גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תוקעת החדשנות מנוע חשוב של העלאת רמת החיים

כלכלנים שמנסים להסביר את ההאטה ארוכת-הטווח בפריון בעולם המפותח, מאמינים יותר ויותר שרווחי החדשנות הפסיקו לחלחל לכל הכלכלה, כפי שהם עשו תמיד, כך שרק החברות הגדולות נהנות מהם, לקטנות לא נשאר, וכולם נפגעים

קו ייצור במפעל רכב / צילום: רויטרס Philippe Wojazer
קו ייצור במפעל רכב / צילום: רויטרס Philippe Wojazer

מאז המהפכה התעשייתית, המצאות גדולות עברו במהירות מפירמה לפירמה ומתעשייה לתעשייה, בתופעה שנקראה הפצה והעניקה תנופה לכלכלה. אלא שהיום יש עדויות מצטברות לכך שמנוע הצמיחה הזה אינו פועל, וכמה כלכלנים רואים בכך את הסיבה להאטה בגידול בפריון העבודה שפוגעת במדינות המתקדמות.

הפריון, שנמדד בדרך כלל בתוצר לשעה לעובד, מודד את היעילות שבה מיוצרים סחורות ושירותים בכלכלה. שיפור הפריון - כלומר הגדלת כמות המוצרים והשירותים שמיוצרים על ידי כל עובד - הוא אחד המנועים ארוכי-הטווח החשובים של העלאת רמת החיים.

לאחרונה חשפו כלכלנים תופעה מדאיגה: החברות המובילות אמנם הופכות לפוריות יותר, אבל הפריון תקוע אצל כל האחרים. והפער בין שני המחנות הללו הולך ומתרחב, כאשר גלובליזציה וטכנולוגיה חדשה מעניקות יתרונות מוגדלים לענקיות של הכלכלה העולמית.

"דברים טובים שקורים בצמרת לא מחלחלים למטה אל הזנב", אומר אנדרו הולדיין, הכלכלן הראשי של הבנק אוף אינגלנד.

בעיות פריון יכולות בסופו של דבר לפגוע ברמת החיים, וכל פער בין החברות המובילות ליתר החברות במשק יכול להחמיר פערי הכנסה והון במדינה.

בעיית החדשנות

הדוגמה השבדית

אם כך, מה לא בסדר עם הפצת החדשנות?

בעיירה הקטנה גולרינגן בשבדיה, לאחת מחברות הבנייה הגדלות בעולם, סקנסקה, יש שותפות עם ענקית הרהיטים איקאה, שהביאה רעיונות חדשים לבניית דיור בר השגה. המיזם המשותף, שנקרא BoKlok, נשען על רובוטים לבניית חדרים טרומיים במפעל. אחר כך החדרים הללו מורכבים באתרים בצפון אירופה יחד כמו בתי לגו.

סקנסקה אומרת שהתהליך קיצר בחצי, לתשעה חודשים, את משך הזמן לבנייה וציוד של בית דירות בן ארבע קומות - עד לארונות הבגדים - והפחית עלויות ב-35%. המפעל בגולינגן מייצר 1,200 דירות בהישג יד בשנה והוא עומד להרחיב את כושר הייצור ב-50%.

הפרויקט הזה מראה איך חברות גדולות יכולות לנצל את יתרונות כלכלת הגודל שמציעים הטכנולוגיות והשווקים העולמיים החדשים. חברות בעלות יותר הזמנות יכולות לבצע השקעות קלות יותר, מפני שכל יחידה חדשה שהן ייצרו תהיה זולה יותר לייצור.

"כעת אנחנו נערכים להעלות בצורה משמעותית את רמת האוטומציה שלנו, כשאנחנו מכירים באמת את רמת הביקוש בשוק, ויש לנו המחזורים לממן את ההשקעה הזו", אומר ירקר לסינג, מנהל המחקר והפיתוח ב- BoKlok. "אנחנו מרוויחים מכך שסקנקה היא חברה גלובלית".

במרחק שלוש שעות נסיעה, בעיירה הולסטהאמר, חברת בנייה שבדית קטנה יותר שמתמקדת בשוק המקומי ניסתה גם היא לתעש את הייצור שלה לפני כמה שנים. החברה, NCC, לא יכלה לגרום לזה להצליח, והמפעל שהיא פתחה נסגר.

"קשה לנהל מפעל של בנייה טרומית או לנסות פתרונות אחרים עם עלויות קבועות גבוהות כששוק הבנייה מתנודד כמו שהוא בשבדיה", אומרת מדלן נובס, מנהלת הפיתוח העסקי בחברה.NCC אומרת שכעת היא מתמקדת ב"האחדה של תקני תכנון כדי להשיג אופטימיזציה של עלויות בלי צורך במפעל".

לאן נעלם הפריון?

מאז המשבר הפיננסי העולמי ב-2008, הפריון האמריקאי גדל בכ-1.2% בשנה - מחצית קצב הגידול שלו בשנות ה-70, ושליש ממה שהוא היה בעשורים שאחרי מלחמת העולם השנייה, בניכוי האפקטים הזמניים של גאות ושפל כלכליים. יפן ואירופה, בייחוד בריטניה ואיטליה, רשמו ביצוע גרוע אפילו יותר.

הכלכלנים מאשימים בהאטה בגידול בפריון שורה של גורמים, כולל הריביות האולטרה--נמוכות, מדידה לא נכונה של תוצר בעולם דיגיטלי וירידה בכושר החדשנות של האנושות. רוב התיאוריות לא מצליחות להסביר את כל החידה.

כעת המחקר מתמקד בהפצת החדשנות. לפי נתונים על הכלכלות המפותחות מארגון OECD, 5% מהיצרנים שהיו הפרודוקטיביים ביותר העלו את הפריון שלהם ב-33% בשנים 2001-2013, והמובילים בפריון במגזר השירותים העלו את הפריון שלהם ב-44%.

באותה תקופה, כל יתר היצרנים העלו את הפריון שלהם ב-7% בלבד, וחברות השירותים הכלליות רשמו עלייה של 5% בלבד בפריון שלהן.

"אלו שמשתרכים מאחור מרחיבים את הפיגור שלהם", אומר דן אנדרוז, הכלכלן שהוביל את מחקר הפצת החדשנות של OECD.

לפיצול הזה של הכלכלה העולמית יש השלכות מיידיות על העובדים מן השורה. הלשכה הלאומית למחקר כלכלי בארה"ב מצאה שכמעט כל הגידול בפערי השכר בארה"ב מאז 1978 נבע מפערי שכר בחברות (פירמות) שונות. והפערים הללו נשארים במידה רבה ללא שינוי.

פערי הפריון התחילו עוד לפני המשבר הפיננסי. מכון מקינזי גלובל, חטיבת המחקר של חברת הייעוץ העסקי האמריקאית, מצא שרבע מהגידול בפריון בארה"ב בשנים 1995-2000 נבע מקמעונאים. שישית מהגידול נתרמה על ידי קמעונאית אחת, וולמארט. רשתות שיווק אחרות נשארו הרחק מאחור, אם הן החזיקו מעמד בכלל.

לחץ מכיוון אמזון

בימינו, הרשתות נמצאות תחת לחץ של מתחרות מקוונות כמו אמזון, וזהו מרוץ פריון חדש בצמרת. הנתונים מראים שהחברות הפוריות ביותר הן בדרך כלל הגדולות ביותר. הגלובליזציה מאפשרת להן לגדול עוד יותר, והיא מעניקה לחברות נישה מתמחות שוק גדול מספיק כדי לשרוד ולהצליח.

לענקיות דיגיטליות כמו אמזון, גוגל (אלפאבית) ופייסבוק, יתרונות הגודל הם משמעותיים. לא זו בלבד שהגיאוגרפיה לא מגבילה את הנגישות ללקוחות. כאשר יותר מוכרים עולים על הפלטפורמה של אמזון, או יותר משתמשים מצטרפים לרשת החברתית של פייסבוק, השירות שהן מציעות הופך להיות יותר בעל ערך לכל המשתמשים האחרים.

יתרון נוסף: חוקרים מצאו שחברות גדולות יותר טובות יותר בהגנה על היתרונות הטכנולוגיים שלהן באמצעות רישום פטנטים. רק 25 חברות סיפקו מחצית מסך הפטנטים שקשורים לטכנולוגיה במשרד הפטנטים האירופי בשנים 2011-2016, לפי נתונים רשמיים.

יתרון הגודל מאפשר לבצע ניסויים בטכנולוגיה מתקדמת שאינם אפשריים בחברות קטנות יותר. דוח נפרד של מכון המחקר מקינזי שפורסם באפריל מצא שמי שאימץ בשלב מוקדם את הבינה המלאכותית כבר הרוויח אולי "יתרון בלתי מחיק" של רווח ביחס למתחרים שעדיין לא אימצו את הבינה הזו.

היתרונות של חברות הצמרת היו המנוע העיקרי של הפריון מאז המהפכה התעשייתית, וכל הכלכלה נהנתה מכך. מה קרה בינתיים?

כמה כלכלנים אומרים שייתכן שהמנהלים הטובים ביותר נהרו לחברות המובילות, אל הצמרת - כי החברות הרב-לאומיות מציעות שכר גבוה יותר. לפי סקר ניהול עולמי, חברות קטנות יותר מנוהלות בצורה גרועה יותר באופן עקבי, והן אחריות לרוב פערי הניהול ברחבי מדינות.

"בחברות רבות קיים העדר של מודעות עצמית", אומר ג'ון ואן רינן, פרופסור לכלכלה ב-MIT במסצ'וסטס. "יש חברות שחושבות שהן מדהימות, ולמעשה הביצועים שלהן די גרועים".

המאמץ של בריטניה

בבריטניה יש מאמץ ציבורי ופרטי לשנות את המגמה הזו, לאחר שהפריון הפך לתפוח אדמה פוליטי לוהט אחרי עשור של צמיחה פושרת. התוצר לשעה לעובד בבריטניה נמוך ב-23% וב-26% בהשוואה לארה"ב ולגרמניה בהתאמה.

במרכז טכנולוגית הייצור בקובנטרי, אנגליה, עוסקת קבוצת מהנדסים מנוסים לשעבר בייעוץ לחברות קטנות ובינוניות של איך לשפר את תהליכי הייצור שלהן. המהנדסים מנסים גם להסביר בפשטות את הטכנולוגיות חדישות ביותר, כמו הדפסה תלת ממדית, רובוטיקה ולמידת מכונה, שיכולות להיראות מפחידות. הטענה היא שעלות ההטמעה של טכנולוגיות כאלה הולכת ויורדת.

חלק גדול משיפור הפריון מגיע מאוטומציה, אבל כמה כלכלנים מזהירים שזו חרב פיפיות. כמה חברות אכן הופכות לפוריות יותר על ידי החלפת עובדים במכונות, אבל אין ערובה לכך שהעובדים המיותרים ימצאו עבודה שתהיה פורייה במידה שווה.

"במודל הכלכלי הסטנדרטי, כשתעשייה אחת שוקעת, כל העובדים והמכונות שלה יעברו לפעילויות פרודוקטיביות יותר", אומר פרופסור הא-יון צ'נג מאוניברסיטת קיימברידג', "אבל במציאות זה לא עובד כך".

הגלובליזציה הקלה על אוטומציה של מגזרים שמייצרים סחורות ושירותים שאפשר לסחור בהם ברחבי העולם, אבל זה אומר שהמגזרים הללו מעסיקים עתה הרבה פחות עובדים מכפי שהם העסיקו לפני 40 שנה. מחקרים עדכניים מצאו שייתכן שהתוצאה היא נדידה של תעסוקה למשרות של פחות פריון, כמו משלוחי מזון מהיר או ניקוי משרדים - עבודות שקשה להעביר לאוטומציה.

פול פריצ'רד הוא מנהל חברת אבאקוס לשירותי חשבונאות שמעסיקה שישה עובדים בלבד בלונדון. הוא חסיד גדול של הטכנולוגיות החדשניות ביותר, ובנה פלטפורמה שמאפשרת ללקוחותיו לנהל מרחוק את הפיננסים שלהם.

המתחרה שלו היא ענקית ראיית החשבון PwC, שפיתחה לאחרונה תוכנה שיכולה לסרוק אלפי דפים של חוזים משפטיים בכמה דקות. התוכנה הזו מאפשרת לחברת מדיה לבדוק חוזים שקשורים לזכויות מדיה במהירות של פי 30 מבדיקה ידנית, במחיר של שמינית מהבדיקה הרגילה, אומר הבוס הטכנולוגי של PwC, קרייג מקינון.

מאחר שהטכנולוגיה היא שלה, PwC גורפת את כל יתרונות הפריון. לאבאקוס המתחרה הקטנה יש גישה לכלי תוכנה דומה, אבל היא צריכה לשלם לחברת תוכנה אחרת כדי להשתמש בו, ולכן יתרון הפריון שלה נמוך יותר.

פיתוח התוכנה הזו "לא יהיה כלכלי לחברה קטנה כמו אבאקוס, מאחר שעלויות הפיתוח יהיו גבוהות מדי, ולא נוכל להציע את אותה בטיחות שספק גדול יכול להציע", אומר פריצ'רד.

יורגן מאייר, מנכ"ל החברה הבריטית של סימנס, אומר שהפצת טכנולוגיה עונה על האינטרס של החברות הגדולות והחדשניות ביותר, מפני שהספקיות שלהן זקוקות לחדשנות הזו. "אם שרשראות האספקה שלנו יהיו פוריות, גמישות וזריזות יותר, זה יהיה טוב לכולם במערכת", הוא מסביר. 

עוד כתבות

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

קרבות פנים אל פנים ברפיח, צבע אדום בעוטף

צה"ל השלים שורת תרגילים בצפון: "דימה לחימה בלבנון" • דיווח: הסיבה לפיצוץ במו"מ לשחרור החטופים - הדרישה של חמאס להפסקת אש של 12 שבועות • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • בריטניה וארה"ב לא מוכנות להציב חיילים ברציף ההומניטרי ברצועה - הפתרון: קבלן ישראלי • מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור בלבנון • עדכונים בולטים

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; קאק ופוטסי מוסיפים 0.8%

מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● עליות במסחר בחוזים העתידיים על מדדי וול סטריט ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

מערכת הביטחון הישראלית נרדמה, 36 אלף יחידות דיור ימשיכו לחכות

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות