברים התייחסו לעסקת הענק שביצעה קסטרו אשר מיזגה לתוכה את רשת הודיס, על כל המותגים שלה. "בצוק העתים היום, כשאתה מתמודד עם שוק לא קל בכלל, זה גם נותן לנו לעשות סינרגיה וגם לבזר סיכונים", אמר רוטר.

עורכת "גלובס", נעמה סיקולר: "האם יכול להיות שהבנתם שאתם בעולם משתנה שבו המותג קסטרו לא יכול לסחוב את העגלה לבד?"

רוטר: "אני לא משוכנע שזה המניע. היה לנו קצב גידול שנתי טוב, והבנו שכדי להמשיך בקצב הגידול הזה, אנחנו צריכים להגיע למחזורים של 2-2.5 מיליארד שקל ורק המותג קסטרו לא היה מגיע לזה. אז עושים מיזוגים. יש לנו פרוטופוליו של מחזר של למעלה מ-1.8 מיליארד שקל לכל הקבוצה ויש לנו בקבוצה חברות שכל אחת טובה במה שהיא עושה. לכל דבר צריך מקצוענות. אם היית אומרת לי מחר תעשה מותג בתחום המשקפיים אני בטוח שלא הייתי עושה את זה טוב כמו שעשה יוסי בקרולינה למקה, אבל בתחום שלנו אנחנו מובילים".

בפאנל השתתף גם גונן אוסישקין, מנכ"ל אל-על, אשר נשאל על הפער בין האהבה שהקהל הישראלי מפגין כלפי החברה, שתמיד זוכה בתוארה חברה המועדפת על הישראלים, אל מול האהבה "לשנוא" את החברה, בין היתר על רקע התגובות לפרשות ואירועים הסובבים את החברה (בהם פרשת הזזת הנשים לטובת הושבת נוסעים חרדים -אשר עוררה סערה).

"הדיסוננס הזה נובע מתחושת הבעלות שהרבה מאוד מהלקוחות שלנו, אזרחי מדינת ישראל, חשים על אל-על למרות שהם לא בעלים. יש משהו במגן דוד הזה שתלוי על הזנב שלנו. יש משהו בדיילת שמקבלת את פניך אחרי שבועיים של נסיעת עסקים קשה. זו תחושה ייחודית ש-6-7 מיליון אנשים מרגישים שהם בעלים ואז רף הציפיות שלהם מאוד גבוה. זה מה שמייצר את הדיסוננס". עוד הוסיף: "אני אישית אוהב את זה כי זה מאתגר אותנו להשתפר. יש לי 10-15 פניות ביום של אנשים שמדברים איתי כמו בעלים על איך לשפר את החברה".

לשאלת המנחה המשותפת, כתבת "גלובס" שני מוזס, האם החברה תתנהל אחרת אם תתעורר שוב דרישה להזיז נשים ממקום הישיבה שלהן לאור חוסר נוחות של מגזר מסוים, השיב: "קודם כל מבחינת העובדות צריך לדייק בנוגע לאירוע הזה - דווח בתקשורת שהטיסה נדחתה בשעתיים עקב מרד צרכני. בסופו של דבר הטיסה המריאה ב-18 דקות איחור. והדבר החשוב יותר הוא שנהלי החברה מאוד ברורים, מי שיסרב לשבת בכיסאו יורד מהמטוס. חברת אל-על לא מפלה על רקע דת או כל רקע אחר. חברת אל-על היא חברה ליברלית. כמו שהחברה הישראלית היא חברה ליברלית. כל אנשי השירות , הפרונט ליין, מתודרכים ומקבלים גיבוי מלא מההנהלה והאירוע הזה יצא מהפרופרוציות הנכונות בעיניי". 

לאחר אוסישיקין דיבר בפאנל איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל, רשת הקמעונאות הגדולה בישראל, שגם רכשה בשנה האחרונה את ניו פארם. אברכהן דיבר על הרכישה והסביר, כי "בגדול שופרסל מחפשת צמיחה. מחפשת להרחיב את בסיס העסקים שלה. אנחנו חושבים שלהיכנס לתחום הפארם זו החלטה נכונה. זה ערוץ שנשלט על-ידי שופרסל בישראל ללא תחרות ולנו יש את כל הכלים, לרבות שרשרת האספקה, להתמודד עם התחרות הזאת. אתם לא תעברו בתחום ותגידו מי-טו. אנחנו ניתן מוצר שונה".

לשאלה האם באמירה "שוק שנשלט על-ידי מונופול" התכוון לסופר-פארם, השיב אברכהן בהתחמקות אלגנטית ואמר: "לא לא. אני מעריך את סופרפארם. אני רק מדגיש את היכולות שלנו. אנחנו נביא את הערכים שלנו, עם היכולות שלנו ונייצר משהו שונה ונביא לצרכן שהורגל דפוס מסוים לחושב אולי כדאי לשנות את זה. למדנו מהשיעור שקיבלנו בקיץ 2011, למדנו איפה אנחנו צריכים להשתנות ואיפה לשפר את עצמנו הציבור צריך להניע את הקנייה. יש חוויה בלעדית כרגע לצרכן, הוא לא מכיר משהו אחר, אבל אנחנו נביא אפשרות לחוויה אחרת, נוספת ושונה".

"אני לא יודע מה יהיה בראש השנה, אבל אני לא מזהה עלויות רוחביות של 4% או 6% במחיר", הוסיף אברהן. "כרגע העלייה היא 0.6%, מול זה יש לנו עלויות אדירות, של שכירויות ועוד, אבל המחירים לא יעלו דרמטית. אנחנו גם נוריד מהמדפים ספקים שלא יעמדו ברף שלנו. לא נהסס להוריד מהמדפים ספקים שירצו להעלות מחירים. הודענו גם לאחד הספקים שאם הוא יעלה את המחיר הוא מוזמן שלא לשלוח את הסחורה".

אברכהן נשאל כיצד יצליח להתבדל בשוק שבו שולי רווח נמוכים, והשיב שלא מרגיש שיש קושי. "מה זה לבדל? אתה רוצה למכור בשקל תמכור בשקל. אני חושב שהצרכן מחפש חבילה כוללת, שהיא שונה מהמחיר הכי זול בשוק. למשל תגיעי למגוונים שונים עם חדשנות - למשל הקופות העצמאיות בשופרסל. יש קהל עצום שרוצה לבצע קנייה בלי שיפריעו לו בקופה. יש קהל שלם שרוצה לעשות קנייה באפליקציה. כשאתה מציע לקהל הצרכנים שירותים שהוא רוצה, הקהל מייצר בעצמו את האמון אליך".

לא במקרה ישבו רוטר, אוסישקין ואברכהן יחד על אותה במה. מדובר בשלושת המותגים הזוכים במדד המותגים 2018. את הפאנל שפתח את ועידת מאד הנחו, כאמור, נעמה סיקולר, עורכת גלובס ושני מוזס, כתבת שיווק וקמעונאות בגלובס, אשר הפנו בהמשך לשלוש המנכ"לים את השאלה כיצד בכוונתם להתמודד עם השפעות הדיגיטל, הרכישות המקוונות ההולכות וגוברות כל העת, וכניסתן של ענקיות כמו אמזון לישראל.

רוטר פתח בכך שהוא מברך על כניסת אמזון לשוק - "אני רואה באמזון ערוץ מכירות אדיר ואני אשמח למכור שם", אמר, והבהיר כי לא זו הבעיה שרשתות הקמעונאות צריכים להתמודד איתה. לדבריו, הבעיה האמיתית היא חוסר השוויון שבו המדינה נוקטת ביחס לענקיות הבינלאומיות אל מול החברות הישראליות.

"הבעיה שלנו היא המע"מ שהמדינה מאלצת אותנו לגבות מהלקוחות בעוד שעל ייבוא מוצרים מחו"ל יש פטור ממע"מ על רכישה עד 75 דולר. זה חוסר שוויון ואפליה. הוגש בג"ץ בנושא הזה ואני מקווה שמישהו ישנה את זה. שם הבעיה שלנו. זה עיוות", אמר. "הבעיה היא לא עם אמזון. אני אשמח אם נוכל למכור את הקולקציה של קסטרו והמותגים הנהדרים שלנו באמזון".

רוטר המשיך ותקף את נושא הפטור ממע"מ על רכישות מחו"ל עד 75 דולר, ואמר כי "הפטור מהמע"מ לא פותר את הבעיה של השכבות הנמוכות, כי הם לא אלה שרוכשים באינטרנט". לדבריו, יש לבטל את הפטור או להשוות את מצב הקמעונאים בישראל.

באשר לשאלה מדוע הרגולטור לא מבצע זאת, השיב: " לצערי הרגולטור הוא פוליטיקאי. אנחנו נמצאים במצב שאנחנו נוסעים בנגמ"ש ויש אש על כוחותיו".

אברבוך הסכים והוסיף על כך: "אמזון מייצרת אתגר והזדמנויות. שופרסל מובילה בתחום המכירות באונליין. 14% מהמכירות של שופרסל זה באונליין, קרוב ל-1.5 מיליארד כרגע זה באונליין ואנחנו מתקרבים ל-2 מיליארד. אנחנו מעריכים שהנתח הזה יגדל מאוד. ולא סתם השקענו בהקמת מרכזים אוטומטיים. אבל אי-אפשר לשחק במשחק אחד לשחקן חיצוני ומשחק אחר לשחקן פנימי. אני מניח שנוכל להתמודד עם כל איום בתחום המכירות באונליין בתחום המזון, אבל אין ספק שיש בעיה עם המע"מ שמוטל רק עלינו, ואני מקווה שיימצא לכך פתרון".

לשאלה מדוע אי השוויון לא מטופל הגם שהדברים ידועים, השיב מנכ"ל אל-על: "הרגולטור פוליטיקאי. משרת אינטרסים מפלגתיים ואחרים. אנחנו צריכים כאנשי עסקים לדעת להתמודד ולהתחרות. אל-על תוכל להתמודד עם כל תחרות, אבל בתנאי תחרות שווים".

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט