גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"וואווי ניסתה להשתלט על שוק הסלולר הישראלי"

כך טוענת חברת אלקטרה מוצרי צריכה, שבתחילת 2018 הגישה תביעה בהיקף כ-80 מיליון שקל נגד וואווי ● ביהמ"ש דחה לאחרונה את בקשתה למתן צו מניעה נגד יצרנית הסלולר הסינית, שאמ"צ משווקת את מכשיריה ● החלטת ביהמ"ש טרם התקבלה

גל גדות בפרסומת לוואווי / צילום: מתוך ערוץ יוטיוב
גל גדות בפרסומת לוואווי / צילום: מתוך ערוץ יוטיוב

החלטת בית המשפט המחוזי מרכז לוד, שניתנה שלשום (א') במסגרת סכסוך שהתעורר בין חברת אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ) לבין היצרן הסיני של מכשירי הסלולר מהמותג וואווי (Huawei), חושפת את רצף האירועים שהוביל לחילוקי הדעות בין הצדדים, את הטענות שלהם זה כלפי זה ואת המספרים העומדים מאחורי ההסכם בין החברות.

בפברואר 2018 עדכנה אמ"צ על מחלוקת מול היצרן הסיני, ושבועות ספורים לאחר מכן הגישה תביעה בהיקף כ-80 מיליון שקל נגדו. במסגרת התביעה הגישה אמ"צ גם בקשה לצו מניעה שיאסור על וואווי "לעשות שימוש במידע אשר הועבר אליו, או שהוא נחשף אליו כחלק מההתקשרות בינו לבין הקבוצה, וכן האוסר על היצרן להתקשר בהסכם למתן שירותי תחזוקה וטיפול בתקלות מכשירי וואווי עם קבלן המשנה של הקבוצה למתן שירות טכני".

בהחלטתו הנוכחית דחה בית המשפט את בקשת אמ"צ למתן צו מניעה זמני נגד וואווי, ואילו החלטה בדבר התביעה שהגישה אמ"צ נגד היצרן טרם התקבלה. וואווי מיוצגת על-ידי עורכי הדין צבי אגמון, אורי שורק ודנה חן ממשרד אגמון ושות', רוזנברג הכהן ושות'; ואמ"צ על-ידי משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן.

נציין כי בסיכום שנת 2017 הציגה אמ"צ, המנוהלת על-ידי זאב קלימי, הפסד תפעולי של כ-42 מיליון שקל המיוחס לפעילות הפצת וואווי (מתוכו כ-25 מיליון שקל בגין הפחתת נכסים בלתי מוחשיים). ההכנסות מפעילות וואווי עמדו אשתקד על 113 מיליון שקל.

בדוחותיה לרבעון הראשון של 2018, שפורסמו בחודש מאי, עדכנה החברה כי בשלב הנוכחי היא ממשיכה למכור ולספק שירות למכשירים באמצעות המלאי הנוכחי, וכי היא תבחן את המשך הפעילות בהתאם להתפתחויות המשפטיות.

ההיסטוריה של וואווי אלקטרה מוצרי צריכה

יעדי רכישה מול מצגי-שווא

מפרוטוקול הדיון בבית המשפט עולה כי בסוף 2016 נפגשו נציגי שתי החברות וגיבשו תנאים כלליים להסכם חדש ביניהם, שבמקור נחתם בשנת 2014 בין וואווי לבין החברה הפרטית אלפא טלקום, שאת השליטה בה רכשה אמ"צ בתחילת 2017. תנאי ההסכם החדש כללו "תוכנית מטרה ל-3 שנים", בה נקבעו יעדי רכישה שנתיים של 60, 90 ו-120 מיליון דולר וכן "רווח תפעולי של לפחות 10%, חידוש ההסכם עד שנת 2022, הנחת מחירים רבעונית, הגנת מחירי מלאי, ועוד".

אחרי שיחות ומגעים נוספים שנערכו בין הצדדים במהלך 2017, בתחילתה של 2018 שלחה וואווי מכתב התראה לאמ"צ, בו ציינה כי החברה "לא עמדה ביעדי הרכישה שנקבעו בהסכם 2014, אשר הועמדו על סך של 60 מיליון דולר החל מדצמבר 2016 ועד לסוף שנת 2017".

עוד ציינו אז בוואווי בפנייתם כי אם אמ"צ לא תעמוד ביעדי הרכישה עד סוף חודש מארס 2018, היא שומרת לעצמה את הזכות שלא לחדש את ההסכם עד סופה של 2018. כמו כן החליטו בוואווי לדחות "אספקתן של הזמנות מסוימות" למוצריה, בטענה כי כדי לקבלן על אמ"צ לחתום על "הסכם אספקת מוצרים חדש".

אמ"צ, הנמצאת בשליטת קבוצת אלקו של האחים דניאל ומיכאל (מייקי) זלקינד, דחתה את טענות וואווי וטענה מצידה כי החברה הסינית גרמה לה "להשקיע ברכישת אלפא באמצעות מצגיה בהתקשרות ארוכת-טווח, על אף שכוונתה הייתה אך לרתום את משאבי אמ"צ לצרכיה".

עוד ציינו באמ"צ כי "עמידת אלפא ביעדי רכישה של 60 מיליון דולר הייתה מותנית במדיניות תמחור תחרותית ובעמידת וואווי בהתחייבויות נוספות אותן נטלה על עצמה", כשפערים נוספים בין הצדדים נגעו לסוגיית הבלעדיות שיש לאלפא בהפצת המוצרים.

באמ"צ טענו עוד כי וואווי הציגה כלפיה "מצגי-שווא", וכי כוונתה הייתה לגרום לאמ"צ "לפרוע את חובותיה של אלפא ולהפיץ מוצריה, עד אשר יעלה בידיה לקבל את כל המידע והמסמכים המהווים סודות מסחריים של אמ"צ, ואשר באמצעותם תוכל להפיץ את המוצרים בעצמה ולהשתלט על שוק מכשירי הטלפון הניידים בישראל".

ללא הסתמכות על סודותיה המסחריים, כך לפי אמ"צ, "היה נדרש לוואווי פרק זמן של כשנתיים, לכל הפחות, לשם לימוד הפעילות, ביצוע מחקרים ובדיקות מקיפות של השוק בישראל לרבות פעילות הפצת המוצרים". עוד מוסיפים שם כי וואוי תכננה מראש להוביל לסיום ההסכם בין הצדדים ב-2018, "ללא קשר לביצועיה של אמ"צ ולעמידתה ביעדי הרכישה".

באמ"צ טוענים כי האמון שנתנה בוואווי על בסיס הסכמות הצדדים, "הוא אשר הוביל לעצם שיתופה של וואווי במידע מסחרי סודי השייך למבקשות, לאינטגרציית המערכות ואף להצבת נציגי וואווי במשרדי אלקטרה ולחשיפתם באופן יומיומי למידע סודי אודות פעילותה בהפצת המוצרים בישראל".

עוד טוענים באמ"צ כי במסגרת המגעים טרם כניסה להליך המשפטי, "הוסיפה וואווי לנסות 'ולדלות' ממנה" סודות מסחריים, התנתה תשלומים לידי החברה "בהעברת כלל המידע לרשותה", וקיימה פגישה עם קבלנית משנה של אמ"צ (חברת We Mobile, א' ל') כחלק מהפעולות שנקטה "להשתלטות ישירה על פעילות הפצת המוצרים". כן לפי אמ"צ, וואווי "מוסיפה לקיים פגישות עם לקוחותיה המרכזיים ביותר, ביניהם רשתות KSP ו-BUG, כאשר בידיה כל המידע הסודי של אלקטרה ביחס ללקוחות אלה".

בוואווי טוענים מנגד כי ההסכם בין הצדדים כולל הגנה על מידע סודי, "אשר יש לפרש אותה בצמצום ולהחילה רק על מידע הנמצא ב'גרעין הקשה' של תחום הסודיות"; וכי בקשתה של אמ"צ לקבלת צו מבית המשפט "הוגשה בחוסר תום-לב דיוני ומהותי". זאת, לפי החברה הסינית, משום שכוונתה האמיתית של אמ"צ היא "להדירה מלפעול בשוק הישראלי", וכי הבקשה למתן הצו נוסחה "בלשון כוללנית, נרחבת ובלתי מוגדרת".

היעד באמ"צ: וואווי השלישית בגודלה בשוק הישראלי

בתחילת 2017 השלימה אמ"צ עסקה לרכישת 70% מחברת אלפא טלקום, שחתמה  באוגוסט 2014 על הסכם לשיתוף-פעולה והפצת מוצרי וואווי בישראל, עם אפשרות להארכת ההסכם עד סוף 2018 בכפוף לעמידה ביעדי מכירות. אולם, מפרוטוקול דיון בבית המשפט עולה כי ההסכם בין הצדדים "לא הניב את התוצאות הצפויות מצד אלפא, ועד לסוף שנת 2016 צברה אלפא חובות בהיקף של כ-10 מיליון שקל לוואווי, כמו גם לנושים נוספים, אשר הובילו אותה לסף של חדלות פירעון".

בהמשך לכך נכנסה אמ"צ לתמונה ולאחר רכישת השליטה באלפא, שהושלמה ב-2017 בהשקעה של כ-31 מיליון שקל, פרעה את חובותיה לוואווי וכן העבירה לה הזמנות לרכישת מוצרים בהיקף של כ-28 מיליון דולר.

עם רכישת אלפא העריכו באמ"צ כי יוכלו "ליהנות מהמוניטין המשתפר של המותגים הסינים". וואווי נחשבת כיום לשחקן מוביל בשוק הסלולר, ומהנתונים של אמ"צ מהחודשים האחרונים עולה כי היא מדורגת במקום השלישי בהיקף מכירת מכשירים סלולריים בעולם, אחרי סמסונג ואפל, עם נתח שוק של 10%. היעד של אמ"צ היה להפוך את וואווי לשחקן השלישי בגודלו גם בשוק הישראלי.

רכישת פעילות יבוא והפצת מכשירי הסלולר של וואווי נעשתה כחלק מהחלטתה של אמ"צ להיכנס לעסקי התקשורת, כאשר העסקה המרכזית שביצעה במסגרת זו (והושלמה באפריל 2017) הייתה רכישת חברת הסלולר גולן טלקום תמורת כ-350 מיליון שקל.

אמ"צ נהנית כבר תקופה לא קצרה מסנטימנט חיובי בעסקיה, וזאת לאחר שהתמודדה במהלך 2014 עם תקופה עסקית שלילית שבאה לידי ביטוי בהפסד שנתי של כ-66 מיליון שקל.

מאז אימצה החברה תוכנית התייעלות אגרסיבית וביצעה שינויים והתאמות בפעילותה, ותוצאותיה שינו כיוון, כשאת 2017 היא סיכמה עם צמיחה שנתית של 22% בהכנסותיה ל-2.9 מיליארד שקל, לצד זינוק של כ-50% ברווחיה שהצטברו ל-164 מיליון שקל, וזאת אחרי שיפור השורה הגולמית והתפעולית.

מלבד פעילות התקשורת הסלולרית, פעילותה המרכזית של אמ"צ היא ביבוא, ייצור ושיווק של מוצרי צריכה חשמליים (לרבות אלקטרה ואלקו, פיליפס, ווירלפול ועוד) והפעלת רשתות השיווק למוצרי חשמל - מחסני חשמל ושקם אלקטריק.

מניית אמ"צ  איבדה קרוב ל-40% משוויה מתחילת השנה, אולם 3 שנים אחורה היא מציגה קפיצה של 110% ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-850 מיליון שקל.

מניית אלקו  טיפסה ב-3 שנים בכ-120% ומשקפת לחברה - שבנוסף לאמ"צ מחזיקה גם בשליטה בחברת התשתיות והבנייה אלקטרה ובחברת אלקטרה נדל"ן שמתרכזת בפעילות נדל"ן למגורים בארה"ב - שווי של כ-1.8 מיליארד שקל. 

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט